Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Идиоки: Симптоми и третман

Идиоки - главни симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Зголемен апетит
 • Координација на движењето
 • Епилептични напади
 • Халуцинации
 • Парализа
 • Повреда на фини моторни вештини
 • Неможност за само-угостителство
 • Диспропорционална фигура
 • Надуено лице
 • Недостаток на одговор на гласни звуци
 • Прст фузија
 • Влошување на ориентацијата во просторот
 • Срцеви заболувања
 • Аномалии во развојот на гениталните органи
 • Дополнителни прсти
 • Недостаток на инстинкт на самоодржување
 • Бесмислено изразување на лицето
 • Дебел јазик
 • Недостаток на одговор на луѓето околу себе

Идиоцизмот (идиотизмот) е најтежок степен на ментална ретардација (ментална ретардација), во која размислувањето и говорот се речиси целосно отсутни. Некои психијатри сугерираат да не го користат името на болеста, а не да ги повикуваат пациентите "идиоти", бидејќи условите почнаа да бидат навредливи и отиде подалеку од опсегот на медицината.

Се предлага да се користи терминот "длабока ментална ретардација", "ментална ретардација на длабок степен". Во САД и во Западна Европа, терминот "тешко да се научи" се користи во општеството и во педагогијата. Од грчкото име на болеста се преведува како "недостаток на образование", "изолација". Почесто мажите се болни.

Причини

Причини за идиотизам:

 • Генетски предизвикани болести поврзани со хромозомски дефекти, кои се манифестираат со ментална ретардација и физичка неразвиеност (Вилијамс, Даунов синдром , Ангелман , Прадеров-Вили синдром , Тај-Сакс болест ) - денес има околу 2000 генетски аберации (мутација), нивниот број се зголемува годишно;
 • разни труење со мајка во текот на бременоста;
 • изложеност;
 • злоупотреба на идната мајка од алкохол, дрога, лекови;
 • инфекција во текот на бременоста: цитомегаловирус (хуман херпесвирус тип 5, кој има своја ДНК), рубеола (вирусна болест, опасна за бремени жени во раните фази на бременоста), сифилис (венерична болест предизвикана од бледа спирохети), токсоплазмоза (инфекција со паразити - токсоплазма) херпес и други опасни инфекции;
 • слаба исхрана со недостаток на витамини и микронутриенти, недоволна исхрана;
 • дефицит на јод кај бремената мајка;
 • метаболни заболувања кај бремени жени;
 • неонатална асфиксија (отсуство или неправилно дишење);
 • траума кај детето при породување, повреда на главата, компресија на главата, крварење при испорака;
 • дефицит на јод кај дете под 3 години;
 • енцефалитис , менингитис (пренесен во детството);
 • прематуритет (тежина на новороденчето при раѓање помало од килограм).

Родителите на деца со идиоти во најголем дел немаат абнормалности во менталниот развој. Здравјето на родителите не значи раѓање на полноправно дете.

Класификација

Класифицирајте идиотизам според сериозноста:

 1. Лесните и умерените степени се карактеризираат со способноста на пациентите да развијат едноставен изглед. На пример, со разбирање дека не можете да го допирате пламенот, спуштете ја раката во врела вода. Децата ги совладаат наједноставните вештини за самопослужување, имаат приврзаност кон грижливи луѓе, меморираат едноставни зборови, но ги изрекуваат неправилно, ги менуваат или прескокнуваат слоговите со зборови, лиспа, глодање.
 2. Тежок степен. Постои речиси целосно недостаток на говор и вештини за самопослужување. Животот на пациентот е регулиран со инстинкти. По раѓањето, бебињата веднаш одат во интернатските училишта за психохроничари.

Со време и причина за настанување:

 1. Амаротичен идиотизам - се базира на нарушување на размената на ганглиозиди (комплексни молекули) во мозокот. Интеллект постојано се намалува.
 2. Конгенитални - карактеризира со прогресивен хидроцефалус (вишок на вода во мозочните ткива), мускулна хипотонија (намален мускулен тонус), конвулзии, ментална ретардација.
 3. Рано детство - се развива во првите години на животот, се карактеризира со прогресивна парализа, намален вид, хиперакузија (нетолеранција на обичните звуци поради нерамнотежа во механизмите на рамнотежа помеѓу инхибицијата и зголемени биолошки процеси во аудитивните патишта), ментална неразвиеност.
 4. Карактеристични знаци на децата се појавуваат за 4 години: атрофија на оптичкиот нерв (смрт на нервни влакна), деменција која напредува, спазми, атаксија (нарушување на координацијата).
 5. Млади - знаци се појавуваат на возраст од 6 години. Се карактеризира со намалување на менталните способности, нарушувањата на движењето, оштетувањето на меморијата, автономно-ендокрините пореметувања, пигментозата на ретинитис (дегенеративно оштетување на очите кое доведува до слепило).
 6. Доцни - знаци се појавуваат кај возрасни. Карактеристични промени на личноста, глувост, вестибуло-церебеларен синдром (вртоглавица, губење на рамнотежа), ретинитис пигментоза, психо-синдром (психолошка дисфункција) се карактеристични.
 7. Хидроцефална - конгенитална форма, која се карактеризира со едем на мозокот .
 8. Xerodermic - наследна болест, која се манифестира со различни степени на деменција, хипоплазија (неразвиеност) на гениталните органи, пигмент ксеродермија (висока чувствителност на ултравиолетовото зрачење), невролошки нарушувања, краток раст.
 9. Дистостотик - оштетување на сврзното ткиво, поради што страдаат органите на видот, коските, нервниот систем и внатрешните органи.
 10. Myxedema - се развива кога тироидната жлезда се дефекти.
 11. Тимиќ - се развива во кршење на тимусот (тимусната жлезда).

Според клиничките манифестации:

 1. Возвишено - се карактеризира со повторени движења на пациентот (се ниша, плескаат раце, примитивни движења).
 2. Торпид - се карактеризира со неподвижност, "оставајќи" само по себе.

Фази на ментална ретардација во однос на IQ (меѓународна и руска класификација):

 1. Малку - IQ 50-70 ( слабост ).
 2. Умерено - IQ 35-49 ( imbecile ).
 3. Тешка - IQ 25-39 ( олигофренија во фаза на идиотизам).
 4. Длабоко - IQ под 20 (длабока ментална ретардација).
Фази на ментална ретардација

Ако зборуваме за социјален идиотизам, постојат 5 форми:

 1. Лојалност. Главните луѓе за оваа категорија на пациенти се претпоставени, негово мислење, инструкции.
 2. Нихилизам. Суспензија од општествени и дури и семејни процеси - од сè што не се однесува на самиот пациент.
 3. Либерализам. Либералите ја ставаат во прва линија целосната слобода на поединецот, која во либерална држава резултира со премолчување за злосторства извршени од припадници на сексуалните малцинства, бегалци, популаризација на истополова љубов и брак.
 4. Подарок. Занесот и воздигнувањето на Евреите и еврејската нација, што се манифестира во фактот дека Христос бил Евреин, и овој народ претрпел повеќе од другите, што е повеќе меѓу Евреите отколку меѓу другите националности, брилијантни научници, писатели и така натаму.
 5. Сиси. Изразено во арогантно однесување. Чистонос го смета овој или оној бизнис и разговор како "валкан", одбиваат да учествуваат во настаните и разговорите, со цел да не потонат до нивото на соговорниците и да не "се валкаат" сами по себе.

Дадете друг вид социјален идиотизам - калеидоскопски. Сè сведочи за ментални отстапувања: поглед на светот, размислување, акции, однесување.

Симптоми

Пациентите не се способни за самоповредување, тие треба постојан надзор и грижа. Идиотизмот кај децата се манифестира од раѓање: детето не може да ја држи главата, седи доцна, говорот не се развива или се појавува многу доцна, емоциите се поедноставени (како - не им се допаѓаат). Од говорот, во најдобар случај, се разбираат само неколку слогови, бебето не може да изгради реченици.

Пациентите не реагираат на други, гласни звуци, силна светлина. Кај повеќето пациенти е возможен само невербален (без говор, користење гестови) контакт. Во најдобар случај, децата ја разбираат интонацијата, но не и значењето на зборовите. Тие не можат да ги изразат емоциите, во прилог на блесоците на немотивираниот гнев во некои, и индиферентноста кај другите. Луѓето кои се блиски или се грижат за нив нема да бидат препознаени.

Физички, детето се развива надвор од кутијата: телото е непропорционално, лицето е отечено, изразот на лицето е бесмислен, често изобличен од лоша гримаса, јазикот е густ. Моторната активност или не е развиена, или стереотипни движења се забележани, многумина се индексираат.

Може да се појават аномалии на физичкиот развој и внатрешните органи: фузија на прстите, шест фистула, контрактури (стеснување) на зглобовите, церебрална хернија, срцеви дефекти , абнормалности на уринарните органи, цревна дискинезија (иритација), ендокрини пореметувања, парализа. Некои халуцинации со искуство - таквите пациенти треба да бидат во болница.

Неподмирен апетит е карактеристичен, до и вклучувајќи булимија и јадење неживи предмети, дури и сопствени камења, бидејќи пациентите не прават разлика помеѓу храната и неживите предмети, топло од студ. Дефекацијата и мокрењето се произволни. Застојот е целосно отсутен: возрасни пациенти или адолесценти отворено можат да се вклучат во мастурбацијата во јавноста.

Други знаци на идиотизам:

 • пациентите не ми е гајле што носат (нечиста или чиста облека);
 • влажната облека не предизвикува непријатност;
 • децата не можат да се облекуваат и да се соблекуваат;
 • се карактеризира со тенденција за самоповредување, агресија, насочена кон себе;
 • немотивирани импулсивни акции;
 • епилептични напади;
 • зголемен праг на болка - дури и ако се предизвикани сериозни телесни повреди, поголемиот дел од пациентите воопшто нема да реагираат.

Кај деца со тежок идиотизам, нема инстинкт за самоодржување, се дијагностицира лоша ориентација во просторот и нарушена моторна координација и подвижност.

Дијагностика

Дијагнозата се поставува врз основа на показатели за интелигенција, испитување на пациентот, разговори со неговите роднини. Лекарот собира семејна историја, ги евалуира податоците од генетскиот скрининг, дијагностичките студии, укажувајќи на состојбата на внатрешните органи. Пронаоѓа се за периодот на мајчинството и испораката, инфекциите кои биле пренесени за време на бременоста, времето на првото појавување на карактеристични знаци.

Психијатарот разговара со пациентот (ако е можно), ги оценува менталните способности со помош на посебни прашалници, нивото на адаптација во општеството, односот кон роднините.

МНР на мозокот е назначен од испитувањата, што овозможува да се процени структурата на органот и можните отстапувања. Доколку е потребно, пациентите се советуваат од невролог, офталмолог и други тесни специјалисти. Родителите и болното дете се консултираат и испитуваат од страна на генетичар, кој овозможува откривање на причината за когнитивната дисонанца, идентификувајќи ги можните ризици кај идните деца.

Во студијата на пациенти постои зголемување на мозокот, дифузна (расфрлана) атрофија на одделните делови (церебелумот и окципиталниот лобус почесто се засегнати).

Хистолошкиот преглед укажува на раширено нарушување на невроните (нервна клетка, ганглион, ганглиска клетка). Дегенерација на ганглиските клетки се јавува во форма на зголемување на големината, оток, надуеност, пополнување со ситно-грануларна супстанција, намалување и губење на обликот на јадрата, како и промена на јадрата на периферијата.

Во тешки случаи, со висока концентрација на липиди, се развива демиелинизација (уништување на миелинската обвивка околу нервните влакна), оштетување на нервните процеси (аксони).

Третман

Терапевтскиот ефект зависи од тоа во која фаза на идиотијата е пациентот. Со лесните пациенти може да се развие, да научат основни вештини за самопослужување и комуникација, да го совладаат минималниот изглед. Главната работа што им е потребна на пациентите е грижата и набљудувањето. Лековите се ефикасни во нивната употреба во раните фази на болеста.

Од фармаколошките агенси, седативи со зголемена ексцитабилност и агресија се користат психотропни лекови (невролептици) со изразени ментални нарушувања, ноотропии за невродегенеративни нарушувања, витамини, антиконвулзиви за конвулзивен синдром.

Предвидувања

Кога идиотизмот ќе развие компликации како што се социјалната неспособност, опасното однесување со насоката на агресија почесто за себе.

Детето може да биде повредено поради визуелни и моторни нарушувања. Слабата физичка активност доведува до појава на конгестивна пневмонија (развиена како резултат на хемодинамска и белодробна вентилација). Конвулзиите може да резултираат со развој на статус епилептикус.

Дисфагија (голтање нарушување) е опасно ако храната се влезе во трахеата и се развива аспирациона пневмонија (оштетување на белодробниот паренхим). Нарушување на метаболизмот на липидите доведува до масна хепатоза (прекумерна акумулација на маснотиите во црниот дроб) и откажување на црниот дроб . Срцева слабост предизвикува масни наслаги на вентилите. Често умираат од респираторна или срцева слабост , секундарни инфекции кои го влошуваат текот на основната болест.

Најнеповолна прогноза е амавротски идиотизмот на Тај-Сакс, чија инфантилна форма завршува во фатален исход. Доцната форма се развива најспоро, има бениген тек, така што прогнозата е релативно поволна. Во повеќето случаи, пациентите живеат не повеќе од 20 години.

Благодарение на прецизната грижа, медицинскиот надзор и терапијата за одржување на лекови, пациентите можат да живеат 40 години. Невозможно е да се опорави од идиотизмот.

Превенција

Превенцијата на идиоти започнува и се изведува од страна на бремената мајка во периодот на бременост. Неопходно е да се откажете од лошите навики, рационално да јадете, да се набљудувате кај докторот, точно да ги следите неговите препораки.

Треба да се избегнуваат бракови меѓу блиските роднини, што значително го зголемува ризикот од идиотизам кај детето. Препорачан генетски скрининг и консултација со генетиката.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате идиотизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хиперосмоларна кома (појавување симптоми: 4 од 20)

Хиперосмоларната кома е компликација на дијабетес мелитус, кој се карактеризира со хипергликемија, хиперосмоларна крв. Се изразува во дехидрација (дехидрација) и отсуство на кетоацидоза. Се забележува кај пациенти постари од 50 години кои имаат инсулин-зависен тип на дијабетес мелитус, може да се комбинираат со дебелина. Најчесто се јавува кај луѓе поради лош третман на болеста или негово отсуство.

...
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 3 од 20)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Хеморагичен мозочен удар (појавување симптоми: 3 од 20)

Хеморагичен мозочен удар е опасна состојба која се карактеризира со крварење во мозокот поради прекин на крвните садови под дејство на критично зголемен крвен притисок. Според МКБ-10, патологијата е кодирана под тар. Број I61. Овој тип на мозочен удар е најтежок и има најлоша прогноза. Најчесто се развива кај луѓе на возраст од 35-50 години кои имаат историја на хипертензија или атеросклероза.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 3 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира тумор на малигниот карактер во мозокот, ртење во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Цистицеркоза (појавување симптоми: 3 од 20)

Цистицеркозата е паразитарна болест, која напредува како резултат на пенетрација на ларви на свинско масно ткиво во човечкото тело. Таа припаѓа на групата на цетодоза. Ларвите на свинското тенија навлезат во човечкиот стомак и се ослободуваат од нејзината обвивка во неа. Постепено се преместуваат на почетните делови од цревата, каде што ги оштетуваат ѕидовите и се шират низ крвта низ целото човечко тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .