Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Апсцес: Симптоми и третман

Absense - главните симптоми:

Апсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајно губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

Причини

Причините за отсуства се непознати, испуштаат само провоцирачки фактори:

 • генетска предиспозиција;
 • хипервентилацијата на белите дробови предизвикува развој на напад во 90% од случаите;
 • епилепсија и епиндроми;
 • токсикоинфекција;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • воспаление на мозочно стебло и / или менинги ( енцефалитис , менингитис , менингоенцефалитис );
 • фебрилна температура;
 • ЦНС патологија;
 • невротумор;
 • церебрални апсцеси;
 • визуелна стимулација (силна светлина, трепка);
 • возраст 4-10 години;
 • недостаток на спиење (лишување);
 • физичко и психо-емоционално преоптоварување;
 • оптоварена семејна историја.

Механизмот на развојот на апсцесот се состои во нарушување на процесите на возбудување и инхибиција на нервните клетки (неврони) на церебралниот кортекс со учество на таламусот (визуелни кариеси) при иницијација на пароксизми.

Најверојатно, основата на механизмите е генетски детерминирана аномалија на невроните. Се верува дека се формира мал напад против позадината на доминацијата на инхибиторната активност на мозокот, за разлика од развиената епизода, која се формира кога доминира возбуда.

Често, нападите што започнале во детството минуваат во зрелоста, што укажува на меѓусебната поврзаност на патологијата и созревањето на мозокот.

Класификација

Постојат 4 вида на отсуства, во зависност од природата на нарушувањата на движењето и причините за болеста:

 1. Типични отсуства (едноставни) - единствена манифестација е губење на свеста за не повеќе од 30 секунди. Пациентот може да биде активен, но дејствува автоматски. Грубиот звук или јасното светло може да доведе лице од оваа состојба. Често нападите не ги забележуваат само околината, туку самиот пациент.
 2. Атипична апспанзија (комплексна) - со губење на свеста постои промена во мускулниот тонус (миоклонична апспанзија, атонична, автоматска). Нападот е краток, до 20 секунди. Најчесто, пациентите не се сеќаваат што се случило.
 3. Секундарни причини за електроактивност на мозокот кај органски мозочни заболувања, чија последица е статусот на абсанса поврзан со симптоматска епилепсија .
 4. Идиопатска - невозможно е да се утврди причината. Наведените причини се генетски дефекти.

Атипична апсјазија поделена на форми:

 1. Миоклонус - губење на свеста (делумно или целосно). Карактеризиран со удар на целото тело (обично од две страни), очните капаци, мускулите на лицето, аглите на усните. Ако пациентот држи нешто во рацете, објектот паѓа.
 2. Атонија (слабост) - мускулниот тонус е отсутен во една област на телото или целосно. На пример, ако само мускулите на вратот се релаксираат, главата на пациентот паѓа на градите, ако целото тело - лицето паѓа. Со целосно губење на свеста, телото е имобилизирано, можно е доброволно мокрење и / или дефекација, учениците се проширени, кожата е хиперемична. Во повеќето случаи, епилепсијата се манифестира кај деца.

Со возраста, во која има мали напади, постојат:

 • отсуства кај деца - манифестацијата на патологија се случи пред седум години;
 • малолетничка - во адолесценција;
 • отсуства кај возрасни.

Постојат лажни напади: пациентот има реакција на надворешни стимули (допир, апел до лицето), по што запленувањето ќе престане. Вистинските пароксизми не застануваат од никакви надворешни влијанија.

Симптоми

Мал напад трае од неколку секунди до половина минута. Од страната може да се види инхибирано однесување на пациентот, автоматско дејствување, замрзнат изглед, длабока промисленост.

Во лесна форма на болеста, ако не знаете дека некое лице е болно, не можете да забележите ништо. Пациентот, како што беше, "излегува" од реалноста за неколку моменти, продолжувајќи ја својата активност.

Ако нападот е потежок, едно лице може да го испушти објектот што го држи, но автоматски дејства ќе продолжат. За време на таков напад, пациентот може да се промени дури и од еден превоз до друг. Малите напади често се единствената манифестација на епилепсија на детството од абсцес.

Со комплексни отсуства, постои краткотрајна губење на свеста или карактеристична свест во самракот. Дополнителни симптоми или нивна комбинација зависи од формата на болеста:

 1. Меки клонски компоненти се мали клинички манифестации, честопати речиси незабележливи. Карактеристично е слабо грчеви на мускулите на лицето (ниско-амплитудни мускулни контракции), во ретки случаи на мускулите на екстремитетите.
 2. Атонични компоненти - мускулниот тон драстично се намалува. Ако пациентот седи, главата паѓа на градите, телото оди накајливо. Во стоечка положба, главата се фрла назад, паѓа лице.
 3. Тонични компоненти - целокупната слика зависи од тоа кои мускулни групи на флексор-екстензорните мускули се вклучени во епирискосот. Конвулзии може да се појават на едната страна од телото или на двете, симетрично или асиметрично.
 4. Автоматски компоненти (20% од случаите) - повторувачки сет на автоматски движења. Најчесто бесмислено одење "напред и назад", гребење, голтање, џвакање, лижење на усните, мавтање со рака, триење на дланките. Ако нападот го прекине пациентот на половина збор, говорот ќе биде сличен на запишан запис, а последниот збор или слог на кој се случил нападот ќе се повтори.
 5. Вегетативни компоненти - проширени зеници, хиперхидроза (прекумерно потење), треска, црвенило на кожата, плунка, мокрење, фекална инконтиненција , кашлање, кивање.
 6. Мешани компоненти - карактеристично менување на различните форми на напади во текот на денот или комбинација на различни компоненти во една епизода. Епиактивноста во мозокот се развива во една "вообичаена" насока на почетокот на нападот, тогаш центарот на електроактивноста се шири во различни насоки, нарушувајќи различни мозочни функции.

По нападот, лицето обично се чувствува добро. Бројот на пароксизми на ден - од две до неколку десетици. Малиот епилептичен напад не е опасен за бремени жени, главната работа е да се спречи можниот пад, да се придружува на жената на патувања.

Епиприците се почести кај доенчињата отколку кај возрасните. Нападите кај новороденчето се нарекуваат "доенчиња" или дочелни грчеви. Манифестирање на болеста поблиску до шест месеци.

Пароксизмите првично траат не повеќе од три секунди. Покрај нападите, се забележуваат и вегетативни пореметувања. Детето конечно ќе оживее за неколку минути по нападот.

Посебна карактеристика на детската епилепсија е фреквенцијата на нападите (од неколку десетици до неколку стотици на ден). Најчесто, epiprips се активираат со хипервентилација. Во околу една третина од случаите, се забележани генерализирани напади со тешки симптоми.

Компликации се развиваат кај 30% од пациентите со сложени форми со тонично-клонични компоненти. Главните последици се повреда на екстремитетите и главата на есен. Децата може да имаат ментална ретардација. Ако главната патологија е олигофренија или шизофренија , епифрикусите го комплицираат текот на болеста.

Дијагностика

По детален преглед на пациентот и неговите роднини во врска со болеста, природата на епифриците, времетраењето, однесувањето на пациентот за време на нападите, староста кога болеста започнала, провоцирачките фактори, докторот ги пропишува ваквите испитувања:

 1. Електроенцефалографија - главна дијагноза за epiprystups. Ако не е можно да се регистрира електроактивноста во интертекталниот период, се спроведуваат провокативни тестови, кои овозможуваат снимање на карактеристични промени на електроенцефалограмот. За време на хипервентилација, пациентот смета гласно да дише, што овозможува да се утврди почетокот на пароксизмот. Типичен модел (слика) на ЕЕГ е расфрлање на високо-амплитудни единечни или повеќекратни шипки со фреквенција од 2,5-4 Hz. Фокусот на возбуда во мозокот може да се поправи на ЕЕГ и надвор од клиничките манифестации. Кај децата, заточените (во окципиталниот лобус) почесто се регистрираат, поретко - делта активност при затворање на очите.
 2. ЕЕГ мониторинг се врши во текот на денот, се назначува ако други испитувања не даваат никакви дијагностички податоци.
 3. МНР на мозокот и крвните садови - главно се користи за да се исклучат неоплазмите во мозокот, воспалението, абнормалностите во структурата на черепот и развојот на мозокот.
 4. КТ и ПЕТ-КТ (позитронска емисиона томографија) - ви овозможуваат да ја наведете локализацијата на центарот на епиактивноста.
Асанс на ЕЕГ

Диференцирање на дијагнозата со фокална епилепсија (зголемена епиактивност во мозокот е јасно локализирана), епилептиформна активност (комплекс на бранови на ЕЕГ не се должи на епилептични напади), мозочна туберкулоза , циста, апсцес.

Со невролошки преглед надвор од нападот, знаците на патологија често не се откриваат. За децата, специјални прашалници и скали се користат за проценка на релевантноста на интелектуалниот развој до возраст.

На консултација со психијатар, се утврдува присуството или отсуството на когнитивно оштетување (обработка на информации и анализа, внимание, меморија, ментални перформанси и сл.).

Третман

Болеста се третира од невролог, психијатар или епилептолог. Децата се испитуваат од страна на педијатар, ако се сомневаат во епилепсија, тие се праќаат на консултација со специјалист. Третманот отсуствува терапевтски чија цел е спречување или намалување на бројот на напади.

Изборот на лекови е индивидуален, зависно од формата на болеста, секако, возраста на пациентот. Терапијата се пропишува само со потврдена дијагноза.

Ако единствената манифестација на болеста е типична епилепсија, монотерапијата е пропишана (лекување со еден лек) со лек базиран на валпроична киселина (ефикасен во 75% од случаите). Во отсуство на терапевтски ефект, се избира друг лек.

Првично, минималната доза е избрана, ако не дозволи да го контролира епиристепот, дозата на лекот постепено се зголемува до највисоко можно ниво. Ако се појават сериозни несакани реакции, лекот се менува.

Кај деца со тонично-клонични епидатрици, антиконвулзивните лекови се откажуваат по четиригодишна стабилна ремисија. Децата не добиваат барбитурати.

Атипични напади се лошо монотерапија, па затоа, поединечно селектирана политерапија (комбинација на неколку лекови). Постепено намалување на дозата и повлекување на лекот се можни само по две до три години ремисија. Ако епифрикусите се развиваат на позадината на органска повреда или повреда, акцентот се става на лекувањето на основната болест, а епифистопичната терапија е симптоматска.

Децата се прикажани часови со психолог. Во првата фаза се одржуваат 3-4 состаноци, во кои детето е присутна заедно со родителите. Во рамките на психолошката помош, се врши невропсихокорекција. Тие се вклучени во форма на игра со деца, вршат вежби, даваат задачи, користат психотерапија ориентирана кон тело. Класите се особено ефективни кај малите деца и во основно образование.

Доколку е потребно, врши психолошка поддршка. Програмата е составена одделно за секој пациент, се состои од психодијагностика, психолошка помош, превенција на развојни проблеми, помош при решавање на различни задачи. Придружбата е прикажана кај тешки ментални нарушувања кои се појавуваат со епифрикуси.

Третманот на болеста за време на бременоста е тежок поради ограничениот избор на лекови. Повеќето про-епилептични лекови делуваат негативно на фетусот и може да доведат до спонтан абортус или формирање на фетални развојни абнормалности.

Лековите се избираат во најниски можни дози, монотерапијата е најпосакувана. Третманот не престанува по породувањето и за време на лактацијата. Во случај на кршење на шематски прием, состојбата на пациентот ќе се влоши. Една жена е набљудувана од гинеколог и невролог или епилептолог, консултиран од еден генетичар.

Предвидувања

Нападите сериозно го влошуваат квалитетот на животот. Ступорто не дозволува да се ориентира на зафатено место, опасно е кога некој ќе го помине патот, ќе влезе во јавниот превоз. Не е препорачливо пациентот да се ослободи од една, особено ако е дете или бремена жена.

Прогнозата за отсуства на децата е поволна, 90-100% од децата се опоравуваат, невролошките промени се отсутни и интелектот не страда. Во ретки случаи, болеста се трансформира во малолетничка форма. Понеповолна прогноза за атипични форми отпорни на терапија, кои зависат од основната патологија.

Со наследување од болна мајка, болеста се пренесува само во случаи на генерализирани форми во 10% од случаите.

Превенција

Нападите од абсцеси се непредвидливи, затоа не е можно да се развие специфична профилакса, особено со генетски определени статуси.

Бремените жени се препорачуваат да ги избегнат повредите и инфекциите, да бидат испитани навреме, со историја на компликации - да се консултираат со генетичар.

Возрасните не треба да пијат алкохол, да пијат лекови без дозвола или да престанат да земаат лекови, да ја намалат или зголемат дозата на лекот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате абсанса и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: невролог , епилептолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Статус епилептикус (појавување симптоми: 5 од 20)

Статус епилептикус (ЕС) се карактеризира со повторување, еден по друг, распоредени епилептични напади, меѓу кои пациентот останува несвесен. Времетраењето на една пароксизма на половина час, или кратки напади следат, кога сеуште не е завршено, а другата веќе започна.

...
Грип (појавување симптоми: 4 од 20)

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

...
ARVI (појавување на симптоми: 4 од 20)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 4 од 20)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Маларија (појавување симптоми: 4 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
епилептолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .