Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Статус епилептикус: симптоми и третман

Статус епилептикус - главни симптоми:

Статус епилептикус (ЕС) се карактеризира со повторување, еден по друг, распоредени епилептични напади, меѓу кои пациентот останува несвесен. Времетраењето на една пароксизма на половина час, или кратки напади следат, кога сеуште не е завршено, а другата веќе започна.

ES може да биде и манифестација на епилепсија и компликација на болеста. Епилепсија е хронична патологија во која телото е склон кон ненадеен почеток на конвулзивни напади. За разлика од epistatus, епилепсијата се карактеризира со единечни напади.

Со повторени напади, работата на органи и системи нема време да се опорави до следната пароксизма. Ако пациентот барем делумно ја поврати свеста и состојбата е релативно нормална, нарушувањата во органите не напредуваат. Во овој случај, тие зборуваат за "сериски епилептични напади", квалитативно различни од епилептичниот статус.

Постои ЕС во 20 од 100 илјади луѓе. Најчесто, се заболени деца под две години и возрасни над 65 години. Кај 5-15% од возрасните со епилепсија, имаше најмалку една епизода на ES, кај децата овој индикатор е повисок - до 25%. 1% од епилептиците годишно се соочуваат со епилептичен статус.

Причини

Следниве фактори и фактори придонесуваат за развојот на ЕС:

 1. Оштетувањето на главата (ТБИ) е честа причина. Најчесто нападите се појавуваат кога фронталните лобуси се оштетени.
 2. Нередовноста на земање антиконвулзивни лекови за епилепсија, нагло прекинување на лековите, замена на лекови, погрешна комбинација на лекови е најчеста причина.
 3. Злоупотреба на алкохол во епилепсија.
 4. Мозочна неоплазма - е рангирана на второ место меѓу причините за епилепсија.
 5. Воспаление на мозокот и неговите структури.
 6. Мозочниот удар е честа причина.
 7. Интоксикација во случај на труење.
 8. Тешки инфекции со тешка клиничка презентација.
 9. Повреда на ликвородинамиката во мозокот.
 10. Тешки состојби предизвикани од метаболички нарушувања ( порфирија - генетско заболување на црниот дроб, поврзано со оштетена синтеза на хемоглобин, хипогликемија - ниско ниво на гликоза во крвта, уремија - автоинтоксикација при ренална инсуфициенција , еклампсија - висок крвен притисок кај бремени жени, опасни по живот за жени и деца дисметаболна состојба).

Патогенезата на епилептичниот статус е фундаментално иста за сите видови на ЕС, единствената разлика е во деловите на мозокот кои се вклучени во епиактивноста. Механизмот се состои во континуитетот на пароксизмалната електрична активност на нервните клетки на мозокот. Активноста може да биде наизменична, но често се повторува.

Електричното возбудување поминува низ нервните кругови (како со механизмот на вентрикуларна фибрилација на срцето). Постои "маѓепсан круг" кој го одржува континуитетот на нападите. Во зависност од генерализацијата (дистрибуцијата) на процесот на ЕП, таа може да биде различна, но сите видови се обединети од главната работа - неспособноста на организмот да ги прекине нападите за време на ЕС, за разлика од епилепсијата.

Статус епилептикус

Класификација

Статус епилептикус се класифицира според клинички форми (меѓународна класификација):

 1. Генерализиран статус: се случува со конвулзии (тонични конвулзии, клонични, тонично-клонични, миоклонични) и без конвулзии (отсуство).
 2. Делумен: елементарен тип, дисфазен (со говорно растројство), сомато-мотор.
 3. Делумно комплицирано.
 4. Едностран.
 5. "Чудно" (некласифицирано).

Традиционалната класификација според еклектичната активност на ЕЕГ:

 1. Големите (развиени) напади.
 2. Пик-бран ступор: бавни бранови, шила, шип-бран (врв) со фреквенција од 3 до 1, мали напади, минливи напади, мала долга епиактивност, епилептичен самрак (dimness) на свеста, низок статус.
 3. Фокална моторна епистатус: долготрајна епилепсија, фокална (епифрикузи поради електроактивност во локализирана област на мозокот), негативни (главата и торзото се вртат во која било насока).
 4. Состојба на самрак: пролонгиран ступор (инхибиција), продолжена дезориентација (губење на разбирање на просторот и времето), темпорален лобарен статус, психомоторен статус, постојан самракот.
 5. Хемиклоничен статус: хемисудорен (спастичен), хемиплегичен (со целосно губење на мобилноста) епилепсија, големи хемисудоргни.

Класификација во зависност од возраста:

 1. Неонатален статус.
 2. ES на новороденчиња.
 3. Епилептикус за детски статус: инфантилни напади, фебрилни (при високи температури), конвулзии кај миоклонични синдроми, кај делумни епинсиндроми, статус во периодот на сончев бран, епилептична афазија .
 4. Кај децата и возрасните: тонично-клонични конвулзии, абсанси, миоклонични ЕС во кома, специфични видови на ментална ретардација, неконкурентна форма на едноставни парцијални напади (кога невроните се активираат во локализиран регион на една хемисфера), ЕС комплексни парцијални напади (со оштетена свест).

Фаза на класификација:

 1. Фаза I - раниот статус трае 5-10 минути.
 2. Фаза II - распоредени, времетраење од 10-30 минути.
 3. Фаза III - огноотпорни, времетраење 30-60 минути.
 4. IV фаза - суперфрактерна, времетраење не помало од еден ден.

Според етиологијата:

 1. Вистински статус: во фокусна, генерализирана, симптоматска, идиопатска, криптогена епилепсија, вклучувајќи конгенитални малформации.
 2. Симптоматски статус: кај ТБИ, опсежни неоплазми на мозокот, воспаление на мозокот и мембраните, мозочен удар, процеси на лузна-лепило, дисметаболни нарушувања.

Во медицинската пракса, често се користи едноставна класификација: конвулзивна ES (се јавува почесто) и не-конвулзивна.

Симптоми

Со развојот на ЕС нарушена работата на сите органи и системи на телото. ЕС се одвива во две фази:

 1. Компензаторни. Тоа трае 30-60 минути, постојат компензаторни функции насочени кон одржување на метаболизмот и хемодинамиката. Во оваа фаза, крвниот проток расте, крвниот притисок се зголемува, пулсот се забрзува. Со конвулзии се јавуваат неволно мокрење, дефекации и повраќање.
 2. Нарушување на компензацијата. Крвниот притисок се намалува, пулсот се намалува, се појавува аритмија , се развиваат разни форми на акутен неуспех ( респираторни , срцеви, бубрежни, хепатални). Наспроти позадината на прогресивните нарушувања, се јавува епилептична прострација: конвулзиите престануваат, учениците се шират, погледот станува рамнодушен, устата е полуотворена. Во оваа фаза, пациентот може да умре без итна помош со статус на епилептикус.

Со развојот на нападот, дишењето е оштетено, се јавува комплетен краткотраен прекин ( апнеа ). Кога ќе дојде до напад, дишењето станува почесто (хиперпнеа) како компензаторски механизам.

Промената на апнеата и хиперпнејата значително ја зголемува конвулзивната активност на мозокот. Така, се случува повторена електроактивност, затворање на кругот. Ова предизвикува продолжена континуирана циркулација на електричните импулси низ нервните клетки на церебралниот кортекс, што доведува до нови напади.

Под влијание на напади, умираат мускулни влакна, чиишто честички ќе влезат во крвотокот и ќе влезат во бубрезите со крв. Тубулите на бубрезите се "затнат", постои нарушување на формирањето и одливот на урината.

Продолжената мускулна активност кај тонично-клоничните конвулзии доведува до хипертермија (прегревање на телото), ацидоза (зголемување на киселоста). Респираторниот стрес предизвикува хипоксија (кислородно гладување), кардиоваскуларни нарушувања и, како резултат на тоа, оштетување на мозокот. Во мозокот се активни премоторните области кои се одговорни за движењето на мускулите. Ова преоптоварување, кое телото не може да го издржи долго време без итна помош.

Статусот на отсуства (без мускулна активност) може да трае со часови и да биде невидлив за другите. Со не-конвулзивен статус епилептикус, свеста е збунета или исклучена, не се забележани конвулзии, пациентот може да падне во кома. Не постои конвулзивен фокус во мозокот, туку висока конвулзивна подготвеност. Со умерено оштетување на свеста, пациентите можат да останат во ЕС еден ден или повеќе, изведувајќи вообичаени дејства.

Во повеќето случаи, дел од пациентите прават впечаток на адекватни, но малку инхибирани лица. Со не-конвулзивен епистатус, несоодветноста може да се манифестира, на пример, висок функционер, само богат човек може да размахва низ канта за ѓубре, талка. Во случаи на сериозно оштетување на свеста, може да се развијат психози и шизоидни состојби. Не-конвулзивниот ES не е опасен по живот како конвулзивен.

Делумно ЕС се развива со континуирано повторувачка висока активност на конвулзивната зона, не постои конвулзивна подготвеност на мозокот. Делумната ЕС не е епилептична, но вообичаено е да се третира како дел од епистатусот.

Најопасни за животот се тонично-клоничните конвулзии (тоник - гризење на јазикот, компресија на вилиците, клонично-алтернативна контракција на екстензорните мускулни флексори). Напад може да започне со силен повик, вилиците се компресирани (повеќе не може да се обележат), телото се врти во лак, екстремитетите се врти, пациентот ја победува главата против површината на која лежи пената што излегува од устата, како резултат на гризењето на јазикот. Мускулните контракции се толку интензивни што може да има скршени раце или нозе. Пациентот уринира под себе, можеби несакан исцедок на измет, повраќање. Во отсуство на свесност, заштитните реакции на јака светлина, гласни звуци и нанесување на болка може да останат.

Симптоми на епилептичен статус

Свеста не е вратена помеѓу нападите. Вкупното времетраење на ЕС - 3-4 часа. Првиот половина час на ЕС вклучува компензаторни механизми. Следните половина час механизми се на работ на можното. Времетраењето на статусот повеќе од еден час доведува до неповратни ефекти во мозокот.

Компликации на конвулзивна ЕС, чиј развој зависи од навременоста на грижата и третманот на епилептичниот статус:

Кога ЕС може да се развие повеќекратно откажување на органите - реакција на стрес, комплексен неуспех на неколку системи, терминална фаза на болеста.

Дијагностика

Дијагностика ES го вклучува следниов алгоритам:

 1. Појаснување на жалбите на пациентот, разговор со роднини (сведоци на напад): кога имало прво напад, како што минувало, со или без губење на свеста, со конвулзии или без, дали имало физички и психолошки преоптоварувања и други провоцирачки фактори.
 2. Историја: земање на мозокот, повреда на главата, труење, фармакотерапија.
 3. Физички преглед: се утврди отчукувањата на срцето, притисокот, мускулниот тонус, ориентацијата во просторот и времето, температурата на телото. Дишењето (ритам, фреквенција, длабочина), знаци на повреда, боја на кожата, реакција на учениците на иритација на светлина, менингеални знаци се оценуваат.
 4. Лабораториски студии: тестови за крв и урина, гликоза во крвта, биохемија, коагулограм, студија за токсични супстанции, елиминација на невроинфекција со спинална цереброспинална течност.
 5. Инструментални студии: електроенцефалограм, МРИ, КТ скен, ЕКГ, невросографија кај доенчиња со отворена голема пролет.

ЕЕГ во многу случаи е нормален со клинички манифестации, а во отсуство на симптоми, промените може да се забележат на ЕЕГ. Дијагнозата се базира на промени кои се јавуваат во периодот меѓу нападите.

Присуството на асиметрични бавни или фокални (фокални) бранови на ЕЕГ може да укаже на локализација на епиохата. Во случај на нејасна дијагноза, провокативни тестови, регистрација на електрични импулси во сон, се користат дневни монитори.

Диференцијалната дијагноза се изведува со синдром на повлекување , предозирање со бензодиазепини, несвестица, мигрена , симулација на напади, деменција , еклампсија, епилептична психоза .

Третман

Прва помош за статус епилептикус

Дијагностика и третман на ЕС е ангажирана во таква насока во медицината како неврологија. Успехот на третманот и понатамошната состојба на пациентот во голема мера зависи од фазата на итна грижа со епилептичен статус. Критичниот праг е 5-10 минути, не повеќе од еден час, времето зависи од типот на ЕС и возраста на пациентот. За деца - не повеќе од 30 минути.

Помош ги вклучува следните чекори:

 1. Ротирајте го пациентот на неговата страна за да спречите повраќање да влезе во трахеата.
 2. Антиконвулзивни мерки: средства за запирање на напади, антихистаминици, средства за смирување, литична мешавина.
 3. Дехидратација: диуретици.
 4. Одржување на кардијалната активност: срцеви гликозиди.

Откако пациентот ќе биде одведен во болница, терапијата не се прекинува, третманот е насочен кон спречување на компликации. Доколку е потребно, извршете трахеална интубација и вештачка вентилација на белите дробови.

Предвидувања

Статус епилептикус е опасна по живот состојба која бара реанимација. Доколку се обезбеди претходна помош, толку е подобра прогнозата. Без итни мерки, 50% од пациентите умираат - деца под 15%.

Прогнозата се влошува со почетокот на епилепсијата (од раното детство), одложениот пубертет, органските лезии на мозокот и одложениот интелектуален развој.

Превенција

Епилептичниот статус е веројатно да се спречи ако не прескокнете лекови за епилепсија, веднаш лекувајте заразни болести и повреди на главата, и избегнувајте повреди и интоксикации.

Возрасните пациенти не треба да пијат алкохол, да пушат, да земаат лекови. Пациентите со епилепсија треба да застанат во диспанзерот и редовно да бидат подложени на испитување од невролог и превентивен третман.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате епилептичен статус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: невролог , епилептолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вентрикуларна фибрилација (појавување на симптоми: 5 од 12)

Влакната на вентрикуларниот миокард (срцевиот мускул) треба да се намалат на концерт. Кога се појавуваат контракции, расфрлани, неправилно, се јавува опасна по живот состојба, тип на аритмија - вентрикуларна фибрилација (VF). Влакната се намалуваат неефикасно со фреквенција од 250-480 во минута. Срцева стапка (систола) - до 70 во минута. А обученото срце на спортистот може да издржи до 150 отчукувања во минута.

...
Апсанс (појавување симптоми: 5 од 12)

Апсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајно губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...
Асфиксија (појавување симптоми: 5 од 12)

Асфиксијата е состојба во која едно лице доживува ограничување во протокот на воздух во назофаринксот, што резултира со задушување со целосен кислород глад, што доведува до клеточна смрт. Тоа се случува поради различни причини од насилни, механички, патолошки или психолошки дејства, кога е нарушена размена на гасови во човечкото тело, што доведува до парализа на респираторниот центар.

...
Механичка асфиксија (појавување симптоми: 5 од 12)

Механичка асфиксија - нарушување на надворешното дишење, кое е предизвикано од механички причини, што доведува до опструкција на кислородот, предизвикувајќи акумулации на јаглерод диоксид. Ако жртвата не добие прва помош, лицето загинува од задушување.

...
Менингитис (појавување симптоми: 4 од 12)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, чии симптоми се јавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
епилептолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .