Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инфантилизам: Симптоми и третман

Инфантилизам - главните симптоми:

 • Места за расположение
 • Губење на апетитот
 • Повреда на менструалниот циклус
 • Палора
 • Зголемен абдомен
 • Нарушување на концентрацијата
 • Летаргија
 • Неможност за донесување одлуки
 • Повреда на процесот на дефекација
 • Намален мускулен тон
 • Нагласете ако е потребно да ја напуштите зона на удобност
 • Игнорирање на чувството на одговорност
 • Слаба мотивација за учење
 • Лесноглавост
 • Непочитување на дисциплината
 • Постојано барање поддршка за возрасни
 • Недостаток на волежни квалитети
 • Не се грижи за утре
 • Неможност за само-селектирање
 • Несоодветни одлуки

Инфантилните луѓе се сметаат за однесување на детето на која било возраст. Инфантилизмот се нарекува "детство" ("инфантилис" е детски), терминот делува како синоним за наивен, детски пристап кон решавање на проблемите со возрасни, секојдневни односи, способност за донесување одговорни одлуки.

Карактеристични претставници на инфантилизмот се клубовите, чие движење започнало во САД пред околу 50 години, потоа се пресели во Западна Европа и кон крајот на минатиот век во Русија. Целата точка на живот клубовите е да потрошат огромна сума пари на гардероба и посета на модерни клубови. Освен тоа, клубовите живеат "на голем начин" на сметка на другите: чии пари е и што ќе се случи утре, таквите луѓе не се грижат.

Ако зборуваме за инфантилизам кај мажите, веројатно ќе има сопрузи кои одат секоја вечер во гаражата (трошни, со антички автомобил - не е важно), каде што не треба да оди нозете на странецот. Но, тоа може да биде супер-скап ноќен клуб, главната работа е дека инфантилот делува и живее со сопствените измислени правила, далеку од реалноста.

Ако зборуваме за инфантилизам кај жените, тие се навредени на живот и на поранешните мажи сопруги, кои одат на ноќна дискусија за мажите со кои биле. Тоа можат да бидат жени, чија главна цел е "боемски" живот, непречена транзиција од еден скап клуб во друг, постојано ажурирање на гардеробата со скапи работи.

Манифестации на инфантилизам

Причини

Според психолозите, причината за психолошкиот инфантилизам во несоодветното воспитување на децата. Всушност, сето тоа зависи од типот на нарушување, може да бидеш детски без воспитување на родителите и со добро воспитување, кршење на правилата за семејни односи утврдени од мајката и таткото.

Семејното воспитување влијае врз развојот на децата и може да даде "почеток" на болеста. На пример, ако родителите не го сфатат сериозно тинејџерот, донесуваат одлуки за него, не дозволувајќи му да дејствува независно. Постојат обратни ситуации кога има високи барања не на возраст.

Во ризик се деца воспитани од еден од родителите: мајка или татко. Се верува дека во овој случај постои пристрасност во развојот на машки или женски принцип, што доведува до недостаток на здрава независност. Ова е особено очигледно ако девојчето го одгледале таткото и детето од страна на мајката или баба. Правилен развој се одвива со симултана еднаква интеракција во семејството на таткото и мајката во образовниот проблем.

Физиолошкиот и менталниот инфантилизам може да се појави од следниве причини:

 • генетска предиспозиција;
 • интоксикација во пренаталниот период, хипоксија ;
 • оштетување на мозокот како резултат на сериозна болест;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • шизофренија , аутизам ;
 • HyperTeek - целосна контрола врз активностите на детето, прекумерно внимание, прекумерна грижа.

Кога патологијата влијае на фронталните лобуси на мозокот, кои се одговорни за контрола на повисоката ментална активност, формирање на мотивација, насочено социјално однесување.

Причини за генитален инфантилизам - константна интоксикација и хормонално нарушување. Меѓу другите провоцирачки фактори кај жените:

 • авитаминоза ;
 • редовни строги диети;
 • развој на јајниците;
 • болести на срцето и тироидната жлезда.

Кај мажите, постојат конгенитални абнормалности во структурата на репродуктивните органи (мала големина на пенисот или недостаток од него, вилушкарен пенис, без глава или тестиси и така натаму). Често оваа форма на болеста е комбинирана со физичка и ментална неразвиеност.

Класификација

Видовите на инфантилизам се условени според следниве критериуми.

Според возраста:

 • детски инфантилизам;
 • адолесцентен инфантилизам;
 • возрасен.

Според етиологијата:

 1. Психофизички инфантилизам - се развива на позадината на тешки соматски нарушувања кои го осиромашуваат нервниот систем.
 2. Ментална - незрелост на менталниот развој, во кој однесувањето не соодветствува со возраста.
 3. Физиолошки инфантилизам - забавување на физичкиот развој, соматски органи и системи на телото.
 4. Органски инфантилизам - се развива на позадината на оштетување на нервниот систем предизвикан од ТБИ, интраутерина асфиксија, интоксикација или изложеност на инфекција.
 5. Психолошкиот инфантилизам е резултат на разгалено однесување кон дете или, напротив, деспотско влијание. Се разликува од менталните причини за појава.
 6. Сексуалниот инфантилизам е доцнење во сексуалната формација, често во комбинација со застој во менталниот и физичкиот развој.
 7. Правни - ниско ниво на одговорност ако сакате да постигнете висок резултат без свест за последиците, но со свесност за вашето однесување.
 8. Социјалниот инфантилизам е кршење на социјализацијата (интеграција во општествениот систем).

По пол:

 1. Женски инфантилизам.
 2. Машки инфантилизам.

По тежина:

 1. Делумно - физичкиот развој на детето е пред развојот на психата, детето е целосно зависно од родителите.
 2. Вкупно - заостанува зад развојот на психата и физичките податоци, изгледот и однесувањето кореспондираат на рана возраст.

Со локализација:

 1. Цревниот инфантилизам - целијачна болест , недостаток на апсорпција на корисни супстанции (маснотии и јагленохидрати) од страна на цревата, се однесува на дигестивни нарушувања.
 2. Генитален инфантилизам.
 3. Матроничен инфантилизам - хипоплазија, одложување или запирање на развојот на матката на ниво на тинејџер или мало девојче.

Болеста може да биде вродена и стекната.

Целијачна болест

Симптоми

Главниот знак на инфантилизмот е животот во сопствената ограничена песочна соба, можеби со истите истомисленици, но според нивните сопствени правила, најчесто слични на правилата на играта. Каков вид на песок ќе биде не е важно, главната работа е да се следат правилата на играта.

Инфантилите не се развиваат со возраста и го задржуваат однесувањето својствено на рана возраст. Инфантилизмот кај возрасните може да се манифестира не само во психолошки феномени, туку и во карактеристики на лицето и фигура.

Генерализирани знаци на ментален инфантилизам кај деца:

 • неможност за донесување одлуки;
 • неможноста и неподготвеноста да ја преземат одговорноста и за себеси и за секое друго лице или животно;
 • лошо сметани одлуки кога некое лице не размислува за последиците;
 • постојано барање поддршка за возрасни;
 • следејќи ги сценаријата утврдени во семејството од раното детство;
 • страв од напуштање на удобноста зона;
 • без грижи за утре;
 • неможност за самоселекција;
 • слаба мотивација за учење;
 • недоволно разбирање на општо прифатените правила на однесување и неподготвеност да ги следат, непочитување на дисциплината;
 • отсуство или намалување на волените квалитети;
 • нестабилно внимание, избрзани пресуди, неспособност да се анализираат, ексцентричност, несигурност, негрижа;
 • наклонетост за фантазија;
 • емоционална неподготвеност, брза промена на расположението од бодрост до агресија, но обично такво дете нема желба некој намерно да му наштети;
 • неможност да се процени ситуацијата и да се најде излез од него;
 • неможност да се задржи растојанието со странци;
 • патолошка приврзаност кон еден родител (почесто кај мајката).

Синдромот на менталниот инфантилизам станува забележлив и се појавува појасно во училишните години, почесто во адолесценцијата. Таквите деца остануваат во училницата за втората година, се дружат помлади од самите себе, не живеат во колективни интереси, повеќе сакаат да играат игри наместо да студираат. Во зрелоста, тие не се способни за длабоки искрени чувства. Социјалната дезадаптација ја влошува менталната ретардација.

Инфантилните деца интелектуално се разликуваат од аутисти и деца со ментална ретардација. Тие се продуктивни, способни да размислуваат логично и апстрактно, за да го пренесат знаењето на задачите.

Ова е хармоничен инфантилизам, кој, за разлика од дисхармонијата, не води кон промена на личноста. Дисхармонична форма на болеста е забележана кај пациенти со шизофренија, кај пациенти со хистерични нарушувања.

Ментално инфантилните деца се разликуваат од психолошките, затоа што тие теоретски се способни да донесуваат одлуки според нивната возраст, но практично тоа не се случува. Тие се користат за некој друг што донесува одлуки за нив.

Вродената или стекната целијачна болест може да биде независна болест или компликација на друга патологија. Манифестациите се забележуваат на возраст од две години. Главни симптоми:

 • прекршување на дефекацијата (пена, каша, изобилство столица);
 • летаргија;
 • слаб апетит;
 • бледило
 • намален тон на мускулите;
 • зголемен абдомен;
 • зголемена дистрофија.

Знаци на генитален инфантилизам:

 • мала фигура на жена;
 • стеснети раменици и карлицата;
 • мал раст;
 • карактеристична доцна менструација, придружена со болка, слабо исцедок, неправилност, диспепсија, главоболка, несвестица;
 • либидото слабо, слабо развиени мачни жлезди, коса во пазувите и пуби отсутен.

Болеста кај жените е поделена според степени на сериозност, во зависност од развојот на матката:

 1. Гениталниот инфантилизам на 1-ви степен е ретка форма на вродени сексуални аномалии, кои се карактеризираат со неразвиена (рудиментарна) матка долга 3 см, долг врат, непропорционални магии, голем клиторис, отсуство на менструација и плодност, кои не можат да се обноват.
 2. Степен 2 - инфантилна матка, поголема од 3 см, како кај 10-годишно девојче, високо поставени гонади, долги и заоблени фалопиеви туби. Менструацијата е скудна, болна. Третманот е можен, но многу долг.
 3. Степен 3 - хипопластична матка, големината не е повеќе од 6 см. Најчесто ова е последица на воспаление на репродуктивните органи во детството или адолесценцијата. Во некои случаи, патологијата регресира за време на бременоста.

Главната манифестација кај мажите е мал пенис, 1,5-2 пати должина помала од просечната должина својствена на возраста. Таквите мажи имаат намалена или нема сексуална желба, која се карактеризира со спонтана ејакулација, спонтана ерекција.

Човекот не е во можност да оствари контакт со жена, не е способен за интимност. Често, појавата на пациенти не се совпаѓа со возраста. Таквата клиничка слика може да се развие на позадината на тешки ментални нарушувања.

Симптомите на инфантилизмот зависат од формата на болеста, причините, сериозноста.

Симптоми на хармоничен инфантилизам

Дијагностика

Дијагностиката на психофизичките форми на болеста ги вклучува следните методи:

 1. Разговор со специјалист - психијатар бара разјаснување на прашања кои ја оценуваат адекватноста на личноста, адаптивните способности, подготвеноста за учење, емотивните реакции и однесувањето, способноста за одржување на разговор.
 2. Сликовни тестови - користени при испитување на деца од предучилишна и училишна возраст. Од детето се бара да нацрта дрво, куќа, личност, животно. Болното дете не е во состојба да се придржува кон инструкциите, ги поедноставува елементите на сликата.
 3. Интерпретација на ситуации - се користат различни тестови за учениците, болното дете не може да ги објасни чувствата на луѓето во сликите.
 4. Прашалници - прашалници за ученици над 10 години, кои овозможуваат откривање на психо-емоционална нестабилност.

За откривање на генитални инфантилни нарушувања, сонографија, антропометрија, хормонска анализа и гинеколошки преглед се користат.

Целијачната болест не е специфична во нејзините манифестации, затоа е тешко да се дијагностицира. За време на испитувањето се разјаснуваат поплаки, се собира анамнеза, се врши лабораториска анализа (имуноанализа) со определување на биомаркери. Гастроентероскопија, биопсија.

Третман

Третманите за третман на инфантилизмот се избираат врз основа на видот на болеста и тежината на курсот. Во случај на органски лезии, терапијата е насочена кон борба против главната патологија, со психогенска форма се врши психолошка корекција.

Во тешки нарушувања во однесувањето препишуваат психотропни лекови, антидепресиви, антипсихотици, транквилизатори. Психотерапијата се состои во работата на психолог со емоционални и бихејвиористички ставови на пациентот, приспособување на учењето и функционирање во општеството, во разговор со родителите.

Третман на целијачна болест е внесот во исхраната, земајќи големи дози на витамини, ензимски препарати. Во тешки случаи, потребно е трансфузија на крв.

Третманот на гениталниот инфантилизам е употребата на лекови кои содржат хормони, витамини, почит кон спиење, одмор, исхрана. Помага во спа третман, физиотерапија, гинеколошка масажа. За третман на машки инфантилен со сексуална дисфункција, се користат методи на реконструктивна хирургија, хормонска терапија, диетална терапија.

Предвидувања

Со долготраен курс и занемарување на болеста, социјални неправилности, невротични и депресивни нарушувања, анксиозност, психопатија, интелектуален застој, проблеми со логично размислување и меморија се развиваат.

Поповолна прогноза има целосна форма на ментален инфантилизам: детето може да стане независно, да биде креативно, да има интерес за учење со педагошка и психолошка поддршка.

Со навремена дијагноза и соодветен третман на целијачната болест, исходот од болеста е поволен. Во спротивно, постои застој во растот, развојот на остеопорозата . Во гениталната форма, постои намалување на плодноста, спонтан абортус, неплодност, проблеми во личниот живот.

Превенција

Родителите треба да донесат "зрелост" кај децата, да им веруваат, да можат да инсистираат сами, да не се препуштаат на хистерични барања, целосно да не ги контролираат децата, да ги учат начините на комуникација, да ги учат да живеат самостојно, да го зголемат своето чувство за цел. Возрасната инфантилна потреба да се повлече од зоната на удобност на однесувањето на децата е "непрофитабилна".

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате инфантилизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психолог , гинеколог , гастроентеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Уремија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Уремија е процес на труење на човечкото тело со протеински метаболизам. Се развива поради нарушување на нормалното функционирање на бубрезите. Оваа состојба понекогаш се нарекува "самоуправа-труење на урина". Неговото латинско име се преведува како "урина" и "крв". Болеста се карактеризира со патолошки промени кои се случуваат во системот на неврохоморалната регулација на телото. Уремијата има доста комплексна патогенеза.

...
Авитаминоза (појавување симптоми: 4 од 20)

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...
Аденоиди кај деца (појавување симптоми: 4 од 20)

Аденоидите кај децата е воспалителен процес кој се јавува во фаринџалните крајници и се карактеризира со зголемување на нивната големина. Оваа болест е карактеристична само за деца на возраст од една до петнаесет години, најчести егзацербации се јавуваат во период од три до седум години. Со возраста, овие крајници се намалени во големина, а потоа генерално атрофија. Се манифестира во различни форми и степени, во зависност од факторите и патогените микроорганизми.

...
Колитис кај деца (појавување симптоми: 4 од 20)

Колитис кај деца - воспаление на цревата, кое на крајот доведува до дистрофија на мукозниот слој на овој орган - таков процес е полн со неговата дисфункција. Во најголем дел од случаите, болеста се дијагностицира кај пациенти со средна и постара возраст, но опасноста од формирање останува кај доенчињата и кај децата во градинките.

...
Ацетонемично повраќање (појавување на симптоми: 4 од 20)

Ацетонемично повраќање (син синдром на циклично ацетонезно повраќање, недијабетична кетоацидоза) е патолошки процес кој е предизвикан од акумулацијата на кетонските тела во крвта на детето. Како резултат на тоа, постои нарушување на метаболичките процеси, што предизвикува повраќање кај детето, симптоми на општа интоксикација и низок степен на треска.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .