Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спастична диплегија: симптоми и третман

Спастична диплегија - главните симптоми:

Спастичната диплегија (Литтл синдром) е една од најчестите форми на церебрална парализа, во која има целосно оштетување на мускулната функција на долните и горните екстремитети. Во овој случај станува збор за поразот не е унилатерален, туку билатерален.

Освен оштетената моторна функција, се забележува дисфункција на кранијалните нерви и нарушувањата на говорот, а во поретки случаи, исто така, се дијагностицира блага ментална ретардација .

Со церебрална парализа, спастичната диплегија има изразена специфична клиничка слика, така што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат.

За жал, целосната елиминација на оваа патологија е невозможна. Но, ако го започнете лекувањето навреме, прогнозата ќе биде релативно позитивна. Особено добро, терапијата е подложна на блага болест - препишува терапија со лекови, како и комплекс од терапија за вежбање, масажа и рачна терапија.

Етиологија

Спастичната диплегија кај децата обично се открива во првата година од животот, а првите симптоми се појавуваат веќе на возраст од 6 месеци. Често овој патолошки процес е комбиниран со хиперкинетички синдром.

Оваа патологија ги има следните главни причини:

Предвидните фактори за развој на таков патолошки процес се:

 • пенетрација на амнионската течност во респираторниот тракт;
 • интраутерински инфекции;
 • присуство на церебрална парализа во било која форма во семејната историја;
 • внес на лекови од бремена жена, пушење и пиење алкохол;
 • премин на бремени рентгенски зраци, електромагнетно лекување.

Во некои случаи, не се утврдени причините за развој на спастична диплегија. Во овој случај, зборуваме за идиопатска форма.

Класификација

Спастичната диплегија е класифицирана според сериозноста на клиничката слика.

Се разликуваат следниве форми:

 • Лесно - првите симптоми се појавуваат на возраст од 6-7 месеци, додека движењата во рацете не се ограничени, но спастичната пареза влијае на долните екстремитети. Сепак, пациентот може да се движи без импровизирани средства, менталниот и менталниот развој не страда.
 • Средно - само на долните екстремитети се засегнати, а рацете не страдаат. Пациентот може да се движи само со помош на расположливи средства - трска или патерици, во зависност од природата на лезијата на нозете. Когнитивните функции се оштетени, но само малку.
 • Тешки - клиничките знаци се појавуваат од првите денови на животот, може да бидат присутни синконезии, а исто така има изразена тетрапареза со акцент на долните екстремитети. Социјалната адаптација на таквите луѓе е оштетена, бидејќи, покрај физичките отстапувања, исто така постои и ментално-ментално здравје.

Тешката форма на овој патолошки процес не е подложна на третман, таквите деца не секогаш живеат во зрелоста, честопати умираат во адолесценција, освен ако не се обезбеди соодветна грижа и третман.

Симптоматологија

Клиничката слика за оваа болест е специфична, па проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Тежината на симптомите ќе зависи од тежината на болеста.

Поза за спастична диплегија

Колективниот симптоматски комплекс ќе ги содржи следните клинички знаци:

 • пареза на долните екстремитети;
 • мускулен хипертонус;
 • атаксија, односно делумна или целосна загуба на контролата над координацијата на движењата;
 • лицето не може да се движи независно (ако не е лесен степен, како што е наведено погоре), му треба поддршка;
 • тонот на горните екстремитети може да се зголеми, но само малку, така што моторните функции не се нарушени;
 • намалена визуелна острина;
 • страбизам ;
 • губење на слухот ;
 • прекршување на функцијата на голтање и засипнатост;
 • одложување на говорот;
 • отстапување на јазикот од средната назолабијална линија.

Исто така, симптомите на спастична диплегија можат да се комбинираат со олигофренија, хиперкинеза . Во некои случаи, постои симптоматологија дебелина .

Наспроти позадината на таквата клиничка слика, често се развиваат компликации во форма на лезија на мускулно-скелетниот систем: може да се развие контрактура на зглобовите, а присутна е рбетната кривина.

Родителите треба да бидат внимателни за тоа како нивното дете се развива, бидејќи првите симптоми на оваа форма на церебрална парализа не се развиваат веднаш. Доста често, првите клинички знаци се појавуваат само за половина година. Ако ги има, треба веднаш да побарате медицинска помош.

Дијагностика

Ако зборуваме за комплексната форма на оваа болест, првите клинички знаци се забележуваат во првите денови или недели по раѓањето. Затоа, проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат.

Општо земено, дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • испитување на детето од страна на педијатар, проучување на личната историја на бебето и неговата мајка, како и семејна историја;
 • Мозочен ултразвук;
 • аудиометрија;
 • електроенцефалографија;
 • невросонографија;
 • МНР на мозокот;
 • дијагноза на ментален развој за деца годишно и постари.

Покрај педијатарот, се вклучени и следниве специјалисти:

 • офталмолог;
 • отоларинголог;
 • невролог;
 • детски психијатар.

Ќе се бара диференцијација во врска со патолошки процеси како што се:

 • други форми на церебрална парализа;
 • дегенеративни лезии на централниот нервен систем;
 • дисметаболни заболувања;
 • наследна патологија.

Дополнително, можеби ќе ви треба биохемиски тест на крвта, анализа на урината. Исто така, привлече медицинска генетика.

Третман

За жал, спастичната диплегија е една од оние болести кои дури и со сложениот пристап не можат целосно да се отстранат. Сепак, навремените и коректните терапевтски мерки даваат позитивни резултати и значително ја подобруваат благосостојбата на детето.

Третман на спастична диплегија се изведува само со помош на сложени мерки, имено:

 • земање лекови;
 • Терапија за вежбање;
 • рачна терапија;
 • терапевтска масажа;
 • специјална храна;
 • часови со логопед, педијатриски невролог или психијатар.

Фармаколошкиот дел од третманот може да ги вклучува следните лекови:

 • седативи;
 • антипсихотици;
 • ноотропна;
 • васкуларна;
 • мускулни релаксанти;
 • неурометаболити;
 • препарати на ботулински токсин.

Исто така дополнително избрани витаминско-минерални комплекси.

Рехабилитацијата ги вклучува следните активности:

 • Терапија за вежбање - збир на вежби пропишани само од лекар. Вие не треба да го направите тоа сами, како што само може да направи штета. Правилно избраните вежби помагаат делумно да се обнови физичката активност.
 • Терапевтска масажа - го подобрува снабдувањето со крв во засегнатите мускули и го намалува тонусот.
 • Корекција на нарушувања на функцијата на говор - во овој случај се подразбираат систематски вежби со логопед, што овозможува, ако не и целосно, барем делумно да ја подобрат функцијата на говорот на детето и да ја направат социјално прилагодена.
 • Физиотераписки процедури - пливање, акупунктура, вотка-терапија.

Ако терапијата се започне навремено, може да се постигнат одлични резултати. Сепак, недостатокот на навремено започне третман води до фактот дека ефектите на церебралната парализа се неповратни - речиси ќе биде невозможно да се стави на бебето на нозе. Во вакви случаи зборуваме само за терапија за одржување и најдобро можно подобрување на квалитетот на животот на пациентот со помош на специјални уреди, круг-часовна нега.

Превенција

Спречувањето на таква опасна болест е во рамките на прегледот само на бремената мајка.

Неопходно е да се придржувате на следните препораки:

 • не пуши, не пијте алкохол;
 • не земајте лекови;
 • поставете го вашето здравје во ред пред да забремените дете - излечи ги сите болести или постигне стабилна фаза на ремисија;
 • за време на бременоста да јаде право, елиминирање на стресот и анксиозноста.

На првите симптоми, веднаш треба да побарате лекарска помош и да не се однесувате сами или да го игнорирате проблемот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Спастична диплегија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , невролог , психијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Леукодистрофија (појавување симптоми: 5 од 14)

Леукодистрофијата е патологија на невродегенеративна генеза, од која има повеќе од шеесет сорти. Оваа болест се карактеризира со метаболички нарушувања, што доведува до акумулација во мозокот или 'рбетниот мозок на специфични компоненти кои ја уништуваат супстанцијата како миелинот.

...
Прадер-Вили ( синдром на појавување: 4 од 14)

Prader-Willi синдромот е прилично ретка патолошка состојба која се наследува. Се карактеризира со фактот дека седумте гени на петнаесеттиот татковски хромозом не функционираат (или не функционираат целосно).

...
Хантер синдром (појавување симптоми: 4 од 14)

Хантер-овиот синдром (мукополисахаридоза од вториот тип, MPS II) е ретка форма на наследна болест на мукополисахаридоза (патологија на сврзното ткиво кое се развива кога се случува нарушување на метаболизмот). X-поврзана рецесивна болест - наследување на дефектен ген, во кој знаците на болеста се јавуваат во ист пол, а другиот се однесува како носители на ген. Се карактеризира со недостаток на лизозомален ензим и акумулација на мукополисахариди (гликозаминогликани) во ткивата.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 3 од 14)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Церебрална парализа (појавување симптоми: 3 од 14)

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .