Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Радикулитис: Симптоми и третман

Радикулитис - главни симптоми:

Радикулитис е болест на нервниот систем во кој се зафатени корените на 'рбетниот нерв. Радикулитис, главен симптом на кој е болка во вратот или грбот (во зависност од таквата лезија), исто така, може да се наведе во медицинската пракса како радикулопатија.

Општ опис

Кога се случува радикулитис, нервната иритација е предизвикана од лезија на интервертебралниот диск поради една или друга причина. Особено, таквата лезија може да се развие поради дегенерација (или едноставно "носење") на површината на надворешниот прстен на дискот, поради оштетување поради повреда или комбинација на двете од овие причини. Поради слабоста на надворешниот прстен, се развива карактеристична флексура, што е придружено со формирање на хернија. Поради ова, пак, централниот дел на дискот, кој е помек во природата, може да пробие (ова се случува преку надворешниот диск прстен), доаѓаат во контакт со 'рбетниот мозок или со своите нерви кои потекнуваат од' рбетниот столб. . Иритација на нервите на страната на цервикалните дискови на позадината на дегенеративната болест е цервикална радикулопатија.

Тие, исто така, идентификуваат банален радикулит (ова е дискогена радикулопатија), тие се состојат од моторни, болни и вегетативни нарушувања кои се јавуваат на позадината на наклонетоста на 'рбетниот корен, што особено се јавува поради итноста на болеста кај пациент, како што е спиналната остеохондроза.

Најчесто причините за радикулитис се сведуваат на ефектите од трите главни фактори. Особено, веќе е означена остеохондроза, хернијација на интервертебралните дискови, како и деформирање на спондилоартрозата. Покрај овие фактори, радикулитот може да биде предизвикан и од одредени болести, како што се туберкулоза, грип, сифилис, бруцелоза, ревматизам, цереброспинален менингитис, тумори и невровирусни заболувања на радикуларната форма (како што се енцефалитис, кој се пренесува преку крлежи и сл.).

Гуми за џвакање во периодонтитис и гингивитис

Радикулитис: Симптоми

Симптомите на радикулитис се појавуваат во зависност од формата на оваа болест, која е предизвикана од карактеристиките на лезијата во одредена област. Особено, ишијатот може да биде цервикален, торакален или лумбосакрален. Во принцип, можеме да назначиме дека главниот симптом на болеста е болката која се фокусира на една одредена област и е придружена со систематска "болка во грбот", лумбарна значи сензација која наликува на електричен шок во манифестацијата. Подоцна се манифестираат такви чувства како што се пецкање и вкочанетост, како и пливање сензации, забележани во одредена област на кожата. Областа на иннервација на коренот што е засегната е обележано со намалување на неговата чувствителност или со целосно исчезнување (ова се однесува на чувствителност на температурни или болни ефекти).

Цервикален радикулитис: симптоми

Во случај на цервикален радикулитис, лезијата се јавува во цервикалните нерви на 'рбетните корени. Главниот и првиот симптом на цервикалната ишијатика е болка во вратот, манифестиран со дополнително ширење на мускулите на рацете, оваа болка е еднострана. Новите болки во природата на манифестацијата одеднаш, може да се забележи кога се обидува да ја флексибираат главата на пациентот. Зголемена болка се забележува кога неуспешно е совршено движење на главата или со иста наклон.

Посеб за спиење се избира со значителни тешкотии, ноќниот одмор може да биде проследен со остра остра болка во рацете и вратот. Дозволена е можноста за олеснување на болката, што се постигнува со внимателно свиткување или вртење на главата. Рацете со цервикален радикулит значително може да ја изгубат нивната вродена сила на мускулите, што може да достигне состојба на апсолутна загуба на нивната чувствителност.

Болеста започнува главно на возраст од 40 години и постари, во многу случаи курсот е долготраен, придружен со периодични егзацербации.

Радикулитис на градниот кош: симптоми

Оваа форма на болеста се карактеризира со фактот дека регионот на локализација, како што е јасно, се наоѓа во торакалниот вертебрален дел. Оваа форма се дијагностицира поретко од цервикалниот или лумбалниот радикулит. Во овој случај, болката, вкочанетоста и пецкањето во меѓуребрениот простор се разликуваат како главни манифестации на симптоми. Промените се исто така подложни на мускулна сила - тоа е, соодветно, намалено. Торакалната ишијака е исто така придружена со потребата за флексија во насока на спинални лезии со одржување на торзото во соодветната положба, а пациентите се обидуваат да ги избегнат непотребните движења кои би можеле да ја зголемат болката.

Причините за оваа форма на болеста се во ефектите на, како по правило, вирусна инфекција (на пример, тоа е ќерамиди), а процесите на дегенеративно-дистрофична природа (веќе означена остеохондроза, деформирачка спондилоартроза) стануваат поретки. Покрај тоа, болеста може да се развие во однос на позадината на компресија на корените на 'рбетниот нерв од страна на адхезивен или неопластичен процес.

Ишијас (aka ишијас): симптоми

Најчесто се појавува радикулитис во оваа форма. Главната старосна група - пациенти на возраст од 30 до 50 години. Друга карактеристична особина на пациентите кои се подложни на развој на оваа болест се нивните професионални активности кои се спроведуваат при неповолни температури. Областа на локализација, како што е јасна од изборот на специфична форма на името на болеста, одговара на лумбалниот 'рбет.

И лумбалниот ишиатица понекогаш се нарекува ишијас. Горенаведената дефиниција кореспондира со таква лезија на регионот на ијатичниот нерв, поради што има изразени болни чувства на еднострана природа на манифестацијата на страната на бутот или задникот. Овие болни сензации се ненадејни и остри, поради интензитетот на нивната манифестација, за пациентот е крајно тешко да се најде удобна позиција за нивно намалување. Наспроти позади неуспешно извршени движења, симптомите на радикулитис може да се зголемат, позицијата за спиење, исто така, е тешко да се подигне. Во текот на ноќниот одмор, може да има болка сензации на снимањето карактер, означени во лумбалниот регион или во ногата. Исто така, постои намалување на мускулната сила во нозете, што во некои случаи достигнува целосно губење на нивната чувствителност.

Компресија на нервниот корен со радикулитис

Дијагностицирање

Дијагнозата на радикулитис се базира на резултатите од голем број студии кои лекарот може да ги пропише во оваа област. Тие вклучуваат особено следново:

  • Х-зраци - Х-зраци на рбетот во странични и директни проекции, исто така, во согласност со индикациите може да се направи рентген на карлицата, колк зглобовите и други области;
  • КТ, МРИ (компјутерска томографија, магнетна резонанца);
  • дензитометрија;
  • сцинтиграфија - постапка за скенирање на коскениот систем на 'рбетниот столб;
  • Ултразвук на ретроперитонеалниот простор, органи на малата карлица и абдоминална празнина;
  • лабораториски тестови на крв, урина.

Третман

Третманот на радикулитис мора нужно да биде сеопфатен и затоа треба да се фокусира не само на елиминирање на симптомите кои го загрижуваат пациентот, туку и на враќање на соодветната вертебрална мобилност во комбинација со обезбедување на нивно правилно функционирање во рамките на ефектот што се создава.

Општо прифатен факт е во третманот на радикулитот потребата да се обезбеди нежен начин на живот. Во исто време не се препорачува да остане во кревет подолго од 2-5 дена - заради раниот почеток на моторната активност во комбинација со постепеното продолжување на стандардниот физиолошки оптоварување, се постигнува порано закрепнување на пациентите.

Што се однесува до истовременото обновување на терапијата со лекови според оваа шема, се базира на употребата на антиинфламаторни лекови (на пример, диклофенак, ортофен, итн.), Витамин Б-група, лекови против болки, агенси за локално затоплување. Покрај лековите во третманот на ишијатот, се користат и методи на физиотерапија (динамичка струја, електрофореза, итн.).

Третманот на болеста во раните фази може да се состои во локална примена на ладна или суво топлина. Студената во овој случај се применува во форма на мраз пакет применет на долниот дел на грбот неколку пати на ден во период до 20 минути. Во меѓувреме, топлината и студот се мерки на индивидуална изведба, односно еден пациент е помогната од една од опциите, а другата, соодветно, од друга, е строго индивидуална. За да помогне во анестезијата може да се поправи регионот на долниот дел на торзото (лумбален завој или кружен тесни завој).

Посебно место во третманот на рачна терапија, како и физиотерапија и терапевтска масажа. Народни лекови за радикулитис со сета нивна разновидност се главно насочени кон елиминирање на симптомите, поточно - за елиминирање на болката.

Трибините и мастите, исто така, играат значајна улога во третманот, единственото нешто што оваа постапка треба да се прави правилно. Значи, кога тријте, потребно е рацете на лицето кое го држи топло. Болното место се движи нагоре околу 10-20 минути, ако болката е премногу интензивна во манифестацијата, тогаш триењето се прави околу 5 минути. Понатаму, болното место треба да се "загрее" од обвивката за греење.

Во третманот на радикулитис, кал терапија, балнеотерапија, како и други видови на методи на експозиција во услови на комплекси од санаториум-одморалиште, дополнително се препорачуваат.

Третманот и спречувањето на развојот на компликации бара елиминација на ненадејни движења (виткање, вртење), подигнување на тежини, продолжени еднострани товари и стационарно седење. Исто така е неопходно да се исклучи хипотермијата.

Ако се појават симптоми, што укажува на можен радиулитис, неопходно е да се консултира лекар од општа пракса и невролог (невролог).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Радикулитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 4 од 7)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Интеркостална невралгија (појавување симптоми: 3 од 7)

Меѓуребрената невралгија е болна состојба предизвикана од иритација на меѓуребрените нерви или нивното стегање. Меѓуребрената невралгија, симптоми кои обично се забележани кај постарите лица, се објаснува со промени поврзани со возраста кои се релевантни за состојбата на нивните крвни садови. Што се однесува до децата, тие имаат оваа болест е крајно ретка.

...
Неврофиброматоза (појавување на симптоми: 2 од 7)

Неврофиброматозата е претежно наследна болест, која се карактеризира со формирање на тумори во областа на нервните ткива, што потоа предизвикува појава на разни видови коски и абнормалности на кожата. Вреди да се спомене дека неурофиброматозата, симптоми кои се јавуваат кај мажи и жени со иста фреквенција, најчесто се манифестира во детството, а особено за време на пубертетот.

...
Рејноова болест (појавување на симптоми: 2 од 7)

Рејноовата болест е пароксизмално нарушување во снабдувањето со артериски крв на нозете и / или рацете, кое се јавува во позадината на продолжената изложеност на стрес, студ и некои други фактори. Рејноовата болест, чиишто симптоми почесто се јавуваат кај жените, е нагласена првенствено од симетријата на лезиите на екстремитетите.

...
Lumbago (појавување симптоми: 2 од 7)

Лумбаго е акутна болка, која инаку може да ја дефинира пациентот како "болка во грбот", оваа болка се јавува во долниот дел на грбот (т.е. во долниот дел на грбот). Лумбаго, чиишто симптоми се манифестираат главно како резултат на пренапони кои се случуваат во одредената област кога се крева или остро се навалува, го прави невозможно лицето да се одвои во одредено време.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .