Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Парапареза: Симптоми и третман

Парапареза - главните симптоми:

 • Отекување на нозете
 • Мускулна слабост
 • Парализа
 • Чести падови
 • Намален мускулен тон
 • Намалени тетивни рефлекси
 • Мускулни грчеви
 • Свиткање на мускулите на нозете
 • Мускулен хипертонус
 • Зголемени рефлекси на тетивите
 • Намалена чувствителност на кожата
 • Недостаток на површински рефлекси
 • Губење на функцијата
 • Неспособност да се исправи екстремитетот
 • Тешкотии во работата на долниот дел од ногата
 • Непријатност при свиткување на нозете

Парапареза е невролошки синдром кој опфаќа два екстремитети, се карактеризира со неможност за пренесување на нервните сигнали, предизвикувајќи слаба мускулна активност, во тешки случаи придонесува за појава на целосна парализа.

Болеста се јавува доста често. Парапареза кај дете може да биде или вродена (како резултат на пореметувања или интраутерини повреди на фетусот, заразни болести на мајката за време на бременоста) или стекнати (поради туморски сличности или повреди на 'рбетниот мозок). Се јавува кај возрасни и деца, без оглед на полот.

Болеста има неколку форми, почесто се среќава спастична парапареза. Парапарезите се дијагностицираат по сеопфатни студии. Третманот дава позитивен резултат, во тешки случаи може да се врати делумна моторна активност. Терапевтските активности заземаат многу време.

Етиологија

Моторната активност на долните екстремитети зависи од мозокот: ако импулсот не помине низ централниот или периферниот дел на нервниот систем, се јавува парапареза. Ако и двете екстремитети се зафатени, причината мора да се бара и кај 'рбетниот мозок,' рбетот или лумбалниот регион.

Причините за повредите се како што следува:

 • различни видови на повреди на главата и 'рбетниот столб;
 • формирање на хернија во дисковите;
 • спинална стеноза ;
 • туморски формации;
 • васкуларни заболувања на долните екстремитети;
 • недостаток на витамин Б;
 • тромбоза на спинална артерија;
 • последица на хематоми;
 • автоимуни болести;
 • апсцеси;
 • мултиплекс склероза ;
 • миелопатија и неговите сорти.

Патологијата се јавува како резултат на минати заразни болести или нарушувања во геномот, кој често е наследен. Патолошкиот процес мора да се третира и да се елиминира причината за болеста, бидејќи болеста може брзо да напредува, предизвикувајќи парализа и целосно губење на моторните функции.

Често евидентирани случаи на парапареза кај дете како резултат на повреди при породување. Секој случај е индивидуален и бара висококвалитетна и навремена дијагноза.

Класификација

Постојат неколку видови на парапарезни болести - во зависност од локацијата, тежината, според скалата на проценка, која се користи за дијагноза.

Постои ниво на оштетување на нервниот систем:

 • централна или спастична парапареза - централниот моторен неврон е зафатен, најчесто се вклучени долните екстремитети, ригидноста на мускулите се манифестира;
 • флакцидна или периферна парапареза - која се карактеризира со оштетување на кранијалното јадро, нервите или клетките на предните рогови на 'рбетниот мозок, недостаток на тефлонски рефлекси, абдоминални рефлекси, дегенеративна атрофија на мускулите, нарушувања имаат висока тежина, нозете се одвиваат 90 степени;
 • мешани - и централните и периферните симптоми се забележани.

Во зависност од локацијата емитуваат:

 • горната парапареза - двата горните екстремитети се вклучени во патолошкиот процес;
 • пониска парапареза - се карактеризира со лезии на двете долните екстремитети.
Видови на пареза

По тежина:

 • лесно;
 • умерена;
 • длабоко;
 • целосна парализа.

Во рамките на еден екстремитет:

 • слабост во еден мускул;
 • слабеење на мускулната група;
 • делови на екстремитетите (дистален или пароксизмален).

Парапареза може да се класифицира според степенот на погодените екстремитети:

 • 0 поени - нема доброволни движења;
 • 1 поен - движењата во мускулите се едвај забележливи, зглобовите се неподвижни;
 • 2 поени - моторната активност на зглобот е ниска, движењата се изводливи без да се надмине силата на гравитација долж рамнината;
 • 3 поени - обемот на намалувања е значаен, можно е да се надмине силата на гравитацијата, ногата може да се одвои од површината;
 • 4 поени - незначително намалување на силата на мускулите, движењата се вршат во целост;
 • 5 поени - нема проблеми со мускулната сила или движењето.

Парапареза на долните екстремитети кај децата настанува поради траума при раѓање и не се открива веднаш, а ако е дијагностицирана, може да биде привремена: во процесот на одгледување, оди на ништо. Ако се открие и најмала симптоми, треба да се спроведе профилактична терапија.

Симптоматологија

Со парапареза, во зависност од видот на патологијата, може да има цела комплекс на одредени симптоми, главен симптом е мускулна слабост.

Спастична парапареза на долните екстремитети ги има следните симптоми:

 • постои зголемен мускулен тон, долните екстремитети не можат да се исправи;
 • подобрување на тетивните рефлекси;
 • не се почитуваат површни рефлекси.

Како резултат на периферните лезии:

 • мускулниот тонус е многу низок или отсутен;
 • тетивните рефлекси се угнетени;
 • се забележува хипотрофија на долните екстремитети;
 • Се случува појава на индивидуални мускулни влакна.

Овие прекршувања доведуваат до несигурни движења на долните екстремитети, чести падови. Дополнителни симптоми:

 • чувствителност се намалува;
 • значително отекување на долните екстремитети;
 • тешкотии во работата на долниот дел од ногата;
 • рефлексите се влошуваат;
 • постои чувство на непријатност при свиткување на нозете.

Со недостаток на терапија, невролошкиот синдром е отежнат, комплетна парализа е можна, што доведува до целосно губење на способноста за работа - лицето станува оневозможено. Процентот на закрепнување кај децата е многу повисок отколку кај возрасните.

Дијагностика

Кога ќе се појават првите знаци, пациентот треба да се консултира со специјалист и да подлежи на сеопфатен преглед со цел да ја идентификува и отстрани причината за ограничената мобилност.

Методи на истражување:

 • испитување на горните екстремитети и нозе;
 • Х-зраци на 'рбетот;
 • компјутеризирана томографија и магнетна резонанца;
 • неуромиографија;
 • миелографија;
 • крвен тест (општи, биохемиски и онколошки маркери).
Невромиографија

Испитување и назначување на третман се врши од страна на невролог. Дури и со мали отстапувања од нормалата, терапијата е потребна.

Третман

За да се елиминира пониската спастична парапареза, неопходно е да се утврди коренот на појавата на патологијата. Терапевтски мерки насочени кон третман на основната болест.

Ако хернија или тумор делува како провокативна болест, неоплазмите се хируршки отстранети. Во случај на заразна болест, антибиотиците се пропишани.

Паралелно со третманот на основната болест, се спроведуваат процедури за намалување на симптомите и зајакнување на телото.

Терапијата со лекови ќе се состои во земање на следниве лекови:

 • агенси кои ја подобруваат нервната спроводливост;
 • лекови за одржување на мускулниот тонус;
 • витамини и минерали.

Физиотерапијата се покажа добро за лезии на долните екстремитети:

 • електрофореза - користејќи мали електрични импулси го стимулира нервниот систем;
 • УХФ-терапија - изложеност на високо-фреквентно магнетно поле;
 • ласерска корекција;
 • магнетна терапија - се применува статично магнетно поле;
 • хидротерапија - позитивен ефект врз мускулниот тонус и нервниот систем;
 • парафинска терапија - ја стимулира циркулацијата на крвта, го намалува отокот и замор;
 • рефлексологија - точката акупунктура или влијанието на електричните струи на одредени точки.

Физичка терапија - главна компонента на терапијата, е пасивна флексија и проширување на нозете со постепена компликација на тренингот. Вежбите и товарот се избираат поединечно, бидејќи сериозноста на патологијата варира.

Масажните третмани помагаат да ги задржите нозете во добра форма, да ја забрзате крвта, да ги ослободите грчевите и болката. Користете класични масажни елементи:

 • нанесуваат;
 • мачкам;
 • притиснете надолу;
 • галење.

Процесот вклучува грб, нозе, раце. Масажата е комбинирана со други методи на терапија.

Во ретки случаи, операцијата се изведува - елиминирање на хернија, отстранување на чипови, тумори, абсцеси, згрутчување на крвта. По операцијата се применуваат сите наведени процедури.

Можни компликации

Парапареза е многу сериозна болест која може да доведе до целосно или делумно губење на мобилноста на горните и долните екстремитети. Едно лице губи работен капацитет и станува оневозможено ако парапареза се појавува како секундарна болест. Со крајот на третманот, можете да го прескокнете развојот на малигни тумори.

Превенција

Превенцијата се состои во навремено лекување на патолошки процеси, одржување на здрав начин на живот, отсуство на стрес и нервна напнатост. Авто-лекувањето е неприфатливо.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате парапареза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Полиневропатија (појавување симптоми: 4 од 16)

Полиневропатија е комплексно пореметување кое се карактеризира со оштетување на моторните, сензорни и автономни нервни влакна. Главната карактеристика на болеста е тоа што голем број нерви се вклучени во процесот на болеста. Без оглед на видот на болеста, се манифестира во слабост и атрофија на мускулите на долните или горните екстремитети, отсуството на нивната чувствителност на ниски и високи температури, појавата на болни и непријатни чувства. Често изразена парализа, целосна или делумна.

...
Амиотрофична латерална склероза (појавување симптоми: 3 од 16)

Амиотрофичната латерална склероза е невродегенеративна болест која влијае на периферните и централните моторни неврони (моторни нервни влакна). Поради прогресијата на овој синдром кај болен човек, се забележува атрофија на скелетните мускули, фасцикулација, хиперрефлексија и други нарушувања. Стоп за патологија во ова време не е можно, затоа, постепено зголемување на симптомите неизбежно води до смрт.

...
Рак на 'рбетниот столб (појавување симптоми: 2 од 16)

Рак на 'рбетниот столб може да биде вистинска болест, која се манифестира во форма на примарен или секундарен малиген тумор на' рбетот. Секундарните тумори се метастази на малигни неоплазми, чиј развој првично се јавува кај било кој од органите (простатата, белите дробови, желудникот, градниот шуплив и др.). Рак на 'рбетот, чии симптоми се болка, се развива постепено, во текот на неколку недели / месеци, по што се зголемува овие манифестации.

...
Остеохондроза на лумбосакралниот 'рбет (појавување симптоми: 2 од 16)

Остеохондрозата на лумбосакралниот регион е болест која се карактеризира со уништување на дисковите меѓу пршлените, намалување на течноста во нив, со што се намалува нивната еластичност. Како резултат на тоа, дисковите притискаат врз нервните завршетоци, што предизвикува болка во задниот дел на лицето. Екстремната фаза се карактеризира со ширење на коскените процеси (остеофити), што го отежнува движењето на пациентот.

...
Сирингомиелија (појавување симптоми: 2 од 16)

Сирингомиелија е болест на нервниот систем што се развива како резултат на кршење на поставувањето на нервната цевка во фетусот (за време на престојот во матката) или како резултат на повредите и болестите кои влијаат на 'рбетниот мозок. Ако некој ја напредува оваа патолошка состојба, тогаш во суштината на 'рбетниот мозок формираат области на раст на сврзното ткиво, т.н. глија. Со текот на времето, тие се распаѓаат и формираат празнини кои се полни со цереброспинална течност. Опасноста лежи во фактот што тие имаат тенденција да растат брзо.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .