Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нарцистичко нарушување на личноста: симптоми и третман

Нарцисоидно нарушување на личноста - главни симптоми:

 • Желба за моќ
 • Користење на луѓе за да ги постигнат своите цели
 • Желба за богатство
 • Потребата да се восхитуваат другите
 • Висока самодоверба
 • Чувствувајќи се подобри од другите
 • Ароганција
 • Неможност за сочувство
 • Несовесен став кон другите

Нарцистичко растројство на личноста - состојба во која самопочитта на лицето е преценета, постои чувство на одредена височина над другите. Пациентот е уверен во својата уникатност, нема сочувство кон другите, се чувствува целосна слобода во утврдените правила. Колку побрзо се појави абнормална состојба од страна на специјалист, толку е поголема шансата болното лице да го избегне развојот на компликации.

Терминот нарцизам бил воведен од страна на Сигмунд Фројд на почетокот на минатиот век. Името на ова нарушување било наречено по антички грчки херој Нарцис. Нарцистичкото растројство на личноста се дијагностицира кај околу еден процент од популацијата на планетата. Најчесто проблемот се јавува кај млади мажи на возраст од 20 до 30 години.

Етиологија

Главната причина за развојот на нарушувањето, научниците го нарекуваат несоодветно образование на детето. Нарцистичкото нарушување не се однесува на конгенитални абнормалности. На пример, родителите можат:

 • исто така го третира синот индиферентно;
 • врши прекумерно старателство.

Во ризик се деца:

 • расте во семејства со посвоени или самохрани родители;
 • чии родители веќе биле во зрелоста во времето на раѓањето на детето;
 • кои немаат браќа и сестри.

Поради недостаток на внимание, детето се чувствува незадоволно, чувствува страв од надворешниот свет и неуспех. Значи излегува дека психолошкиот систем вклучува заштита: постои сугестија за сопствено совршенство и уникатност. Таквото лице се обидува да го освои ентузијазмот на другите, се убедува себеси за самодоволност, па затоа не мора да гради пријатни врски со луѓето околу него.

Со вишок на внимание може да биде нарушување на личноста. Родителите постојано му се восхитуваат на детето, пофалба, не изразувајќи објективна проценка на дејството. Синот се занесе и сите дозволуваат. Наспроти ова, детето создава прекумерна самодоверба и чувство на супериорност над другите.

Нарцистичкото растројство на личноста, исто така, има анатомска причина - ако некој има посебна структура на зоната на мозокот, која е одговорна за сочувство. Во текот на инструменталните студии беше откриено дека кортексот на ова место има задебелување, се менува структурата на нервните клетки, се намалува количината на сивата материја.

Понекогаш оваа состојба е симптом на ментално растројство, на пример, шизофренија .

Симптоматологија

Главните симптоми на нарушување кај возрасни и адолесценти:

 • висока суета;
 • чувство на супериорност над другите;
 • неможност за сочувство;
 • постојаната потрага по моќ и богатство;
 • потребата да се восхитуваат на другите;
 • опкружете се со истите "специјални" луѓе - другиот гледа на другите;
 • едно лице може лесно да ги користи другите луѓе за да ги постигне своите цели;
 • доверба дека сите луѓе околу се љубоморни на пациентот;
 • ароганција и непочитување на другите.

Првите знаци на нарушување веќе се видливи во адолесценцијата.

Високата самодоверба се заснова на чувство на своја уникатност и талент. Болното лице се обидува да биде совршено во сите правци: кариера, изглед, живот, врска со другите. Личните вредности на пациентот се многу површни: лицето идеализира сè што е важно за него лично, потполно девалвирајќи го остатокот.

Нарцисот е сосема сигурен дека е многу подобар од другите. Сепак, паралелно со ова, на пациентот му се потребни признавање на другите, нивното воодушевување. Човекот мисли дека заслужува добар став кон себе и бара поднесување. Пациентот со растројство на личноста секогаш контролира мислење за себе, без да носи критики.

Таквиот човек не може сочувствително и сочувствува со својот сосед, ги презира сите, се однесува арогантно и разумно, ги користи другите за да ги постигне своите цели. Во кругот на комуникација на пациентот, само "избрани" луѓе кои се "достојни" за него.

Нарцилите се доста амбициозни, така што се подготвени да работат плодоносно. Пациентите се успешни, но ова не ги задоволува, бидејќи постојат психолошки контрадикции: тие не биле љубители на детството или се чувствувале љубезно, а сега се обидуваат да се надоместат или да живеат во својот свет.

Знаци на растројство на нарцисоидна личност

Дијагностика

Нарушките растројства на личноста се дијагностицираат врз основа на покажаните симптоми. Ако пациентот ги има сите симптоми изречени, можете да направите дијагноза.

Многу пациенти почнуваат да го негираат присуството на ментални нарушувања, а по сослушувањето на дијагнозата, можат да реагираат многу болно.

Но, таквиот нарцизам треба да се разликува од другите нарушувања на личноста, кои се манифестираат со сосема различни симптоми:

 • хистерично - лице бара зголемено внимание, јавноста е неопходна за самоизразување, но може да се соживее со другите;
 • границата - отфрлањето на критиките се однесува на општите карактеристики, бидејќи едно лице се стреми кон идеален, разликата е во тоа што пациентите не можат долго да ја следат целта, нивното расположение за гнев често се менува;
 • антисоцијални - недостаток на емпатија, тешкотии во контактите со луѓето ќе бидат вообичаени, посебна карактеристика е честа повреда на правото и зависност.

Диференцијална дијагноза во врска со други ментални нарушувања се изведува доколку е потребно.

Третман

Третман на нарушување на личноста се врши со помош на психотерапија. Во многу ретки ситуации, лекар специјалист може да ја пропише употребата на лекови.

Третман од психотерапевт ги вклучува следните фази на терапија:

 • корекција на самодовербата на пациентот;
 • развивање на способноста да се соживее со други луѓе.

Лекарите најчесто не ги гледаат самите пациенти, но нивните роднини или пријатели бараат помош. Пациентот не го препознава проблемот и на секој начин се брани самиот - докторот мора да воспостави односи на доверба.

Првиот е да се согласиме со болното лице во сè, покажувајќи целосно почитување на неговите чувства. Ако ова не е направено, пациентот со ментално нарушување уште повеќе ќе ја покаже својата "супериорност" на другите и на докторот, а особено.

Потоа, лекарот мора да ја разбуди свеста и реализмот во однос на сопствената вредност и однесување на пациентот. Главната работа е некој да научи да зборува за своите потреби, така што разбира дека не е срам да побара помош од другите. Пациентот мора да се научи да им помага и да сочувствува со другите.

Во повеќето случаи, состојбата ќе биде резултат на психолошка траума претрпена во детството.

Пореметувањето на личноста е многу лошо третирано. За да го видите резултатот, мора да помине многу време. Пациентот треба да работи на себе.

Сите стресови и потешкотии во животот на пациентот може да доведат до развој на невроза и длабока депресија . Во оваа ситуација, лекарот ќе ја пропише употребата на лекови.

Можни компликации

Главната компликација може да се нарече длабока депресија што може да му се случи на некое лице кога тој не можеше да ги постигне целите.

Во секој случај, едно лице никогаш нема да биде среќно, дури и ако постигне сè што сака. Нарцисот секогаш ќе им завидува на другите што имаат нешто што тој нема.

Со текот на времето, луѓето ќе сфатат дека не се толку убави како порано. Таквата свест за реалноста може да предизвика невроза . Секоја ароганција кон другите, особено раководството, може да направи таква личност асоцијална.

Прогноза и превенција

Прогнозата е двосмислена. Терапијата е доволно долго. Психотерапевтот ќе помогне да се поправи надуената самоопреденост. Благодарение на специјалист, пациентот ќе научи односи со други луѓе. Ако, во случај на пореметување на личноста, не се започне соодветен третман, пациентот може да падне во длабока депресија.

Спречувањето на нарцизмот е адекватното воспитување на детето: да не се дозволи ексцеси кон пофалба или, обратно, негово целосно отсуство. Симптомите на болеста се неспецифични, така што веднаш треба да се консултирате со доктор, а не да се третирате себеси или да го игнорирате проблемот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате нарцисоидно растројство на личноста и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .