Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Краниофарингиом: симптоми и третман

Краниофарингиом - главните симптоми:

Краниофарингиом е тумор на мозокот со бениген карактер, склон кон дегенерација во малигната неоплазма. Во меѓународната класификација на болести (според МКБ-10) стои под шифрата Д44,4. Патолошката неоплазма произлегува од ембрионски клетки, без оглед на возраста и полот на пациентот.

Туморот во почетните фази на развојот не може да се појави, во процесот на раст туморот ќе влијае на интракранијалниот притисок , кој негативно ќе влијае на видот, хормоналната позадина и менталното однесување.

Краниофарингиомите се дијагностицираат по компјутеризирана томографија или магнетна резонанца. Третманот ќе вклучи хируршко отстранување на туморот и радиотерапија. Со навремено елиминираната неоплазма, прогнозата е позитивна. Бременоста е можна, но сето тоа зависи од индивидуалните индикатори.

Етиологија

Во процесот на развој на туморскиот процес во ткивата на краниофарингиомот, се формираат неоплазми, во чија содржина се мешавина на протеини и холестерол.

Патолошкиот процес може да се развие кај лице на која било возраст, но е почест кај децата. Неоплазмите растат многу бавно, често конгенитални, обично првите знаци се појавуваат во адолесценцијата.

Патолошкиот процес се формира во ембрионските зачетоци на џебот на Ракке.

Според научниците, главните причини за развој на туморот:

 • разни мутациски промени;
 • генетска предиспозиција;
 • негативно влијание врз ембрионот во првите 14 недели од бременоста;
 • труење со токсични супстанции, отрови, лекови;
 • ефект на зрачење;
 • инфективни интраутерини ефекти;
 • тешки форми на рана токсикоза ;
 • дека мајката има туберкулоза , ренална инсуфициенција и дијабетес за време на бременоста на детето.

Најчесто болеста се јавува на возраст од 6 до 20 години, поретко во 20-60 години, мажите имаат многу поголем ризик да се разболат од жените. Патолошкиот процес може да трае од 3 до 20 години.

Класификација

Хистолошки, постојат два типа на тумори:

 • адамантиноматозен краниофарингиум - се јавува кај деца, наликува на пулпа, содржи епителни клетки, се полни со протеини, мрсна течност со холестерол, се наоѓа еден или повеќе тумори, често се забележува калцификација;
 • слои вытягиваются вдоль ворсин сосудистой стромы , образуя сосочки , редко наблюдается кальцификация. папиларен краниофарингиум - се јавува кај возрасни, епителните слоеви се протегаат по вили на васкуларната строма , формираат папили , калцификацијата ретко се забележува.

Однадвор, бенигниот тумор е поделен на четири подгрупи:

 • компактни неоплазми на мали форми со области на калцификација, се јавуваат во 30% од случаите;
 • цистична - забележана во 47% од случаите, се состои од неколку големи неоплазми, кои можат да достигнат 12 сантиметри, се разликуваат по големина и форма;
 • камени неоплазми во хипофизата, кои се состојат целосно од варовнички маси, мали по големина, ретки;
 • мешани тумори, кои може да се состојат од меко ткиво и калцификации, се наоѓаат кај 17% од пациентите.

Туморите имаат егзофитен и експанзивен раст. Егзофитната природа на развој се манифестира во фактот што неоплазмите растат во насока на претходно направените шуплини, упатувајќи се во шуплината на третата комора на мозокот или во латералните комори, во надолжната пресека или во просторот на базалните цистерни.

Експанзивниот развој се состои во фактот дека туморот-како тумор не се протега надвор од инкапсулираната форма, паренхимот нема контакт со околните ткива. Капсуларниот изглед го штити околното ткиво од она што е внатре во туморот. Ако капсулата пукне, содржината навлезе во ткивото, започнува воспалителниот процес.

Неоплазмата е класифицирана според нејзината локација:

 • инфундибуларна група - овој тип на тумор ја исполнува третата комора, затворајќи ги двата моноаерални дупки, во процесот на развој притиска на интерпедункуларниот цистерна, притискајќи го окуломоторниот нерв;
 • стабилна група - се развива во субарахноидалниот простор под дното на третата комора, стегајќи го дното, оптичкиот нерв се извлекува, туморот ги стега хипофизата и нервните корени, расте на орбиталната површина на фронталните лобуси;
 • неоплазмата личи на аденом, се карактеризира со ендо-супраселарен раст, се шири во регионот на турското седло, го деформира, ја притиска содржината на главата и оптичкиот нерв;
 • suprasellar тумори - вклучуваат хијазма и оптички нерв, кои влијаат на внатрешниот багажникот, постојат нарушувања на коските на черепот и турското седло.

Во зависност од локацијата на формирањето на туморот, ќе се преземат соодветни оперативни мерки.

Симптоматологија

Симптомите на краниофарингиомите не се појавуваат во почетната фаза на формирање на тумор. По брза прогресија се појавуваат следниве симптоми:

 • разновидни визуелни нарушувања поради компресија на оптичкиот нерв;
 • тешки и продолжени главоболки;
 • тешка гадење;
 • ендокрини пореметувања;
 • надбубрежна дисфункција;
 • проблеми со машката сексуалност;
 • недостаток на менструација кај жените;
 • дебелина ;
 • летаргија, бавноста;
 • проблеми со меморијата;
 • епилептични напади;
 • уринарна инконтиненција.

Пациентот може да има проблеми со растот (џуџе синдром), прекумерна акумулација на масни наслаги. Патолошкиот процес се одвива поединечно, од неколку месеци до десетина години.

Дијагностика

Краниофарингиом

По консултација со специјалисти и проучување на историјата на болеста, се прави основна дијагноза. Потоа невролог доделува дополнителни студии за диференцијација и појаснување на типот на тумор.

Можни дијагностички процедури:

 • Х-зраци испитување на черепот - помош да се најдат промени, се утврди зголемувањето на турски седло;
 • студии на нивото на хормони во крвта и тироидната жлезда;
 • пресметана или магнетна резонанца - ќе ја открие точната локализација на туморите, бројот, големината и формата на туморите;
 • биопсија - ќе помогне да се диференцираат туморите.

По сите студии и потврда на примарната дијагноза, пациентот се праќа на соодветна терапија.

Третман

Тумор вклучува само третман со помош на хируршки процедури.

Терапијата со лекови не дава позитивен ефект: во дијагнозата на краниофарингиом, конзервативниот третман е несоодветен.

Ако поради некоја причина туморот не беше целосно отстранет, но делумно остана, терапија со радиотерапија е пропишана.

Со помош на ресекција, можно е да се ослободи од кранијалниот притисок, зрачењето е во состојба да го спречи растот на туморите. Најчесто пациентот е пропишан со комбинација на хируршка и радиотерапија. Доколку е потребно, тие можат да препишат хормонска терапија.

Еден многу ефикасен начин е одводнување на неоплазма, кога во капсуларната празнина се внесува посебен антибиотски лек, што придонесува за уништување на патолошките клетки.

Ако туморот се отстрани делумно, а пациентот одбива терапија со зрачење, се јавува рецидив. Лезијата се враќа на големината пред операцијата.

Прогнозата за комплексна терапија е позитивна во 85% од случаите, рецидивите се ретки и зависат од степенот на ширење на патолошки процеси.

Можни компликации

Краниофарингиом е прилично сериозен патолошки процес кој бара навремен и висококвалитетен третман. Доколку не можеше да се дијагностицира болеста навреме и да се преземат соодветни мерки за да се спречи влошувањето на лезијата, следните последици се можни:

 • мажите имаат намалена сексуална желба;
 • уринарна инконтиненција;
 • паднат во черепот;
 • проблеми со видот, дури и загуба.

Ако се појави руптуриран капсулиран тумор:

 • се појавува хроничен префокален енцефалитис ;
 • ревентрикулитис;
 • лептоменингитис;
 • акутно воспаление на хипофизата.

Последиците може да бидат неповратни, присуството на тумор бара итен одговор.

Спречувањето на појавата на тумори во мозокот се смета за внимателен однос кон здравјето на бремената жена, здравјето на фетусот, навременото лекување на инфламаторни и инфективни процеси во телото.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Craniopharyngioma и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашите лекари можат да ви помогнат: невролог , онколог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрален едем (појавување симптоми: 5 од 14)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Авитаминоза (појавување симптоми: 4 од 14)

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...
Исхемија (појавување симптоми: 4 од 14)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Цистицеркоза (појавување симптоми: 4 од 14)

Цистицеркозата е паразитарна болест, која напредува како резултат на пенетрација на ларви на свинско масно ткиво во човечкото тело. Таа припаѓа на групата на цетодоза. Ларвите на свинското тенија навлезат во човечкиот стомак и се ослободуваат од нејзината обвивка во неа. Постепено се преместуваат на почетните делови од цревата, каде што ги оштетуваат ѕидовите и се шират низ крвта низ целото човечко тело.

...
Менингиома (појавување симптоми: 4 од 14)

Менингиомот е тумор кој се јавува во регионот на 'рбетниот мозок или мозокот од арахноидните пајакови школки. Може да има или сферична форма или форма на потковица, и многу често се поврзува со тврди мембрани на 'рбетниот мозок или мозок, а центарот на растот во него најчесто не е еден, туку неколку.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .