Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Маничен синдром: симптоми и третман

Маничен синдром - главните симптоми:

Маничен синдром е ментално растројство на состојбата на однесувањето на една личност која се карактеризира со три типа на симптоми: хипертимијата предизвикува високо расположение, тахипсија е брз говор со експресивни изрази на лицето, дехибиција на мотор со хиперактивност.

Оваа болест е забележана кај мажите и кај жените, додека адолесцентите забележале и помалку случаи отколку кај возрасните. Кај децата, патологијата често се забележува во периодот на хормонални промени, кога младите мажи и жени се обидуваат да привлечат внимание со вулгарни алишта или шокантни акции.

Маничниот синдром не е патолошка болест, но без навремена терапија и психолошка помош, може да се трансформира од гранична состојба во клиничка форма на шизофренија или манично-депресивна психоза .

На болеста се дијагностицира откако ќе се консултира психолог. Третманот ќе зависи од причините што довеле до отстапувања во однесувањето. Прогнозата на терапевтски интервенции е 100% позитивна.

Етиологија

Конвенционално, постојат неколку причини за маничен синдром:

 • автозомно доминантно наследство - склоноста кон ментални нарушувања се пренесува од родители на деца;
 • несоодветна психолошка едукација на детето, што доведува до пореметувања во сликата на светот, кога детето ги прифаќа антисоцијалните реакции на однесувањето на родителите;
 • хормонални промени во телото во адолесценцијата, кога еден тинејџер презема различни активности за да се истакне од толпата.

Маничниот синдром може да дејствува како заштитна реакција на надворешни фактори со изразено негативно обојување. Во оваа ситуација, човечката психа е повторно изградена, менување на однесувањето, лошо веќе не се гледа и игнорира.

Синдромот е последица на биполарно афективно нарушување, може да се случи во форма на напади, и како што напредува, може да се влоши. Може да предизвика зависност од дрога, дрога или алкохол.

Класификација

Маничниот синдром се карактеризира со неконтролирано расположение и моторна стимулација.

Оваа состојба може да има неколку варијанти:

 • Манично-параноичен тип. Се карактеризира со појава на заблуда идеи за меѓусебните односи. Пациент со овој тип на синдром може да го следи предметот на неговата страст.
 • Единечна манија. Се карактеризира со промена на свеста поврзана со нејзиното кршење, што предизвикува разни халуцинации. Ова е опасен вид на отстапување, бидејќи едно лице престанува да разбере што е реално и што е илузија.
 • Луд тип. Се состои од мегаломанија, лежи во заблуди, кои се логични и доследни. Патологијата често се однесува на професионалната активност на поединецот. Бранувањето на величината може да го натера лицето да изврши незаконски дејства за да биде зголемено.
 • Радосна манија. Менталната возбуда ја зафаќа моторната активност, го забрзува темпото на ментална активност, расположението е секогаш високо.
 • Лута манија. Карактеризира со раздразливост, безразумна агресија. Пациент со ваков вид нарушување е многу конфликтен, може да се заколне на улица со странци.
 • Ендоген маничен синдром. Кога е забележана еуфорија, бескрајна возбуда, реакцијата може да биде несоодветна. Пациентот е склон кон раздразливост, може да има остар премин од прекумерна радост до агресивна раздразливост.

И еден од симптомите може да се изрази повеќе од вообичаено, понекогаш може да се смени на спротивното. Ретко симптоматски манифестации се мешаат.

Симптоматологија

Првите знаци на отстапување од нормалното однесување може да се забележат од блиските роднини на пациентот кои постојано разговараат со пациентот, така што ќе им биде полесно да ги идентификуваат абнормалностите во однесувањето. Маничниот синдром се карактеризира со брзо влошување на состојбата по негативен настан, што предизвика промена.

Симптомите на маничен синдром зависат од тежината на болеста:

 • хиперактивност - човек не е способен да седне на едно место, постојано се брза некаде;
 • пациентот губи тежина;
 • може да се забележи мало зголемување на температурата (до 37,5 степени);
 • се појавува пластична мимикрија;
 • пациентот има расфрлано внимание, може да пропушти слогови или зборови кога комуницира;
 • текот на говорот е доста брз, што предизвикува тешкотии во разбирањето;
 • таквите луѓе се имуни на критики, тие често имаат мегаломанија.

Во маничен синдром, симптомите може да се зголемат како снежна топка:

 • однесувањето станува дрско и невнимателно;
 • зголемена привлечност кон спротивниот пол;
 • опсесија и заблуди се забележани;
 • исхраната е нарушена - пациентот е склон кон прејадување и добивање на дополнителна тежина или губење на тежината;
 • постојат напади на радост, гнев, како и раздразливост и конфликт.

Единствена манија е најопасната за пациентот, бидејќи пациентот не може да се апстрахира од халуцинации и има замена за реалноста, и тоа повлекува несоодветни аморални или насилни дејства.

Дијагностика

При одредувањето на дијагнозата, лекарот разговара со пациентот и неговите роднини, ја испитува историјата на болеста, може да спроведе посебни испитувања за да го одреди степенот на отстапување и карактеристиките на неговиот развој.

За психијатар многу е важно да се добие комплетна слика за болеста, за да се утврди дали има луѓе со ментални пречки во семејството, важно е да се дознаат причините за болеста.

Манична психијатрија е доволно проучена, па лекарот е лесен за да го одреди степенот на отстапување и нејзиниот степен.

Посебно внимание се посветува на следниве фактори:

 • искусен стрес;
 • неповолна клима во семејството;
 • суицидни тенденции;
 • зависност од дрога;
 • алкохолизам.

Може да се пропишат дополнителни студии за да се исклучат патолошки процеси во телото кои можат да предизвикаат слични симптоми. Првиот спроведе биохемиска анализа на крв. По потврдување на дијагнозата, пациентот е пропишана терапија.

Третман

Третманот со маничен синдром вклучува комплексни мерки и се состои од курс за лекови со психотерапевтски разговори. Во сериозна состојба со напади на агресија и нарушен сон или халуцинации, пациентот е хоспитализиран, бидејќи тој може да предизвика не само штета за себе, туку и за другите, бидејќи неговите постапки се непредвидливи. Во такви случаи, се избираат антипсихотици, средства за смирување, седативи, апчиња за спиење.

Приемот на антипсихотици започнува со највисоко можно дозирање, кое постепено се сведува на ништо.

Времетраењето на третманот може да трае до шест месеци. По откажувањето на лекувањето, пациентот се намалува дозата секој месец за еден месец. Ова е многу важно, бидејќи не можете ненадејно да престанете со земање такви средства.

Клиничките препораки се како што следува:

 • промена на вработувањето, забрана за раководни позиции;
 • да преземе пропишани лекови за идването повторување на болеста;
 • не преуредување;
 • избегнувајте стрес и конфликт.

Прогнозата за третман е позитивна за животот на пациентот, но може да ја изгуби способноста за работа. Во такви ситуации, подобро е да се најде хоби што ќе им помогне да се справат со нервната напнатост.

Можни компликации

Ако времето за започнување на терапевтски активности, прогнозата е позитивна. Единствената негативна точка е дека пациентот го губи својот социјален статус, бидејќи тој ќе биде контраиндициран за работа како менаџер, одговорна или опасна работа, и на него не може да му се верува, бидејќи стресот може негативно да влијае на состојбата на пациентот.

Ако не го третирате маничниот синдром, болеста може да се развие во шизофренија, што носи опасност за пациентот и неговата околина.

Превенција

Со цел да се спречи третманот на маничен синдром треба да се спроведе на првите негативни симптоми. Пациентот мора да се придржува на медицинските препораки, повеќе одмор, да води здрав начин на живот, да ги елиминира алкохолот, никотинот и наркотичните супстанции.

Психологот може да предложи метод на релаксација или медитација, релаксирачки масажи или билни бањи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Маничен синдром и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Биполарно растројство (појавување на симптоми: 4 од 20)

Во светот, многу луѓе страдаат од нарушување како биполарно растројство. Болеста се карактеризира со честа промена на расположението, а расположението на лицето не се менува од лошо кон добро, туку од екстремно депресивно и досадно, до чувство на еуфорија и способност за изведување на подвизи. На кратко, флуктуациите на расположение кај пациенти со биполарно растројство се колосални, што секогаш се забележува кај другите, особено ако таквите флуктуации се чести.

...
Нарушување на дефицитот на вниманието (појавување симптоми: 3 од 20)

Појавата на компликации со концентрација и концентрација, како и појавата на невробихејвиорални нарушувања укажуваат на болеста "нарушување на дефицитот на вниманието" или скратено ADD. Децата се особено подложни на болеста, но манифестацијата на болеста кај возрасните исто така не е исклучена. Проблемите со болестите се карактеризираат со различни степени на сериозност, па затоа ADD не треба да се потценува. Болеста влијае на квалитетот на животот, неговата подложност, како и односите со другите луѓе. Болеста е доста комплексна, па пациентите имаат проблеми со учењето, изведување на било која работа и совладување на теорискиот материјал.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 3 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Хипоманија (појавување симптоми: 3 од 20)

Хипоманија (нарушено расположение) е афективно нарушување кое се карактеризира со почетниот степен на манија и речиси целосно отсуство на клиничката слика која е карактеристична за психијатриска болест.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 3 од 20)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .