Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вентрикуломегалија: симптоми и третман

Вентрикуломегалија - главни симптоми:

Вентрикуломегалија е патолошка промена во формирањето на мозокот кај дете во матката. Оваа болест се карактеризира со промена на големината на церебралните комори, што дополнително води кон различни абнормалности, бидејќи централниот нервен систем, 'рбетниот мозок и мозокот се засегнати. Процесот исто така може да вклучи периферни нерви, автономниот систем, мускулите.

Абнормалниот развој на фетусот се определува со планирани студии и се утврдува степенот на отстапување. Сите отстапувања, освен тешки, се подложни на терапевтски мерки. Ако се открие патологија која е некомпатибилна со животот на детето, тогаш бременоста е прекината во раните фази.

Болеста е многу сериозна, може да има сериозни последици, а со изразена патологија, бременоста е прекината. Умерено изречената форма се карактеризира со релативно поволна прогноза.

Етиологија

Мозокот има четири комори, чија главна функција е производство на цереброспинална течност (CSF). Кога се случува нарушување и настанува задршка на течности, се развива вентрикуломегалија.

Патологијата е таков процес кога постои зголемување на коморите од 15 до 20 милиметри (норма не е повеќе од 15 милиметри). Таквата состојба може да биде изолирана и може да биде придружена со други малформации.

Главната причина за болеста се генските и хромозомските мутации кај жени со патолошки абнормалности во процесот на носење на дете.

Причините за вентрикуломегалија кај фетусот се следните:

 • возраст на жената - по 35 години ризикот се зголемува неколку пати;
 • интраутерински инфекции;
 • физичко оштетување;
 • кислород глад;
 • капка од мозокот ;
 • хеморагија или хеморагија;
 • фетална хипоксија ;
 • лисенцефалија ;
 • деструктивно оштетување на мозокот;
 • генетска предиспозиција.

Вентрикуломегалија кај фетусот може да има последици во форма на следниве болести:

Патолошката големина на коморите негативно влијае на срцето, мускулно-скелетниот систем, структурните елементи на хипофизата се нарушени.

Класификација

Вентрикуломегалија на латералните комори се класифицира според типот, причината, текот и локацијата.

Поради:

 • идиопатска, кога причината за патолошкиот процес не е идентификувана и сите индикатори кај бремена жена се нормални;
 • симптоматски - жена за време на бременоста имала заразна болест, злоупотребувала алкохол или претрпела сериозен стрес .

Според типот:

 • право;
 • изолиран - има поволна прогноза, обновувањето се случува во 80% од случаите;
 • асиметричен - со тежок тек на заздравување е низок.

Тежината на вентрикуломегалија кај новороденчиња и кај деца од предучилишна возраст е:

 • благи, кога коморите се мали по големина - до 12 милиметри, детето станува нервозна и лесно возбудена;
 • среден степен, кога коморите се зголемуваат на 15 милиметри - асиметрична аномалија и промена на протокот на крв во областа на нарушувањето;
 • тешка - коморите се зголемуваат на 20 милиметри, што доведува до неповратни ефекти во структурата на мозокот;

По локацијата вентрикуломегалија е:

 • со латерална дилатација на коморите (лево и задно);
 • Патолошките промени влијаат на третата комора (во предниот дел, на челото);
 • промени во четвртата комора (во задниот дел на главата, во малиот мозок и медулата).

Благата вентрикуломегалија е гранична состојба кога големината на коморите е 10-15 милиметри, што е голем ризик, бидејќи постои голема веројатност за развој на патолошки процес. Таквите случаи се ставени под контрола и постојано се проверуваат за да се отстрани ризикот од понатамошен раст.

Симптоматологија

Вентрикуломегалија кај дете е придружена со симптоми, во зависност од степенот на патолошкиот процес.

Лесна болест е придружена со:

 • зголемена ексцитабилност;
 • тешка раздразливост.

Просечниот степен на болеста е проследен со следниве симптоми:

 • конвулзивни напади;
 • главата се зголемува во големина;
 • вените се јасно видливи во предниот дел на главата;
 • детето заостанува во физичкиот развој;
 • ментална ретардација .

Во текот на овој период на развој, болеста може да се комбинира со други абнормалности, како асиметрија на коморите, агенезија на корпус калозум.

Со тешка, освен за силна експанзија на коморите, постои:

 • силен интракранијален притисок , кој се должи на асиметријата и големината на коморите, кои го компресираат околното ткиво;
 • чести главоболки;
 • нарушувања на говорот.

Кога патолошкиот процес станува неповратен, на постојните симптоми се додаваат болести на мускулно-скелетниот систем, Даунов синдром и хидроцефалус.

Дијагностика

Вентрикуломегалијата е откриена во процесот на спроведување на планираната студија со користење на ултразвук, помеѓу 17 и 30 недели. За да се направи точна дијагноза, неопходно е да се набљудува процесот со текот на времето, и за таа цел, се доделува ре-дијагноза. Неколку недели подоцна, ако сомнежите се потврдат, пациентот се праќа во генетиката за консултација.

Се спроведуваат дополнителни генетски студии, се пропишува кариотипирање, што ќе помогне да се разјасни структурата на аномалијата и составот на хромозомите.

Покрај тоа, пациентот зема тест за крв за да открие присуство или отсуство на инфекција што може да влијае на отстапување на развојот на фетусот.

Во фетусот или кај новороденчињата, тие проверуваат за вродени абнормалности.

Се спроведува магнетна резонантна термограм на детето, и ако е детектиран благ или умерен степен, тогаш се врши невросографија за да се следи процесот со текот на времето.

Ако не се откријат абнормалности, се пропишува терапија во форма на калиум таблети, што ќе овозможи да се полнат клетките со недостаток на кислород.

Ако се открие сериозна патологија, бременоста е прекината, а во случај на благи и умерени степени се користат терапевтски мерки.

Третман

Вентрикуломегалија кај доенчиња, ако болеста е блага, не се третира. Со мало зголемување на коморите, неопходно е да се следи детето, и со најмало отстапување контактирајте невролог.

Со умерен степен, се назначуваат лекови кои ќе ги забрзаат процесите во хипофизата, ќе го отстранат вишокот на течност, а исто така се назначуваат средства за подобрување на циркулацијата на крвта.

Честите прошетки на свеж воздух се препорачуваат, треба да направите вежби за светлината.

Кога се детектира тежок степен на заболување кај дете, се изведува операција, бидејќи терапевтските мерки нема да имаат никаков ефект. Во процесот на хируршка интервенција, се врши вентрикулоперитонеална шантирање, со помош на која се корегира вентрикуларната асиметрија.

Ако детето е сеуште во матката, тогаш во случај на лесна и умерена патологија, лекувањето со калиум, витамини и лекови за подобрување на циркулацијата на крвта е пропишано. Кога причината за болеста се однесува на инфекција, антибактериската терапија е пропишана. Ако се дијагностицира тежок степен, бременоста се прекинува само ако рокот дозволува да се направи без да му наштети на здравјето на мајката.

Можни компликации

Вентрикуломегалија е тежок патолошки процес кој води до неповратни последици, предизвикувајќи тешки компликации:

 • Даунов синдром - ќе се стекне поради дефекти во структурата на мозокот;
 • Едвардс-синдром - забележани се мутациони промени во хромозомите, што доведува до цела група патолошки развојни нарушувања;
 • Тарнеров синдром - постојат физички аномалии во развојот;
 • проблеми со мускулно-скелетниот систем;
 • хидроцефалус, кога цереброспиналната течност се акумулира во главата.

Освен тоа, ако бебето е во матката, таквите нарушувања можат да придонесат за исчезнување или абортус на бебето, а патолошките процеси може да предизвикаат предвремено раѓање.

Превенција

Најдобрата превенција на вентрикуломегалија ќе биде одржување на здрав начин на живот, елиминирање на стресот и заразни болести за време на бременоста. Исто така, неопходно е да се исклучи алкохолот и никотинот, да се почесто на отворено, да бидат следени од лекар и да се подложат на сите рутински истражувања.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Вентрикуломегалија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрална исхемија (појавување на симптоми: 5 од 10)

Церебралната исхемија е болест која е прогресивно кршење на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, што доведува до гладување на кислород на овој орган. Главната ризична група е новороденчиња. Оваа состојба често се развива за време на феталниот развој или директно во процесот на трудот. Како и за возрасните, нивната болест е формирана во позадина на други болести и ирационален начин на живот.

...
Хидроцефалус (појавување на симптоми: 4 од 10)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 4 од 10)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Рак на мозокот (појавување на симптоми: 4 од 10)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 4 од 10)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .