Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Amentia: Симптоми и третман

Amentia - главните симптоми:

 • Депресивен
 • Неможност да се разберете како одредена личност
 • Растројство на свеста
 • Некомпетентен говор
 • Зголемена моторна активност
 • Несоодветно однесување
 • Хаотични патолошки движења
 • Визуелни халуцинации
 • Аудиторни халуцинации
 • Губење на ориентација во вселената
 • Ступор
 • Нарушување на временската ориентација
 • Недостаток на одговорна логика
 • Неспособност да се направи разлика помеѓу реалноста и измислен
 • Неможност да се запознаат најблиските
 • Збунетост

Аментација (аментативен синдром, актимално затемнување на свеста) е патолошки процес во кој се јавува тешко оштетување на свеста, нарушување на ориентацијата во просторот и времето, изразено со конфузија, некохерентно размислување. Доста често, оваа патологија се манифестира наспроти позадината на други психијатриски нарушувања: алкохолизам, внесување на дрога.

Клиничката слика на оваа болест е добро изразена - се јавува повреда на сите елементи на свеста, пациентот не разбира кој е и каде е, халуцинациите, некохерентните хаотични движења може дополнително да бидат присутни, можеби дури и развој на ступор.

За точна дијагноза, неопходно е да се консултира невролог, специјалист за заразни болести, ендокринолог, психотерапевт. Дијагнозата се поставува врз основа на физичкиот преглед и собирањето на личната историја. Во некои случаи, можеби ќе треба да спроведете диференцијална дијагноза.

Третманот, ако се дијагностицира психијатриска болест, се изведува во соодветна здравствена установа. Во соматската етиологија, аменција се лекува во специјализиран терапевтски оддел, но хоспитализацијата е потребна и во првиот и во вториот случај.

Аменталниот синдром има релативно поволна прогноза: не постои закана за животот на еден човек, ако се започне навремено лекување. Сепак, треба да се забележи дека повеќето пациенти имаат компликации во форма на амнезија или тешка астенија .

Етиологија

Amentia може да биде резултат на изложеност на надворешни и на внатрешни негативни фактори.

Причините за развој на таков патолошки процес се следните:

Покрај тоа, нарушувањето може да се појави понекогаш со сепса , тежок стрес, тежок шок.

Поради фактот што amentia може да биде резултат на прилично голем број на болести, а клиничката слика е неспецифична, потребна е темелна дијагноза за да се направи точна дијагноза.

Класификација

Од природата на курсот, постојат две форми на болеста:

 • светлина - најчесто се манифестира во однос на позадината на труење, во периодот на опоравување по операцијата или како резултат на алкохолизам;
 • тешка - се развива на позадината на оштетување на мозокот, сериозни заразни болести и други патолошки процеси.

Во зависност од преваленцата на одредени клинички знаци во симптомите, се разликуваат следниве форми на патолошкиот процес:

 • луд;
 • халуцинаторни;
 • кататоничен.

Само лекар по извршување на дијагностички мерки може да одреди точно која форма на активативен синдром се јавува.

Симптоматологија

Amentia има неспецифична, но сепак различна клиничка слика. Главната карактеристика на патолошкиот процес е кршење на сите елементи на свеста.

Општо земено, клиничката слика се карактеризира како што следува:

 • пациентот не може да се идентификува како личност;
 • не ги признава роднините и пријателите;
 • не може логично да одговори на поставените прашања, неговиот говор е генерално некохерентен;
 • емоциите на пациентот се некохерентни и хаотични, немаат логички докази;
 • човекот збунува фиктивни настани со вистински;
 • симптоми на длабока депресија се почитуваат;
 • визуелни, слушни халуцинации, кои може да се разберат со однесувањето на пациентот;
 • говорот е некохерентен, може да биде премногу гласен, или, напротив, некој изговара сè со шепот;
 • прекумерна моторна активност, со движења кои се некохерентни и хаотични;
 • може да има клиничка слика која наликува на кататонија;
 • може да развие ступор.

Општо, состојбата на пациентот се карактеризира како несоодветна. Во некои случаи, лице во таква држава може да биде опасно не само за себе, туку и за другите, бидејќи не е одговорен за неговите постапки, не сфаќа што прави.

Времетраењето на симптомите може да биде краткотрајно до еден ден (со невроза, тежок стрес) или долготрајни - до неколку месеци. Втората форма обично се манифестира кај тешки психијатриски нарушувања.

Ако ги имате симптомите опишани погоре, треба да побарате медицинска помош и да не се лекувате или само да го игнорирате проблемот.

Дијагностика

Amental синдромот се дијагностицира врз основа на физичкиот преглед на пациентот и собирањето на личната историја.

Во овој случај, можеби ќе треба да ги консултирате следниве специјалисти:

 • невропатолог;
 • психијатар;
 • ендокринолог;
 • специјалист за заразни болести;
 • неврохирург

Во некои случаи, покрај физички преглед и земање историја, ќе бидат потребни лабораториски и инструментални дијагностички мерки:

 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • детална биохемиска анализа на крв.

Диференцијална дијагностика може да се изведува за болести како што се:

Врз основа на добиените резултати од истражувањето, дијагнозата на аментативниот синдром е потврдена или побиена и е пропишан соодветен третман.

Третман

Ако се дијагностицира блага форма на патолошкиот процес, тогаш прашањето за хоспитализација се решава на индивидуална основа. Во сите други случаи, лекувањето се врши само во болница.

Терапијата со лекови исто така е пропишана поединечно. Со прекумерна возбуда, несоодветно однесување, смирувачи и седативи се пропишани.

Бидејќи многу пациенти со оваа болест одбиваат храна, вештачко хранење може да се препише за да се спречи губењето.

Amention има релативно позитивна прогноза, бидејќи дури и навременото лекување не гарантира целосно опоравување - се случуваат компликации во секој случај. Како таква, превенцијата не постои.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Аментиа и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Злоупотреба на супстанца (појавување симптоми: 5 од 16)

Злоупотребата на супстанции е болест на злоупотреба на супстанции што се карактеризира со употреба на хемикалии кои не се официјално поврзани со дрога. Ова постепено доведува до зависност, што е тешко да се елиминира како во случајот со лекови.

...
Сенил лудило (појавување симптоми: 4 од 16)

Сенилниот маразмус (сенилна деменција) е болест поврзана со возраста која се карактеризира со влошување на когнитивните способности, пад на психоемоционалната активност и општо исцрпување на телото. Оваа болест е поподложна на луѓе кои претрпеле или имаат кардиоваскуларни заболувања, но не постојат точни причини за развојот на оваа болест. Треба да се забележи дека во повеќето случаи тоа е неповратен патолошки процес, кој најчесто се дијагностицира кај луѓе над 65 години. Исто така постои и предвремен маразмус, кој може да биде предизвикан од одредени патолошки процеси или повреди на главата, централниот нервен систем. Третманот на сенилното лудило треба да се препише само од лекар, прашањето за хоспитализација се решава поединечно.

...
Дисоцијативно пореметување (појавување симптоми: 3 од 16)

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...
Кататонија (појавување симптоми: 3 од 16)

Catatonia (catatonic syndrome) е група на психопатолошки синдроми чиј белег е оштетена моторна функција. Пациентот има ступор или хиперстимулација.

...
Сплит личност (појавување симптоми: 2 од 16)

Поделената личност како психолошки термин постои долго време. Тој е познат на сите, и покрај тоа, ликот на поделбата, чии симптоми се манифестираат во појавата на второ лице кај пациент (и поголем број од нив), а исто така и во реализација на нив како две или повеќе различни поединци, не предизвикува многу изненадување. Во меѓувреме, особеностите на оваа држава не се познати на сите, па затоа постои изјава за фактот дека повеќето луѓе едноставно прават погрешно толкување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .