Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Апаличен синдром: Симптоми и третман

Апаличен синдром - главните симптоми:

Апаличниот синдром (будење кома) е патолошки процес во кој едно лице нема знаци на свесност, но до одреден степен се зачувани вегетативните функции на мозокот, а спиењето и будењето се алтернативни.

Според лекарите, развојот на патолошкиот процес се должи на голема штета на церебралниот кортекс, во некои случаи, државата може да биде преодна - кога едно лице ќе ја напушти комата.

Апаличниот синдром се дијагностицира кај деца и возрасни, без оглед на полот. Клиничката слика се изговара, таа е специфична по природа, затоа не постои проблем за дијагнозата во клиниката.

Дијагностичката програма ќе се базира на специјални тестови, чија скала помага да се процени вегетативната состојба. Инструментална дијагноза на апаличен синдром е помошна.

Третманот ќе биде насочен кон враќање на свеста на лицето, одржување витални функции. Прогнозата може да биде релативно позитивна само ако акутната состојба на апаличниот синдром е запрена со правилни терапевтски мерки веднаш.

Во повеќето случаи, развојот на апаличен синдром кај дете или возрасен резултира со попреченост. Смртта во термалната фаза не е исклучена. Апаличен синдром во ICD десеттата ревизија го има кодот Q87.0.

Етиологија

Апаличниот синдром може да биде резултат на вакви етиолошки фактори:

 • церебрална хипоксија ;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • акутни инфективни болести кои влијаат на мозокот;
 • бенигни или малигни процеси во мозокот;
 • акутни дисметаболни состојби;
 • кортикална дисплазија;
 • микроцефалија ;
 • прогресивни дегенеративни болести;
 • ефектите од ресектабилните интервенции врз мозокот;
 • тешко токсично труење;
 • удар , исхемично оштетување на мозокот.

Кај постарите лица, развојот на апаличен синдром може да биде резултат на тешки кардиоваскуларни заболувања.

Апаличен синдром

Патогенеза

Апаличниот синдром нема специфичен механизам на развој - секој пациент, под влијание на разни етиолошки фактори, може да развие патологија според посебно сценарио.

Општата патогенеза на патолошкиот процес е како што следува:

 • нормално, преминот од кома во нормална состојба ги продолжува функциите на ретикуларната формација;
 • под влијание на одредени етиолошки фактори, процесот е нарушен - кортикалните врски не се обновуваат;
 • се развива хронична вегетативна состојба;
 • постои масивна загуба на нервните врски, кои обезбедуваат интеракција на структурите на церебралниот кортекс.

Поради сериозно оштетување на мозокот, негативните процеси честопати се неповратни - дури и ако лицето е свесно, не постои гаранција дека мозокот целосно ќе закрепне.

Симптоматологија

Клиничката слика се карактеризира со изразени симптоми, што овозможува да се направи дијагноза веднаш.

Симптомите на состојбата се следните:

 • пациентот не реагира на никакви надворешни стимули;
 • погледот е присутен, но несвесен;
 • чувствителност на болка може да се одржува;
 • независно дишење;
 • пациентот може да направи какви било движења, но без логичка основа - тие не изразуваат желби на пациентот, се во природата на несвесното;
 • крвниот притисок се одржува на исто ниво;
 • функциите на голтање и џвакање се зачувани, но се забавуваат.

Во состојба на будење со таков симптом, може да се појават следниве клинички знаци:

За да се процени сериозноста на патолошкиот процес, се изведуваат одредени дијагностички мерки.

Дијагностика

Дијагностика ги вклучува следниве постапки:

 • биохемиски тест на крвта;
 • МНР;
 • електроенцефалограм;
 • Ултразвук на главата, бубрези, црн дроб;
 • USDG;
 • ПЕТ-КТ на мозокот;
 • невролошки и соматски испитувања на лице за да се процени состојбата.
Електроенцефалографија

Третманот ќе се одреди поединечно.

Третман

Терапијата на апаличен синдром нема унифицирани стандарди. Сите терапевтски мерки ќе бидат насочени кон одржување на виталните функции на пациентот и враќање на свеста.

Конзервативната терапија ги вклучува следните ставки:

 • стимулација на регенеративни процеси - употребувајте нороти, витамини, ендолиумбален кислород;
 • вештачко хранење преку гастростома;
 • спречување на компликации - терапија за вежбање, масажа, мануелна терапија, мускулни релаксанти.

Радикален третман може да се врши на следниов начин:

 • маневрирање;
 • длабока мозочна електрична стимулација;
 • невротрансплантација.

За жал, дури и со интегриран пристап кон лекувањето, не постои гаранција дека болниот ќе се опорави и ќе се врати во нормален живот.

Прогноза

Прогнозата може да биде само релативно поволна. Во повеќето случаи, поради тешко оштетување на мозокот, лицето останува оневозможено, бидејќи постои изразен психооргански синдром.

Ако се појави церебрална дегенерација, абнормалната состојба на лицето е скоро секогаш фатална. Специфична превенција на развојот на апаличен синдром не постои.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Апаличен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Интракранијална хипертензија (појавување на симптоми: 2 од 6)

Интракранијалната хипертензија не е ништо повеќе од зголемен интракранијален притисок, познат поради преваленцата на прецизно користење на оваа дефиниција. Интракранијалната хипертензија, чии симптоми често се предизвикани од абнормалности кои се јавуваат во мозокот, се должи на зголемување на содржината на кранијалната празнина, особено овие содржини може да бидат спинална течност (КСФ), крв (со венска конгестија), ткивна течност (со оток на мозокот ), како и странски ткива, кои се појавија, на пример, како резултат на тумор на мозокот.

...
Паника Атак (појавување симптоми: 2 од 6)

Паничен напад сам по себе вклучува напади кои почнуваат одеднаш во личност и се придружени со интензивни стравувања со голем број на карактеристични симптоми. Паничниот напад, чии симптоми особено се изразени со зголемена срцева фрекфенција, потење, бланширање, тешкотии при дишењето и во други манифестации, трае не повеќе од еден час, што произлегува во просек до три пати неделно.

...
Невроза на желудникот (појавување симптоми: 2 од 6)

Гастричната невроза е патолошки процес, чиј развој е олеснет со широк спектар на физиолошки и психолошки фактори. Психолошки причини вклучуваат внатрешни конфликти на поединецот, постојани стресни ситуации, психолошка траума. Таквата состојба може да се излечи само ако се користи интегриран пристап.

...
Маларија (појавување симптоми: 2 од 6)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Миксома (појавување симптоми: 2 од 6)

Миксома на срцето е не-канцерозна неоплазма која се состои од желе-како содржина и има неправилна форма. Во повеќе од половина од случаите, локализиран во левиот атриум. Но, во прилог на овој орган, таков тумор може да се формира на долните и горните екстремитети, интермускуларното ткиво, мочниот меур и стеблата на нервите. Често, лицата на возраст од четириесет до шеесет години се изложени на болеста. Кај женскиот се наоѓа повеќе пати почесто отколку кај мажите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .