Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Андрофобија: Симптоми и третман

Androphobia - главните симптоми:

 • Тенденција кон осаменост
 • Недостаток на интимен живот
 • Патолошки страв од мажи
 • Одбивање да биде на места каде мажите се собираат
 • Негативен однос кон мажите

Андрофобијата е едно од психијатриските нарушувања што се изразува во патолошки страв од мажите. Во повеќето случаи, развојот на таквата болест се базира на минати негативни искуства, и морални и физички. Самопроблематичен со овој проблем е доста проблематичен, понекогаш дури и невозможен.

Не постои клиничка слика како таква. Најчесто се присутни неспецифични симптоми, што се изразува во одреден одред на жена од маж. Таа е убедена дека дури и позитивно расположение кон неа е измама, обид да ја посрамоти и така натаму.

Специфична дијагноза не постои. Дефиницијата за типот на нарушување се врши врз основа на разговор со пациентот, лична историја и некои психијатриски тестови. Третманот треба да биде сеопфатен, хоспитализацијата не е потребна.

Оваа патологија е лекувана, ако терапијата се започне навремено, самиот пациент ќе биде свесен за нејзиниот проблем и сака да се ослободи од неа.

Етиологија

Ова нарушување нема точна етиолошка слика, но повеќето експерти се согласуваат дека андрофобијата е последица на претходно негативните искуства со мажите.

Предвидните фактори за развој на таков патолошки процес се следниве:

 • физичка злоупотреба;
 • тежок стрес , нервен шок - предавство на некој близок, суров морален или физички третман;
 • неуспешен брак;
 • Таткото малтретирање на мајката, што доведува до повреда на детето;
 • несоодветно воспитување - ако девојчињата од детството се учат дека на мажите не може да им се верува, и така натаму;
 • компликации од други психијатриски нарушувања;
 • повреда во адолесценцијата - навреди од врсници, исклучително неуспешна прва врска.

Покрај тоа, андрофобијата често се развива против позадината на болеста, како што е социјалната фобија , нарушување на шизофреничното личноста . Бидејќи точната етиологија на оваа болест не постои, не постои специфична превенција.

Симптоматологија

Андрофобијата нема изразени симптоми, поради што е речиси невозможно да се дијагностицира болеста навремено.

Општо земено, клиничката слика на оваа патологија се карактеризира како што следува:

 • одбивање да биде во места со големи концентрации на мажи - жена со таков проблем е тешко да се работи дури и во машкиот тим;
 • во однос на човекот, една жена има асоцијации на лаги, меркантилизам, суровост;
 • позитивно, жената може да се однесува само на машките деца, како и на хомосексуалците;
 • жената е целосно уверена дека сите мажи ја третираат исклучително негативно, дури и ако тоа не е видливо надворешно;
 • осаменост - жената не се стреми кон врски, на семејството, бидејќи е сигурна дека бракот ќе ја доведе само негативно;
 • отсуството на интимен живот, како што жената се плаши од мажите, не влегува во контакт со нив дури и во моралната смисла на зборот.

Андрофобијата, која, на прв поглед, се смета само како карактеристика на карактерот, всушност претставува сериозен проблем со кој мора да се третира.

Дијагностика

Androphobia нема специфична дијагноза.

Дијагнозата се поставува врз основа на следните мерки:

 • собирање на лична историја - лекарот треба да открие дали имало предизвикувачки фактори за развој на таков патолошки процес;
 • разговор со пациентот - изнаоѓање животен стил, животна положба, интимен живот.

Дополнително, може да се вршат специјални психијатриски тестови. Во исклучително ретки случаи, потребна е инструментална дијагностика - КТ скенирање или МРИ на мозокот.

Третман

Третманот со андрофобија се врши само со помош на комплексни мерки.

Лековите ретко се препишуваат, но ако постои таква потреба, лекарот може да ги пропише следниве лекови:

 • антидепресиви;
 • седативи;
 • транквилизатори;
 • стабилизатори на расположението.

Дополнително, може да се препишат витаминско-минерални комплекси, кои ја подобруваат благосостојбата на жените.

Главниот метод на лекување во овој случај ќе биде психотерапијата. Преку тренинг со психотерапевт, можете да ја подобрите благосостојбата на пациентот, да ја спасите од негативни верувања за спротивниот пол.

Прогнозата во овој случај ќе биде двосмислена, бидејќи исходот од терапевтските интервенции ќе зависи од формата на нарушувањето кога започна третманот. Во повеќето случаи, со интегриран пристап за решавање на овој проблем, можно е да се постигнат позитивни резултати.

Специфична превенција, за жал, не постои. Ако постои таков проблем, треба да побарате помош од специјалист и да не ја игнорирате патологијата. Инаку, една жена со таква дијагноза нема да може да изгради здрава врска.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Androphobia и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Атипичен аутизам (појавување на симптоми: 1 од 5)

Атипичниот аутизам (синдром на нарушување на аутистичкиот спектар, инфантилен аутизам) е невропсихијатриска болест која предизвикува кршење на перцепцијата и разбирање на околната реалност. Оваа болест може да доведе до неповратна ментална ретардација или RRD. Развојот на таков патолошки процес се должи на кршењето на мозочните структури, што во повеќето случаи е неповратно.

...
Алекситимија (појавување симптоми: 1 од 5)

Алекситимија е неможноста на лицето да ги изрази своите чувства и емоции во вербална форма. Всушност, тоа не е посебна болест. Ова нарушување се смета, наместо, како психолошки проблем. Нивото на ментални способности не влијае на алекситимијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .