Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперкинетички синдром: симптоми и третман

Хиперкинетички синдром - главните симптоми:

Хиперкинетичкиот синдром е нарушување кое се карактеризира со невнимание, импулсивност, хиперактивност и манифестација на насилни, несакани движења во одредени делови од телото. Кодот за ICD-10 (Меѓународна класификација на болести) е F90.

Ова нарушување може да се манифестира во дете од раѓање до 14-15 години, кое се карактеризира со расфрлано внимание, немир, импулсивни дејства, што доведува до слаби резултати, раздразливост и негативно влијание врз социјализацијата. Такво дете лошо се вклучува во тимот и практично нема пријатели.

Не постои единствена причина што може да придонесе за појава на болеста. Ако патологијата е забележана кај пациентите 20 години, тогаш се манифестира во неволни движења на главата, нозете, рацете, очните капаци.

Се дијагностицира кога се испитува од лекарот кој го посетува. Терапевтските мерки се конзервативни, прогнозата е позитивна, доколку помошта е навремено обезбедена. Ако не се преземат дејства, тогаш може да има компликации што може да го оневозможат лицето или да доведе до ментална болест.

Етиологија

Појавата на хиперкинетичкиот синдром е поврзана со задоцнување во развојот на функционалните способности на мозокот, кои се одговорни за регулирање и контрола на вниманието. Не постои дефинитивна причина за развој на болест, меѓутоа може да се идентификува група на фактори кои би можеле да придонесат за развојното нарушување.

Внатрешни и надворешни фактори:

 • појава на патологија за време на бременоста;
 • заразни болести;
 • тешко породување;
 • проблеми со метаболизмот;
 • повреда на мозокот.

Психосоцијални фактори:

 • емоционална нестабилност;
 • стрес поради насилни дејства кон пациентот.

Генетски фактори:

 • нарушувања во геномот;
 • генетска предиспозиција.

По бројни студии, откриено е дека дете со овој тип на нарушување има невропсихолошки дефицит, кој припаѓа на извршните функции на интелигенција и работна меморија. Ваквите отстапувања се слични на проблемите во фронталните лобуси на една зрела личност која достигна пубертет, односно постои дисфункција на фронталниот кортекс и неврохемиските системи кои се проектираат во церебралниот кортекс. Компјутеризираната томографија открива такви абнормалности.

Болеста може да се манифестира поради болести на невралгија, проблеми со садовите, по заразни патологии.

Класификација

Повеќекратни студии на хиперкинетичкиот синдром може да ја класифицираат болеста во групи, во зависност од поразот на хипоталамусот.

Нарушувања во стеблото на мозокот:

 • Тремор Се карактеризира со треперење, што е забележано во различни делови на телото (рацете, нозете, поретко главата, вилицата). Може да се појави поради ослабена мускулна функција, прекумерно возење, невролошки заболувања, како и поради несакани ефекти по земањето лекови.
 • Миоклонус. Тоа вклучува спонтани, краткорочни, мускулни контракции кои се јавуваат поради патолошки или физиолошки абнормалности. Процесот вклучува лице, небо, очи, јазик.
 • Myokimiya - периодични или трајни мускулни контракции кои не го менуваат сегментот на екстремитетот, но се јавуваат поради зголемена ексцитабилност на 'рбетниот мозок.
 • Тиквите се спонтани несакани движења кои не можат да се контролираат или да влијаат. Тие се краткотрајни, се случуваат по психолошка траума, може да бидат привремени и може да бидат постојани.
 • Спастични тортиколи . Се карактеризира со несакано вртење на главата, забележано кај мажи под 40-годишна возраст. Како што напредува болеста, со секој напад ќе биде потешко да се врати главата во нормална положба, а во последните фази ќе биде невозможно да се претвори воопшто.
 • Хемиспазма на лицето - напади се манифестираат во несакани контракции на мускулите на лицето, забележани за време на искуството.
 • Парапазам на мускулите на лицето - манифестирани со чести трепки, потоа во грбот се додаваат ларинксот, јазикот, долната вилица, можни се дефекти на говорот.

Повкуртични нарушувања:

 • Атетозата е бавно и некоординирано движење на екстремитетите. Ако јазикот е засегнат, има пречки со говорниот апарат.
 • Хореа - нестабилни и непредвидливи движења на екстремитетите. Може да бидат вклучени мускулите на телото и лицето, долните и горните екстремитети.
 • Торзија дистонија - кружни ротација на било кој дел од телото.
 • Бализам - убедливо кружни движења на рацете или нозете.
 • Грбот на Рилф е грч кој може да вклучи и други мускулни групи во процесот, и брзо поминува.

Мешани повреди:

 • миоклонус - епилепсија , периодични грчеви на сите екстремитети, слични на епилептичен напад со губење на свеста, постои зголемување при ненадејни движења;
 • миоклонична церебеларна дисинергија на Хант - се манифестира до 20 години, се карактеризира со треперење на рацете, распаѓање на мускулниот тонус;
 • Kozhevnikovskaya епилепсија - се вклучени мускулите на лицето и рацете, може да се манифестира во сон.

Хипотоничниот хиперкинетички синдром е поврзан со несакани движења, кои можат да бидат различни манифестации.

Симптоматологија

Хиперкинетичкиот синдром кај децата се манифестира на следниов начин:

 • прекумерна активност - детето не може да седне на едно место;
 • зголемена реакција на надворешни стимули, светлина, бучава;
 • детето не спие долго, постојано се буди;
 • тешка ексцитабилност;
 • активни движења со раце и нозе;
 • детето е премногу импулсивно, не може да слуша, постојано ги прекинува другите, не може да чека во ред;
 • нетолеранција и нерамнотежа.

Во психијатријата овој тип на нестандардни реакции се нарекува нарушување на хиперактивноста при дефицит на вниманието. Но, неопходно е да се разбере разликата помеѓу отстапките во однесувањето и карактеристиките во манифестациите на темпераментот на детето.

Значи, холеричните луѓе се карактеризираат со прекумерна импулсивност, која има за цел да привлече внимание кон себе, тие се склони кон хистерија, таквите деца треба соодветно да се образуваат со цел да се добие прекумерна енергија и егото кое веќе почнало да се формира за да се испрати во вистинската насока.

Кај возрасните, патолошкиот процес има други знаци:

 • неволни движења на екстремитетите;
 • раката на треперење;
 • грчеви на мускулите на лицето;
 • кружни или хаотични движења на екстремитетите;
 • отстапувања во изрази на лицето, гестови;
 • проблеми со говорот.

Причините лежат во возрасните карактеристики на пациентите кои припаѓаат на различни групи.

Исто така, се разликува хиперкинетичкиот кардијален синдром, кој се карактеризира со материјална пулсација во главата и вратот, се појавува брз пулс и висок крвен притисок . Ваквите абнормалности се поврзани со автономни нарушувања.

Понекогаш, за време на болеста, забележана е хипертензивна природа на клиничката слика: со главоболки, бучава во ушите и главата, бавно движење, оштетување на видот и потење, како и поради зголемен притисок и забрзана циркулација на крвта.

Дијагностика

Хиперкинетичкиот синдром се дијагностицира на првиот преглед од страна на специјалисти (терапевт, невропатолог, психијатар).

Студиите на однесувањето на пациентот се изучуваат:

 • пациентот ја зголемил анксиозноста;
 • заборавот;
 • невнимание;
 • раздразливост;
 • постојат крлежи со различна комплексност и видови;
 • неволни движења.

Мерење на крвниот притисок може да биде потребно, се мери пулс, што може да покаже за зачестеноста на контракцијата на срцевиот мускул.

Понекогаш, за да се разликува таквата патологија од други заболувања, може да се изврши МРИ или КТ скенирање на мозокот и крвните садови. По дијагнозата на пациентот се праќаат соодветни терапевтски мерки.

Третман

За да се спречат крлежи, несакани движења, силна ексцитабилност, пациентот е пропишан лек, имајќи ја предвид возраста на пациентот. Овие можат да бидат седативи или билни инфузии со смирувачки ефект. За детето, мирна атмосфера, елиминација на стресот , пиење чај од лимон или мазна седативи ќе биде соодветна.

Тие можат да ги користат сите видови на психолошка обука и часови со психотерапевт или психолог. Терапијата е избрана поединечно заедно со соодветните лекови.

Во зависност од видот на болеста, тие можат да препишат лекови кои ќе го спречат силниот развој на адреналин, нормализирање на срцевиот ритам и циркулацијата на крвта, во ретки случаи, препишуваат антиконвулзиви.

Можни компликации

Ако не се преземат мерки за спречување на патолошки процеси, може да настанат компликации што ќе доведат до попреченост на пациентот или ментални нарушувања.

Превенција на хиперкинетички синдром се:

 • навремени терапевтски интервенции;
 • избегнување на сите видови на стрес;
 • набљудување од страна на психолог;
 • одржување на здрав начин на живот;
 • часови за ослободување на прекумерниот емоционален стрес.

Сето ова е најдобриот начин да се спречат причините кои можат да придонесат за развој на болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперкинетички синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , невролог , психијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Диатеза (појавување на симптоми: 4 од 20)

Дијатеза кај возрасни и деца е наследна предиспозиција на телото за манифестација на одредени заболувања или патолошки реакции. Најчесто, оваа патологија се манифестира во раното детство, но нејзината примарна манифестација е исто така можна кај возрасните. Врз основа на тоа каков тип на дијатеза почнал да напредува кај луѓето, тој може да има тенденција кон прогресија на заразни болести, алергии, распаѓање на метаболичкиот процес и така натаму.

...
Хиперкапнија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

...
Агитација (појавување на симптоми: 4 од 20)

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...
Тиреоидитис (појавување симптоми: 3 од 20)

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .