Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Абулија: Симптоми и третман

Абулија - главни симптоми:

 • Губење на апетитот
 • Несоница
 • Замор
 • Летаргија
 • Избегнување на општеството
 • Недостаток на интерес за животот
 • Игнорирање на чувството на одговорност
 • Целосно повлекување од надворешниот свет во внатрешноста
 • Бавен мисловен процес
 • Напади на мрзеливост при остварување на лична хигиена
 • Неуспехот да се изврши планираното
 • Ниво на тешкотија во донесувањето одлуки
 • Недостаток на мотивација
 • Загуба на волја

Абулија е вид на психопатолошко нарушување на личноста што се карактеризира со чувство на апатија, недостаток на волја. Овој тип на ментално нарушување ги влошува таквите чувства како неодлучноста, беспомошноста и незаинтересираноста.

Пациентите со напредната форма на болеста целосно ја губат желбата да живеат, јадат, вршат хигиенски процедури, што доведува до анорексија , а потоа до смрт од исцрпеност и дехидрација .

Дијагностичките мерки ќе бидат насочени кон проучување на функционирањето на мозокот со користење на магнетна резонанца и специјално тестирање. Првична дијагноза е направена при почетниот преглед.

Изборот на терапевтски мерки за такво нарушување ќе зависи од основната болест што ја предизвикала оваа патологија. За лекување на такво отстапување ќе има доста долго време. Позитивна прогноза е забележана само со слаба форма на манифестација на патологија.

Етиологија

Луѓето со слаба психа, кои страдаат од опсесивно-компулсивни нарушувања или неразумни приговори, најчесто се подложни на правење таква дијагноза.

Честопати оваа патологија е последица на нарушената церебрална циркулација, особено нејзината десна страна, и се манифестира по повредата на главата. Во ретки случаи, недостатокот на волја и неактивност се развива против позадината на основната болест.

Патогенезата е значително намалување на допаминергичниот пренос како резултат на лезии на невроните на фронталниот кортекс или на субкортикалните јадра. Овој процес придонесува за кршење на примарната имплементација на волените акти, кои се иницијатори на движењата и активностите одговорни за говор и социјализација.

Сите фактори кои дејствуваат како провокатори на болеста имаат психолошка или физиолошка природа на потеклото.

Психолошки фактори вклучуваат следново:

Таквото пореметување се јавува и кај шизофренија и депресија .

Физиолошките фактори вклучуваат:

Со текот на времето откриена патологија во детството може да доведе до несакани последици во иднина, до смрт на пациентот.

Класификација

Абулија е различна од вообичаената слабост, што е резултат на несоодветно воспитување. Оваа патологија произлегува од нарушување на мозокот.

Според степенот на симптоматските отстапувања, се разликуваат неколку форми:

 • Лесна форма - се карактеризира со мали отстапувања на реакциите во однесувањето од нормата. Недостаток на волја и мотивација е слабо изразена, пациентот е лесно вклучен во процесот, ако сте заинтересирани.
 • Тешка форма е во природата на целосно напуштање на секаков вид активност. Пациентот не е во можност да ги извршува основните активности: се мие, јаде, пие вода.

Апатичен синдром е доминантен. Овој вид на психолошко отстапување лишува иницијатива, желбата да се живее и да се придржуваат кон нормите на социјалното однесување.

Постојат неколку видови на вообичаени нарушувања:

 • хипобулија - се карактеризира со намалување на мотивацијата, кога лицето е многу тешко да се изврши одредена акција;
 • хипербулија - спротивност на првиот тип, е во природата на прекумерна активност или хиперактивност со брзо губење на интерес за надминување на целта;
 • парабулија - има карактер на однесувањето на отстапувањата од општоприфатените норми;
 • абулија - се карактеризира со патолошки недостаток на волја и неактивност.

Времетраењето на вообичаените нарушувања се дели на:

 • краткотрајни нарушувања на психопатски тип со неврозис со кратко траење;
 • рекурентни нарушувања - главно забележани кај зависници од дрога, се јавуваат со поделба на личноста;
 • постојана форма на нарушување - манифестирана со ограничени мозочни лезии или шизотипални абнормалности.

Оваа патологија може да се комбинира со други видови на ментални нарушувања, во процесот на кој тие се модифицирани и стекнуваат нова форма:

 • Мутизмот во синтезата со недостаток на волја, како резултат - неподготвеност да комуницира, што го отежнува вербалниот контакт со пациентот, бидејќи тој одбива да зборува и постојано е тивко;
 • апатијата во синтезата со недостаток на волја - тие формираат емоционален недостаток, кој се манифестира со изолација во нивниот внатрешен свет, дејствата се вршат автоматски, придружени со игнорирање на роднините, губење на интерес;
 • недостатокот на волја заедно со неподвижност - се претвораат во целосна или делумна неподвижност, кога пациентот мисли многу долго и не може да даде разумен одговор.

Пациентите со вакви нарушувања не можат да живеат самостојно, не можат да се грижат за себе, немаат чувство на самоодржување и социјализација.

Симптоматологија

Главните симптоми на оваа болест со недостаток на мотивација и волја се:

 • бавен мисловен процес - мислите се формираат со голема тешкотија, едно лице не е во состојба да одржува разговор;
 • тешкотии во донесувањето на одлука - пациентот практично не може да направи избор во корист на одреден предмет;
 • активна изолација од општеството или целосно повлекување од надворешниот свет во внатрешната;
 • нема мотивација за процесот или акција, што предизвикува брзо губење на волјата и одбивање да се изврши планираното;
 • напади на мрзеливост при остварување на лична хигиена;
 • целосна или делумна загуба на интерес;
 • целосно игнорирање на чувството за одговорност;
 • замор, летаргија;
 • слаб апетит;
 • несоница

На првите отстапувања од нормите на однесување, роднините треба да го доведат пациентот да биде испитан или да го земе пациентот во грижа или да биде ставен во посебна клиника, бидејќи лицето е речиси целосно лишено од способност да биде личност и да се грижи за себе.

Дијагностика

Абулија се дијагностицира по разговорот на лекарот со пациентот или неговото семејство. Пациентот може да биде сместен во болница за да го следи, за да спроведе специјално тестирање.

После тоа се преземаат бројни мерки за да се утврди коренот на таквото отстапување:

 • се зема крвен тест;
 • Дијагностика на мозокот се изведува со користење на ултразвук, МРИ, КТ, ЕЕГ.

Студиите ќе помогнат да се разликува таквата патологија од други болести, да се идентификува коренот и да се пропише соодветна терапија.

Третман

Со утврдена дијагноза на Абулија, третманот ќе зависи од основната болест која ги предизвика симптомите:

 • кај шизоидни нарушувања, се препишуваат антипсихотици;
 • за депресивни состојби, антидепресиви се пропишани.

Препишувањето лекови прави психијатар, а може да се препишат и следниве процедури:

 • пливање;
 • терапевтски бањи;
 • кислородна терапија.

Ако апатичната состојба се дијагностицира во тешка форма, терапевтските мерки, за жал, не даваат соодветен резултат. Прогнозата во овој случај ќе биде неповолна.

Слабо изразените форми на патологија со помош на комплексна терапија се подложни на третман и придонесуваат за враќање на лице во нормален живот.

Можни компликации

Пациентите не можат самостојно да се справат со оваа болест и да излезат од состојба на пространост, затоа им е потребна постојана грижа и потсетување.

Следните компликации се можни без квалитетна грижа и терапија:

Абулија е сериозна патологија и бара целосна грижа за пациентот.

Превенција

Како такви, превентивните мерки не постојат. Ако Абулија е откриена од самиот почеток на нејзиниот развој, тогаш со посебна терапија и одржување интерес за животот, пациентот може да ја елиминира оваа патологија и да го врати пациентот во општеството.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Абулија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Апатија (појавување симптоми: 4 од 14)

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...
Депресија (појавување на симптоми: 3 од 14)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Хиподинамија (појавување симптоми: 3 од 14)

Хиподинамијата е патолошка состојба која се карактеризира со кршење на скоро сите функции на човечкото тело (респираторна, дигестивна, хематопоетска и циркулација на крвта). Сето ова се случува поради една причина - намалување на моторната активност. Како резултат на тоа, контрактилноста на мускулните структури е значително намалена.

...
Дијатеза кај деца (појавување симптоми: 3 од 14)

Дијатеза кај дете е реакција на телото на детето на надворешен или внатрешен стимул. Треба да се напомене дека овој воспалителен процес може да има и наследен и стекнат карактер. Обично се појавува на возраст од два месеци до две години.

...
Еритродерма (појавување симптоми: 3 од 14)

Еритродерма е генеричко име за патологии во кои на кожата се појавува карактеристичен црвен и скаланен осип. Покрај тоа, таа влијае или на големи области, или, воопшто, на целата кожа. Најчесто болеста се јавува кај постари мажи (над 40) и кај сите патологии на кожата, таа е ретко определена, само во 2% од случаите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .