Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алекситимија: Симптоми и третман

Алекситимија - главни симптоми:

 • Проблеми со адаптацијата во општеството
 • Тенденција кон осаменост
 • Логично структурирано размислување
 • Тешкотии во согледувањето на емоциите на другите луѓе
 • Збунетост на емоции со телесни чувства
 • Недостаток на толкување на нешто
 • Тешкотии во изразувањето на чувства и емоции
 • Нема соништа
 • Ограничена имагинација

Алекситимија е неможноста на лицето да ги изрази своите чувства и емоции во вербална форма. Всушност, тоа не е посебна болест. Ова нарушување се смета, наместо, како психолошки проблем. Нивото на ментални способности не влијае на алекситимијата.

Неопходно е да се разбере дека оваа повреда на психолошка природа не укажува на целосно отсуство на емоции кај некоја личност. Сепак, наспроти позадината на еден таков психолошки проблем, често се појавуваат и други, посериозни болести: артериска хипертензија , хормонални и психијатриски проблеми.

Клиничката слика за патологијата е доста изразена, но за точна дијагноза е потребно внимателно испитување, а за таа цел се користат скалата на алекситимија, психијатриски тестови и други техники. Терапијата во овој случај е конзервативна, таа е избрана само на индивидуална основа.

Прогнозата на таква болест е неизвесна, бидејќи сè ќе зависи од сцената и развојот на патолошкиот процес. Исто така важен е факторот на коренот.

Алекситимија

Етиологија

Причините за алекситимијата ќе зависат од неговата форма.

Значи, ако зборуваме за вродена форма на оваа повреда, етиолошката слика ќе ги опфати следните фактори:

 • конгенитални малформации на фетусот;
 • раѓање траума;
 • комплицирана бременост;
 • тешки инфективни процеси пренесени за време на бременоста;
 • пушење, пиење мајка за време на бременоста;
 • Концепција дете затруени.

Стекната алекситимија може да се должи на такви етиолошки фактори како што се:

 • психијатриски болести;
 • стрес , постојана нервна напнатост;
 • претходно претрпеле сериозни психолошки трауми;
 • генетска предиспозиција за психијатриски заболувања;
 • пренесени повреди на мозокот, централен нервен систем;
 • пренесени сериозни заразни болести кои предизвикале повреда на мозокот и централниот нервен систем.

Клиничарите забележуваат дека овој вид на ментално нарушување може да биде реакција на телото на одредени стимули. Во моментов, феноменот на алекситимија не е целосно разбран. Кај децата, ваквото нарушување најчесто е предизвикано од вродени болести - аутизам , Даунов синдром и слични патолошки процеси. Исто така често се најде алекситимија кај спортистите.

Класификација

Таквото ментално нарушување, врз основа на етиолошкиот фактор, може да биде вродено (примарно) или стекнато, односно секундарно.

Симптоматологија

Алекситимијата се карактеризира со следната клиничка слика:

 • тешкотии во изразувањето на нечии чувства и емоции - наспроти позадината на овој симптом, едно лице постепено има тешкотии со согледување на емоциите на другите луѓе;
 • речиси комплетен недостаток на соништа;
 • ограничена имагинација, во врска со која таквите луѓе не се способни за креативна активност;
 • збуни емоции со телесни чувства;
 • нема толкување на ништо;
 • пациентите се разликуваат логично структурирано размислување.

Треба да се напомене дека таквите луѓе се склони кон осаменост, социјално лошо адаптирани. Наспроти позадината на ваквата клиничка слика, често, се појавуваат и други, посериозни психолошки болести: социопатија , нарушувања од друга природа.

Прецизно да одреди кој патолошки процес се одвива, само лекар може да ги спроведе потребните дијагностички мерки. Покрај тоа, севкупната клиничка слика може да биде надополнета со други симптоми, чија природа ќе зависи од основната причина.

Дијагностика

Во овој случај, дијагнозата ќе се врши поединечно.

Прво, пациентот го испитува психотерапевт, при што специјалистот мора:

 • се утврди природата на клиничката слика;
 • да ја испита личната и фамилијарната историја на пациентот.

Поради фактот што самиот пациент не може точно да опише што му се случува, клиничарот исто така ќе треба да разговара со своите роднини или да ги затвори луѓето.

Начинот на одредување на нивото на алекситимија вклучува спроведување на одредени психијатриски тестови. Најчесто употребувана е скалата на Торонто алекситимија (TAS) - пациентот треба да одговори на серија прашања кои ќе му помогнат на специјалистот да ја утврди сериозноста на нарушувањето.

Ако се претпостави секундарната форма на оваа повреда, следните методи на испитување може да се вклучат во дијагностичката програма:

 • стандардни лабораториски тестови;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • радиографија на черепот;
 • алекситимија - мора да се користи.
Извадок од скалата на алекситимија

Според резултатите од дијагностичките мерки, лекарот може да ја утврди природата на текот на патолошкиот процес, и врз основа на тоа, пропишува терапија.

Третман

Ако зборуваме за вродена форма на болеста, тогаш во овој случај комплетен лек е невозможен. Со спроведување на потребните терапевтски мерки може само да ја намали сериозноста на симптомите.

Секундарната форма на прекршување е релативно добро подложена на терапија, но процесот е доста долг. И во првиот и во вториот случај третманот ќе биде само конзервативен.

Лекот дел од терапијата ги вклучува следниве лекови:

 • антидепресиви;
 • ноотропна;
 • седативи;
 • транквилизатори;
 • неуролептици.

Треба да се забележи дека со ова нарушување, лековите ќе бидат насочени само кон елиминирање на симптомите и не третирање на самиот проблем.

Во текот на терапијата мора да се вклучи и психокоррекцијата, која се спроведува и поединечно и во група. Постои и семејна психотерапија.

Покрај тоа, треба да се разбере дека основната терапија првенствено ќе биде насочена кон елиминирање на основната причина. Без оглед на тоа што точно е етиолошка причина, третманот треба да биде комплексен - земање лекови во комбинација со психотерапија.

Прогнозата е чисто индивидуална, бидејќи во многу аспекти исходот од терапевтските интервенции ќе зависи од формата на алекситимијата, општите здравствени индикатори на пациентот и неговата возраст.

Специфични методи на превенција не постојат. Единствено соодветно решение е да се следат правилата за здрав начин на живот: да се елиминираат лошите навики, да се јаде право и да се спречат болестите. На првите симптоми неопходно е да се консултира лекар, а не самостојно да се спроведува терапијата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Алекситимија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ментално нарушување (појавување на симптоми: 1 од 9)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Атипичен аутизам (појавување на симптоми: 1 од 9)

Атипичниот аутизам (синдром на нарушување на аутистичкиот спектар, инфантилен аутизам) е невропсихијатриска болест која предизвикува кршење на перцепцијата и разбирање на околната реалност. Оваа болест може да доведе до неповратна ментална ретардација или RRD. Развојот на таков патолошки процес се должи на кршењето на мозочните структури, што во повеќето случаи е неповратно.

...
Androphobia (појавување на симптоми: 1 од 9)

Андрофобијата е едно од психијатриските нарушувања што се изразува во патолошки страв од мажите. Во повеќето случаи, развојот на таквата болест се базира на минати негативни искуства, и морални и физички. Самопроблематичен со овој проблем е доста проблематичен, понекогаш дури и невозможен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .