Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Амнезија: Симптоми и третман

Амнезија - главните симптоми:

Амнезија е патолошка загуба на спомени од долгорочна или неодамнешна природа. Вклучени во групата на невролошки заболувања. Прекршување на оваа природа може да биде резултат на повреди на главата, како и одредени болести. Исто така, амнезијата може да се појави на позадината на малигните или бенигни формации.

Клиничката слика е изразена сосема специфична: губење на меморијата и во некои случаи нарушена свест. Пациентот не може да се сеќава на настаните од долгорочен тип или што се случило претходниот ден. Целосната клиничка слика ќе зависи од основната причина.

За дијагноза користејќи целосен опсег на испитувања, бидејќи е многу важно да се утврди причината за оваа состојба на лицето. Користете лабораториски, инструментални дијагностички методи, како и вредноста на податоците што беа собрани за време на почетниот преглед.

Тактиката на третманот целосно ќе зависи од основната причина (што точно ја предизвикала состојбата, колку долго клиничката слика почнала да се појавува), како и на возраста и општите здравствени индикатори на пациентот.

Во овој случај, тешко е да се направат какви било предвидувања, бидејќи тоа е невролошко нарушување, можеби со поврзани психијатриски нарушувања. Во секој случај, колку побрзо започнува терапијата, толку е поголема шансата меморијата да се врати на лицето.

Специфична превенција во однос на оваа болест не постои, бидејќи етиологијата на ова нарушување е многу разновидна.

Етиологија

Етиолошката слика на патологијата вклучува огромен број фактори. Така, развојот на болеста е поверојатно во старост, што може да се должи на дегенеративни и васкуларни промени. Општо земено, сите причини може да се поделат во две групи: органски и психолошки.

Органските причини за амнезија доста често доведуваат до неповратни нарушувања во метаболните структури.

Оваа група вклучува:

Што се однесува до психолошките фактори за развој на таков патолошки процес, треба да се истакне следново:

 • психолошки нарушувања, вклучувајќи ги и наследените;
 • ментални нарушувања;
 • делириум - во овој случај, постои алкохолна амнезија, што ретко води до губење на долгорочни спомени.
Делириум

Психогената амнезија е присутна кај болести како што се шизофренија , дисоцијативно пореметување и хистерија .

Точно се утврди зошто се развива оваа форма на патологија од невролошка природа, само со лекар, со преземање на потребните дијагностички мерки. Невозможно е да го сториш тоа самостојно, како и да се спроведе ефективен третман.

Патогенеза

Точниот механизам за развој на таков патолошки процес сè уште не е утврден. Се претпоставува дека основата на мистестичките нарушувања е оштетувањето на церебралниот неврон, односно нивната дисфункција. Во овој случај, дури и целосното губење на информациите достапни во мозокот е можно.

А малку поинаков вид на развој се претпоставува во психогеничната форма на болеста, кога едно лице ја губи способноста да закрепне одредени настани. Со други зборови, мозокот блокира некои спомени за некои етиолошки фактори. Во оваа форма, селективен избор на спомени е можен, што е важно за пациентот за одредени субјективни причини.

Класификација

Поради фактот што овој патолошки процес има неколку етиолошки фактори, класификацијата е исто така голема.

Врз основа на природата на губењето на меморијата, се разликуваат следниве форми:

 • глобална амнезија - се јавува целосна загуба на меморија;
 • заштитна амнезија - најчесто постои губење на некои сеќавања во одредено време;
 • делумно - некои настани се зачувани, може да има слики, запис на некои настани, но не секогаш личноста може логично да го поврзе ова;
 • локален - овој тип на патолошки процес е карактеристичен за психогени етиолошки фактори, а губењето на меморијата е селективно.

Во зависност од клиничките и морфолошките знаци, како и, земајќи ги предвид етиолошките фактори, се разликуваат следниве видови на амнезија:

 • ретроградна амнезија - нема настани во меморијата што се случиле пред почетокот на патолошкиот процес, и сето она што се случило по добивање на траума или одреден етиолошки фактор беше јасно запаметено;
 • антероградна амнезија - лице заблудува се што му се случило по неговата повреда;
 • фиксациска амнезија - е краткотрајна, пациентот може да заборави што се случило во последните две минути;
 • antero-retrograd - е комбинација од првите две форми;
 • транзиторна амнезија - форма на болест, во која оштетувањето на меморијата има минлива состојба за сегашните и минатите настани од не повеќе од еден ден (транзиторната глобална амнезија е компликација на оваа форма);
 • Репродуктивна амнезија - се карактеризира со фактот дека во одреден момент човекот не може да се сети на датумот, времето, денот од неделата.

Ако го земеме предвид етиолошкиот фактор, тогаш е неопходно да се разликуваат такви форми на овој патолошки процес:

 • посттрауматска амнезија - се развива на позадината на повредите на главата, централниот нервен систем;
 • инфантилна амнезија или детска - кај возрасен нема сеќавања за детството, најчесто тоа е периодот од првите две или три години;
 • хистерична амнезија - пациентот заборава настани од лична природа, што најчесто се предизвикани од психијатриски фактори;
 • Конрад амнезија - се јавува при психијатриски нарушувања, најчесто за време на напад на акутна психоза ;
 • ретардирана амнезија - се јавува при нарушување на свеста;
 • дисоцијативна амнезија - манифестирана против позадината на психијатриско нарушување;
 • перфорирачка амнезија - лице не се сеќава на настаните што му се случиле во време на алкохолна интоксикација;
 • антреградна амнезија - губење на меморијата поради повреда на мозочните структури, најчесто оваа состојба е присутна по напуштањето на несвесното состојба;
 • вештачка амнезија или пост-хипнотичен - патолошки процес е предизвикан од намерно предизвикана состојба на губење на одредени настани од животот преку хипноза.

Покрај тоа, разгледајте ја фазата на развој на оваа болест:

 • краткотрајна амнезија - е симптоматска, краткорочна;
 • прогресивна амнезија - патолошкиот процес постепено се влошува, станува сè потешко за една личност да запомни што се случува неодамна, случувањата од минатото постепено се бришат;
 • регресивно - постепено се враќаат спомените.

Утврдувањето на природата на патолошкиот процес се врши со собирање на лична историја, разјаснување на сегашната клиничка слика и спроведување на неопходните дијагностички мерки.

Симптоматологија

Знаците на амнезија се карактеризираат на следниов начин:

 • губење на меморијата - прво што се случува неодамна исчезнува, тогаш настаните од долгорочен ред постепено се бришат;
 • confabulation - постојат фиктивни спомени со кои пациентот се обидува да ги пополни "празнините";
 • збунетост на сегашноста и минатото - тешко може да се утврди што се случило и кога, во кои денови и часови;
 • когнитивно оштетување;
 • нарушување на говорната функција;
 • одвраќање;
 • афективна состојба;
 • лажно чувство на вина - против оваа позадина се развива депресивна држава ;
 • дезориентација во времето и просторот.

Многу луѓе со ова нарушување се склони кон скитници, можат да извршат нелогични дејства. Клиничката слика може да се влоши ако причината за ваквото нарушување е психијатриска болест.

Дијагностика

Дијагностичката програма се изведува поединечно.

Инспекција се одржува со учество на следниве специјалисти:

 • психијатар;
 • невролог;
 • неврохирург;
 • наркотик;
 • заразни болести

Дијагностиката може да се базира на следниве настани:

 • собирање на лична и семејна историја - оваа фаза треба да се спроведува заедно со роднини и пријатели;
 • проценка на невролошкиот статус;
 • спроведување на сеопфатен психијатриски преглед;
 • МНР и USDG на мозокот;
 • дуплекс скенирање;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • електроенцефалографија;
 • детален биохемиски тест за крв;
 • испитување на цереброспиналната течност.
Електроенцефалографија

Врз основа на резултатите од клиничките студии, лекарот пропишува третман и прави веродостојни предвидувања, доколку е можно.

Третман

Ако причината е едукација во мозокот, тогаш се врши хируршка интервенција за да се отстрани, по што следи рехабилитациона терапија. Во повеќето случаи, третманот на амнезија се изведува со конзервативни методи.

Фармаколошкиот дел од терапијата, по правило, се заснова на земање на следниве лекови:

 • антиоксиданти;
 • невропротектори;
 • ноотропна;
 • васкуларна;
 • мемантин;
 • антихолинестераза;
 • витамински и минерални комплекси.

Дополнително пропишани физиотерапевтски процедури, курс на психотерапија.

Еден од новите методи за лекување на овие нарушувања е креативната терапија - часовите со пациент се одржуваат во форма на уметничка терапија, терапија со бајки и слично.

Важно е да се разбере дека третманот на таквото нарушување треба да биде сеопфатен. Во секоја фаза на третманот не е потребно само внимателно следење на сите препораки на лекарот, но исто така и поддршка на најблиски, роднини, кои можат да помогнат во враќањето на меморијата.

Прогнозата ќе зависи од етиолошкиот фактор, како и од сериозноста на патолошкиот процес. Важна улога што ја има општата здравствена состојба на пациентот, како и неговата возраст.

Превенција

За жал, не постои специфична профилакса во однос на ваквите болести.

За да се намали ризикот од таква патологија може да биде, ако се придржувате кон следните препораки:

 • спречување на повреди на главата;
 • спречување на изложеност на телото на отровни материи, отрови и хемикалии;
 • навремено лекување на сите болести;
 • правилно олеснување на нападите на мигрена.

На првите нарушувања на меморијата, неопходно е да се консултирате со лекар. Важно е да се разбере дека веднаш започнатиот третман значително ги зголемува шансите за целосно закрепнување, а исто така го намалува ризикот од компликации. Меѓутоа, во голем број клинички случаи не е можно целосно да се врати меморијата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Амнезија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , невролог , неврохирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Корсаков синдром (појавување симптоми: 5 од 13)

Корсаков синдром (Корсаков психоза) - психопатологија, која е комплекс на нарушувања, како што е нарушување на ориентацијата во просторот, со текот на времето, присуството на невистинити спомени и оштетување на меморијата. Болеста станува хронична. Постојат сериозни нарушувања во меморијата во тековните настани со неможност за нивно закрепнување. Исто така, пациентот престанува да ги препознава блиските роднини и познатите луѓе. Третманот е комплексен.

...
Мултиплекс склероза (појавување симптоми: 3 од 13)

Мултиплекс склерозата е хронична болест, како резултат на која влијае на 'рбетниот мозок и на мозокот. Мултиплекс склерозата, чии симптоми се манифестираат првенствено во кршење на способноста да ги контролираат движењата на мускулите, како и во кршење на координацијата, видот и чувствителноста, доведува до оштетување на нервните клетки на мозокот, а тоа се случува поради напад од сопствениот имунолошки систем на телото.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 3 од 13)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Нервна исцрпеност (појавување симптоми: 3 од 13)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Сенилски лудило (појавување симптоми: 3 од 13)

Сенилниот маразмус (сенилна деменција) е болест поврзана со возраста која се карактеризира со влошување на когнитивните способности, пад на психоемоционалната активност и општо исцрпување на телото. Оваа болест е поподложна на луѓе кои претрпеле или имаат кардиоваскуларни заболувања, но не постојат точни причини за развојот на оваа болест. Треба да се забележи дека во повеќето случаи тоа е неповратен патолошки процес, кој најчесто се дијагностицира кај луѓе над 65 години. Исто така постои и предвремен маразмус, кој може да биде предизвикан од одредени патолошки процеси или повреди на главата, централниот нервен систем. Третманот на сенилното лудило треба да се препише само од лекар, прашањето за хоспитализација се решава поединечно.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .