Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Субдурален хематом: симптоми и третман

Субдурален хематом - главните симптоми:

Субдуралниот хематом (субдурална хеморагија) е акумулација на крв во мозокот кој е локализиран помеѓу цврстата и арахноидната мембрана. Како по правило, овој вид оштетување на мозокот е резултат на повреда. Поради било какви патолошки процеси, ваквите болести се екстремно ретки.

Појавата на субдурална хеморагија главно се должи на повреда на мозокот. Кога се случи ова, поместувањето на ткивата и структурите на матичните клетки, што ги прави понатамошните предвидувања исклучително неповолни: постои висок ризик не само за компликации, кои честопати доведуваат до инвалидност, туку и смрт.

Клиничката слика за таков патолошки процес се манифестира во зависност од природата на оштетувањето на мозокот. Општиот симптоматски комплекс може да го вклучува следново: главоболки, гадење и повраќање, намалена визуелна и слушна острина, нарушена невролошка природа. Доколку пациентот не добие соодветна медицинска нега во оваа фаза, тоа неизбежно ќе доведе до смрт.

Дијагнозата се изведува со физички преглед на пациентот, лабораториските и инструменталните дијагностички мерки. Дополнителни терапевтски интервенции ќе зависат од тежината на текот на болеста - се спроведува конзервативен третман, ако субдуралниот хематом е мал или се врши хируршко лекување.

Последиците од субдуралниот хематом ќе зависат од сериозноста на повредата. Ако субдуралната хеморагија е мала и не е придружена со компликации, прогнозата ќе биде поволна. Во сите други случаи, зборувањето за позитивен исход на болеста е невозможно.

Етиологија

Во најголем дел од случаите, акутен субдурален хематом (или било која друга форма) е последица на трауматска повреда на мозокот. Нема јасни ограничувања на полот и возраста, но најчесто овој тип на повреда се јавува кај луѓе над 40 години (главно кај мажи).

Бројот на етиолошки фактори вклучува:

Понекогаш овој тип на патологија може да биде резултат на траума при раѓање, меѓутоа, таквите случаи се многу ретки. Често, не е можно да се утврди причината за формирање на таков хематом, па затоа зборуваат за идиопатски клинички случај.

Субдурален хематом на мозокот

Класификација

Врз основа на природата на траумата, се разликуваат следниве форми на развој на овој патолошки процес:

 • Хомолатерален - овој вид на повреда се формира ако постои мала површина на контакт со трауматска супстанца. Постојат и случаи на медицина каде таквата повреда настанала без директен контакт.
 • Контралатералниот - се јавува ако хематом се формира во спротивна позиција од мозочниот удар.

Врз основа на етиолошкиот фактор, постојат такви форми:

 • акутна не-трауматска субдурална хеморагија;
 • трауматска субдурална хеморагија.

Ако ја разгледаме природата на текот на таков патолошки процес, тогаш постојат следниве типови:

 • акутен субдурален хематом;
 • субакутен субдурален хематом;
 • хроничен субдурален хематом.

Исто така, земете го предвид факторот на клиничката слика:

 • класична клиничка слика;
 • избришана клиничка слика за "светлиот" јаз;
 • клиничка слика без светлина.

Треба да се забележи дека симптомите на таквото крварење во мозокот се неспецифични, затоа, без инструментална и лабораториска дијагностика, не е можно да се утврди природата на текот на патолошкиот процес.

Симптоматологија

Субдуралната хеморагија се карактеризира со изразена клиничка слика. Појавата на првите симптоми ќе зависи од формата на повредата - првичните знаци на клиничката слика може да се појават и во првите часови по изложеноста на етиолошкиот фактор и во првите 24 часа. Доколку се претпоставува хроничен субдурален хематом, тогаш почетните симптоми може да се појават за една недела.

Во принцип, субдуралните и епидуралните хематоми се карактеризираат со следниов симптоматски комплекс:

 • гадење и повраќање, додека повраќање може да се појави во наредните часови по изложеноста на етиолошкиот фактор и не носи олеснување;
 • главоболка, која не е елиминирана преку лекови против болки;
 • вртоглавица;
 • губење на свеста по трауматска повреда на мозокот, по што може да се случи подобрување на благосостојбата за некое време, меѓутоа, ако зборуваме за повреда на мозокот, тогаш не постои таква "светла" празнина;
 • психомоторна агитација;
 • заматен вид и слух;
 • епилептични напади;
 • непријатност кога се движат очното јаболко;
 • краткорочна загуба на меморија;
 • несоодветност на движењата, ориентација во вселената;
 • состојба на еуфорија, смешно однесување;
 • мидриаза - проширување на ученикот;
 • прекршување на рефлексната природа;
 • зголемување или намалување на крвниот притисок.

Во некои случаи, трауматска субдурална хеморагија може да се појави со нејасна клиничка слика, што доведува до смрт. Ова се должи на фактот дека во отсуство на клиничка слика по повредата, пациентот не побара медицинска помош. Како резултат на тоа, состојбата на жртвата драматично се влошува, што доведува до смрт.

Манифестацијата на дури неколку клинички знаци бара итна жалба за медицинска помош, така што веднаш треба да се консултирате со доктор и да не изврши само-третман.

Дијагностика

Првиот чекор е да се консултира невролог. Дополнително, ќе ви треба испитување од неврохирург и офталмолог. Првично, физички преглед на пациентот со собирање на клиничката слика, лична историја се изведува, ако состојбата на пациентот го дозволува тоа.

За време на првичната инспекција, мора да се земе предвид следново:

 • природата на повредата;
 • присуството на "светла" јаз во клиничката слика;
 • податоци за невролошки статус;
 • динамика на нарушена свест;
 • психијатриски нарушувања.

Дополнително, се спроведуваат следните инструментални и физиотерапевтски мерки:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • радиографија на черепот;
 • Ехокардиографија;
 • офталмоскопија;
 • ангиографија на церебрални крвни садови;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • МНР со контрастен агент.
Офталмоскопија

Како по правило, таква дијагностичка програма е доволна за да се утврди видот на повредата и понатамошните терапевтски мерки.

Третман

Субакутниот субдурален хематом, како и секоја друга форма на овој патолошки процес, во повеќето случаи бара хоспитализација на пациентот.

Третманот може да биде конзервативен и радикален. Конзервативните тераписки мерки се разгледуваат само во оние случаи, ако хематом е мал, нема нарушување на свеста и ризик од компликации.

Се пропишуваат следниве лекови:

 • антифибринолитични лекови;
 • антиконвулзиви;
 • лекови против болки;
 • антигетик;
 • седативи;
 • аналгетици;
 • антипсихотици;
 • ноотропна

Трауматската форма, вклучувајќи го и субакутниот субдурален хематом, во повеќето случаи бара хируршка интервенција - хематомот се отстранува заедно со местата на кршење. Ако зборуваме за хронична форма на повреда, со растот на нејзиниот волумен и формирањето на застојани дискови, се изведува дренажа на надворешниот тип.

Во постоперативниот период, пациентот мора да помине рехабилитација. Покажува одмор во кревет, почитување на исхраната, исклучување на физичка активност. За да се спречат компликации по оперативна интервенција и да се забрза процесот на лекување, пациентот се пропишува соодветна терапија со лекови.

Прогноза

Во овој случај, тешко е да се направат предвидувања на долгорочен редослед, бидејќи сè ќе зависи од природата на повредата, од сериозноста на клиничката слика и од општите здравствени индикатори на пациентот, како и неговата возраст.

Можни компликации

Ако третманот не се започне навремено, тогаш постои висок ризик од смрт.

Исто така има смисла да ги нагласи следниве можни компликации:

 • намалување на слухот и видната острина или целосно губење на овие функции;
 • делумна парализа;
 • перзистентни психијатриски нарушувања;
 • попреченост на лице.

Природата на компликациите ќе зависи од степенот на оштетување на мозокот. За да се спречи нив за сто проценти е невозможно, но ако одите на лекар навреме, можете да го намалите ризикот од нивниот развој.

Превенција

За жал, нема конкретна превенција од ваква повреда.

Почитувајте ги следниве упатства:

 • избегнувајте потенцијално опасни подрачја;
 • во производство и други објекти да се усогласат со безбедноста, не заборавајте да носите шлем;
 • во присуство на васкуларни болести кои се вклучени во етиолошката листа, систематски се подложуваат на медицински преглед.

На првите симптоми, дури и ако нема повреда на главата, треба да се консултирате со лекар и да не се третираат по сопствено наоѓање. Во овој случај, можете да го избегнете развојот на компликации и да го елиминирате фаталниот исход.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Субдурален хематом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , неврохирург , специјалист за ортопедски трауми .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цефалгија (појавување симптоми: 8 од 19)

Цефалгија (цефалгија синдром) е болка во областа на главата, која може да варира во сериозноста, интензитетот и времетраењето. Таков симптом може да биде симптоматски, како и да биде манифестација на сериозен патолошки процес, затоа, со својот чест изглед, треба да се консултирате со лекар.

...
Параганглиома (појавување на симптоми: 7 од 19)

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...
Хематом на мозокот (појавување симптоми: 7 од 19)

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 6 од 19)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Предтретман (појавување симптоми: 6 од 19)

Состојбата пред-удар е група на специфични симптоми, чиј изглед може да укаже на пристап на васкуларна катастрофа во мозокот. Оваа болест најчесто ги засега постарите лица на возраст од четириесет и седумдесет години, но неодамна е забележана нејзината распространетост кај младите луѓе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .