Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неурома на аудитивниот нерв: симптоми и третман

Неурома на аудитивниот нерв - главните симптоми:

Неуромата на аудитивниот нерв е бенигнен тумор кој е локализиран во клетките на Шван во осмиот пара кранијални нерви. Оваа неоплазма може да се развие во текот на неколку години, а симптомите во првите фази практично не се манифестираат, па затоа е прилично тешко да се открие патологијата: треба да знаете каде да гледате, бидејќи неговиот дијаметар е од два сантиметри до четири или пет. Дијагностициран со помош на електромагнетно истражување.

Генетичарите докажаа дека туморот на аудитивниот нерв е наследна болест: се пренесува од родители на деца ако родителите се носители на доминантниот ген.

Најчесто болеста се јавува кај женскиот дел од популацијата. Причините не се идентификуваат, најверојатно, некои генетски предиспозиции на женското тело. Ако ја излекувате оваа патологија на време, тогаш позитивната прогноза е 97%, но има и последици што ќе ги разгледаме подолу. Како по правило, невриномот на аудитивниот нерв е отстранет.

Етиологија

Причините за неврома на аудитивниот нерв лежат во човечкиот геном, имајќи предвид дека акустичната неврома има неколку варијанти - еднострана и билатерална патологија. И само на еден од нив - билатерален тумор, може да се каже дека е наследен ако еден од родителите страда од неурофиброматоза.

Процесот на појава на неврома на аудитивниот нерв е поврзан со мутација на одредени гени, како резултат на што се појавуваат нарушувања со производство на протеини, што служи како бариера за растот на неоплазмата. И кога бариерата е отсутна, започнува неконтролирана клеточна поделба.

Идентификуваат главните фактори на појавата на болеста:

 • наследност;
 • повреди на главата;
 • вирусни инфекции;
 • ушни болести;
 • срцеви заболувања;
 • долга изложеност на хемикалии;
 • изложеност поради зрачење.

Вестибуларниот шваном е многу сериозна болест, бидејќи предизвикува зголемување на притисокот на мозокот, го нарушува слухот и има негативен ефект врз централниот нервен систем. Потребна е квалитетно и навремено лекување.

Класификација

Невромијата на аудитивниот нерв се класифицира според местото на образование:

 • едностран тумор;
 • билатерален тумор.

Вообичаено е унилатералната акустична неурома: се јавува во 95% од случаите и само 5% е билатерален, кој е наследен во 50% од случаите на болеста. Се јавува во опсег од 35-45 години. Тумор може да расте за многу долго време - од 4 до 10 години, а понекогаш дури и повеќе.

Исто така ја истакнува класификацијата на КООС во фазата на болеста:

 • Фаза 1 - туморот е локализиран во внатрешниот канал за уши, големината е од еден до десет милиметри;
 • Фаза 2 - придонесува за проширување на каналот и достигнува единаесет до дваесет милиметри;
 • Фаза 3 - неоплазмата стигнува до стеблото на мозокот, нејзината големина е од дваесет до триесет милиметри;
 • Фаза 4 - туморот го стега мозокот, достигнува повеќе од триесет милиметри во големина.

Следната класификација, која е нашироко се користи, е класификацијата на M. Samii:

 • Т1 - интраметален тумор;
 • Т2 - интра-екстрамеатален тумор;
 • Т3а - туморот го пополнува мостот со церебеларна цистерна;
 • T3b - неоплазма стигнува до стебло на мозокот;
 • Т4а - туморот притиска врз мозочното стебло;
 • T4b - предизвикува деформација на мозочното стебло.

Овие поделби се основни и широко се користат во медицината.

Симптоматологија

Неурома на аудитивниот нерв

Растот на бенигно образование трае долго време. На самиот почеток на болеста, симптомите се нејасни, а понекогаш и не обрнуваат внимание. Симптомите стануваат различни во завршните фази на болеста, а во 80% од случаите тогаш се дијагностицира.

Симптомите на неврома на аудитивниот нерв се како што следува:

 • бавно оштетување на слухот - може да биде привремено (ќе се појави, ќе исчезне);
 • главоболки, нарушена координација;
 • можеби делумна вкочанетост на површината на лицето од страна каде туморот е локализиран;
 • гадење, многу ретко повраќање;
 • грчењето на окото кога туморот расте и притиска на нервните завршетоци;
 • појава на тинитус;
 • забоболка;
 • во последните фази има проблеми со видот и психата.

Во почетните фази на болеста може да се погреши невралгија , лавиринт , отосклероза .

На опишаните симптоми се додаваат проблеми со гласот и губењето на вкусот.

Многу е важно да се дијагностицира патологијата со текот на времето и да се започне со терапија, што ќе ви овозможи да го одржувате здравјето и да ги избегнувате непотребните компликации.

Дијагностика

Испитувањето на пациентот треба да го спроведе неероуролог или невролог, и кога болеста е запоставена, неопходно е да се консултира со стоматолог, офталмолог, вестибулолог или онколог. Сето ова се однесува на почетната инспекција.

Тогаш пациентот се праќа на следните испитувања за да се разјасни сомневањето за тумор:

 • се врши аудиограм;
 • МНР - ви овозможува да го видите туморот до 1,5 милиметри;
 • КТ и ултразвук - можат да го покажат туморот нешто повеќе од 1,5 милиметри;
 • направи аудитивен тест, ја тестира реакцијата на мозочното стебло;
 • земи биопсија на туморот.

Во секој случај, се изведуваат крвни тестови, тест за тумор маркер за да се исклучи малигниот тумор. Понатамошните активности на специјалистите ќе зависат од резултатите од студијата.

Третман

Третманот се пропишува по темелно истражување и потврда на дијагнозата. Ако се потврди сè, по воспоставувањето на локализацијата на образованието, нејзината природа, степенот на дистрибуција, соодветниот третман е пропишан.

Постојат следниве пристапи за третман на бенигни тумори:

 • Лечење со лекови. Се смета за конзервативна и прифатлива во почетната фаза на развојот на неоплазмите, кога нема симптоми како такви, а дијаметарот на туморот е мал. Пропишани се антиинфламаторни лекови, лекови против болки, диуретици. Лекарот го следи пациентот, неговата состојба, го следи растот на туморот. Понекогаш пациентот е контраиндициран за операција поради возраст или поради други причини.
 • Радијациона терапија - се изведува пред операцијата, уништувајќи ги клетките или по неа, отстранувајќи ги преостанатите. Времетраењето на третманот е од неколку недели до неколку месеци.
 • Хируршко отстранување. Се смета за агресивен ефект, се однесува на радикалниот метод, но е од суштинско значење ако туморот расте.

Со оваа болест, ако туморот е незначителен, но сепак се зголемува во обемот, главниот метод на третман се смета за хируршка интервенција.

Отстранувањето на неврома на аудитивниот нерв придонесува за:

 • подобрување на слухот;
 • престанок на главоболки;
 • спречи смрт.

Ракувајте со општа анестезија. Се сече сечење на главата, потоа се отсекува дел од коската, кој помага да се стигне до туморот и да се отстрани.

Со големи дијаметри во завршните фази, туморот се отстранува низ дупката, која се наоѓа зад черепот. Оваа операција има многу висок ризик од смрт.

Од три до пет дена пациентот е набљудуван, а потоа и отпуштен. Рехабилитацијата трае цела година. По интервенцијата, лекови се пропишани за да се спречи воспаление, инфекција, лекови против болки и антимикробни агенси.

Можни компликации

Кога акустичната неврома се отстранува, после операцијата може да се појават следните компликации:

 • ако вестибуларниот нерв е оштетен, постојат проблеми со координацијата, кои на крајот може да се опорават, но нема да бидат исти;
 • ако лицето нерв е оштетен, тогаш има проблеми со затворање на очите, изрази на лицето;
 • понекогаш проблеми со голтањето како резултат на оштетување на глозофарингеалниот нерв;
 • делумно отстранување на вкочанетоста може да се случи кога туморот е отстранет од мозочното стебло;
 • појавата на повторување - туморот повторно расте, ако најмалку едно ткиво останало по неговото отстранување.

Со цел да се избегне враќањето на болеста, операцијата се комбинира со зрачење и третман со лекови.

Во повеќето случаи, ако неоплазмата има тенденција да расте, порано или подоцна акустичната неурома доведува до смрт на пациентот. Сепак, сепак е потребно да се третира патологијата: процентот на преживување по интервенција кај 97 случаи од 100 е позитивен.

Превенција

Превентивните мерки вклучуваат:

 • диета;
 • неопходно е да се заштитат органите на слухот и главата од хипотермија;
 • за било какви симптоми, треба да се консултирате со лекар;
 • на секои две години да направат МНР.

Ако се придржувате до сите горенаведени, навремено можете да ја дијагностицирате и да ја излекувате болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате акустична невринома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: оториноларинголог , невролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Параганглиома (појавување симптоми: 6 од 12)

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...
Мигрена (појавување симптоми: 5 од 12)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 5 од 12)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување симптоми: 5 од 12)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 5 од 12)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
невролог прифаќа
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .