Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Западен синдром: симптоми и третман

Западен синдром - главните симптоми:

Западен синдром е патолошки процес кој се карактеризира со тешки форми на епилепсија. Главната причина за манифестацијата на овој синдром е оштетување на мозокот за време на преминувањето на раѓачкиот канал или други сериозни болести, вклучувајќи и вродена. Првите знаци се појавуваат кај деца под една година, а најчесто во 4-5 месеци.

Патологијата продолжува против позадината на невропсихичкиот развој, е симптоматска, се манифестира на четиригодишна возраст. Во повеќето случаи, болеста е симптоматска.

Дијагнозата се базира на лабораториски и инструментални методи на истражување, бидете сигурни дека дополнително собирате лична и семејна историја.

Третманот се спроведува со конзервативни мерки, но во некои случаи хируршка интервенција може да биде неопходна. Во моментов Западниот синдром кај децата изнесува околу 2% од сите случаи на епилепсија кај деца . Најчесто, болеста се дијагностицира кај машки деца (околу 60%), но кај девојчињата овој тип на патологија не е исклучен. За околу четири години (во некои случаи три години), Западниот синдром се трансформира во други видови на епилепсија.

Етиологија

Во повеќето случаи, Западниот синдром е симптоматски, и може да се должи на прилично голем број на етиолошки фактори, вклучувајќи и наследни.

Причините за Западен синдром се следните:

 • постнатален енцефалит ;
 • интраутерински инфекции;
 • фетална хипоксија ;
 • предвремено породување;
 • интракранијална траума на фетусот;
 • повреда на раѓање;
 • асфиксија на новороденчето;
 • постнатална исхемија поради зафатеност на мозок;
 • абнормалности на структурата на мозокот;
 • септална дисплазија;
 • точка генски мутации.

За жал, Западниот синдром се карактеризира со висок процент на смртни случаи, но ако го започнете терапијата навремено, може да постигнете продолжена фаза на ремисија. Во исто време, треба да се забележи дека развојот на таквата патологија доведува до застој во психомоторниот развој, и овој фактор не може целосно да се отстрани.

Класификација

Веста синдромот е поделен на две главни форми:

 • Симптоматично - карактеризирано како исклучително неповолно - прогнозата, дури и со целосен и навремен третман, е разочарувачка. Структурните промени на неповратната природа се дијагностицираат во мозокот, постои изразена клиничка слика.
 • Криптогена или идиопатска - во овој случај нема очигледни причини за конвулзии, а задоцнувањето во развојот се случува само по чести напади. Нема видливи промени во структурата на мозокот. Во оваа форма на патологија, постои само еден вид на конвулзивни напади.

Врз основа на локализација на патолошкиот процес, се разликуваат следниве форми на болеста:

 • Окупитални - екстензивни конвулзии на вратот се случуваат со овенати на главата.
 • Кавга или флексија - се јавува спастична контракција на флексорните мускули.
 • Широка или широко распространета - напади се прошируваат на целото тело. Овој вид напад е најтежок, епилепсијата често е фатална, ако третманот не се започне навремено.

Покрај тоа, постојат три ризични групи кои се формираат врз основа на клиничката слика:

 • Првата група за ризик е дијагностицирана со гипсаритмија, но не постојат видливи знаци на клиничката слика на самиот синдром. Таквите деца мора да подлежат на годишен медицински преглед.
 • Втората група на ризик - постојат карактеристични промени на ЕКГ, постојат видливи симптоми на Западен синдром. Овие деца се пропишани со посебен третман, а на секои шест месеци тие мора да бидат подложени на медицински преглед.
 • Третата група за ризик - постои изразена симптоматологија, потребен е сложен третман. Во отсуство на терапија, смртта се јавува.

Грчеви се:

 • миоклонична - мала, симетрична природа на грчеви на целото тело или одделни делови од телото (состојбата е симптоматска);
 • тоник - контракции на мускулите со продолжена природа, кога нападот не го опфаќа целото тело, туку само неговите посебни делови.

Определувањето на формата на патолошкиот процес го врши само лекар.

Симптоматологија

Првиот и најкарактеристичен знак за таков развој на патологијата е постојаното плачење на детето.

Натамошната клиничка слика за оваа болест се карактеризира како што следува:

 • детето нема рефлекс кој го фаќа, не се предаде, не седи добро, постои одложување на психомоторниот развој;
 • бебето не ја поправа визијата на специфични предмети;
 • плачливост и каприциозност;
 • во некои случаи, заостанувањето во физичкиот развој;
 • напади на спазми.

Најчесто, болеста започнува со спазматични миоклонични напади, а подоцна се преобразуваат во тонични.

Покрај специфичната клиничка слика, Западниот синдром има знаци од општа природа, кои се својствени за факторот на причината:

 • респираторна инсуфициенција;
 • нистагмус ;
 • цијаноза на назолабилниот триаголник;
 • слаб апетит, недостаток на маса;
 • сиромашен сон;
 • недостаток на цицање рефлекс;
 • недостаток на координација на движењата.

Во принцип, симптомите на оваа болест може да бидат знак на епилепсија и различна етиолошка природа, затоа, за точна дијагноза потребно е да се спроведе темелна дијагноза. Родителите треба да се грижат за здравјето на нивното дете, и при првите симптоми веднаш треба да се консултираат со лекар.

Дијагностика

Прво, педијатарот или неонатологот (во зависност од возраста на бебето) врши физички преглед на пациентот.

Во текот на оваа фаза, лекарот:

 • ја утврдува природата на симптомите кај родителите;
 • собира лична историја на детето и го проучува семејството;
 • ја испитува медицинската историја на пациентот.

Исто така, се зема во предвид како се одвивале бременоста и трудовата активност, бидејќи можните причини за развој на таквата патологија се траума на раѓање, формирање на хематом, хипоксија и асфиксија.

Во однос на лабораториски и инструментални методи на истражување, лекарот може да пропише:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • ЕЕГ;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • ПЕТ мозок;
 • церебрална ангиографија;
 • краниоскопија - студијата се спроведува за да се утврди деформацијата на черепот.

Поради фактот што клиничката слика е нешто неспецифична по природа, во некои случаи е потребна диференцијална дијагноза во однос на следните патолошки процеси:

 • доен миоклонус;
 • епилептична енцефалопатија ;
 • бенигна роландска епилепсија;
 • разновидна етиологија на тикови;
 • Синдром на Сандифер.

Дополнителните терапевтски мерки, како и претпоставената прогноза, докторот се определува по добивањето на дијагностичките резултати.

Третман

Третман на Западен синдром може да биде конзервативен и радикален. Во секој случај, терапијата треба да се спроведува само на интегриран начин, со учество на родителите.

Медицинскиот дел од третманот ќе има за цел да ги елиминира симптомите и да ја намали фреквенцијата на спастичните напади.

Лекарот може да препише лекови во следниве групи:

 • антиконвулзиви;
 • стероиди;
 • хормонален;
 • витамини Б6;
 • антибиотици ако се открие инфекција;
 • ноотропна;
 • седативи;
 • неуролептици.

Неопходно е да се земат такви лекови само на рецепт на лекар, во спротивно може да има несакани ефекти од следната природа:

 • нарушување на црниот дроб;
 • оштетување на периферните нерви;
 • алергиски реакции;
 • хормонски нарушувања.

Често, неправилно одбраните хормонални лекови или нивната неточна употреба може да доведат до дебелина и развој на други тешки патолошки процеси.

Во случај терапијата на конзервативна природа да не го обезбеди посакуваниот терапевтски ефект, се изведува операција за отстранување на фокусот на проблемот во мозокот (ако тоа е можно).

Општа прогноза за оваа болест не постои, бидејќи секој случај треба да се разгледува поединечно. Во повеќето случаи, дури и со навремен и сеопфатен третман, детето останува одложување на менталниот или физичкиот развој.

Специфична превенција не постои. Мајка за време на бременоста мора да биде во согласност со препораките на лекарите, да води здрав начин на живот, да врши превенција на заразни болести. Ако во семејната историја постојат такви болести, неопходно е да се консултираат со медицинска генетика пред да се зачне детето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Западен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , неонатолог , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 4 од 15)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Катарски отитис медиум (симптоми на појавување: 4 од 15)

Катарларниот отитис медиум е ENT-болест во која инфекцијата се шири кон средното уво, предизвикувајќи воспаление во неа и симптомите кои се карактеристични за оваа болест. Ваквата болест често се среќава кај деца, бидејќи слушните помагала на детето имаат свои анатомски и физиолошки карактеристики, што доведува до често ширење на инфекции на ушите од устата и назофаринксот.

...
Вроден сифилис (појавување симптоми: 4 од 15)

Вроден сифилис е форма на болеста која се пренесува од заразена мајка на дете за време на бременоста или на трудот. Треба да се напомене дека вродената форма на болеста кај детето не се појавува веднаш по раѓањето - првите симптоми може да се појават и во период од една година и веќе во адолесценција.

...
Помпена болест (појавување на симптоми: 4 од 15)

Помпеловата болест (син гликогеноза тип 2, дефицит на киселина алфа-глукозидаза, генерализирана гликогеноза) е ретка болест со наследна природа која предизвикува оштетување на мускулите и нервните клетки низ телото. Вреди да се забележи дека подоцна болеста се развива, толку поповолна ќе биде прогнозата.

...
Астено-невротичен синдром (појавување симптоми: 4 од 15)

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .