Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Автоагресија: Симптоми и третман

Автоагресија - главните симптоми:

 • Места за расположение
 • Раздразливост
 • Затворање
 • Одвојување од околината
 • Промени на карактерот
 • Досадни мисли за самоубиство
 • Зависност од алкохол
 • Склоност кон самоповредување
 • Повлекување на косата
 • Зависност од дрога
 • Навика да носат затворена облека
 • Острина при одговарање на прашањата
 • Присуство на свежи рани на телото

Автоагресијата е психијатриско нарушување кое се карактеризира со фактот што лицето намерно му нанесува физичка штета на себе: тој ги исечува или гребе рацете, се удира, ја раскинува кожата, ја раскинува косата и така натаму. Обидите да се изврши самоубиство, односно самоубиство, исто така, треба да се припишат на авто-агресија.

Најчеста автоагресија кај адолесцентите. Овој вид на нарушување на оваа возраст најчесто се предизвикани од стрес, нервни искуства и слични фактори.

Во основа, пациентот не сфаќа што прави. За време на нападот, тој автоматски ги извршува сите дејства, не сфаќајќи какви последици тоа може да ги има.

Клиничката слика ќе се манифестира со остра промена во расположението, агресивност не само во однос на себе, туку и на другите. Во исто време, човечкиот ум останува јасен, и тој се обидува да ги скрие таквите напади од други луѓе. Затоа е доста тешко да се дијагностицира болеста навремено.

Дијагнозата се изведува преку физички преглед, психијатриски тестови, во некои случаи, лабораториски и инструментални методи на истражување.

Третманот ќе се избере само поединечно. Ако авто-агресијата е тешка, тоа ќе бара хоспитализација. Општо земено, терапијата треба да се спроведува само на сеопфатен начин: администрацијата на лекови е комбинирана со курс на психотерапија, а во некои случаи, се пропишуваат процедури за физиотерапија.

Во овој случај, прилично е тешко да се направат долгорочни предвидувања, бидејќи исходот од терапијата ќе зависи од многу фактори, чиј основните фактори се сериозноста на патолошкиот процес, навременоста на почетокот на третманот, возраста и личната историја на пациентот. Но, колку порано терапијата се започнува, толку подобро.

Етиологија

Автоагресијата кај возрасните може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • зголемена психо-емоционална чувствителност;
 • чувствителна психа;
 • висока емпатија;
 • склоност кон емпатијата;
 • лична или психолошка злоупотреба во личната историја;
 • искусен стрес;
 • постојана нервна напнатост.

Во ризик се луѓе кои:

 • имаат тенденција да невроза и депресија ;
 • склони кон осаменост, лош контакт со други луѓе;
 • имаат ниска самодоверба.

Автоагресијата кај дете може да ги има следните причини:

 • родители забрани - некои деца со тоа манипулираат со родителите, барајќи исполнување на нивните желби;
 • недостаток на внимание - ако детето не добие доволно внимание од родителите, агресијата се користи како алатка за привлекување внимание;
 • понижување од страна на врсниците или возрасните - не можејќи да го изразат гневот и огорченоста на некој друг, детето почнува да извлекува негативни емоции врз себе;
 • конфликти - конфликти во тим или дома, исто така, многу често доведуваат до фактот дека детето започнува да се самоуништува;
 • тежок стрес претходно доживеан.

Не е исклучено дека нападите од оваа природа може да се должат на особеностите на индивидуалната природа.

Автоагресија

Класификација

Во психологијата се разликуваат следните видови на авто-агресија:

 • психички - во овој случај, лицето морално влијае врз себе (се заканува себеси, навреди, понижува);
 • физички - намерно нанесува физичка штета врз себе, во особено ретки случаи, едно лице бара од другите да тепаат, да му наштетат на делови од неговото тело и така натаму;
 • духовно - во овој случај се јавува духовно самоуништување, но не треба да се претпостави дека оваа форма на болеста е помалку опасна од другите, бидејќи многу често постои компликација во форма на психијатриски болести;
 • социјално - се манифестира во желбата да стане социјален отпадник, пустиник - човекот почнува да се однесува неморално, тој се радува само кога другите почнуваат да реагираат негативно на него.

Секоја форма на авто-агресија е опасна не само за самиот пациент, туку и за оние околу него.

Симптоматологија

Треба да се забележи дека нападот на авто-агресија може да се појави кај лице свесно и несвесно, па затоа не е секогаш можно лицето да ја објасни причината за таквото однесување.

Фактот дека едно лице има такви напади може да ги наведе следните фактори:

 • присуство на лузни на рацете, стапалата и други достапни делови од телото, свежи рани (најчесто тоа се ленти, траги на ноктите или забите);
 • има навика да носат облека со долги ракави, лабава комбинезон, дури и ако е надвор од сезоната;
 • одвојување од роднини, познаници;
 • едно лице често вели дека бил случајно повреден;
 • раздразливост, промени во расположението;
 • лицето почнува да консумира алкохол, наркотични супстанции;
 • станува затворена, остро реагира на истрагите;
 • во психотип, се појавуваат карактеристики кои претходно не беа карактеристични за него.

За време на манифестацијата на автогресија, лице, свесно или не, може да нанесе рани врз себе и со рацете и со помош на предметите што се при рака. Во некои случаи, ја извлекува косата, се удира со раце или импровизирани средства, го расфрла лицето. Со други зборови, на секој можен начин нанесува физичка или морална штета на себе

Дијагностика

Специфични дијагностички мерки сè уште не се развиени. Во овој случај, дијагнозата се заснова на лична историја, појаснување на тековната клиничка слика, како и на некои психијатриски тестови, чија природа ќе ја определи лекарот на индивидуална основа, во зависност од тоа какви се симптомите се јавуваат во времето на испитувањето.

Третман

Третманот ќе вклучува терапија со лекови, психолошка обука, индивидуални часови со психотерапевт.

Што се однесува до фармаколошкиот дел од терапевтските мерки, може да се заснова на следните препарати:

 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • стабилизатори на расположението;
 • антипсихотици;
 • седативи.

Со такво психијатриско нарушување, важно е пациентот самиот да сфати дека има проблем и мора да се ослободи од него. Обврзан аспект на терапија во овој случај ќе биде психотерапијата, и лично, и на обуки. Во случај на деца, потребна е семејна психотерапија.

Сосема е можно да се излечи оваа болест, но неопходно е навремено да се започне со терапија. Во спротивно, против позадината на таквото нарушување може да се развијат психијатриски болести од потешка форма.

За жал, не постои специфична превенција на оваа болест. На првите забележани симптоми, треба да контактирате со специјалист и да не го игнорирате проблемот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате автоагресија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пост трауматско нарушување на стресот (појавување симптоми: 5 од 13)

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

...
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 3 од 13)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Депресија (појавување симптоми: 3 од 13)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Ментално нарушување (појавување симптоми: 3 од 13)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Анорексија нервоза (појавување симптоми: 3 од 13)

Анорексија нервоза е болест која е почеста кај адолесцентите и младите луѓе, почесто од жените. Овој патолошки процес се карактеризира со намерно отфрлање на храната, што во крајна линија доведува до критично намалување на телесната тежина и целосна исцрпеност. Во некои случаи, постои иреверзибилен патолошки процес, што доведува до фатален исход.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .