Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хематом на мозокот: симптоми и третман

Хематом на мозокот - главните симптоми:

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

Клиничката слика на хематомот на мозокот ќе зависи од големината и локализацијата на патолошкиот процес. Во некои случаи, итна, оперативна интервенција не е потребна, бидејќи хематомот на мозокот може да се отстрани преку конзервативни мерки.

Дијагнозата се врши со физички преглед на пациентот, лабораториски и инструментални методи на истражување. Според резултатите од дијагностичките мерки, лекарот ќе ја одреди тактиката на терапевтско дејство.

Дополнителни предвидувања ќе зависат од причината за формирање на хематом на мозокот, локализација на образованието, како и од општите клинички индикатори на пациентот.

Етиологија

Интракранијалниот хематом е хеморагија која има јасни граници.

Таквата повреда може да настане поради следните етиолошки фактори:

Треба да се забележи дека поддуралниот хематом на мозокот е многу потежок кај оние кои страдаат од хронична зависност од алкохол. Во такви случаи, хематом води до мозочен удар и срцев удар .

Класификација

Форми на хематоми на мозокот

Врз основа на локализацијата на патолошкиот процес, се разликуваат следниве форми:

 • епидуралниот хематом на мозокот - формацијата се наоѓа помеѓу надворешната, односно тврдината на мозокот и коските на черепот;
 • хематом на плочи;
 • субдурален хематом на мозокот - згрутчување на крвта помеѓу цврстата и арахноидната мембрана на мозокот;
 • интрацеребрален хематом - формацијата е локализирана директно во дебелината на мозочното ткиво.

Врз основа на времето на појава на повреда, испуштаат такви форми:

 • акутен - првите знаци на клиничката слика се појавуваат во првите три дена по повредата;
 • субакутен - симптомите почнуваат да се појавуваат веќе за време на формирањето на капсулата, а временскиот период е 4-15 дена;
 • хроничен субдурален хематом - првите знаци се појавуваат само две недели по повредата или влијанието на различен етиолошки фактор.

Во големина на хематом може да се:

 • мал - обемот на крв не е поголем од 50 ml;
 • средно - од 51 до 100 мл крв;
 • обемот на крв е поголем од 100 ml (таквите хематоми најчесто доведуваат до смрт).

Хроничниот хематом може да биде унилатерален или билатерален, единечен или повеќекратен.

Треба да се забележи дека ако е формиран тромб од крв како резултат на трауматска повреда на мозокот, може да се наоѓа и во зоната на удар и во дијаметрално спротивниот дел од мозокот.

Споредба на епидурални и субдурални хематоми на мозокот

Симптоматологија

Симптомите на интракранијалниот хематом се како што следува:

 • главоболка и вртоглавица;
 • гадење, повторено повраќање што не се ослободува;
 • поспаност;
 • конфузија;
 • зголемени ученици;
 • бавен говор, инхибиција;
 • слабост во рацете и нозете, можеби само од една страна, во зависност од природата на лезијата;
 • оштетување на говорот;
 • проблеми со временска и просторна координација;
 • нарушување на свеста;
 • зголемување или намалување на крвниот притисок;
 • респираторна инсуфициенција - површна, со свирче;
 • пареза и парализа, и еднострани и билатерални;
 • конвулзивни напади.

Знаците на хематом со голема количина на крв ќе се карактеризираат на следниов начин:

 • несвесност;
 • визуелни и слушни халуцинации;
 • целосна парализа;
 • оштетување на меморијата;
 • слепило.

Општо земено, природата на клиничката слика ќе зависи од специфичната област на хематомот и каква големина е.

Доколку се појават симптомите, треба веднаш да побарате медицинска помош. Невозможно е да се спроведе третманот самостојно или целосно да се игнорира проблемот, бидејќи тоа неизбежно ќе доведе до сериозни компликации, вклучувајќи смрт.

Поради фактот што симптомите се карактеристични за многу патолошки процеси на мозокот, па дури и за централниот нервен систем, можно е да се утврди причината за нивното појавување само со спроведување на дијагностички мерки.

Дијагностика

Првиот е физички преглед на пациентот, при што лекарот мора да утврди:

 • целосната природа на клиничката слика, ако состојбата на пациентот го дозволува тоа;
 • личната историја, природата на повредата, ако тоа е претпоставено фактор во развојот на патолошкиот процес.

Во иднина, програмата за дијагностички мерки може да ги вклучува следниве постапки:

 • ехоенцефалографија;
 • КТ скенирање на мозокот;
 • МНР на мозокот;
 • детална биохемиска анализа на крв.

Податоците од ваквите студии се основни за понатамошните тактики на терапевтските мерки.

Третман

Третманот на интракранијалниот хематом се изведува само во здравствена установа. Ако формирањето на мала големина не предизвикува развој на компликации, тогаш тактиката на лекување е конзервативни мерки. На пациентот му е доделен строг одмор во кревет.

Фармаколошкиот дел од третманот ги вклучува следниве лекови:

 • аналгетици;
 • антигетик;
 • антипсихотици;
 • транквилизатори;
 • блокатори на калциумовите канали;
 • да се подобри микроциркулацијата на крвта;
 • ноотропна;
 • за да се спречи формирање на згрутчување на крвта ;
 • мултивитамини.

Ако е присутна респираторна депресија, се врши вештачка вентилација на белите дробови. Дополнително, се спроведува антифибринолитична терапија.

Доколку тактиките на конзервативниот третман не даваат соодветен резултат или воопшто не е соодветно во даден клинички случај, неопходно е да се изврши операција. Целта на хируршката интервенција е да се елиминира акумулираната крв во мозокот, со цел да се намали интракранијалниот притисок и да се намали компресијата на мозочното ткиво. Во овој случај се врши трепанација на черепот, проследено со дренажа.

По операцијата, на пациентот е пропишан строг одмор во кревет, курс на терапија со лекови и постапки за физиотерапија за закрепнување.

Последиците од таквата повреда ќе зависи од степенот до кој е дијагностицирана образованието, каде се наоѓа, и колку брзо започна третманот.

Можни компликации вклучуваат:

 • губење на слухот и видот;
 • парализа;
 • удар ;
 • губење на говорот.

Во било каква форма на таква повреда, постои висок ризик од смрт.

За жал, во овој случај нема специфични методи за профилакса. Единствениот соодветен метод би бил да се исклучат повредите на мозокот, да се контролира крвниот притисок, систематскиот медицински преглед и одржувањето здрав начин на живот. Во случај на повреда на главата, дури и на прв поглед, незначителен, неопходно е да се консултирате со лекар за совет.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате мозочен хематом и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрален едем (појавување симптоми: 8 од 20)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Метаболна ацидоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Метаболичната ацидоза е патолошка состојба која се карактеризира со оштетена киселинско-базна рамнотежа во крвта. Болеста се развива на позадината на лошата оксидација на органски киселини или нивното недоволно отстранување од човечкото тело.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 7 од 20)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Тумор на мозокот (појавување на симптоми: 7 од 20)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Транзитен исхемичен напад (појавување симптоми: 7 од 20)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .