Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дисморфофобија: Симптоми и третман

Дисморфофобија - главните симптоми:

 • Депресивен
 • Деградација на перформансите
 • Анксиозност
 • Чувство на страв
 • Досадни мисли за самоубиство
 • Зависност од алкохол
 • Страв да бидеш сам
 • Тешкотии во комуникацијата со луѓето
 • Социјална изолација
 • Обид да се скрие дефекти со голема количина на козметика
 • Страв од комуникација
 • Обид да се скрие дефекти со широки алишта
 • Прекумерна само-преокупација
 • Одбивање да се појави во јавноста
 • Одбивање да фотографирате
 • Прекумерна пластична хирургија
 • Долго гледате во огледалото
 • Постојано чувство на кожата
 • Премногу внимателна лична нега
 • Непријатност додека се наоѓате на јавно место

Дисморфофобија (дисморфија, телесна дисморфија, дисморфично растројство, синдром на дисморфофобија) е патолошки процес на психијатриска природа, што се карактеризира со фактот дека лицето е премногу загрижено за одредени карактеристики на структурата на неговото тело или за некои дефекти. Во исто време, оние работи што го вознемируваат толку многу луѓе, всушност, се незначителни, а во некои случаи може и да бидат незабележани. Најчеста дисморфофобија кај адолесцентите.

Дисморфофобија доста често, ако нема третман, се развива во дисморфија. Клиничката слика е иста, но таа се манифестира во потешка форма - речиси на ниво на делириум.

Многу често, дисморфофобијата е последица на други болести од психијатриска природа, како по правило, тоа е шизофренија . Не се исклучуваат оние случаи кога таквото пореметување се јавува кај луѓе кои се незадоволни од нивниот пол.

Клиничката слика има добро дефинирани и специфични симптоми, така што нема проблеми со дијагнозата. Дијагнозата се поставува врз основа на моментални симптоми, лична историја и некои психијатриски тестови.

Третманот ќе биде само комплексен: се врши медицинска терапија, се врши психокоррекција, а во некои случаи може да се препише и физиотерапија.

Да се ​​направат долгорочни предвидувања во овој случај е несоодветно. Независно елиминирање на оваа болест е доста тешко, и во повеќето ситуации тоа е речиси невозможно.

Етиологија

Прилично голем број на фактори, и физиолошки и психолошки, играат улога во развојот на дисморфофобија.

Физиолошките етиолошки фактори вклучуваат:

 • нарушување на невротрансмитерите, што доведува до намалување на производството на серотонин и допамин;
 • абнормалности во развојот на одделните делови на мозокот;
 • генетска предиспозиција;
 • генерализирано анксиозно растројство ;
 • опсесивно компулсивно нарушување ;
 • повреди на главата.

Во однос на психолошки етиолошки фактори, синдромот на дисморфофобија може да се должи на следното:

 • критика од другите во врска со појавата на личноста, разни исмејувања;
 • несоодветно воспитување на детето;
 • посебен поглед на светот, кога дете од рана возраст е кажано дека најмалите дефекти во изгледот се неприфатливи;
 • влијанието на различни фактори на животната средина - медиуми, социјални мрежи, животна средина;
 • индивидуални карактеристики на лице.

Последниот етиолошки фактор вклучува:

 • самодоверба;
 • перфекционизам;
 • интроверзија;
 • срамежливост;
 • општа невротична состојба, присуство на неврози во личната историја;
 • претходно претрпе психијатриски повреди, стрес ;
 • прекумерна чувствителност на критики, отфрлање, зависност од мислењата на другите луѓе.

Така, може да се каже дека дисморфофобијата има различни причини, поради што е потребна темелна дијагноза за да се утврди етиолошкиот фактор.

Класификација

Постојат три форми на оваа болест:

 • Параноичен делириум - во овој случај, пациентот со одвратност се однесува на одредени делови од телото или лицето. Во неговото разбирање, патолошкиот дел од телото го привлекува вниманието на другите, поради тоа што лицето станува предмет на потсмев.
 • Преценет став кон одреден дефект, на пример, мал крт на лицето ќе му се чини на лицето само огромна дамка, која во секој случај треба да го привлече вниманието на луѓето околу нив.
 • Пенилна дисморфофобија - оваа форма на болеста се однесува само на мажите и е изразена во фактот дека едно лице е премногу загрижено за големината и обликот на неговиот пенис.

Треба да се забележи дека таквото пореметување е најчесто кај една девојка, но и тинејџерите и младите момци исто така не се исклучени.

Симптоматологија

Знаци на дисморфофобија

Симптомите на дисморфофобија се како што следува:

 • претерано внимателна само-грижа - постојано чешлање на косата, четкање на кожата, корекција на шминкање, бричење, отстранување на вишокот на косата;
 • обид да се сокријат "дефектите" со помош на голема количина на козметика, широка облека, капи;
 • "Синдром на фотографија" - неподготвеност или категорично одбивање да се фотографираат, мотивирајќи го тоа со фактот дека фотографијата ќе покаже ужасни дефекти и други недостатоци;
 • "Огледален симптом" - пациентот речиси секогаш гледа во огледалото за да ја одбере точната позиција, во која дефектот нема да биде видлив;
 • постојано чувство на кожата за да се осигури дека дефектот не стане поголем;
 • социјална изолација;
 • депресивна состојба ;
 • пациентот ја напушта куќата само ноќе, бидејќи во текот на денот ќе се забележат неговите дефекти;
 • одбивање да се појави во јавноста, проблеми со градење на односи;
 • прекумерна употреба на алкохол, и во особено тешки случаи, дури и дрога;
 • суицидни тенденции;
 • стравот од комуникација, желбата да стане целосно осамена;
 • анксиозност, постојано чувство на страв;
 • чувствувајќи непријатно кога се наоѓа на јавно место;
 • намалување на работниот капацитет, неможност да се концентрира на едно нешто, бидејќи личноста е постојано загрижена за неговиот изглед;
 • Постојано барајте информации за тоа како можете да го отстраните вашиот дефект или барем да го скриете.

Покрај тоа, во некои случаи, лицето почнува постојано да се сврти кон пластични хирурзи, бројот на операции може да се зголеми ненадејно, но пациентот нема да биде задоволен од резултатот. Медицината има познати случаи кога еден пациент самостојно се обиде да поправи дефект со помош на достапни алатки.

Дијагностика

Специфични дијагностички методи во овој случај не постојат. Дијагнозата се поставува врз основа на испитување на пациентот, појаснување на целосната клиничка слика, собирање на лична историја.

Покрај тоа, може да се спроведат специјални психијатриски тестови, со помош на кои лекарот може да ја утврди сериозноста на патолошкиот процес и неговата форма.

Ако се претпостави патолошка основа за манифестација на таков симптом, тогаш лекарот може да пропише:

 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • детална биохемиска анализа на крв.

Според резултатите од дијагностичките мерки, психотерапевтот може да ја утврди сериозноста на психијатриското нарушување и да пропише ефикасен третман.

Третман

Ако се дијагностицира дисморфофобија, третманот со хипнозата најчесто се практикува. Таквите сесии помагаат да се стабилизира состојбата на пациентот и да се подобри неговата психолошка благосостојба.

Општо земено, неопходно е да се третира таква болест само на сеопфатен начин - терапијата со лекови е комбинирана со текот на психокоррекцијата.

Фармаколошкиот дел на терапевтските мерки вклучува лекови од следниот спектар на дејство:

 • транквилизатори;
 • антидепресиви;
 • стабилизатори на расположението;
 • антипсихотици;
 • ноотропна

Тоа е важно! Употребата на лекови само нема да го даде посакуваниот терапевтски ефект, ако не се користи паралелно со нив психокоррекција. Во повеќето случаи, 20 сесии ќе бидат доволни за да се елиминира ова нарушување.

Како по правило, ако пациентот ги следи сите препораки на лекарот и ги применува сите напори за негово санирање, прогнозата ќе биде поволна. Сепак, треба да се има предвид дека причинскиот фактор може да предизвика компликации.

За жал, нема посебни методи за превенција. Ако се појават симптомите опишани погоре, неопходно е итно да се консултирате со психијатар или психотерапевт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дисморфофобија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ментално нарушување (појавување на симптоми: 4 од 20)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Агорафобија (појавување симптоми: 3 од 20)

Агорафобијата е болест од невротичниот спектар, која спаѓа во групата на вознемирени фобични нарушувања. Карактеристична манифестација на патолози е стравот да се биде на јавни места и на отворени простори. Вреди да се напомене дека агорафобијата вклучува не само стравот од отворен простор, туку и стравот од отворени врати, стравот од присуство на голем број луѓе. Обично, чувството на паника кај некое лице произлегува од фактот дека тој нема можност да засолниште на безбедно место за него.

...
Биполарно растројство (појавување симптоми: 3 од 20)

Во светот, многу луѓе страдаат од нарушување како биполарно растројство. Болеста се карактеризира со честа промена на расположението, а расположението на лицето не се менува од лошо кон добро, туку од екстремно депресивно и досадно, до чувство на еуфорија и способност за изведување на подвизи. На кратко, флуктуациите на расположение кај пациенти со биполарно растројство се колосални, што секогаш се забележува кај другите, особено ако таквите флуктуации се чести.

...
Coccygodynia (појавување симптоми: 3 од 20)

Coccygodynia е патолошка состојба во која се забележани пароксизмални или перзистентни болни сензации со различен степен на интензитет во кококсите, ректумот и анусот, под услов да не се оштетени од органска природа.

...
Афективни нарушувања (појавување симптоми: 3 од 20)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .