Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синестезија: Симптоми и третман

Синестезија - главните симптоми:

  • Дополнување на перцепцијата на феномени и симболи со одредени квалитети

Синестезијата е феномен на невролошка природа, во која перцепцијата на феномени и симболи е надополнета со одредени квалитети, на пример, звук, боја, мирис и други. Луѓето што го манифестираат се нарекуваат синестети. Со други зборови, феноменот може да се објасни на следниов начин: перцепцијата на она што се случува, во кое влијае еден сензорен орган, паралелно со своите сензации предизвикува и други кои се својствени за сосема поинаков орган. Така, мозокот ја надополнува нашата вистинска перцепција.

Треба да се забележи дека синестезијата не се припишува на ментални нарушувања. Ова е еден вид адаптација во околниот свет. Но, мора да се каже дека терминот "синестезија" не е точната дефиниција на овој феномен: поточно "идеастезија".

Постојат различни видови на синестезија, а најчестата од нив е синестезијата со боја на графема. Ова значи дека лицето различно ги перципира буквите и броевите: ги насликал во одредени бои. Просторна синестезија е кога броевите, годините и месеците се наоѓаат во просторот на одредено место.

До денес, само некои видови феномени се опишани од научниците.

Некои научници веруваат дека синестезијата им помага на луѓето во креативните професии. Психолозите и невролозите исто така го истражуваат овој феномен, бидејќи тоа е многу интересно. Покрај тоа, податоците ќе помогнат да се разбере процесот на познавање себе, како и перцепцијата на сите луѓе, а не само синестети.

Етиологија

Денес, речиси ништо не е познато за причините за синестезијата. Во моментов, научниците почнаа да спроведуваат истражувања за развојот на овој феномен кај децата.

Имаше докази дека ова не е феномен на вкрстени чувства, бидејќи има својства на идеастезијата. Затоа, научниците сугерираа дека таква држава се развива во детството, кога се јавува првиот контакт со апстрактните концепти. Оваа претпоставка се нарекува хипотеза на семантички вакуум, така што најчестите се најчестите графемски и нумерички форми. Токму овие апстрактни концепти се први во животот на едно дете.

Класификација

Во медицината, овој феномен е поделен на две форми:

  • Проекција Оние кои проектираат, гледаат различни бои и разни форми во периодот на стимулот. Таква личност се нарекува проектор.
  • Асоцијативна. Во овој случај, луѓето ја чувствуваат поврзаноста на стимулот со предизвиканата сензација, а лицето се нарекува асоцијатор.

Овој феномен се јавува за време на chroamesthesia (кога звукот е комбиниран со светлина) - проекторот слуша труба игра и гледа портокалова триаголник лоциран во вселената, а асоцијаторот претставува портокалова боја која прави звук.

Некои луѓе со таков феномен велат дека дури и не знаат дека не се како мнозинство. Други тврдат дека се чувари на важна тајна. Автоматска манифестација на синестезија, за синестети, веќе е нешто сосема честа појава. Таквите луѓе велат дека нивните посебни искуства се од неутрална природа, но можат да бидат пријатни. Иако некои тврдат дека ова доведува до сензорно преоптоварување.

И покрај фактот што некои велат дека овој феномен е невролошко растројство или болест, самите синестети не мислат така: за нив ова е пречка. Но, постојат и оние кои овој феномен го претставуваат како посебен подарок за кој се плашат да изгубат. Повеќето од нив научиле за нивната необична можност во детството. Некои успеале да ја применат на работа или во секојдневниот живот. Постојат примери кога таквите луѓе можат да меморираат големи броеви, телефонски броеви, вршат сложени математички операции во умот.

И покрај општите информации за феноменот, индивидуалното искуство на синестети се разликува на многу начини. Ова беше забележано во раните фази на проучувањето на овој феномен. На пример, некои велат дека согласките се позабележително обоени од самогласките. Други велат дека токму спротивното. Сите извештаи, забелешки и интервјуа кои самите синестети ги направија, укажуваат на огромен број на типови на овој феномен. Исто така, постојат многу различни перцепции и начини да се примени оваа карактеристика.

Ако некое лице ја доживува музиката во боја, тоа значи дека тој има синестезија во музичка боја. Аудиторната синестезија е определена од фактот дека едно лице ги слуша звуците на подвижните објекти.

Синестезијата на допир со огледало е кога синестетот ги чувствува чувствата што се чувствуваат кога допираат некој објект. Ова е синестезија на огледалото. Синестезија и аутизам се исто така чести.

Научниците повеќе пати размислувале за прашањето како да развијат синестезија, но ова се покажало како невозможно. Таквиот феномен може да се манифестира со најмалку две чувства. Но, имаше една синестета која ги комбинираше сите пет сетила истовремено.

Дијагностика

И покрај фактот дека оваа фен за коса често се нарекува невролошка патологија, таа не е вклучена во Меѓународната класификација на болестите. Како што беше споменато претходно, многу синестети го сметаат овој феномен за неутрален или пријатен, што е практично ист како апсолутниот слух. Можеме да кажеме дека ова е само уште една перцепција за светот.

Повторувани тестови се изведуваат, при што се проверува перцепцијата на боите во текот на подолго време. Синестети може да повторат околу 90% од проекциите, дури и кога поминале повеќе од една година помеѓу тестовите. Обичното лице се сеќава на повеќе од 40% од комбинациите. Тој нема да може да ги повтори, дури и ако е предупреден за тестот.

Сепак, за да се идентификува присуството на овој феномен е многу тешко, бидејќи повеќето луѓе дури и не знаат за нивните посебни способности.

Но, одредени дијагностички критериуми беа истакнати:

  • феноменот е автоматски и неволен;
  • перцепцијата на таквите луѓе е проширена;
  • генерализирана и конзистентна перцепција на синестет;
  • благодарение на овој феномен, едно лице има добро развиена меморија;
  • таков феномен е паралелен со афектот.

По некое истражување, синестетите биле поделени на "локализатори" и "не-локализатори". Некои од нив ги чувствуваат особините на просторот, други не.

Не постои специфичен третман, бидејќи, всушност, таков феномен не е болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синестезија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .