Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анхедонија: симптоми и третман

Анхедонија - главните симптоми:

 • Затворање
 • Чувство на страв
 • Панични напади
 • Недостаток на сексуална привлечност
 • Тешкотии во комуникацијата со луѓето
 • Неможност да се задржи разговорот
 • Избегнување на рекреативни активности
 • Недоразбирање на хумор
 • Неможност да се доживеат позитивни емоции.
 • Неможноста да се биде во друштво на луѓе подолго време
 • Неможноста да се одделат настаните во позитивни и негативни
 • Чувствувајќи непријатност кога во непозната околина
 • Неможност да се забавуваш

Анхедонија е психијатриско нарушување кое се карактеризира со недостаток на способност да се доживеат позитивни емоции или да се согледаат од другите. Ова не треба да се меша со депресивно растројство или апатична состојба. Овие патолошки процеси не се исти, бидејќи тие имаат различни етиолошки фактори и клинички слики.

Клиничката слика на андедонијата се карактеризира со негативно расположение, губење на активност, недостаток на желба да се направи нешто што претходно му донесе задоволство. Повеќето лекари сметаат дека андедонијата е еден од знаците на посериозни психијатриски нарушувања, вклучувајќи шизофренија , дисоцијативно растројство и хронична депресија .

Дијагнозата во овој случај се заснова само на клиничката слика, бидејќи специфични психијатриски тестови за таков патолошки процес сè уште не се развиени.

Во текот на лекувањето, ако андедонијата не е симптом на една од психијатриските нарушувања, ќе вклучува и некои лекови, психокоррекција. Прогнозата во повеќето случаи е поволна: ова нарушување е добро третирано со помош на психијатриска терапија. Сепак, неопходно е да се земе во предвид фактот дека текот на нарушувањето може да стане покомплицирано ако тоа е манифестација на одреден патолошки процес.

Етиологија

Анхедонијата може да се должи на следните етиолошки фактори:

Патологијата од оваа природа е доста честа кај адолесцентите, што може да се должи на стресни ситуации, негативна морална состојба во домот или училиштето, меѓу врсниците. Покрај тоа, нарушување од ваква природа може да се случи поради вината на самите родители: прекумерните барања на детето, што укажува на тоа дека треба да биде совршен во сè, доведува до фактот дека тинејџерот страда поради најмала грешка, што, пак, доведува до негативни расположение, песимизам.

Често, ваквото психијатриско нарушување води до алкохолизам и зависност од дрога, бидејќи недостатокот на позитивни емоции доведува до желба да се елиминира ова непријатно чувство.

Класификација

Клиничките и морфолошките карактеристики ги разликуваат следниве форми на оваа болест:

 • социјална андедонија - пациентот губи интерес за блиски и драги луѓе, практично не се чувствува задоволство за време на пофалбите, а исто така и никогаш не го прави тоа;
 • физичка андедонија - губење на позитивна перцепција на стимули кои се поврзани со сетилата;
 • сексуална андедонија (оргазмична андедонија) - комплетен недостаток на физичко и морално задоволство од сексуалните дејства;
 • музичка андедонија - губење интерес за музички дела - лицето не чувствува нешто позитивно кога ги слуша дури и неговите претходни омилени песни;
 • интелектуална и естетска - губење интерес за претходно омилени активности, уметност, кога некое лице не разбира хумор, ја губи потребата за интелектуален развој.

Од природата на курсот ова психијатриско пореметување може да биде:

 • вкупно - го опфаќа целиот спектар на позитивни емоции;
 • делумно - влијае само на една специфична област на пациентот.

За да се утврди природата на текот на нарушувањето е можно со проучување на клиничката слика.

Симптоматологија

Поради фактот дека болеста може да влијае и на личниот живот на пациентот и на јавноста, симптомите се поделени на лични и социјални.

Социјалните симптоми на таквото психијатриско нарушување го вклучуваат следново:

 • пациентот не може да биде долго време дури и во друштво на луѓе што ги познава;
 • има тешкотии да комуницира со други луѓе;
 • долг престој во компанијата го зголемува чувството на страв, паника и слични симптоми;
 • не може да продолжи со разговорот;
 • не ги споделува со другите своите чувства, мислења, не ја дели заедничката радост;
 • не доживува сексуална привлечност.

Симптомите на лична природа ги вклучуваат следниве состојби:

 • изолација;
 • чувство на непријатност, кое почнува да расте брзо штом некое лице се наоѓа во непозната средина;
 • недостаток на задоволство во читањето, слушање на музика и други активности кои претходно донесоа позитивни емоции;
 • лицето ги избегнува празниците, разните рекреативни активности;
 • недостаток на разбирање на хуморот, позитивни емоции на другите луѓе;
 • едно лице не може да ги дели настаните во позитивни или негативни, бидејќи сите тие се неутрални за него.

За разлика од другите видови психијатриски нарушувања, во овој случај, лицето е целосно свесно дека има таков проблем, но тој не може самостојно да се справи со тоа. Затоа, веднаш треба да побарате медицинска помош и соодветно да ја лекувате болеста.

Дијагностика

Специфични дијагностички методи за таквото нарушување сè уште не се развиени. Лабораториската и инструменталната дијагностика, исто така, нема смисла, бидејќи во овој случај нема дијагностичка вредност.

Основниот дијагностички настан е изучувањето на клиничката слика, разговорот со пациентот, збирката на лична историја, студијата за медицинската историја на пациентот. Според резултатите од клиничкото интервјуирање и да се стави крајната дијагноза.

Сепак, не треба да се заборави дека ако болеста е последица на друго психијатриско нарушување, може да бидат потребни дополнителни дијагностички мерки чија природа ќе зависи од тековната клиничка слика.

Третман

Лекарскиот третман го избира само на индивидуална основа. Во повеќето случаи, ако патологијата не е предизвикана од тешка психијатриска болест, конзервативните мерки се доволни за да се отстрани - земајќи лекови и психотерапија.

Фармаколошкиот дел од терапевтските мерки може да ги вклучува следните лекови:

 • антидепресиви;
 • седативи;
 • ноотропна;
 • стабилизатори на расположението;
 • витамински и минерални комплекси.

Доза на лекови треба да се врши строго во согласност со инструкциите на лекарот. Независно го користите средствата за таков спектар е невозможно.

Прогнозата е во повеќето случаи поволна. Не постојат специфични превентивни методи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате андедонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ментално нарушување (појавување на симптоми: 2 од 13)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Синус брадикардија (појавување симптоми: 2 од 13)

Синус брадикардија е нарушување на срцевиот ритам, при што контракцијата на атриумот во минута се јавува помалку од шеесет пати. Ова нарушување не е ограничено од полот или возрасната група.

...
Психастенија (појавување симптоми: 2 од 13)

Психастенија (синхрониска психопатија) е нарушување на личноста во кое има детална самоанализа, ниска самодоверба, самокритика и самонадуени барања. Оваа болест се развива не само кај возрасни, туку и кај децата.

...
Дисоцијативно пореметување (појавување симптоми: 2 од 13)

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...
Агитација (појавување симптоми: 2 од 13)

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .