Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Агнозија: Симптоми и третман

Агнозија - главни симптоми:

 • Намалување на полето на гледање
 • Оштетена перцепција на вашето тело
 • Влошување на ориентацијата во просторот
 • Недостаток на одговорна логика
 • Неспособност да се направи разлика помеѓу реалноста и измислен
 • Негирање на болеста
 • Неможност за правилно изразување на мислата
 • Губење на тактилни сензации
 • Неможност да се препознаат лица на познати луѓе
 • Неможност за меморирање на предмети
 • Неспособност да се разликуваат боите
 • Неможност да се согледаат одделни делови од телото
 • Неможност правилно да ги позиционира предметите
 • Неможност да се визуелни информации
 • Ниво на тешкотија во поглед од страна на страна
 • Неможност за читање
 • Неможност за пишување
 • Неможно правилно да се одбележи локацијата на предметите
 • Неможност за прикажување на повеќе прсти
 • Игнорирајќи половина од вашиот простор

Агнозијата е патолошки процес во кој се случува нарушување на визуелната, аудитивната или тактилната перцепција, но функционирањето на самиот систем останува нормално. Нешто поретко, но сепак, се јавува субјективна агнозија, па дури и просторна.

Таквото нарушување во работата на телото доведува до фактот дека едно лице станува општествено неприлагодено, не може самостојно да се справи со дури наједноставните процеси на домаќинството, а во некои случаи бара и околу 24 часа лична нега.

Природата на клиничката слика ќе зависи од формата на патолошкиот процес, но симптомите се често специфични и изразени. Во секој случај, утврдувањето на дијагнозата го врши само квалификуван специјалист преку потребните дијагностички мерки.

Третман, ако причината за агнозијата не е мозочен тумор, е конзервативен: се пропишува комплекс на лекови, физиотерапија и психотерапија.

Во овој случај не постои недвосмислена прогноза, бидејќи исходот од терапевтските мерки ќе зависи од етиолошката компонента, природата на патолошкиот процес, општите клинички индикатори и возраста на пациентот. Исто така е важно колку брзо се започнува третманот и дали се следеа сите препораки на докторот.

Етиологија

Главната причина за развојот на оваа болест е оштетувањето на мозокот.

Општо земено, различни видови на агнозија може да се должат на следните етиолошки фактори:

 • тумори на мозокот;
 • повреда на церебралната циркулација;
 • хронична цереброваскуларна несреќа со развој на деменција;
 • ефекти од трауматска повреда на мозокот;
 • воспалителни болести на мозокот;
 • заразни болести кои влијаат на мозокот и централниот нервен систем;
 • Алцхајмерова болест ;
 • Паркинсонова болест ;
 • дегенерација на мозочно ткиво;
 • срцев удар ;
 • неуспешна операција на мозокот;
 • психијатриски болести;
 • перинатални лезии на нервниот систем;
 • васкуларни заболувања на мозокот;
 • злоупотреба на дрога;
 • мултиплекс склероза ;
 • генетска предиспозиција - ако постои таков патолошки процес во семејната историја, тогаш постои голема веројатност дека оваа болест ќе се појави и кај потомството.

Покрај тоа, патолошкиот процес на оваа природа може да биде резултат на долга несвесна состојба на некоја личност. Во некои случаи, постојат псевдоагнозиа, што ќе се должи на психосоматски, психијатриско нарушување.

Класификација

Класификацијата на визуелната агнозија, како и секој друг вид, се изведува по неколку основи.

Сите форми на болеста според природата на развојот се поделени во два вида:

 • визуелен;
 • друг лик.

Видови на визуелна агнозија:

 • визуелна агнозија - исто така се нарекува и "ментално слепило" - лицето не може да забележи визуелни информации;
 • оптичко-просторна агнозија - пациентот е тешко да го преведе погледот од друга страна;
 • боја агнозија - пациентот не прави разлика помеѓу бои и нијанси (ова не треба да се меша со слепило во боја);
 • лицето агнозија - пациентот не може да ги препознае лицата, дури и роднините и пријателите;
 • Симултана агнозија - поле на гледање се стеснува, со што пациентот може да види само еден предмет.

Некои форми на визуелна агнозија може да се поделат на такви подвидови како:

 • еднострана просторна агнозија;
 • билатерална просторна агнозија.

Покрај тоа, постојат и следните форми на патолошкиот процес:

 • социјална агнозија;
 • симболична агнозија;
 • псевдоагнозија;
 • аудитивна агнозија;
 • тактилна агнозија - лицето не гледа објекти, одделни делови од телото и така натаму;
 • прст агнозија - не може да покаже неколку прсти;
 • somatoparagnosia - развојот на патологијата се карактеризира со фактот дека пациентот ги перцепира одредени делови од неговото тело како туѓо;
 • автотопнагноза - лице не гледа посебни делови од телото;
 • анозогнозија - се карактеризира со одбивање на било која болест или вроден дефект;
 • олфакторна агнозија;
 • говорна акустична агнозија;
 • писмо agnosia - лице не може да научи да чита и да пишува;
 • топографски - тешко е за пациент со таква дијагноза да го најде својот пат до дома, дури не може да се движи во неговиот роден град, во добро позната област, но неговото сеќавање не се влошува.

Во психологијата, овие нарушувања се слабо разбрани, па затоа не постојат специфични методи за превенција.

Симптоматологија

Природата на клиничката слика ќе зависи од тоа каков вид на патолошки процес се одвива.

Симптоми на агнозија

Агнозијата на лицето ќе се карактеризира како што следува:

 • пациентот не ги препознава лицата на пријателите, блиските луѓе, па дури и оние со кои живее (агностика на лица);
 • не се сеќава на предметите, не може правилно да ги организира;
 • не допира одделни предмети со допир, не постои тактилна сензација;
 • искривена перцепција на неговото тело - пациентот не забележува одделни делови од телото, смета дека тие се нешто туѓо;
 • негира дека има болест во себе, верува дека е потполно здрав;
 • гледа предмети, но не може правилно да ја означи нивната локација, корелација со други предмети, на пример, книгата е на маса, клучот е во вратата, чашата е на полица;
 • игнорира половина од својот простор;
 • не може јасно да се прави разлика помеѓу реалноста и измислен;
 • Сигурен сум дека сè сфаќа правилно, гледа и целосно слуша;
 • не може да чита и да пишува;
 • не можат правилно да ги искажат своите мисли, не реагира логично.

Слична клиничка слика може да се појави кај некои психијатриски болести, па затоа за точна дијагноза потребно е да се знаат главните причини за ваквите симптоми, да се спроведат лабораториски и инструментални дијагностички мерки.

Дијагностика

Дијагнозата на визуелната агнозија, како и другите патологии, може да се заснова на следниве мерки:

 • физички преглед на пациентот (подобро е да се потроши со роднини);
 • невролошки преглед;
 • психијатриски консултации;
 • истражување на структурата на личноста;
 • патопсихолошки преглед;
 • КТ скенирање;
 • MSCT;
 • МНР на мозокот;
 • општа клиничка и детална биохемиска анализа на крв.

Поради фактот што во повеќето случаи таквото прекршување е последица на некои други патологии, текот на лекувањето ќе има за цел да се елиминира основната болест.

Третман

Текот на третманот целосно ќе зависи од тоа што точно е причина за појава на таков патолошки процес. Во повеќето случаи, терапевтските интервенции се конзервативни.

Фармаколошкиот дел од третманот вклучува:

 • васкуларни лекови;
 • тромболитички лекови;
 • неурометаболити;
 • антиоксиданти;
 • антихолинестераза супстанции;
 • етиотропни лекови.

Дополнително, за време на периодот на рехабилитација, се преземаат следниве мерки:

 • когнитивна бихевиорална терапија;
 • професионална терапија;
 • класи со логопед.

Во некои случаи, неврохируршки третман може да биде неопходен.

Понатамошните предвидувања ќе зависат од тоа како и колку е направено навреме третманот, до кој степен е сериозноста на патолошкиот процес и кои се општи индикатори за здравјето на пациентот.

Во однос на превенцијата, во овој случај препорачливо е да се преземат мерки за да се спречат оние болести кои се вклучени во етиолошката листа. На првите симптоми, веднаш треба да побарате медицинска помош.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Агнозија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Деперсонализација (појавување симптоми: 2 од 20)

Деперсонализацијата (синдром на деперсонализација) е психолошко нарушување кое се изразува во неперцепцијата на личноста. Со други зборови, човек, како што е, го набљудува сето она што му се случува, неговите мисли и дела. Треба да се напомене дека во повеќето случаи кршењето на оваа природа не е посебен патолошки процес, туку симптом на одредена психијатриска болест или ЦНС.

...
Amentia (појавување симптоми: 2 од 20)

Аментација (аментативен синдром, актимално затемнување на свеста) е патолошки процес во кој се јавува тешко оштетување на свеста, нарушување на ориентацијата во просторот и времето, изразено со конфузија, некохерентно размислување. Доста често, оваа патологија се манифестира наспроти позадината на други психијатриски нарушувања: алкохолизам, внесување на дрога.

...
Мигрена (појавување симптоми: 1 од 20)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Анорексија (појавување симптоми: 1 од 20)

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...
Булимија (појавување симптоми: 1 од 20)

Булимија (булимија нервоза) е вид на нарушување поврзано со јадење, во кое пациентите имаат драстично зголемување на апетитот и се манифестираат во вид на напад, придружен со болна глад, болка под лажица и слабост. Булимија, чии симптоми, исто така, може да го придружуваат голем број на болести на ендокриниот систем, централниот нервен систем, се манифестира, исто така, со ментални нарушувања, како и во чести случаи станува причина за дебелина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психолог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .