Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неурома: Симптоми и третман

Неурома - главни симптоми:

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

Како по правило, формирањето на кружен облик има лобуларна структура, а надворешноста е покриена со капсула. Најчесто, туморот се формира во аудитивниот нерв, а подоцна може да напредува кон оптичкиот, мандибуларниот нерв. Општо земено, локализацијата на таков патолошки процес е доста честа: мозокот, 'рбетниот мозок, органите на видот и слухот, гастроинтестиналниот тракт.

Клиничката слика на болеста ќе зависи од степенот и на местото каде се формира бенигната неврома. Тоа е исклучително редок патолошки процес е локализиран во регионот на ларинксот и вагусниот нерв.

Неуролеммот најчесто се дијагностицира кај луѓе од средна и постара возраст, а кај жените тоа почесто се дијагностицира. Тактиката на третман ќе зависи од хистолошкиот тип на тумор. Значи, ако станува збор за малигната форма, тогаш се бара хируршко отстранување, курс на хемотерапија и радиотерапија. Конзервативната терапија не е исклучена: земање лекови, одредени физиотерапевтски процедури за оштетување на коските (ребра, рбет, стапала).

Долгорочната прогноза во овој случај е доста тешко да се направи, бидејќи е невозможно да се предвиди исходот од третманот. Посебни методи на превенција не постојат, па затоа дијагностицирањето на болеста во рана фаза е можно само со систематски, превентивен медицински преглед.

Етиологија

Бенигна неврома се развива поради патолошката поделба на клетките на Шван, што го означува второто име за таквата болест. Но, што точно предизвикува таква повреда, во моментот сеуште не е утврдено.

Предвидните фактори за развој на патологија се:

 • малигни шваннони - може да бидат генетски детерминирани, односно ако имало случаи на таква болест во семејната историја, ризикот од развивање на истата патологија кај потомците значително се зголемува;
 • дисхормонално пореметување;
 • долгорочна употреба на хормонални лекови, антибиотици и слични тешки лекови;
 • чести вирусни и заразни болести;
 • пушење, злоупотреба на алкохол, земање дрога;
 • хроничен стрес , чести нервни пренапони.

Во некои случаи, невромата се формира по тешка, со чести повторувања на гастроентеролошките заболувања на мускулно-скелетниот систем, мускулите и коскеното ткиво.

Поради фактот што не е утврдена точната етиологија, не се развиени специфични методи за превенција. Затоа, неопходно е да се спроведе систематски медицински преглед со цел навремено да се дијагностицира патолошкиот процес.

Класификација

Следните форми на оваа болест се разликуваат врз основа на неговата локализација:

 • Мортоновиот неурома - се формира во плантажните нерви на нозете, најчесто се јавува на една нога, поретко и одеднаш;
 • вестибуларните шванноми или неврома на аудитивниот нерв е најчестата форма на болеста;
 • 'рбетна неврома;
 • цервикална неврома;
 • оптичка нервна неврома;
 • мозочна неврома;
 • неврома на интеркосталниот нерв;
 • неурома на гасенскиот јазол;
 • шванно на стомакот.

Патолошкиот процес во областа на аудитивниот нерв е поделен на следните подвидови:

 • еднострана неврома (дијагностицирана кај 95% од случаите);
 • билатерален.

Често се јавува оваа форма на болеста која влијае на дел од фацијалниот нерв и мандибулар, а поради компликација, честопати се дијагностицира тригеминалната неврома. Како компликација на тумор на 'рбетниот столб, се развива идентичен патолошки процес во медијастиналната област.

Неурома на аудитивниот нерв

Симптоматологија

Природата на клиничката слика ќе зависи од основната причина.

Значи, шванновата мозокот може да се манифестира на следниов начин:

 • вртоглавица, главоболки;
 • нарушена меморија и когнитивни способности;
 • намалување на визуелната острина, слухот;
 • несоодветност на движењата, ориентација во вселената;
 • нарушена артикулација и голтање;
 • проблеми со говорот;
 • зголемен интракранијален притисок;
 • нистагмус ;
 • гадење, понекогаш со повраќање;
 • нарушување на чувствителноста на кожата на лицето;
 • лицева пареза;
 • двоен вид;
 • спонтани контракции на мускулите на лицето.

Симптомите на акустична неврома може да го имаат следново:

 • намалување на јачината на слухот - во повеќето случаи се јавува на едно уво, поретко природата на лезијата е билатерална;
 • тинитус;
 • чуство на туѓо тело во аудитивниот канал;
 • чувство на пукање во увото.

Стапката на намалување на јачината на слухот ќе зависи од природата на патолошкиот процес, но овој тип на патологија напредува прилично брзо.

Туморот во 'рбетот може да се карактеризира со следнава клиничка слика:

 • вкочанетост во долните и горните екстремитети;
 • "Goosebumps";
 • чувство на студ во нозете и рацете;
 • ограничено движење;
 • замор, дури и со мал физички напор или активност;
 • слабост во нозете;
 • губење на чувствителност во долниот дел на стомакот и нозете.

Со поразот на стомакот, ќе се појават симптоми на гастроентеролошка природа: гадење, повраќање, абдоминална болка, оштетена фреквенција на столицата и конзистентност, слабост.

Туморот во областа на местото Gasser ќе се карактеризира со клиничка слика како што се:

 • болка во лице на еднострана природа;
 • тоа го повредува лицето за ротирање на очното јаболко;
 • фацијална пареза на унилатерален тип;
 • слабост на мастетски мускули, болка.

Во повеќето случаи, природата на манифестацијата на клиничката слика ќе зависи од локацијата на туморот, но нема специфични симптоми кои би го означиле токму формирањето на тумор. Затоа, кога се појавуваат симптоми, неопходно е да се консултирате со лекар, а не да се третираат, по своја дискреција.

Дијагностика

Дијагностичката програма се базира на лабораториски и инструментални истражувачки методи:

 • општ клинички тест за крв;
 • детален биохемиски тест на крвта и тест на онкомаркерот;
 • КТ скенирање, МРИ;
 • MSCT;
 • Ултразвук;
 • рентген испит;
 • аудиометрија;
 • ендоскопски прегледи ако симптомите се присутни на дел од гастроинтестиналниот тракт.
Аудиометрија

Општо земено, дијагностичката програма ќе зависи од клиничката слика, карактеристиките на личната и семејна историја.

Третман

Третманот на невромата се изведува со конзервативни и радикални методи.

Индикации за хирургија се:

 • малигната природа на туморот;
 • брзо зголемување на образованието;
 • комплексна структура на schwannoma;
 • рецедив по конзервативен третман е секундарен тумор на меките ткива.

Во исто време, операцијата може да биде контраиндицирана во следниве случаи:

 • кардиоваскуларни болести;
 • возраст над 65 години;
 • исклучително сериозна состојба на пациентот, бидејќи во овој случај постои ризик дека хируршката интервенција на пациентот нема да страда;
 • проблеми со коагулација на крв во особено сложена форма.

Тактиката на хирургија се определува поединечно. Откако процедурата бара рехабилитација.

Неперспективните пациенти подлежат на терапија со лекови и стереотакти.

Доделување:

 • ноотропни лекови (Глијатилин);
 • за подобрување на циркулацијата на крвта;
 • лекови против болки (ако е потребно).

Докторот го одредува времетраењето и распоредот на прием за секој пациент поединечно: не е можно да се направат корекции на режимот на лекови за себе.

Доколку операцијата ќе се спроведе веднаш и правилно, а самиот тумор не е малигнен, - прогнозата е поволна - обновувањето се случува речиси секогаш. Со онколошка етиологија, прогнозите се понеповолни, па сè ќе зависи од природата на патологијата. Специфични методи на превенција не постојат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Неуринома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , специјалист за ЕНТ , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 9 од 20)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Аневризма на церебрални крвни садови (појавување симптоми: 9 од 20)

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 9 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Мигрена (појавување симптоми: 8 од 20)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 8 од 20)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .