Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Астроцитом: Симптоми и третман

Астроцитом - главните симптоми:

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

Степенот на малигност, исто така, ќе варира во зависност од големината на формирањето и сериозноста на патолошкиот процес. Врз основа на истиот фактор, клиничката слика исто така ќе се разликува - симптомите може да бидат чести (слабост, гадење, главоболка, вртоглавица) и фокална (намалена визуелна острина, нарушена координација на движењата итн.).

За дијагноза со користење на лабораториски и инструментални методи. Третманот ќе се определува поединечно, но почесто формацијата се отстранува со оперативна интервенција. Во неоперабилни случаи, хемотерапија и радиотерапија.

Невозможно е да се направат предвидувања за долгорочен ред во овој случај, бидејќи исходот од патолошкиот процес ќе зависи од хистолошкиот тип на тумор, клиничката слика, општите здравствени индикатори и возраста на пациентот. Најчесто астроцитом се дијагностицира на возраст од 20 до 50 години, во ризичната група на мажи. Кај деца, церебеларниот астроцитом ретко се дијагностицира, но сеуште се јавува. Целосното опоравување е можно само ако туморот е бениген, но ова е исклучително редок.

Етиологија

Астроцитомот на мозокот се развива поради фактот што клетките на астроцитите кои вршат заштитна функција се преродени во глијални клетки, што доведува до развој на онколошки процес - се формира тумор. Сепак, причините за овој развој на патогенезата сè уште не се прецизно утврдени.

Веројатно, предиспонирачки фактори за развој на оваа патологија се следниве:

 • генетска предиспозиција;
 • изложеност;
 • лична историја на рак;
 • хронична изложеност на хемикалии - работа во опасни индустрии, кои живеат во исклучително неповолни услови во животната средина;
 • одредени генетски болести - грутчеста склероза, Реклингхаусонова болест ;
 • пораз на телото од вируси со висок степен на онкогеност;
 • премногу слаб имунолошки систем кој не може да ги издржи вирусни, заразни болести.

Покрај тоа, во некои случаи, кај возрасни, се формира бениген астроцитом, кој подоцна станува малигнен.

Бидејќи точната етиолошка слика на болеста не е утврдена, не постојат специфични методи за превенција.

Класификација

Врз основа на хистолошкиот состав на туморот, постојат следните форми:

 • Пилоцитен, пилоиден астроцитом - прв степен на малигност, најчесто локализиран во оптичкиот нерв, малиот мозок, мозочното стебло. Со оваа форма на онколошки процес, прогнозите се позитивни.
 • Фибриларниот астроцитом - во својата хистолошка структура се однесува на бенигни, но постои висок ризик од трансформација во малигната и тенденција за релапс. Во менингите, овој тип на тумор не се 'ртат, не дава метастази. Најчесто се дијагностицира на возраст од 30 години.
 • Анапластичниот астроцитом е малиген тумор. Карактеризира со недостаток на јасни граници, брз раст, главно дијагностициран по 30 години.
 • Глиобластомот е најопасен тип на малигнен тумор, расте во околното ткиво и брзо метастазира. Обично се дијагностицира кај луѓе на возраст од 40-70 години.

Покрај тоа, поретко, но сепак постојат такви видови на тумори, како што се:

 • хемистоцит;
 • дифузен астроцитом;
 • 'рбетниот астроцитом;
 • протоплазматичен астроцитом;
 • фибриларен протоплазматичен астроцитом;
 • мешан тип.

Исто така емитираат:

 • високо диференцирани;
 • слабо диференцирани.

Според тежината на четири степени.

Пилоцетичниот астроцитом, како и секој друг вид, ги вклучува следните симптоми:

 • заеднички;
 • локални или фокални.

Локалните симптоми ќе зависат од локацијата на туморот.

Симптоматологија

Астроцитом

Анапластичниот астроцитом на мозокот има чести и специфични клинички знаци.

Чести знаци на оваа болест се:

 • Главоболка - може да биде пароксизмална, е привремена или трајна болка во природата. Целата глава и дел од неа може да наштетат, како по правило, на местото каде што се наоѓа туморот.
 • Гадење и повраќање - овие знаци немаат никаква врска со гастроентеролошките фактори, односно не се појавуваат поради моќта или фреквенцијата на внесот на храна. Најчесто, овој симптом се јавува по физичка активност, стрес , нервозна исцрпеност.
 • Вртоглавица - има бучава во ушите, ладно потење, бледило на кожата, состојбата може да биде близу до несвестица.
 • Ментални нарушувања - поради фактот што туморот влијае на различни делови на мозокот кои се одговорни за одредени функции, може да има проблеми со меморијата, намалени когнитивни способности и остри промени во расположението.
 • Стагнантни визуелни дискови.
 • Конвулзии - напади се случуваат кај 70% од луѓето. Овој симптом е специфичен во формирањето на тумори.
 • Поспаност, постојано чувство на замор.
 • Депресија , напади на агресија.

Пилоидниот астроцитом на мозокот (пилоцитен астроцитом од мозокот) не може да има дополнителни знаци на клиничката слика, бидејќи е бенигнен тумор. Но, неопходно е да се земе предвид локализацијата на образованието, поради што може да се појават специфични симптоми.

Фокалните симптоми на овој патолошки процес вклучуваат:

 • пареза и парализа, вклучувајќи го и лицето;
 • ориентационо пореметување во вселената;
 • проблеми со говорот;
 • моторна афазија ;
 • намалено чувство на мирис;
 • визуелни и слушни халуцинации;
 • намалена визуелна острина;
 • епилептични напади;
 • нистагмус ;
 • намалена острина на слухот;
 • прекршување на одредени рефлекси;
 • проблеми со меморијата - лицето можеби не се сеќава на долгорочни настани или што се случило во блиска иднина.

Овој карактер на клиничката слика може да биде присутен во било кој тип на тумор, па затоа може да се утврди само со неговиот дијагностички тип.

Во некои форми на оваа болест, ако туморот дава метастази на други органи, ќе има симптоми од општа природа - повреда на гастроинтестиналниот тракт, проблеми во урогениталниот систем, општо влошување на здравјето.

Дијагностика

Во овој случај, ќе ви треба анкета од следниве експерти:

 • невролог;
 • неврохирург;
 • офталмолог;
 • отоларинголог.

Дијагностичката програма вклучува прилично голем број на настани:

 • определување на полиња и визуелна острина;
 • правна аудиометрија;
 • вестибуларен преглед;
 • одредување на менталниот статус;
 • Echo EG;
 • електроенцефалографија;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • тест за тумор маркери;
 • детален биохемиски тест за крв;
 • ангиографија;
 • хистолошки преглед на туморот - стереотактичка биопсија се изведува или интраоперативно.
Детекција на астроцитом со МРИ

Третманот на астроцитомот се одредува со резултатите од дијагностичките мерки.

Третман

Во повеќето случаи, астроцитомите се отстранети.

Општо земено, третманот се заснова на следните фактори:

 • фибриларен астроцитом на мозокот - хируршко отстранување, исто така, може да се пропише зрачна терапија;
 • дифузен астроцитом на мозокот - комплетна ексцизија со последователна зрачење или хемотерапија.

Хируршкиот пристап кон третманот на туморите речиси секогаш се користи. Разликата е само во следните терапевтски мерки.

Во постоперативниот период се одржуваат:

 • хемотерапија;
 • терапија со зрачење;
 • имунотерапија.

За време на периодот на рехабилитација, на пациентите им беше препорачано лечење од санаториум.

Прогнозата може да биде позитивна само ако постои бениген тип на тумор и се дијагностицира во рана фаза. И бидејќи симптомите се манифестираат веќе на етапата 3-4, дури и хирургијата не секогаш дава позитивен резултат.

Во првата фаза на болеста, стапката на преживување е 100%, во втората фаза без радиотерапија, позитивна прогноза е присутна кај 34%, а со радиотерапија двојно повеќе. Кај луѓето со трета фаза, очекуваниот животен век не е подолг од една и пол години. За луѓето со четврти степен на онколошки процес, прогнозите се крајно неповолни - дури и ако се спроведе сложениот третман, очекуваниот животен век не е подолг од 38 недели.

Специфични методи на превенција не постојат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Астроцитом и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , неврохирург , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 10 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и снабдување со крв во мозочното ткиво, се јавува смртта на неговите нервни клетки. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 9 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 9 од 20)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Неуринома (појавување симптоми: 9 од 20)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Транзитен исхемичен напад (појавување на симптоми: 8 од 20)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .