Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Социопатија: Симптоми и третман

Социопатија - главните симптоми:

 • Нарушување на концентрацијата
 • Хиперактивност
 • Агресија
 • Побуна на хистерија
 • Зависност од алкохол
 • Сексуална промискуитетност
 • Склоноста да се потсмеваат на животните
 • Себичност
 • Конфликт
 • Недостаток на самокритика на нивните постапки
 • Самоправедност во секоја ситуација
 • Неможност да се покажат позитивни емоции кон другите луѓе
 • Личност
 • Ниска самоконтрола
 • Склоност да се манипулира
 • Склоност кон лош јазик
 • Безчувство
 • Недостаток на навика за систематска работа
 • Тенденција да се потсмеваат на децата
 • Одбивање на морални вредности

Социопатија (нарушување на дисоцијалната личност) е психијатриско нарушување кое се изразува во антисоцијалното однесување на индивидуалното, девијантно однесување. Таквите луѓе можат да бидат агресивни, многу е тешко да градат односи со други луѓе, дури и со роднини. Треба да се напомене дека постепено болеста напредува, што доведува до посериозни психијатриски пречки. Затоа, психопатија и социопатија често се надополнуваат еден со друг.

Причините за социопатија може да имаат генетска основа, бидејќи во овој случај наследниот фактор не е исклучен, а исто така може да биде резултат на какви било тешки психолошки ситуации, стрес , траума и така натаму. Покрај тоа, развојот на таквата повреда во едно лице може да биде резултат на несоодветно воспитување, крајно негативна состојба во семејството.

Првите знаци на таква повреда се појавуваат веќе во адолесценцијата. Како што пациентот станува постар, неговата состојба се влошува, клиничката слика на нарушувањето ќе биде поизразена. Ако не го контролирате овој процес и не вршите терапија, болеста води кон психијатриски нарушувања од друга природа.

Тактиката на третман е избрана поединечно: невозможно е да се ослободиме од оваа патологија. Треба да се забележи дека оваа болест е тешка за лекување, бидејќи самиот пациент негира дека има проблем, имајќи го предвид неговото однесување да биде норма.

Нема сексуални ограничувања: антисоцијалното нарушување на личноста се јавува и кај мажите и кај жените. Во овој случај, несоодветно е да се направат долгорочни прогнози, бидејќи исходот од третманот ќе зависи од многу фактори: возраста на пациентот, етиологијата, сериозноста на патолошкиот процес.

Етиологија

Етиологијата на оваа болест не е целосно разбрана, но лекарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори:

 • генетска предиспозиција;
 • компликации од други психијатриски болести;
 • пренесени стресови или нервни шокови во детството;
 • несоодветно воспитување на детето - хипермаркет или комплетен недостаток на внимание, родителска грижа, употреба на физичко казнување;
 • негативно морално влијание на систематска природа од врсници, родители и други лица;
 • одржување аморален животен стил;
 • желба да се имитира некој со слично растројство.

Во поретки случаи, но сепак не е исклучено дека манифестацијата на таквото нарушување може да биде на позадината на трауматската повреда на мозокот, болестите на нервниот систем.

Поради фактот што не е утврдена точната етиологија на овој патолошки процес, нема посебни методи на превенција. Затоа, неопходно е да се побара медицинска помош што е можно поскоро.

Класификација

Размислете за следните видови на социопатија:

 • латентна социопатија - таквите пациенти не покажуваат агресија (само во исклучителни случаи), водат изолиран животен стил, но општата клиничка слика продолжува;
 • активна форма - луѓето со таква дијагноза можат да бидат опасни за општеството, бидејќи агресијата се манифестира, се појавуваат други клинички знаци, а во некои случаи болеста може да напредува брзо и однесувањето на пациентот станува неконтролирано.

Пасивната социопатија честопати останува без медицинска помош, бидејќи во повеќето случаи околните луѓе ја обвинуваат за лош темперамент, лоши манири и така натаму. Тие ретко размислуваат за оваа болест, особено кога станува збор за адолесцентите.

Симптоматологија

Првите знаци на социопатија се наоѓаат кај адолесцентите, додека во помала училишна возраст манифестациите на болеста се ретки.

Во адолесценцијата, клиничката слика на нарушувањето се карактеризира како што следува:

 • склоноста да се потсмеваат на животните и на другите деца, а во вториот случај социопати се агресивно се однесуваат само на помладите деца;
 • измама, тенденција за манипулација;
 • хиперактивност ;
 • раздразливост, себично однесување;
 • конфликт, честопати пркосен, навредливо однесување кон другите луѓе;
 • немир, детето е тешко да го концентрира своето внимание на образовниот процес и други работи;
 • склоност кон лош јазик, чести бегство од дома.

Во зрелоста, клиничката слика се влошува, а болеста се карактеризира со појава на следниве симптоми:

 • целосна самоправедност во секоја ситуација;
 • комплетен недостаток на критичка проценка на нивните постапки;
 • толкување на коментари во вашата адреса како неправедна критика, пристрасност;
 • неспособноста да покаже позитивни емоции во однос на другите луѓе - социопати немаат чувства на сожалување, сочувство и слични емоции, дури и до најблиските луѓе;
 • невнимателен однос кон нешто материјално;
 • ниска самоконтрола;
 • зависност од алкохолизам;
 • афективна реакција во најмал изговор;
 • недостаток на приврзаност кон други луѓе, безчувство;
 • не постои тенденција за систематска работа;
 • изречена тенденција да се обвинува за нивните неуспеси и проблеми на другите, дури и оние кои немаат никаква врска со пациентот;
 • целосна негирање на сите морални принципи, вредности;
 • рамнодушност кон чувствата на другите;
 • измама, кражба, намерно оштетување на имотот на друг;
 • принудувајќи некој во сексуални односи, насилство.

Женската социопатија може да се изрази во хистерични напади, склоност кон суровост, одржување аморален начин на живот. Тешко им е на таквите жени да започнат семејство, често се откажуваат од мајчинството, не гледаат никакви морални вредности, не ги ценат семејните односи.

Бидејќи клиничката слика за таква болест е неспецифична по природа, особено кај адолесцентите, тешко е да се дијагностицира болеста, а не трошоците за лошото родителство или за психолошката личност.

Дијагностика

За дијагноза употреба:

 • собирање лична историја, откривање на целосната клиничка слика;
 • патопсихолошки методи - тест на Роршах;
 • надолжна клиничка студија;
 • електрофизиолошки методи кои овозможуваат да се одреди природата на лезијата на церебралниот кортекс, присуството на физиолошки причини за несоодветно човечко однесување.

Резултатите од дијагнозата ќе ја одредат природата на патолошкиот процес, како и методите на лекување.

Третман

Третманот на социопатија е прилично комплициран и долг процес. За жал, дури и со комплексен терапевтски пристап, сосема е невозможно да се елиминира болеста. Со вистинскиот пристап кон терапијата, можете само да го запрете прогресијата на патологијата, со што се намалува ризикот од развивање на други, дури и покомплексни психијатриски нарушувања.

Не постојат специфични методи на лекување, затоа не постојат соодветни лекови.

За да се стабилизира здравјето на пациентот, лекарот може да пропише:

 • антипсихотици;
 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • седативи;
 • стабилизатори на расположението.

Основата на третманот во овој случај е психотерапијата како лекар со пациентот и од семејната природа. Превентивните мерки не постојат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Социопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисфорија (појавување симптоми: 3 од 20)

Дисфорија е ментална состојба која е придружена со напади на агресија и гнев, прилив на лути, меланхолични расположенија и зголемена раздразливост. Оваа симптоматска манифестација е опасна за поединецот, бидејќи може да предизвика самоубиствени мисли или акти на насилна природа.

...
Психоза (појавување симптоми: 2 од 20)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Хипогликемија (појавување симптоми: 2 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Нарушување на дефицитот на вниманието (појавување симптоми: 2 од 20)

Појавата на компликации со концентрација и концентрација, како и појавата на невробихејвиорални нарушувања укажуваат на болеста "нарушување на дефицитот на вниманието" или скратено ADD. Децата се особено подложни на болеста, но манифестацијата на болеста кај возрасните исто така не е исклучена. Проблемите со болестите се карактеризираат со различни степени на сериозност, па затоа ADD не треба да се потценува. Болеста влијае на квалитетот на животот, неговата подложност, како и односите со другите луѓе. Болеста е доста комплексна, па пациентите имаат проблеми со учењето, изведување на било која работа и совладување на теорискиот материјал.

...
Неурестенија (појавување симптоми: 2 од 20)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .