Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Опсесивно компулсивно нарушување: Симптоми и третман

Опсесивно компулсивно нарушување - главни симптоми:

 • Затворање
 • Анксиозност
 • Опсесивни мисли и слики
 • Емоционална нестабилност
 • Изработка на стереотипни движења
 • Премногу сомнително

Опсесивно-компулсивно растројство (невроза на опсесивно-компулсивно нарушување, OCD) е патолошки процес на психијатриска природа, кој се изразува во опсесивни мисли и идеи. Опсесијата може да се манифестира не само во постапки, туку и во мисли. Таквото пореметување не треба да се меша со шизофренија, иако симптомите се нешто слични.

Опсесивно компулсивно нарушување на личноста може да се дијагностицира и кај адолесцентите и кај возрасните. Нешто помалку, но сепак опсесивни состојби се јавуваат во детството, ризикот од такво нарушување е особено висок кај оние кои имаат слична болест во историјата.

Знаците на OCD не се појавуваат веднаш. Како по правило, по неколку месеци, па дури и години, се појави целосна клиничка слика од почетокот на развојот на патолошкиот процес. Овој синдром се дијагностицира преку инструментални процедури, психијатриско тестирање, личен преглед на пациент од страна на психијатар.

Третманот е избран поединечно и се изведува само во комплекс. Покрај терапијата со лекови, се пропишува когнитивно-бихејвиорална терапија, настава со семеен психолог. Во овој случај, невозможно е да се земаат лекови без лекарски рецепт, бидејќи тоа може да доведе само до влошување на патолошкиот процес.

Недвосмислена прогноза е тешко да се направи во овој случај. Целосно е невозможно да се излекува ваквата болест, но ако терапијата започне во рана фаза и пациентот ги исполнува сите препораки на лекар, може да се постигне продолжена фаза на ремисија. Невозможно е елиминирање на опсесивно-компулсивно растројство на личноста: позитивен ефект ќе се случи само со компетентен медицински пристап.

Циклус на опсесивно-компулсивно нарушување

Етиологија

Причините за OCD може да бидат патолошки процеси и надворешни фактори.

Првата група вклучува:

 • болести кои влијаат на централниот нервен систем;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • оштетена активност на мозокот;
 • зависност од дрога;
 • алкохол;
 • компликации од заразни болести кои влијаат на мозокот и централниот нервен систем;
 • хормонални пореметувања кај кои има намалување на производството на допамин и серотонин;
 • метаболички нарушувања;
 • раѓање траума;
 • тешка бременост, тешко породување;
 • неконтролиран внес на одредени лекови или психотропни лекови.

Причините за опсесивно-компулсивно надворешно нарушување се следните:

 • премногу строго воспитание во детството, изградено на сите видови забрани и ограничувања;
 • тешка психолошка траума во детството или веќе зрелоста, тешка емоционална состојба во семејството;
 • нервната работа, која е придружена со постојани преоптоварувања, недостаток на нормален режим на одмор;
 • хипер грижа за родителите;
 • постојана нервна напнатост, чест стрес , хроничен замор .

Забележано е дека најчесто нарушување на оваа природа се должи на особеностите на индивидуата психо-тип на лице. Покрај тоа, факторот на генетска предиспозиција игра значајна улога: ако постојат психијатриски болести во семејната историја, ризикот од развој на слично нарушување во наредната генерација значително се зголемува.

Класификација

Основата на оваа болест е опсесија.

Со оглед на овој фактор, патолошкиот процес може да се подели на три вида:

 • поради емоционалната состојба - тука постојат патолошки стравувања, кои на крајот ќе престанат со фобија;
 • интелектуални опсесии - постојат некои чудни мисли, фантастични идеи за нешто (овде треба да вклучите опсесивни вознемирувачки спомени, на пример, некој негативен настан од детството;
 • моторни нарушувања - оваа форма на нарушување се изразува во изведбата на сите дејства, понекогаш дури и на цели операции и ритуали.

Покрај тоа, ова нарушување може да има два типа на компоненти:

 • опсесивен - во овој случај, пациентот постојано има опсесивни идеи кои тој не може самостојно да ги контролира;
 • принудени - пациентот врши принудени стереотипни дејства кои се предизвикани од опсесијата.

Во однос на природата на патолошкиот процес, честопати се зема хронична форма. Ова е причината зошто е невозможно целосно да се излечи болеста.

Симптоматологија

Во почетната фаза на развој, симптомите на опсесивно-компулсивно нарушување се практично отсутни. Како што патолошкиот процес се влошува, клиничката слика ќе се изрази во посветла форма. Треба да се забележи дека нападите се случуваат почесто ако некое лице е меѓу голем број на други луѓе: во толпата, во јавниот транспорт и слични места.

Не постои недвосмислена клиничка слика, бидејќи секој пациент ќе има свои идеи или стереотипни дејства.

Општите симптоматски комплекси ги вклучуваат следните симптоми:

 • се појавуваат опсесивни мисли - пациентот има неразумни стравови да се разболат, губат некој од своето семејство, губат пари, други вредни работи, влегуваат во несреќа и така натаму;
 • Постојаното чувство на вознемиреност - наспроти позадината на негативните мисли кои постојано го прогонуваат пациентот, нивото на анксиозност се зголемува, што подразбира состојба блиска до страв и паника;
 • правејќи стереотипни движења, кои со текот на времето можат да се трансформираат во цели ритуали, дневни задолжителни операции.

Таквите луѓе стануваат непотребно сомнителни, емоционални, постепено се затвораат, внимателно го чуваат својот простор, можат да доживеат непријатни чувства кога доаѓаат во контакт со странци. Прекинувањето дури и на најмалото правило или синџир во секојдневните патолошки постапки може да ја влоши болеста.

Опсесивните движења може да бидат многу различни, имено:

 • Менување работи на маса или во плакарот, строго придржување кон редоследот на локацијата на секој објект. Ако некој аутсајдер се обиде да го наруши овој редослед, пациентот може да покаже агресија.
 • Повторно миење на рацете поради фактот дека пациентот се чини дека е валкан, дека може да се разболи и да умре, или нешто слично се случува со неговите блиски луѓе.
 • Повторено повторно проверување на заклучувањето на влезната врата, исклучување на сите апарати и така натаму. Во некои случаи, пациентот може дури и да се врати дома неколку пати за да провери сè повторно.
Пример за опсесивно компулзивно нарушување

Треба да се забележи дека сите операции или ритуали од овој тип се изведуваат од болно лице особено бавно, што според неговото разбирање ќе помогне да се отстранат стравовите и опсесивните идеи.

Поради фактот што OCD има доста двосмислени симптоми, ќе биде потребна комплексна дијагноза, вклучувајќи и испитување од страна на психијатар за да се постави дијагноза.

Дијагностика

Основата во овој случај е самата клиничка слика.

За време на физичкиот преглед, лекарот го зема предвид присуството и траењето на следните симптоми:

 • опсесивните состојби се редовни, долготрајни, упорни;
 • по завршувањето на одредени опсесивни движења, пациентот ќе доживее замор, чувство на слабост;
 • нападот трае најмалку еден час, и во ова време пациентот не може адекватно да комуницира со други луѓе.

Следниве дијагностички методи исто така може да се користат:

 • Јеил-Браун скала;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • биохемиски крвен тест.

Лабораториските тестови се препишуваат само кога е потребно, бидејќи тие самите не носат дијагностичка вредност.

Врз основа на резултатите од тестовите, докторот ја одредува сериозноста и пропишува ефективен третман на OCD.

Третман

Без оглед на формата во која настанува опсесивно-компулсивно нарушување, третманот треба да биде сеопфатен, но во овој случај, болеста не е целосно излечена. Значи, ако се дијагностицира блага фаза, пациентот ќе биде пропишан амбулантно следење, како и некои лекови за корекција на неговата состојба. Хоспитализацијата во такви случаи не е потребна.

Тешка форма на болеста вклучува цела низа на активности:

 • терапија со лекови;
 • когнитивна бихевиористичка психотерапија;
 • семејна психотерапија.

Фармаколошкиот дел од третманот подразбира лекови од следниот спектар на дејство:

 • атипични антипсихотици;
 • антидепресиви;
 • серотонергични;
 • бета блокатори;
 • анксиолитици;
 • МАО инхибитори.

Треба да се сфати дека третманот е долг процес во кој на пациентот ќе им биде потребна поддршка од блиски и роднини. Затоа, ако е можно да се спроведе амбулантска терапија, подобро е да се избере оваа опција.

OCD и бременоста се сосема споредливи процеси, бидејќи во повеќето случаи нема патолошки промени во телото на мајката, што би довело до физички абнормалности кај фетусот. Но, не треба да се исклучува генетската предиспозиција, па прво мора да се консултирате со медицинска генетика.

Во лесната форма на болеста, прогнозата ќе биде позитивна: олеснување на симптомите се јавува веќе по 6-12 месеци од почетокот на лекувањето, болеста не влијае негативно врз животот на пациентот. Во тешки форми на OCD, може да бидат присутни чести рецидиви, наспроти позадината на која се развиваат други патолошки процеси од психијатриска природа.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате опсесивно-компулсивно нарушување и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисфорија (појавување симптоми: 3 од 6)

Дисфорија е ментална состојба која е придружена со напади на агресија и гнев, прилив на лути, меланхолични расположенија и зголемена раздразливост. Оваа симптоматска манифестација е опасна за поединецот, бидејќи може да предизвика самоубиствени мисли или акти на насилна природа.

...
Невроза (појавување симптоми: 2 од 6)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...

Опсесивната невроза (со други зборови, опсесивно-компулсивно растројство) е ментално растројство кое е придружено со постојани опсесивни слики, стравови, сеќавања и сомнежи, што често резултира со бесмислени ритуални дела. Од 1 до 5% од населението на Земјата, без оглед на полот, страдаат од ваков тип на неврози во различен степен.

...
Депресија (појавување на симптоми: 2 од 6)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Енуреза кај деца (појавување симптоми: 2 од 6)

Енуреза кај децата е патолошки процес кој е предизвикан од принудно мокрење, главно за време на спиењето. Таквите протекување може да се случи еднаш или неколку пати во текот на ноќта. Треба да се напомене дека во етиологијата на дневна или ноќна ензуреза кај децата не се само патолошки процеси, туку и психосоматски фактор, бидејќи во некои случаи причината за неконтролирана екскреција на урина во текот на ноќта или во текот на денот е сериозен стрес, тешка психолошка состојба во семејството или постојана нервоза тензија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .