Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Демиелинизирачка болест: симптоми и третман

Демиелинизирачка болест - главните симптоми:

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

Клиничката слика вклучува симптоми на дисфункција на различни телесни системи: може да бидат присутни симптоми на гастроентеролошка природа, оштетување на меморијата, когнитивни способности, треперење на рацете. Во почетната фаза на болеста, клиниката обично е отсутна.

Демиелинизирачките болести на нервниот систем може да се појават на било која возраст: кај деца и кај возрасни тие подеднакво се дијагностицираат. Дијагнозата се изведува со спроведување на физички преглед, лабораториски и инструментални методи на истражување. Третманот е конзервативен - терапијата со лекови е комбинирана со процедури за физиотерапија и корекција на начин на живот.

Нема тука недвосмислена прогноза, бидејќи сè ќе зависи од основната причина, навременоста на започнување на терапевтски мерки, возраста на пациентот и општите здравствени показатели. Во секој случај, колку што е можно побрзо лекување, толку е поголема можноста за закрепнување.

Миелинска обвивка

Етиологија

Демиелинизирачка болест на мозокот може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • труење со психотропни супстанции, алкохол;
 • тешки заразни болести кои влијаат на мозокот;
 • мултиплекс склероза .

Демиелинизирачката болест на централниот нервен систем може да се должи на следните патолошки процеси:

 • инфективни и воспалителни заболувања со чести рецидиви;
 • мултиплекс склероза;
 • пролонгирани бактериски инфекции;
 • интоксикација на телото со тешки метали, соли, хемикалии;
 • постојан хроничен стрес , нервни искуства;
 • историја на хроничен замор синдром ;
 • системски болести на разни етиологии.

Треба да се напомене дека демиелинизирачките заболувања на централниот нервен систем, исто така, може да се појават во однос на позадината на траумата на 'рбетниот мозок и заразни болести со локализација во оваа област. Токму поради овој тип на патолошки процес има прилично голема етиолошка слика дека е прилично тешко да се спроведе превенција, а прогнозата не може да биде недвосмислена.

Класификација

Класификацијата на оваа болест подразбира поделба на патолошкиот процес во две големи групи:

 • миелинопатија, во која уништувањето на абнормален миелин;
 • миелинопластија - во овој случај, уништување на нормалниот миелин.

Во однос на локализацијата, болеста може да влијае на мозокот, централниот нервен систем, 'рбетниот мозок.

Симптоматологија

Природата на клиничката слика ќе зависи точно од тоа во која област на мозокот или централниот нервен систем се развива патолошкиот процес и што ја предизвика нејзината појава.

Колективниот симптоматски комплекс ги вклучува следните симптоми:

 • треперењето на рацете - треперењето на прстите ќе биде јасно видливо ако пациентот се протега нанапред;
 • вртоглавица, главоболки;
 • нестабилен крвен притисок;
 • оштетување на меморијата, когнитивен пад;
 • оштетување на говорот, во некои случаи проблеми со голтањето;
 • ориентационо пореметување во вселената;
 • спастична парализа и пареза;
 • вкочанетост на очното јаболко;
 • намален праг на чувствителност;
 • намалена визуелна острина, а во некои случаи и слепило;
 • промена на однесувањето;
 • прекршување на синхронизирани движења;
 • психо-емоционални абнормалности - халуцинации на визуелните и аудитивни промени во расположението, присуството на промени во психо-тип на лице;
 • конвулзивен синдром, хиперстезија;
 • несакано празнење на мочниот меур и цревата.

Со таква клиничка слика за демиелинизирачка болест, пациентот може да стане целосно беспомошен, па затоа ќе биде потребна медицинска нега. Третманот на болеста во оваа фаза, со ментална попреченост, по правило, се изведува во специјализирани медицински установи.

Важно е да се забележат симптомите на нарушувањето во почетната фаза од развојот на патолошкиот процес, кој ќе овозможи да се дијагностицира болеста со текот на времето и да се започне со ефективен третман.

Дијагностика

Невозможно е да се утврди демиелинизирачката болест само од природата на болеста: за дијагноза, како и за утврдување на природата на текот на патолошкиот процес, неопходно е да се спроведе сеопфатна дијагноза.

Пред сè, лекарот врши физички преглед на пациентот, при што ја констатира природата на патологијата, личната и семејната историја, ја проучува историјата на болеста.

Исто така ги спроведува следните лабораториски и инструментални истражувачки методи:

 • клинички и детален биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • магнетна резонанца;
 • магнетна резонанца со помош на средство за контраст.

Најзначајната информација во оваа ситуација е МРИ со контрастен агент, бидејќи токму оваа инструментална дијагностика ви овозможува точно да ја одредите природата на лезијата на нервните влакна, тежината на патолошкиот процес.

МНР Демиелинизирачка болест

Третман

Демиелинизирачката болест треба да се третира само во комплекс, што ќе ја подобри состојбата на пациентот и ќе го спречи развојот на тешка болест. Лекарот пропишува одредени лекови, физиотерапија, дава општи препораки за начинот на живот.

Што се однесува до терапијата со лекови, по правило се препишуваат лекови од следниот спектар на дејство:

 • мускулни релаксанти;
 • антибиотици;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • ноотропна;
 • лекови против болки;
 • седативи;
 • транквилизатори;
 • кортикостероиди;
 • имуномодулатори.

Многу е важно да се разбере дека со оваа болест, сите лекови можат да се земаат строго според лекарскиот рецепт: само квалификуван специјалист може да го одреди режимот, времетраењето и дозата. Инаку, не само што нема да може да го постигне саканиот терапевтски ефект, туку исто така го зголемува ризикот од сериозни компликации. Не е фатално.

Програмата за третман мора да вклучува физиотерапевтски процедури, како што се:

 • рефлексологија;
 • акупунктура со сребрени игли;
 • терапевтска масажа;
 • кал терапија;
 • текот на терапија за вежбање;
 • рачна терапија.

Исто така, лекарот дава општи препораки:

 • ако пациентот има оштетена меморија, когнитивни способности, постојат знаци на повреда од страна на психијатрија, тогаш е неопходна грижа за околу четири часа - овие пациенти не треба да останат сами со себе;
 • кога се препорачува третман со психијатриски отстапувања во специјализирана медицинска установа;
 • во дневниот режим, мора да има умерено вежбање, оди на свеж воздух;
 • елиминирање на стресот, нервната напнатост.

Во некои случаи, лекарот може да дава препораки за исхрана: одредена диетална табела, доколку се јави потреба, се назначува поединечно.

За жал, невозможно е целосно да се елиминира демиелинизирачката болест. Доколку се навремено нанесени терапевтски мерки, може само да го забавите развојот на патолошкиот процес, со што се подобрува квалитетот на животот на пациентот.

Тешко е да се каже дека прогнозата е поволна, бидејќи лезиите ќе се зголемат, што доведува до влошување на состојбата на пациентот. Покрај тоа, треба да се забележи дека патолошкиот процес во отсуство на третман станува хроничен, што доведува до развој на други болести. Наспроти ова, ризикот од смрт е значително зголемен.

Превенција

Превентивните препораки се да ги спречат оние болести кои се вклучени во етиолошката листа. Покрај тоа, луѓето кои се изложени на ризик, односно претрпеле претходна болест на централниот нервен систем или мозок, треба систематски да се прегледаат од лекар и да се внимава на нивното здравје. На првите симптоми, итна потреба да се консултира лекар. Авто-лекувањето е неприфатливо.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате демиелинизирачка болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисоцијативно пореметување (појавување симптоми: 7 од 20)

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 7 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Неурома (појавување на симптоми: 7 од 20)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Болест на бинсвангер (појавување на симптоми: 7 од 20)

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...
Леукоараоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Леукоараозата - болест на мозокот, која е исклучително ретка, се карактеризира со лезии на белата маса. Постои повреда на циркулацијата на крвта и се јавува хронична исхемија. Во медицината, оваа состојба се смета за симптом на повеќето болести, на пример: Алцхајмерова болест, мозочен удар, енцефалопатија, дијабетес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .