Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Деперсонализација: Симптоми и третман

Деперсонализација - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Координација на движењето
 • Повреда на меморијата
 • Губење на слухот
 • Апатија
 • Намалена визија
 • Оштетена перцепција на вашето тело
 • Губење на температурна чувствителност
 • Губење на ориентација во времето
 • Депресија
 • Губење на ориентација во вселената
 • Чувство на празнина
 • Досада на емоции
 • Оштетена перцепција на звукот
 • Губење на тактилни сензации
 • Намален праг на болка
 • Перцепција на личноста
 • Оштетена перцепција на говор
 • Недостаток на карактерни црти
 • Емоционална индиферентност кон другите

Деперсонализацијата (синдром на деперсонализација) е психолошко нарушување кое се изразува во неперцепцијата на личноста. Со други зборови, човек, како што е, го набљудува сето она што му се случува, неговите мисли и дела. Треба да се напомене дека во повеќето случаи кршењето на оваа природа не е посебен патолошки процес, туку симптом на одредена психијатриска болест или ЦНС.

Најчесто деперсонализацијата на личноста е предизвикана од депресија , невроза , шизофренија или панични нарушувања . Со цел целосно да се елиминира патологијата од ваква природа, треба да му пристапите на ова прашање на сеопфатен начин, и затоа немојте само да го лекувате или игнорирајте проблемот.

Деперсонализацијата може да биде долгорочна и краткорочна. Потребно е да се разбере следново: ако третманот не се започне навремено, тогаш постои голема веројатност за компликации. Има случаи кога кршењето на оваа природа доведе до самоубиство.

Дијагнозата се изведува со физички преглед, собирање лична и семејна историја. Стандардните лабораториски тестови, како по правило, не се спроведуваат, бидејќи тие не се од дијагностичка вредност.

Тактиката на третманот е избрана исклучиво на индивидуална основа. Прашањето за хоспитализација се одлучува врз основа на моменталната состојба на пациентот и основната причина. Можно е да се справите со деперсонализацијата ако веднаш побарате помош.

Етиологија

Причините за деперсонализација се како што следува:

 • силен емотивен шок, и овој фактор, исто така, треба да се разгледува поединечно - што е сосема прифатливо за еден, може да биде силен шок за друг;
 • чест стрес , постојана нервна напнатост;
 • историја на психијатриски нарушувања;
 • болести на централниот нервен систем, повреда на мозокот;
 • невролошки нарушувања;
 • шизофренија;
 • панично растројство;
 • хистерија ;
 • маничен синдром;
 • психијатриски нарушувања поради физички повреди.

Во ризик се оние луѓе кои имаат историја на психијатриска болест во нивната лична или семејна историја.

Покрај тоа, предиспонирачките фактори за развој на таква повреда може да бидат:

 • тешка морална ситуација дома, на работа, во училиште;
 • негативно морално влијание од возрасните во детството;
 • синдром на хроничен замор ;
 • критички недоволен износ на одмор, напорна работа.

Треба да се напомене дека деперсонализацијата на поединецот во стресни ситуации може да дејствува како еден вид на заштитнички фактор. Во овој случај, синдромот не е манифестација на патологија и не бара специфичен третман. Сепак, консултациите со лекар нема да бидат излишни.

Класификација

Современата класификација на ваквото психијатриско нарушување подразбира поделба во следниве видови:

 • Аутопсија деперсонализација - постои некоја поделба личност . Пациентот се чини дека се гледа себеси однадвор, ги гледа неговите постапки механички, невообичаени за него. Постепено, таквите пациенти се оддалечуваат од нивните роднини, роднини и стануваат емоционално досадни.
 • Алопсихична деперсонализација - оваа форма има второ име - дереализација . Пациентите го гледаат светот околу нас како нешто од друга реалност, фантастично. Звуците не може да се согледаат, контурите на предметите се разликуваат. Доста често, пациентите со таква дијагноза не ги препознаваат дури и најблиските.
 • Соматопсихијатриска деперсонализација - пациентите се жалат дека делови од телото живеат одделен живот, може да настанат лажни сензации, промени на вкусот.

Синдромот на деперсонализација ги има следниве фази на развој:

 • лесно - постои повреда на самосвест, пациентот понекогаш е изгубен во вселената, може да има краткотрајна губење на меморијата;
 • медиум - постои губење на индивидуалната чувствителност, нарушувањата на психијатриската природа стануваат поизразени;
 • тешка - анестетичка депресија се јавува со целосна нечувствителност.

Да се ​​излечи деперсонализацијата во раните фази е сосема реално ако ги следите сите препораки на лекарите. Сепак, невозможно е недвосмислено да се одговори на прашањето дали деперсонализацијата е излечива, бидејќи многу зависи не само од формата и фазата на текот на патолошкиот процес, туку и од основната причина.

Симптоматологија

Во почетната фаза на развој, нарушувањето на деперсонализацијата може да се појави во латентна форма, поради што клиничките знаци, доколку постојат, нема да предизвикаат аларм кај пациент. Како патолошкиот процес се влошува, симптомите ќе бидат поизразени.

Општо земено, деперсонализацијата ги има следните симптоми:

 • недостаток на перцепција на личноста, карактерни црти;
 • досада на емоции, апатична состојба;
 • емоционална рамнодушност кон другите, вклучувајќи блиски луѓе;
 • недостаток на перцепција на звуци, говор;
 • намалена острина на слухот и видот;
 • губење на допирни сензации, намалување на болката праг;
 • став кон неговото тело како нешто механичко, неживо, а во некои случаи, напротив, пациентот почнува да ги третира индивидуалните делови од телото како одделни живи суштества;
 • депресија, чувство на духовна празнина;
 • губење на ориентацијата во просторот и времето;
 • слаба координација на движењата;
 • проблеми со меморијата - едно лице може да ги заборави тие настани што му се случија многу одамна или буквално токму тоа;
 • недостаток на температурна чувствителност.

Под влијание на таква клиничка слика може да се развие депресивно нарушување, што само ја влошува добросостојбата на лицето.

Во некои случаи, специфичната клиничка слика може да биде дополнета со општи симптоми:

 • главоболки, вртоглавица;
 • губење на апетитот, до целосна исцрпеност;
 • бледило на кожата;
 • нарушен циклус на спиење;
 • слабост, зголемена слабост.

Деперсонализацијата во IRR може да биде придружена со висок крвен притисок, општо влошување на благосостојбата.

Деперсонализацијата во случај на невроза, по правило, е со краткотрајно траење, но, ако не се лекува, може да се претвори во хронична форма. Најкомплексниот курс се карактеризира со деперсонализација кај шизофренија: во овој случај, специфичната клиничка слика на самиот синдром ќе биде проследена со симптоми на основната причина.

Дијагностика

Стандардните лабораториски и инструментални методи на истражување се изведуваат само ако постои сомневање за повреда на главата или болести на централниот нервен систем, кои делуваат како корелација.

Генерално, дијагностичката програма може да се состои од следниве активности:

 • Испитување на пациентот, собирање на лична и семејна историја. Ако е можно, тоа треба да се направи со роднините на пациентот или саканите, бидејќи самиот пациент не може секогаш да одговара на лекарските прашања.
 • Спроведување на психијатриски тестови.
 • КТ скен или МРИ на мозокот.

Дијагностичката програма за деперсонализација е составена исклучиво на индивидуална основа, бидејќи сè зависи од сегашната клиничка слика и собраната историја.

Третман

Ако има изразени напади кои се придружени со несоодветно однесување и други слични симптоми во кои едно лице не може да се контролира, потребна е хоспитализација во психијатриско одделение.

Во принцип, лекувањето се врши со помош на лекови.

Лекарот може да пропише лекови како што се:

 • Гандаксин;
 • Диазепам;
 • Сонапакс;
 • Адаптол.

Овие лекови може да ги препише само лекарот што посетува. Невозможно е да се земат само-транквилизатори, седативи и антидепресиви. Ова може да доведе до крајно негативни последици.

Сумирајќи, треба да се забележи дека третманот на деперсонализацијата бара само интегриран пристап, па ако имате симптоми опишани погоре, треба да побарате медицинска помош, а не да се само-лекувате или да го игнорирате проблемот.

За жал, нема конкретни превентивни мерки. Во овој случај, препорачливо е да се внимава на вашето психолошко и физичко здравје, и во присуство на какви било психолошки или психијатриски проблеми, побарајте помош од специјалисти.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате деперсонализација и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Неурома (појавување на симптоми: 5 од 20)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Планинска болест (појавување на симптоми: 5 од 20)

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 4 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Аневризма на церебрални крвни садови (појавување на симптоми: 4 од 20)

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...
Микроангиопатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Микроангиопатија е патолошка состојба која се карактеризира со оштетување на малите крвни садови во човечкото тело. Прво, капиларите се подложуваат на уништување. Најчесто, оваа патологија не е независна нозолошка единица, но делува како симптом на други болести кои напредуваат во човечкото тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .