Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нарушување на конверзијата: симптоми и третман

Нарушување на конверзијата - главни симптоми:

Нарушување на конверзијата е психолошка болест, исто така, наречена дисоцијативно преобразување, хистерија или хистерична конверзија. Пациентот има нарушени сензорни функции и подвижност. Поради тоа, едно лице постојано открива знаци на различни болести во себе, иако всушност тој е сосема здрав и нема патологии. Сепак, постојат сите знаци на патологија, а општата состојба на пациентот се влошува. Во овој момент, потсвеста ги заменува стресните ситуации со имитација на разни болести.

Манифестации на синдромот се дека лицето престанува да го контролира својот ум над сеќавањето, чувствата и движењата на телото. Со таква болест, контролниот процес е толку силно вознемирен што промените може да се појават не само секојдневно, туку секој час. Степенот на оштетување на свеста е многу тешко да се утврди.

Научниците откриле дека болеста е тесно поврзана:

 • со стресни ситуации неодамна;
 • со конфликтите што се случија;
 • со други настани кои имале големо влијание врз човечката психа.

Ако не се лекува, се јавува инвалидност.

Етиологија

Експертите утврдиле дека нарушувањето на личноста почесто се манифестира во:

 • женска половина од населението;
 • млади луѓе;
 • стари лица.

И сите поради нивната нестабилна и ранлива емоционална сфера. Главната причина за овој синдром е внатрешен психолошки конфликт.

Со други зборови, едно лице почнува да прави прекумерни барања за другите, се однесува до нив, односно не разбира што се случува околу него. Луѓето со ниска самодоверба, кои се обидуваат некако да "се подигнат" себеси во очите на другите, обично страдаат од такви нарушувања. Оваа цела ситуација доведува до конверзија, односно свеста се заменува со стрес, со појава на знаци на различни патологии. Постои уште една причина зошто таквата патологија се јавува кај личност - желбата да се дистанцира од постоечкиот конфликт, кој може да биде од надворешна или внатрешна природа.

На овој начин, човечкото тело е заштитено од стрес или конфликтни ситуации од непостоечка болест. Овие две причини за самоконтрола не можат да бидат, па затоа се чини дека на лицето дека болеста, симптомите на кои тој се соочува, е сосема реална. Едно лице создава мислење дека е навистина сериозно болен.

Психолошкиот фактор на овој синдром е дека пациентот добива одредена корист од неговата состојба (понекогаш тоа е група за попреченост), иако во повеќето случаи ова се случува потполно несвесно.

Симптоматологија

Според студиите, симптомите на оваа болест се следните:

 • чести несвестица;
 • ментални нарушувања;
 • хистерија ;
 • парализа на различна тежина.

Студиите што биле спроведени подоцна утврдиле дека сите знаци на таква патологија може да влијаат врз кој било систем или орган на човечкото тело.

Исто така беше откриено дека знаците кои најчесто се забележани се:

 • чувство на грутка во грлото;
 • тешкотии при голтање;
 • отсуство на каква било сензорна перцепција.

Сепак, за секој пациент, знаците може да бидат различни - сето тоа зависи од областа на лезијата.

Класификација

Нарушување на конверзијата е поделено во групи, во зависност од симптомите, на пример:

 • Моторните се грешки во работата на мускулно-скелетниот систем, а кај некои пациенти постои целосна неподвижност. Постојат нарушувања на координацијата и одењето, постојат демонстративни напади и парализа. За време на нападот, едно лице може да падне на подот, да вика, силно да извикува, земајќи неприродни држења. Нападот може да започне целосно одеднаш, неговото времетраење може да биде неколку минути или неколку часа. Сето ова може да запре ако некој странец се појави или музиката почнува да свири премногу гласно. Со други зборови, ако се појави иритант.
 • Чувствителна - вознемирена сензорна перцепција на светот. Едно лице не може да чувствува болка или топлина. Ако такви способности воопшто не се загубат, тие сеуште се намалуваат премногу. Пациентот може привремено да слепува, да отиде глув, вкусот и мирисот целосно да исчезнат или тие ќе се здобијат со различни периоди на перцепција.
 • Вегетативен - ова е намалување на мазните мускули во која било област на телото. Покрај тоа, грчеви може да се појават и во крвните садови, како и во срцето. Поради фактот дека симптомите може да се појават во било која област и укажуваат на разни болести, дијагнозата на оваа патологија е премногу тешка.
 • Менталното е хистерично преобразување. Пациентот може да стане хистеричен, фантазира, да види халуцинации, а исто така страда од имагинарна амнезија.

Симптомите може да бидат премногу тешки. Имаше и случаи кога во почетокот беа периодични, односно се појавуваа од време на време, а потоа станаа хронични.

Ако нарушувањето на конверзијата постојано се манифестира со некои знаци, тогаш оваа состојба го спречува човекот да живее нормален живот. Ова се однесува на професионални активности и семеен живот.

Дијагностика

Правилната дијагноза во оваа ситуација може да биде тешка. Неопходно е лекарот внимателно да ги испита физичките причини за симптомите.

За време на дијагнозата, лекарот ќе собере историја на пациентот и ќе спроведе лекарски преглед.

Покрај тоа, можеби ќе ви требаат и други студии, на пример:

 • комплетна крвна слика;
 • електроенцефалограм за да се оцени функцијата на мозокот;
 • електрокардиограм - ја покажува работата на срцето;
 • рентген на внатрешни органи;
 • компјутеризирана томографија;
 • магнетна резонанца.

Доколку резултатите од дијагностиката не покажуваат абнормалности, тогаш пациентот се упатува на консултација кај психијатар или невролог.

Третман

Третман на манифестирани нарушувања на конверзијата се врши со помош на лекови и психотерапевтски третман.

Како терапија со лекови се користат следните лекови:

 • антипсихотици;
 • транквилизатори;
 • ноотропици;
 • антидепресиви;
 • психостимуланти;
 • тимолептици.

За да се излечи хистеричниот тип на конверзија, се пропишуваат антидепресиви и средства за смирување. Се спроведува симптоматска и патогенетична терапија со лекови. По текот на третманот, состојбата на пациентот ќе се подобри и ќе влезе во стабилна ремисија.

Што се однесува до психотерапевтскиот третман, тој вклучува:

 • хипноза;
 • методи на однесување;
 • сугестивно влијание;
 • релаксација;
 • визуелизација.

Ваквите методи на терапија ќе помогнат да се излечат деца и адолесценти. Дополнително применети методи на однесување. Третманот се изведува само во групи со цел да ги научи како да се прилагодат на општеството. Паровите се подложени на оваа терапија кога нарушувањето на конвертирањето влијае врз семејните проблеми.

Кога резултатите по амбулантскиот третман не се подобруваат, пациентот се испраќа во болница. Тие спроведуваат подетална дијагноза на манифестираните нарушувања и го подобруваат општото здравје на пациентот.

Ако вашата сакана почнува да покажува какви било знаци кои укажуваат на нарушување на конверзијата, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Овие прашања ги третира психотерапевт. Тоа ќе помогне да се справат со стресот и конфликтите кои се појавиле во семејството или во околината.

Превенција

Не постојат јасни превентивни мерки, бидејќи клиничките манифестации почнуваат да се појавуваат по трауматски настан.

Неопходно е да се придржувате на следните препораки:

 • избегнувајте стресни ситуации ;
 • не предизвикувајте конфликти дома и на работа;
 • поминуваат повеќе време во општеството.

По ваквите препораки, таквите патологии може да се избегнат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате нарушување на конверзијата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Венска инсуфициенција (појавување на симптоми: 2 од 7)

Венска инсуфициенција (VN) е комплекс на клинички манифестации кои се развиваат во човечкото тело како резултат на нарушен одлив на крв во вените. Оваа болест е една од најчестите од ваков вид. Околу 15-40% од населението страда од оваа циркулаторна инсуфициенција.

...
Хистерија (хистерична невроза) (појавување симптоми: 2 од 7)

Хистерија (хистерична невроза) е комплексна невропсихијатриска болест која припаѓа на групата на неврози. Се манифестира во форма на специфична психо-емоционална состојба. Во исто време, не постојат видливи патолошки промени во нервниот систем. Болеста може да погоди лице на речиси секоја возраст. Жените се повеќе подложни на болеста отколку мажите.

...
Спондилолистеза (појавување симптоми: 2 од 7)

Спондилолистезата е патолошка состојба која се карактеризира со присуство на поместување на пршлените во 'рбетниот столб во однос на едни со други. Вреди да се напомене дека оваа состојба не е посебна болест, туку последица на вродени или стекнати патологии на 'рбетниот столб.

...
Хиперкалемија (појавување симптоми: 2 од 7)

Хиперкалемија е нарушување во кое концентрацијата на калиум во крвната плазма се зголемува и е над 5 mmol / l. Болеста се јавува поради оштетено производство на калиум од телото или употреба на хумана храна или лекови со висока содржина.

...
Торакалгија (појавување симптоми: 2 од 7)

Torakalgiya - се смета за патолошка состојба која се развива поради компресија или воспаление на нервите во градната коска. Тежината на болката и нејзината локализација ќе бидат директно диктирани од провокативниот фактор.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .