Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Корсаков синдром: симптоми и третман

Корсаков синдром - главните симптоми:

Корсаков синдром (Корсаков психоза) - психопатологија, која е комплекс на нарушувања, како што е нарушување на ориентацијата во просторот, со текот на времето, присуството на невистинити спомени и оштетување на меморијата. Болеста станува хронична. Постојат сериозни нарушувања во меморијата во тековните настани со неможност за нивно закрепнување. Исто така, пациентот престанува да ги препознава блиските роднини и познатите луѓе. Третманот е комплексен.

Етиологија

Причините за оваа патологија, како Корсаков синдром, се различни, а главната причина е недоволната количина на витамин Б1.

Нејзината ниска содржина во телото е предизвикана од:

 • неурамнотежена исхрана;
 • метаболички нарушувања, кои се забележани кај дијабетес мелитус ;
 • изречена токсикоза со присуство на повраќање во текот на бременоста;
 • прекумерно пиење.

Недостатокот на тиамин предизвикува оштетување на лимбичките региони во мозокот, што доведува до:

 • клеточна смрт;
 • капиларна пролиферација;
 • микрохеморрагија.

Сето ова предизвикува развој на негативни промени во човечкото тело.

Лекарите идентификуваа дополнителни фактори кои можат да влијаат на Корсаков синдром:

 • добивање на трауматска повреда на мозокот;
 • присуство на туморски неоплазми во мозокот;
 • инфективни патолошки процеси;
 • нарушувања на циркулацијата во мозокот;
 • продолжена хипоксија;
 • интоксикација на телото.

Промените во телото на сенилната природа исто така може да придонесат за развој на патологија.

Симптоматологија

Вернике-Корсаков синдром има многу негативни симптоми, како што се:

 • фиксациска амнезија;
 • загуба во време и простор;
 • појавата на лажни спомени.

Таков знак како амнезија на фиксација е неможноста да се запаметат што се случува. Пациентот не може да се сети на кого се запознал пред неколку минути. Можеби неколку пати да го поздравам истата личност, не сфаќајќи дека тој веќе е поздравен.

Загубата во време и простор се карактеризира со недостаток на разбирање на датумот, месецот, а можеби и времето во годината. Покрај тоа, пациентите не смеат да се сетат на локацијата на просториите во нивниот стан.

Симптомите на парамезија, односно лажни сеќавања, пак, се поделени на:

 • confabulations;
 • криптонис;
 • псевдореминисценции.

Конфигурацијата е изразена во фактот дека делумната загуба на меморијата на пациентот се заменува со настани што никогаш не му се случило. Cryptomnesia се состои од позајмување лажни спомени од ТВ емисии, филмови или книги.

За време на псевдореминисценцијата, работите што се заборавени од пациентот се заменуваат со настани од неговото минато.

Во зависност од возрасната категорија на пациентот, симптомите можат да се манифестираат на различни начини:

 • деца најчесто дијагностицирани со парамезија;
 • состојба на еуфорија е карактеристика на средовечните луѓе;
 • постарите луѓе често ја губат ориентацијата во привремениот простор.

Може да има прекршувања во интелектуалниот развој на човекот.

Корсаков синдром: симптоми

Дијагностика

За да се утврди точната дијагноза, докторот мора:

 • спроведе темелно испитување на пациентот;
 • да ја испита неговата медицинска историја;
 • да се распрашаат за симптомите кои го загрижуваат пациентот.

Лабораториските тестови за дијагностицирање на Вернике-Корсаков синдром вклучуваат:

 • комплетна крвна слика;
 • уринализа;
 • тест на функцијата на црниот дроб.

Користејќи ги овие методи, може да се утврди недостатокот на витамин Б1.

Дополнително, се вршат психолошки тестови: прво, тест за меморирање на зборови за проучување на меморијата на пациентот.

Диференцијалната дијагноза треба да се спроведе со деменција и делириум, како и со многу психолошки нарушувања кои не се јавуваат при алкохолизам.

Третман

Третман на Корсаков психоза се базира на лек на основната болест, која стана провокатор за прогресија на синдромот. Ако прекумерната употреба на алкохолни пијалаци придонесува за патолошка состојба, се препорачува да се изврши целосно чистење на телото, и задолжително е да се напушти понатамошната употреба на алкохол.

Ако Корсаков синдром е поврзан со дефицит на витамин Б1, се препорачува да се користи:

 • ноотропни лекови;
 • администрација на тиамин.

Лекарите одбија да донираат лекови за да ја подобрат меморијата, бидејќи во овој случај тие не се ефикасни.

Се препорачува да се придржувате на специјална диета, која се базира на консумирање на храна со зголемено количество протеини и со ограничен број јагленохидрати.

Психолозите активно ја користат техниката на мемориска обука со цел да ја излечат психоза на Корсаков. Асоцијативната меморија, визуелизацијата обезбедуваат поефикасни резултати од меморирање на фрази и фрази и нивна последователна репродукција.

Наспроти позадината на индивидуалната терапија, меморискиот дефект може да исчезне, меѓутоа, може да се влоши во случај на болест, а покрај фиксативната амнезија, може да се придружи и ретроградот, кој ќе ги заборави минатите настани.

Според статистичките податоци, 25% од луѓето кои страдаат од Корсаков синдром целосно се опоравуваат, 50% се способни да ја олеснат нивната состојба со помош на терапија, а останатите 25% немаат позитивни резултати од третманот.

Стапката на морталитет за патологии од оваа природа е 10% -20%. Причината за смртта е често пулмонална инфекција, септикемија или неповратен недостаток на тиамин.

Реставрацијата на когнитивните функции се јавува во период од најмалку една година, меѓутоа, постои можност тие не можат целосно да се обноват.

Вернике-Корсаков синдром е ретка патологија. Современата терапија на алкохолизам вклучува употреба на витамин Б, кој делува како еден вид на превенција на болеста.

Превенција

Со цел да се спречи Корсаков синдром, потребно е да се придржуваат на некои превентивни мерки:

 • ограничување на употребата на алкохолни пијалаци, и подобро е целосно да ги напуштат;
 • се придржуваат до правилна и здрава исхрана, јадете храна богата со витамини и елементи во трагови.

Ако се забележат проблеми со меморијата или некој забележува постепен почеток на зависност од алкохол, треба да се консултирате со клиничар за да спречите негативни последици.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром Корсаков и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Амнезија (појавување симптоми: 5 од 7)

Амнезија е патолошка загуба на спомени од долгорочна или неодамнешна природа. Вклучени во групата на невролошки заболувања. Прекршување на оваа природа може да биде резултат на повреди на главата, како и одредени болести. Исто така, амнезијата може да се појави на позадината на малигните или бенигни формации.

...
Дисоцијативно пореметување (појавување на симптоми: 3 од 7)

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...
Деперсонализација (појавување на симптоми: 3 од 7)

Деперсонализацијата (синдром на деперсонализација) е психолошко нарушување кое се изразува во неперцепцијата на личноста. Со други зборови, човек, како што е, го набљудува сето она што му се случува, неговите мисли и дела. Треба да се напомене дека во повеќето случаи кршењето на оваа природа не е посебен патолошки процес, туку симптом на одредена психијатриска болест или ЦНС.

...
Хиперинсулинизам (појавување симптоми: 3 од 7)

Хиперинсулинизмот е болест поврзана со зголемување на нивото на инсулин и намалување на шеќерот во крвта кај луѓето. Карактеристични знаци на болеста се: општа слабост, вртоглавица, зголемен апетит, тремор и психомоторна агитација. Вродената форма е многу ретка, кај околу едно новородено од 50 илјади. Често се утврдува од стекнатиот тип на болеста кај жените на возраст од 35-50 години.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 2 од 7)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .