Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мункхаузен синдром: симптоми и третман

Мункаусханов синдром - главните симптоми:

 • Ментално пореметување
 • Се чувствува бескорисно
 • Повторените повици до различни лекари
 • Желбата да се подложи на операција
 • Барање за лекови
 • Редовна хоспитализација
 • Расправии со медицински професионалци
 • Неразумно влошување на здравјето
 • Свесност за пациентот во медицинска терминологија
 • Контрадикторни симптоми

Синдромот на Мункхаус е ментална болест на границата, во која на пациентот му треба прекумерно внимание од другите, се подложува на медицински преглед, третман, хоспитализација, симулирање на манифестацијата на разни болести.

Луѓето со слична дијагноза можат намерно да се повредат, да се согласат со ризични операции, да ги фалат резултатите од тестовите, лежат докторите кои се блиску до сочувство.

Не го помешајте овој синдром со хипохондрија, бидејќи пациентите со хипохондрија всушност веруваат во нивната болест. Синдромот Мункхаус е дијагностициран кај пациенти кои знаат дека немаат болести, но сакаат другите да веруваат во нивната болест.

Лекарите веруваат дека почесто синдромот е откриен кај женката. Се проценува дека 1-9% од луѓето кои бараат медицински совет во здравствените установи страдаат од ваков вид нарушување.

Етиологија

До денес, точната причина за развојот на синдромот не е идентификувана. Сепак, идентификувани се можни фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на ментално растројство:

 • станува трауматизиран во детството;
 • сексуална злоупотреба во детството;
 • комплексна болест претрпена во детството;
 • присуство на сериозна болест со близок роднина;
 • губење на некој близок како резултат на тежок патолошки процес;
 • недостаток на самодоверба;
 • неможноста да се исполни сонот за да стане доктор;
 • работа во здравствена установа.

Тоа е, фактори на ризик се условно поврзани со приемот на било каква повреда во детскиот период.

Една категорија пациенти доаѓаат со други имиња, со цел да ги изложат за да избегнат непријатни разговори. Другите пациенти со синдромот ги посетуваат сите болници и различни лекари, така што тие не можат да дојдат до јадрото, а сепак други вешто бараат бесмислени хируршки интервенции и продолжена хоспитализација.

Постои синдром на Муншаусхаус од трето лице, што подразбира инсистирање на мајката на разни испитувања на детето. Мајките лажат негативни резултати од тестот, додека самите се претстават како грижлив старател. Синдромот на Мункаусхаус од трето лице може да биде фатален.

Патолошкиот процес е оправдан со симулација на болести кај друго лице, почесто кај деца и адолесценти, поретко кај постарите лица. Неопходно е лекување на болеста во комплекс.

Класификација

Оваа болест е класифицирана од научници во два вида:

 • поединечен Минчаузен синдром;
 • делегиран синдром на Минхенхаузен.

Делегираниот синдром се смета за поопасен и, пак, е поделен на:

 • акутен абдоминален тип;
 • хеморагичен тип;
 • невролошки тип.

Абдоминалниот тип на синдромот се карактеризира со посебна љубов за абдоминални операции.

Симптоматологија

Симптомите на Минхенхаузен синдром се следните:

 • редовна хоспитализација;
 • влошување на благосостојбата за неистражени причини;
 • конфликтни симптоми;
 • повтори повици до различни специјалисти во различни клиники;
 • желба да се подложи на операција;
 • постојани барања за дополнителни лекови;
 • расправии со медицински професионалци.

Присуството на синдром Минхенхаузен може да укаже на целосна свест на пациентот во медицинската терминологија.

Оваа болест може да се случи со истовремени ментални нарушувања, може да ги доживеете следните компликации:

 • соодветно предизвика сериозни болести;
 • попреченост во случај на непотребни хируршки интервенции;
 • прекумерна употреба на алкохол и дрога;
 • материјални потешкотии;
 • случајна смрт.

Кога пациентите се потсмеваат на своите деца, тие можат да бидат лишени од родителски права и упатување за лекување во психијатриска клиника.

Пациентите со делегиран синдром Минхенхаус често симулираат следниве симптоми:

 • крварење;
 • гадење, повраќање;
 • треска;
 • алергиски манифестации;
 • гушење;
 • труење.

Постојат и случаи на измислување на синдромот на ненадејна смрт кај новороденче кај друго дете.

Луѓето со оваа патологија ги имаат следните карактеристики на однесувањето и карактерот:

 • уметност;
 • безгранична фантазија;
 • хистерија;
 • високо ниво на интелигенција;
 • незрелоста на емоционалниот и психолошкиот систем;
 • egocentrism;
 • нарцизам;
 • уживање на самоповредување;
 • недостаток на комуникација.

Таквите пациенти се чувствуваат непотребно.

Ако детето е жртва на болеста, карактеристично е за него да продолжи да се жали дури и по целосен третман, но кај деца во отсуство на мајката симптомите исчезнуваат. Мајката, пак, се карактеризира со незадоволство поради недостаток на дијагноза, таа се обидува да не го остави детето само за една минута.

Дијагностика

Воспоставувањето на точната дијагноза предизвикува големи тешкотии, бидејќи симулаторите играат крајно убедливо. За да се изложи на пациентот, лекарот мора да ги изврши следните чекори:

 • врши инспекција;
 • проверете ги сите постоечки медицински записи во името на пациентот;
 • интервју роднини и пријатели;
 • прегледајте го одделението.

Ако пациентот слуша за симулацијата од лекарот, може да покаже гнев, агресија.

Американската асоцијација на лекари препорачува употреба на следниве критериуми при поставување на дијагноза:

 • недостаток на комерцијални бенефиции;
 • свесно имитирање на патолошката состојба;
 • огромна желба да се имитира навистина болно лице.

За да се добие најефективниот третман, неопходно е навремено да се посети специјалист.

Третман

Често, пациентите со слична болест категорично одбиваат да бидат подложени на третман од страна на психијатар. Сепак, постојат случаи кога пациентот се чувствува целосно беспомошен додека телото е во состојба на криза. Како по правило, третманот на Минхенхаузен синдром вклучува третман:

 • навремена елиминација на соматски патолошки состојби;
 • спречување на поминување на непотребни постапки;
 • превенција од страна на пациентот на лекови.

Ретко, третманот на Минхенхаузен синдром е успешен. Пациентите со таква болест мора да бидат неагресивно убедени дека нивната измислена дијагноза не постои.

Се препорачуваат пациенти со синдром на Мункхаузен:

 • да биде испитуван од еден специјалист;
 • да се прошири кругот на пријатели, да се дружат;
 • господар на ново хоби;
 • одржува здрав начин на живот.

Пациентот ќе има корист од одржувањето на домашно милениче.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром на Мункхаузен и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дијабетес инсипидус (појавување симптоми: 1 од 10)

Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

...
ХИВ инфекција (појавување симптоми: 1 од 10)

ХИВ инфекцијата е болест предизвикана од вирусот на имунодефициенција, а исто така се карактеризира со Синдром на акутна имунодефициенција (СИДА) кој е релевантен за него, што, пак, делува како фактор кој придонесува за развој на секундарни инфекции, како и разни малигни неоплазми. ХИВ инфекцијата, чиишто симптоми се манифестираат на сличен начин, доведува до најдлабока депресија на оние заштитни својства кои обично се својствени за телото.

...
Импотенција (појавување симптоми: 1 од 10)

Импотенцијата (еректилна дисфункција) ја одредува итноста за човек од такви прекршувања на неговите сексуални функции, во која тој не е способен да го заврши сексуалниот однос. Импотенцијата, чии симптоми укажуваат на неможност да се одржи ерекција, ниво кое е потребно за сексуални односи или неспособност за постигнување на ејакулација или комбинација на двете состојби, може да се карактеризира со целосна неможност за постигнување на ејакулација или ерекција, како и краткотрајно ерекција.

...
Ректум Фистула (појавување симптоми: 1 од 10)

Фистулата од ректумот е претежно резултат на акутна или хронична форма на парапроктитис, се манифестира во форма на патолошки канали кои лежат во областа помеѓу кожата и ректумот или помеѓу адректалното влакно и ректумот. Фистула од ректумот, симптоми кои се појавуваат на оваа позадина како гнојни празнења измешани со крв или крварење од дупка формирана како резултат на патолошки процес, исто така е придружена со силна болка, иритација на кожата и локално чешање во комбинација со изразена форма на воспаление.

...
Сепса (труење со крв) (појавување на симптоми: 1 од 10)

Крвна инфекција е патолошки процес кој продолжува во акутна форма. Болеста почнува да се манифестира во првата фаза, а исто така има и гнојна и воспалителна природа. Секогаш е тешко да се воспостави точна дијагноза. Кога знаците и симптомите говорат за септикемија и го одредуваат начинот на инфекција, терапијата треба веднаш да се започне со цел да се спречат компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .