Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Когнитивно оштетување: симптоми и третман

Когнитивно оштетување - главните симптоми:

 • Повреда на меморијата
 • Нарушување на концентрацијата
 • Хиперактивност
 • Нарушување на мирис
 • Несоодветно однесување
 • Оштетена перцепција на вкус
 • Нестабилна психа
 • Ниво на тешкотија да се научи да се чита
 • Дезориентација на непознато место
 • Неможност да се размислува соодветно
 • Ниво на тешкотија во учењето да се напише

Когнитивното оштетување (органско нарушување на личноста) е најчестиот невролошки симптом, што укажува на дефект на мозокот. Едно лице почнува да го перципира сè што се случува околу него поинаку, односно, рационалната перцепција на светот е нарушена. Главните причини за оваа состојба се разни болести.

Когнитивните функции на човечкото тело - перцепцијата и обработката на добиените информации, разбирањето и свеста за она што се случува околу себе. Ако овие функции се прекршени, тогаш лицето повеќе не може адекватно да го согледа светот.

Во почетокот, има мали промени во овие функции, но со развојот на болеста, способноста на лицето да ги согледа информациите, да запаметат и да спроведат нормална витална активност се влошува.

Етиологија

Во медицината, сите причини за таквите прекршоци се поделени во два вида:

 1. Функционално. Не се карактеризира со директно оштетување на мозокот. Прекршувањата се јавуваат при тежок замор, по добивање на негативни емоции и подложени на стресни состојби. Тоа може да се забележи кај луѓе од различни возрасти, но за луѓето тоа не е опасно, бидејќи наскоро сè поминува. Во некои ситуации, неопходно е да се земат лесни лекови.
 2. Органски Органското манифестирано когнитивно оштетување укажува на оштетување на мозокот. Почесто, луѓето од старост страдаат од овој тип на патологија. Ако лекувањето започне на време и правилно, може да се постигне подобрување.

Најчестите причини за когнитивно оштетување се:

Причини за когнитивно оштетување

Когнитивно оштетување кај децата се дијагностицира многу често. Причините за таквите прекршоци се многу, на пример, детето може да доживее:

 • недостаток на витамини и минерали;
 • одложена тешка болест;
 • повреди здобиени за време на породувањето;
 • заразни болести за време на феталниот развој;
 • кислород глад на мозокот.

Во секој случај, причината за болеста е индивидуална.

Класификација

Патологијата е поделена на неколку видови. Според тежината на клиничката слика:

 • умерено когнитивно оштетување;
 • благи когнитивни нарушувања.

Ова се услови во кои не се почитува деменција, односно деменција, особено ако е блага когнитивно нарушување во развојот. Но, ако времето не го открие проблемот и не започне соодветен третман, пациентот може да стане ментално ретардиран.

Ако патолошкиот процес не почне да се лекува, се развива деменција (деменција). Причините за појава на патологија се различни - болести, труење и повреди. Но, ова секогаш води до фактот дека кршењето на човековите когнитивни функции. Сеќавањето првично се влошува, пациентот не ги препознава роднините, не разбира каде е.

За да се утврди дали ова е блага когнитивно оштетување или друга форма на болест, лекарот треба за време на дијагностичките процедури.

Симптоматологија

Кај различни пациенти, симптомите се јавуваат поинаку. Сето тоа зависи од тоа која област на мозокот се променила и од сериозноста на самата болест. Најчесто ваквиот патолошки процес истовремено влијае на неколку функции:

 • мемориските функции се нарушени - прво пациентот заборава што се случило неодамна, со развојот на болеста старите настани се заборавени;
 • концентрацијата на вниманието е нарушена - лицето е тешко да донесува одлуки;
 • дезориентација се јавува на непознато место;
 • лицето не може да размислува соодветно;
 • сензорни нарушувања - перцепцијата на вкус и мирис се влошува.

На пример, симптоми по мозочен удар: го нарушува говорот, меморијата и перцепцијата на другите.

Нарушувањето на детските когнитивни функции се манифестира со следниве симптоми:

Клиничката слика во овој случај не е специфична.

Дијагностика

Дијагноза на когнитивно оштетување

За да се дијагностицира когнитивното оштетување и степенот на неговиот развој, неопходно е да се соберат историја на пациентот и неговите роднини. Неопходно е да се земе предвид генетската предиспозиција, претходни повреди, лоши навики, психо-емоционална состојба на пациентот, лекови кои не се контролирани од страна на лекарот.

Дијагностика ги вклучува следните мерки:

 • невролог го испитува присуството на основната болест, чии симптоми може да бидат невролошки по природа;
 • Психијатарот го проценува менталното здравје на пациентот, користејќи ги невропсихолошките тестови како дијагностика - ова се посебни вежби кога е неопходно да се репродуцираат слики и зборови, да се решаваат одредени задачи, да се извршат некои движења итн.
 • употребата на скалата MMSE - одредени проблеми со кои лекарот го оценува говорот и меморијата на пациентот, ориентацијата во времето и слично, исто така ќе укаже на ефективноста на третманот.

Кај пациенти со стекнати когнитивни нарушувања, се земаат дополнителни лабораториски тестови за да се утврди биохемискиот состав на крвта, нивото на хормони за стимулирање на тироидната жлезда и отчитувањето на липидограмот.

Како што се спроведуваат инструментални студии:

 • компјутеризирана томографија;
 • магнетна резонанца;
 • Доплер сонографија;
 • електроенцефалограм.

Во некои случаи, диференцијална дијагноза.

Третман

Доколку се дијагностицира благи развојни когнитивни нарушувања, лекарот може да препише витаминско-минерален курс. За земање на лекови, треба да се консултирате со доктор, бидејќи само-лекувањето е опасно.

Третман на дијагностицирани когнитивни нарушувања, времетраењето на терапијата ќе се определи во зависност од причината за појава на нарушувања. Главниот проблем што треба да се реши е корекција на сите промени што се случиле во мозокот.

Третманот ќе биде како што следува:

 • терапија на главната патологија;
 • обновување на нарушувања во мозокот;
 • превенција на рецидиви.

Ако пациентот има когнитивни нарушувања во развојот кај шизофренија, тогаш на лицето му се препишуваат одредени лекови. Дозата и курсот се одредуваат поединечно.

Напиши:

 • агенси против хиперхолестеролемија;
 • диета без холестерол - пациентот се препорачува да користи повеќе урда, обезмастено млеко, свеж зеленчук и овошје, морска храна;
 • препорачуваме да се откажеме од лошите навики;
 • когнитивна психотерапија на нарушувањата што се случиле.

Ако развојот на когнитивното нарушување се дијагностицира кај деца, третманот секогаш се изведува во комплекс:

 • терапија со лекови, главно се користат ноотропни лекови кои ги обновуваат метаболните процеси и го подобруваат интерневронскиот пренос - ова позитивно влијае врз менталните способности, концентрацијата, говорот и обуката.
 • не-лекувањето, кое вклучува класи со психотерапевт.

Пациентот мора постојано да ја тренира меморијата, на пример, можете да ги научите стиховите или песните.

Превенција

Дури и најлесните когнитивни нарушувања што се појавуваат имаат тенденција да напредуваат. Превентивните мерки ќе бидат насочени кон блокирање на развојот на болеста во иднина. Превенцијата треба да помогне во намалувањето на различните негативни ефекти врз мозокот.

Експертите препорачуваат да се држат до овие правила за да не го предизвикаат синдромот:

 • земајте лекови само според упатствата на лекарот;
 • да спроведе когнитивни функции за обука, на пример, да учат поеми и песни, почесто да подготвуваат, да пишуваат и да ги решаваат крстозборите;
 • обидете се да избегнете стресни ситуации , негативни емоции, така што емоционалната состојба е секогаш нормална;
 • вежба - можете да направите јога, пливање;
 • поминуваат повеќе време со пријателите - се социјално активни;
 • исхраната мора да биде избалансирана;
 • земаат витамински и минерални комплекси.

Когнитивните нарушувања се голем проблем за здравјето на луѓето. Когнитивното оштетување мора да се дијагностицира што е можно порано, со цел веднаш да се започне со лекувањето. Превенцијата треба да биде соодветна за да се избегне ризикот од повторување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате когнитивно оштетување и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Брадикардија (појавување симптоми: 2 од 11)

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 2 од 11)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Деменција (појавување симптоми: 2 од 11)

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 2 од 11)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Нарушување на дефицитот на вниманието (појавување симптоми: 2 од 11)

Појавата на компликации со концентрација и концентрација, како и појавата на невробихејвиорални нарушувања укажуваат на болеста "нарушување на дефицитот на вниманието" или скратено ADD. Децата се особено подложни на болеста, но манифестацијата на болеста кај возрасните исто така не е исклучена. Проблемите со болестите се карактеризираат со различни степени на сериозност, па затоа ADD не треба да се потценува. Болеста влијае на квалитетот на животот, неговата подложност, како и односите со другите луѓе. Болеста е доста комплексна, па пациентите имаат проблеми со учењето, изведување на било која работа и совладување на теорискиот материјал.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .