Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Соматоформно нарушување: симптоми и третман

Соматоформно растројство - главни симптоми:

Соматоформно растројство е збир на психогени патолошки состојби во кои се јавуваат проблеми со ментална природа зад соматовегетативните знаци. Иако симптомите се слични на соматските болести, сепак, тие не откриваат дополнителни органски манифестации, често се забележува дека неспецифично функционално нарушување од друга природа, кое бара континуирана дијагноза.

Врз основа на меѓународната класификација на болести (МКБ-10), соматоформното пореметување го прими кодот F45.

Соматоформно нарушување на нервниот систем не се базира на симулација на болеста кај пациентите со цел да се привлече внимание. Луѓето навистина страдаат и бараат посебно внимание од специјалисти.

Ментални нарушувања и болести на внатрешните органи се јавуваат барем оваа болест. Дијагностички болки и други симптоми не се потврдени, затоа, лекувањето се врши само симптоматски.

Етиологија

Соматоформно нарушување на автономниот нервен систем има одредени фактори на ризик кои предизвикуваат појава на абнормалности.

Конвенционално, тие се поделени на:

 • наследни уставни фактори;
 • психо-емоционални фактори;
 • органски фактори.

Наследни уставни фактори подразбираат неврофизиолошки карактеристики на централниот нервен систем на личноста, индивидуални карактеристики на карактер, тенденција за астенија , дисфорија, хистерија . За оваа група на фактори, лекарите вклучуваат прекумерна срамежливост, зголемена исцрпеност и емоционална личност.

Психо-емоционалните причини што се развиваат соматоформно вегетативно нарушување се ситуации кои негативно влијаат врз човечката психа од надворешната страна:

 • акутни и хронични состојби кои ја трауматизираат психата;
 • карактеристики на човековото образование;
 • семејните услови;
 • колективна атмосфера.

Органските етиолошки фактори на патолошкиот процес вклучуваат:

 • перинатална траума;
 • постнатални повреди;
 • хронични слабите процеси во телото;
 • хипоксични состојби.

Лекарите не дојдоа до консензус за природата на проблемот. Некои ја сметаат патологијата како манифестација на депресија во латентна форма, други ја пренесуваат болеста на група на дисоцијативни нарушувања.

Сепак, научниците веруваат дека сите пациенти го потценуваат прагот за физички непријатности. Што може да изгледа непријатно за обичниот човек, пациентите го сметаат за болка, што резултира со навика на лицето да го почувствува секој телесен сигнал како болно чувство. Теоретски, болеста од оваа природа може да се појави кај никого.

Соматоформен циклус

Класификација

Врз основа на модерната класификација на болеста, таа е поделена на следниве видови:

 • соматизирани нарушувања;
 • хипохондрици;
 • соматоформно вегетативно нарушување на нервниот систем;
 • отпорна соматоформна болка;
 • недиференцирано соматоформно нарушување.

Соматизираната форма на патолошкиот процес често се манифестира поради психолошки стрес . Патолошката состојба е обележана со хроничен тек.

Хипохондријалниот тип на повреда се карактеризира со непријатни чувства кај пациентот, кога здраво лице ќе ги смета за нормални.

Соматоформното пореметување на автономниот нервен систем е поврзано со појавата на поплаки за разни болести, чие присуство не е потврдено за време на дијагнозата.

Одржливото соматоформно нарушување на болката се карактеризира со појава кај пациенти, според нив, од болни чувства од различна природа и локација кои не се поврзани со присуство на било каква патологија. Болката е единствената жалба која трае од шест месеци до неколку години.

Недиференцирани лекари соматоформно растројство дијагностицираат кога пациентот има голем број на поплаки кои не одговараат на симптомите на нарушување со соматизација. Пациентите се загрижени за присуството на разни симптоми, се подложени на повеќе консултации и прегледи во медицински установи, се огорчени поради неможноста да се добие дијагноза.

Недиференцирано соматоформно растројство се разликува кај што пациентите категорично одбиваат да го прифатат заклучокот во врска со отсуството на соматски симптоми.

Симптоматологија

Соматизацијата на патолошкиот процес се карактеризира со следниве симптоми:

 • губење на видот;
 • губење на слухот;
 • губење на мирис;
 • недостаток на чувствителност на одреден дел од телото;
 • координатни дефекти;
 • целосна или делумна загуба на способноста за движење.

Хипохондријалните типови на болеста ја имаат следната клиничка слика:

 • пливање сензација, goosebumps;
 • болка сензации;
 • чувство на целосен физички стрес.

Почесто клиничката слика ги опфаќа проблемите со гастроинтестиналниот тракт и кардиоваскуларниот систем. Пациентот подразбира дополнителен проблем, освен основната болест.

Симптомите на соматоформното нарушување се различни, во зависност од видот на болеста: Следниве знаци се присутни кај нарушувањата на соматизацијата:

 • болки кои се движат низ телото;
 • надуеност;
 • постојано чувство на замор;
 • кашлица;
 • проблеми со гастроинтестиналниот тракт;
 • нарушување на урогениталниот систем.

Типично, пациентите ги комбинираат симптомите со присуство на болести на одредени органи или органски системи, што не е потврдено во времето на дијагнозата.

Хронично соматоформно нарушување на болката има единствен симптом - болка. Болките се ослабувачки, болни, манифестираат спонтано, пациентот се карактеризира со присуство на патологија на орган.

Недиференцирано соматоформно нарушување се карактеризира со присуство на разни поплаки од пациенти.

Дијагностика

Дијагнозата на соматоформните патологии е прилично комплициран процес. Постојат случаи кога пациентите категорично одбиваат да се консултираат со психотерапевт, дури и кога ќе добијат упат за испитување од страна на специјалисти од друга област.

За правилно дијагностицирање, клиничарот мора:

 • да научат за жалбите на пациентот;
 • врши инспекција;
 • да ја проучува историјата на болеста.

Лекарот мора да пропише премин на разни студии, врз основа на клиничката слика. Дијагностиката вклучува сите видови инструментални и лабораториски тестови. Диференцијацијата на патолошките состојби од други болести не е лесен процес.

Соматизираната форма на болеста бара диференцијација со такви состојби:

Психотерапевтот, со диференцијација помеѓу соматоформните нарушувања и соматските нарушувања, мора да утврди дали клиничката слика одговара на специфична соматска болест или не.

Депресијата и анксиозноста секогаш ги следат соматоформите нарушувања, но тие не треба да се дијагностицираат одделно. Очигледен симптом на лажни нарушувања е генерализација на чудни идеи кои се комбинираат со постандардната природа на соматски симптоми.

Третман

Третманот на соматоформно растројство се одвива со лекови, бидејќи хируршката интервенција е немоќна со проблем од ваква природа.

Од дрога, експертите инсистираат на употреба на овие средства:

 • транквилизери (Феназепам, Елениум);
 • антидепресиви (циталопрам, флувоксамин);
 • невролептици (Truksal, Sonapaks);
 • бета блокатори (атенолол, пропранолол);
 • лекови кои се способни да го стабилизираат расположението.
Феназепам

Транквилизаторите имаат анти-анксиозност, смирувачки ефект, можат да помогнат да се надминат стравовите и опсесивните дизајни на пациентот.

Со помош на антидепресиви може да се зголеми способноста за работа, расположение. Лековите придонесуваат за елиминација на емоционалната инхибиција.

Невролептиците обезбедуваат борба против прекумерната анксиозност и исцрпеност на автономниот нервен систем. Тие се користат, ако не се проследени со позитивни резултати по употреба на средства за смирување.

За да се елиминираат автономните симптоми (треперење, брза контракција на срцевиот мускул), користете бета блокатори.

Подготовките за стабилизирање на расположението се пропишани со присуство на:

 • промени во природата на функционирањето на автономниот нервен систем;
 • хронични нарушувања;
 • исцрпеност на автономниот нервен систем;
 • изречени промени во расположението.

Третманот на медицински начин вклучува употреба на лекови за подолг временски период (најмалку еден месец) со нивното постепено исклучување.

На дел од психотерапијата за третман се користат:

 • терапија за вработување;
 • методи за релаксација;
 • дезактивализација на трауматска ситуација;
 • методи на личен раст.

Вработување терапија се базира на ангажирање на пациентите во енергична активност. Може да се врши и во групи и поединечно.

Методите на релаксација вклучуваат:

 • автогени обуки (чија цел е да се намали високата емоционална тензија);
 • биофидбек (создавање на дополнителен канал на информации за вегетативните функции, со помош на кој ќе може да се контролираат);
 • дишење и релаксација;
 • сесија за релаксација (хипнотичка песна);
 • визуелизација (имагинацијата на мирни и пријатни слики за да се релаксира).

Обука за дишење и релаксација вклучува вежби за:

 • усни;
 • око;
 • челото;
 • јазик;
 • долна вилица;
 • раце;
 • подлактица;
 • назад;
 • вратот;
 • раменици;
 • градите;
 • стомакот;
 • колковите;
 • нозе.

Третманот на хронично нарушување на соматоформното болка обично е тежок. Психијатрискиот третман има поголем ефект врз овој тип на патологија отколку лекот.

Со навремено спроведување на сите неопходни процедури и правилно пропишан третман може да се постигнат добри резултати, бидејќи прогнозата на патолошкиот процес е многу поволна.

И покрај ова, хипохондриалното растројство има долгорочен, но незапирлив тек. Повеќе од половина од пациентите со хипохондриално нарушување, симптомите перзистираат пет години.

Соматоформно растројство на личноста со погрешна дијагноза е полн со сериозни последици, барем од земање разни лекови.

Можни компликации

Компликациите ќе се појават само ако третманот не се започне навремено и само земајќи го во предвид интегрираниот пристап.

Можеби развојот на психолошки и физички патолошки процеси. Кога првите симптоми на нејасни Битие треба да побараат лекарска помош - би било несоодветно дури и да се употреби лек.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Somatoform нарушување и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алкохолна цироза (појавување симптоми: 3 од 16)

Алкохолната цироза е болест која има хроничен тек и е предизвикана од редовното труење на клетките на црниот дроб со алкохол и нивната последователна смрт. Во денешниот свет, алкохолот е широко достапен, а многу луѓе го користат пред јадење како аперитив. Сепак, малкумина мислат дека редовната консумација на алкохол води до оштетување на клетките на црниот дроб, со последователен развој на цироза. Обично се верува дека само оние лица кои пијат алкохол често и во големи количини може да страдаат од оваа патологија, но всушност алкохолната цироза на црниот дроб може да се развие дури и кај оние кои пијат малку, но редовно.

...
Емболија на маснотии (појавување симптоми: 3 од 16)

Терминот "емболизам" се однесува на патолошка оклузија на крвните садови од оние супстанции кои вообичаено не можат да бидат во нив. Масното емболија, според тоа, е патологија во која садовите се запушени со капки на маснотии, поради што е нарушен протокот на крв, со сите последователни последици.

...
Парестезија (појавување симптоми: 3 од 16)

Парестезијата е специфичен тип на нарушување на чувствителноста, придружено со голем број непријатни чувства. Во скоро сите случаи, патологијата е секундарна, односно е формирана во позадина на други заболувања.

...
Фиброма (појавување симптоми: 3 од 16)

Фиброма - е бенигна формација која се состои од влакна на зрелите сврзни ткива, кои се наоѓаат во речиси сите органи и системи. Од ова произлегува дека туморот може да има апсолутно никаква локализација.

...
Хордома (појавување симптоми: 3 од 16)

Хордома се однесува на бенигни неоплазми, и се појавува од остатоците на хормонот на ембрионот. Вообичаено, туморот се формира во основата на черепот (40% од случаите) и во областа на сакрумот. За оваа неоплазма, како и за другите бенигни, карактеристичниот бавен раст е карактеристичен. Од сите форми на централниот нервен систем, фреквенцијата на хордомата е 1%.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .