Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдром на Реје: Симптоми и третман

Рејевиот синдром - главните симптоми:

Синдром на Reye (Reye-ов синдром) - акутна енцефалопатија, откажување на црниот дроб, придружена со оштетување на црниот дроб. Патологијата е опасна по живот. Рејевиот синдром кај деца се јавува претежно до 16 години. Кај возрасните, патолошкиот процес ретко се дијагностицира. Тоа е предизвикано со земање лекови кои содржат ацетилсалицилна киселина за време на третманот со АРВИ.

Прв пат целосен опис на болеста беше обезбеден од патологот Реј од Австралија, и оттогаш тој е именуван по него. Првично, експертите го поврзуваат ова нарушување исклучиво со случаи на енцефалопатија (невролошка патологија на мозокот) додека земаат аспирин за вирусно заболување. Денес, синдром на Reye е поврзан со аспирин или класичен Рејес е различен.

Аспиринот е неопасен лек, кој често се користи за лекување на деца и возрасни. Сепак, само неколку луѓе мислат дека лекот може да предизвика непоправлива штета на телото на детето. До денес, интеракцијата на земање на ацетилсалицилна киселина и синдромот на Reye не е целосно позната.

Етиологија

Потеклото на болеста не е целосно разбрано. Најважното нарушување во акутната кумулативна загуба на митохондријалната функција е дво-мембрански органоиди до еден микрометар во должина.

На почетокот на својата работа за етиологијата на болеста, тој беше поврзан со разни вирусни заболувања. Подоцна, стана јасно дека Ray's синдромот бил предизвикан од употребата на салицилати, кои успешно ги третирале вирусни инфекции - не предозирање, туку лекови во нормален опсег за различни возрасни категории.

Постојат неколку случаи кога болеста била поврзана со преносот на крвен роднина, но опцијата не е целосно проучена. Се претпоставува дека наследниот фактор може да игра улога.

Патогенезата е поврзана со оштетените митохондрии, кои можат да бидат предизвикани од ендогени или егзогени фактори. Се верува дека синдромот се манифестира кај деца со конгенитална субклиничка инсуфициенција на митохондријалните ензими.

По асимилација на ацетилсалицилната киселина во телото, неговите метаболити се локализирани во црниот дроб, каде што имаат деструктивен токсичен ефект врз митохондриите, поради што се формира масна инфилтрација на црниот дроб и апоптозата на хепатоцитите.

Болеста речиси никогаш не се појавува кај лице неколку пати. Овој факт не може да се објасни со современата медицина.

Класификација

Болеста е класифицирана според нејзината фаза:

 • фаза нула (има знаци на масна хепатоза);
 • првата фаза (чести емтички желби, замор);
 • втората фаза (палпитации, дишењето станува почеста, се појавуваат конвулзии);
 • третата фаза (нарушување на црниот дроб, ученички рефлекси, кома);
 • четврта фаза (продлабочување на кома, недостаток на одговор на надворешни стимули).

Во првата фаза, стапката на преживување е 95%, во присуство на третата фаза - 40-50%, при четвртата шанса за преживување не надминува 5%.

Што е Реј-ов синдром

Симптоматологија

Со Реј-ов синдром, нивото на водороден нитрит и киселоста во крвта се зголемуваат, додека нивото на гликоза драматично се намалува. Црниот дроб почнува да отекува, телото акумулира маснотии. Конвулзивната состојба и губењето на свеста предизвикуваат оток на мозокот .

Симптоми на Рејевиот синдром кај деца (до 2 години):

 • нарушување на дебелото црево;
 • брза респираторна стапка.

Синдром на Reye кај постарите деца и адолесцентите се манифестира со присуство на такви знаци:

 • поспан состојба;
 • постојано повраќање.

Паралелниот развој на синдромот се карактеризира со:

 • раздразлива и агресивна состојба;
 • дезориентација;
 • конвулзивни напади;
 • парализа на екстремитетите;
 • губење на свеста;
 • нарушена функција на бубрезите;
 • ниско ниво на свест.

Симптомите на Рејевиот синдром обично се појавуваат 3-5 дена по вирусна болест.

Ако се забележи појава на првите симптоми, често се случува пациентот да нема апетит, па затоа не треба да го присилите да јаде. Треба да се додадат повеќе телесни течности за да се спречи дехидрација , па затоа треба да ви биде понудено да пиете колку што е можно повеќе.

Дијагностика

Тешко е специјалист да го дијагностицира Реј-ов (Ray's) синдром, бидејќи нема карактеристични симптоми својствени за оваа болест.

Лекарот мора:

 • да го испита пациентот;
 • да научат за присуството на хронични заболувања кај пациентот;
 • откриваат жалби по деца.

Задолжително назначен за текот на лабораториските студии:

 • комплетна крвна слика;
 • уринализа;
 • биохемиски тест на крвта;
 • тест за оштетување на оксидација на масни киселини.

Од не-инвазивни методи на испитување, се практикува назначувањето на ултразвучна дијагноза на абдоминалните органи.

Можен рецепт на инвазивни дијагностички процедури:

 • лумбална пункција (за побивање на енцефалитис и менингитис) - земање на мала количина на цереброспинална течност од 'рбетот на детето;
 • биопсија на црниот дроб (за да се исклучат други болести кои предизвикале оштетување на организмот) - специјалист прави перфорација на абдоменот во црниот дроб за дијагноза;
 • биопсија на кожата (мала површина на кожа се зема за анализа на нарушена оксидација на масни киселини);
 • пресметана и / или магнетна резонанца (способност да се види детална слика на мозокот, така што е јасно што предизвикало промени во состојбата на пациентот).
Како се прави лумбалната пункција

Лекарот мора компетентно да може да ја разликува болеста од следново:

По надминување на патолошката состојба, пациентите треба да ја посетат генетиката за консултации врз основа на откривање на вродени болести.

Третман

Третманот на Ray's синдром во случај на манифестација на карактеристични симптоми се изведува исклучиво во болница. Симптоматска терапија, базирана на одржување на виталните телесни функции.

Пациентите се пропишани:

 • воведувањето на гликоза (бидејќи неговата непрофитабилна количина мора да се обнови);
 • воведувањето на витамин К и свежа замрзната плазма (за нормализирање на коагулацијата на крвта);
 • Манитол (за да се елиминира отекувањето на мозокот);
 • трансфузија на крв (по назначување).

Лекарите постојано ја следат состојбата на пациентот. Дневно изведено:

 • контрола на интракранијалниот притисок;
 • мерење на составот на гасот во крвта;
 • мерење на крвниот притисок;
 • контрола на фреквенцијата на респираторните движења;
 • мерење на пулсот.

Ако пациентот е во кома, третманот е насочен кон отстранување на лицето од кома и спречување на смрт. Кортикостероидите активно се користат за да се спречи развојот на воспалителниот процес во мозочното ткиво.

Превенција

Спречувањето на Реј-ов синдром ги вклучува следните ставки:

 • треба внимателно да го следите здравјето на детето со ARVI ;
 • потребно е да се контактираат лекарите за помош при првите цревни нарушувања;
 • не можете да се само-лекувате;
 • исклучување на лекови кои содржат ацетилсалицилна киселина.

Во последниве години, стапката на морталитет кај пациенти со присуство на Ray's синдром е значително намалена. Прогнозата зависи само од промените во функциите на централниот нервен систем и брзината на развој на дефекти.

Ако пациентот успеал да ја надмине акутната фаза на Реј-ов синдром, се предвидува брзо закрепнување. Постојат моменти кога се појавуваат знаци на оштетување на мозокот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Синдром на Реје и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: педијатар , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипертермија (појавување симптоми: 6 од 18)

Хипертермијата е заштитна и адаптивна реакција на човечкото тело, што се манифестира како одговор на негативните ефекти на разните стимули. Како резултат на тоа, процесите на терморегулација во човечкото тело постепено се преуредуваат, а тоа доведува до зголемување на телесната температура.

...
Хипогликемија (појавување симптоми: 5 од 18)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 5 од 18)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување симптоми: 5 од 18)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Тромбоемболизам (појавување на симптоми: 5 од 18)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .