Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стереотип: Симптоми и третман

Стереотип - главните симптоми:

 • Оштетен слух
 • Ментална ретардација
 • Заматен вид
 • Хиперактивност
 • Немир
 • Повторување на истите зборови и фрази
 • Нарушувања на менталниот развој
 • Изведете го истиот тип на дејство во круг
 • Говорењето е бесмислено
 • Неразумно се смее
 • Плаче без причина
 • Ги изведува истите движења неколку минути

Стереотип е прекршување на психијатриска природа, во која пациентот ги повторува истите дејства без семантички или целни оптоварувања. Моторните стереотипи кај децата се најизразени кај аутизмот и другите слични нарушувања.

Како по правило, симптомите на оваа болест се јавуваат кога едно лице доживува страв, анксиозност, емоционална возбуда и е во непријатна ситуација за себе. На овој начин, бебето или веќе возрасното лице се обидува да се смири.

Клиничката слика за таквата патологија ќе биде поголема веројатност да биде колективна - се појавуваат симптоми и на самиот стереотип, така и на болеста, која е коренот. Стереотипирањето кај децата се третира само преку интегриран пристап: земање лекови, часови со детски медицински психолог, мерки за рехабилитација. Затоа, под услов терапијата да се спроведува сеопфатно и навремено, прогнозата е релативно поволна.

Етиологија

Стереотипот обично е предизвикан од патолошки процеси кои доведуваат до нарушување на мозокот, централниот нервен систем. Во исто време, треба да се забележи дека секој од нас прави стереотипни движења - во процесот на зборување, размислување, додека прави некоја работа. Стереотипи кај аутизам и други болести се поизразени.

Стереотипите може да се должат на следните етиолошки фактори:

Покрај тоа, треба да се истакнат голем број на предиспонирачки фактори, кои исто така може да предизвикаат појава на такво нарушување:

 • одложена психолошка траума што довела до психијатриски нарушувања;
 • минати операции на мозокот;
 • зголемена подложност на негативни психолошки фактори;
 • негативно емотивно влијание на долга и систематска природа.

Во овој случај, наследниот фактор не е исклучен. Ако постои таква болест во семејната историја, веројатноста за нивниот развој кај дете значително се зголемува.

Во исто време, треба да се разбере дека стереотипот не е посебен патолошки процес - во општ контекст треба да се смета како симптом или последица на основната причина. Затоа, на елиминација на оваа повреда треба да му се пристапи на сеопфатен начин - пред сè, основната болест треба да се отстрани.

Класификација

Таквата повреда се класифицира според природата на клиничката слика.

Се разликуваат следниве форми:

 • Моторни стереотипи - пациентот периодично ги прави истите движења. Како по правило, нападите се случуваат за време на психо-емоционална возбуда.
 • Говор стереотипи - пациентот постојано ги повторува истите зборови или цели фрази. Во овој случај, семантички товар што не го носат.
 • Сензор-мотор - бебето може да направи движења од ист тип - Бришење на очи, извиткување на косата, прошетка низ круг.

Одделно, треба да се каже за овој тип на патолошки процес како динамичен стереотип. Во овој случај, клиничката слика може да комбинира неколку форми на ова нарушување. Покрај тоа, детето може да врши ист тип на дејство секој ден. На пример, за да одиш на училиште по ист пат, чувај ја вратата од собата секогаш отворена, остави некој предмет строго на своето место, и така натаму.

Општо земено, определувањето на формата на патолошкиот процес не е тешко, бидејќи клиничката слика има специфични знаци.

Симптоматологија

Клиничката слика на ова прекршување ќе се карактеризира во зависност од формата на протокот.

Значи, стереотипите во говорот ќе се манифестираат како следниве симптоми:

 • детето постојано ги повторува истите зборови или фрази (упорност);
 • изговорениот збор нема значење;
 • нападите се карактеризираат со периодичност, по правило, по силен стрес , емоционален шок.

Моторниот стереотип се изразува во хаотични или хомогени движења: мавтајќи со рацете, шетајќи по круг, и така натаму. Фреквенцијата на манифестации на напади е иста како во горниот случај.

Најизразената клиничка слика се карактеризира со динамична стереотипност.

Во овој случај, може да има симптоми како што се:

 • детето ги извршува истите дејства во круг - преуредува играчки, истура песок;
 • ги прави истите движења неколку минути;
 • се однесува неспокојно, може да биде хиперактивно;
 • ги изговара истите зборови;
 • без причина, може да почне да плаче или да се смее.

Манифестацијата на таков симптом, ако не започне терапија навремено, доведува до целосна социјална неприлагодливост на бебето. Покрај тоа, треба да се запомни дека целокупната клиничка слика ќе биде надополнета со специфични знаци на основната причина, па динамичната стереотипност ќе биде надополнета со знаци на нарушена ментална ретардација, ментална ретардација. Исто така, овие деца често имаат проблеми со слухот и видот.

Ако постои таков симптом, родителите треба веднаш да побараат медицинска помош. Лекарот ќе спроведе истражување, ќе ја утврди основната причина и ќе пропише курс на терапевтски интервенции.

Дијагностика

Дијагностичката програма ги опфаќа следните активности:

 • визуелно испитување на детето;
 • откривање на сегашната клиничка слика, собирање лична и семејна историја;
 • проучување на медицинската историја на пациентот.

Дополнително, може да се бараат дополнителни лабораториски и инструментални методи за испитување:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • психијатриски тестови.
Компјутеризирана томографија на детето

Можеби ќе треба да се консултирате со невролог, офталмолог, отоларинголог, детски психолог, логопед.

Третман

Третманот на стереотипот се врши само симптоматски, бидејќи главниот тек на терапијата треба да биде насочен кон елиминација на основната причина.

За да ги коригирате нападите, користете ги следните методи:

 • замена - некои акции се заменуваат со други што нема да му наштетат на детето себе или на другите;
 • префрлување - на пациентот му се дава можност да изврши други дејства, а нападот постепено исчезнува;
 • прекин - детето е забрането да изведува одредени дејства, што постепено ја намалува фреквенцијата на нападите.

Лекарот може да препише лекови како додаток ако детето е хиперактивно , не спие и јаде, или има хистерија .

Во овој случај не постои недвосмислена прогноза, бидејќи сè зависи од коренот. Затоа, родителите чии деца се изложени на ризик треба да побараат медицинска помош навремено и да не се третираат.

Специфична превенција, за жал, не постои. Жените со семејна историја на болеста, кои се вклучени во етиолошката листа, треба да планираат бременост, да бидат внимателни за нивното здравје за време на периодот на раѓање.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате стереотип и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ангелман синдром (појавување симптоми: 3 од 12)

Ангелман синдром е ретка генетска болест кај која постои застој во менталниот и менталниот развој, како и нарушена моторна координација и други абнормалности. Ангелман синдром се јавува кај деца од шест месеци до една година. Поради фактот што ова е генетски дефект, нема лекување со лекови. Како терапија се користат различни методи кои можат да го подобрат животот на еден таков пациент. На пример, синдром Ангелман може да се олесни ако терапевтската масажа и физиотерапевтските процедури се изведуваат уште од рана возраст.

...
Спинална хернија (појавување симптоми: 3 од 12)

Спиналната хернија е тежок патолошки процес, често од вродена природа, што се јавува кога задниот ѕид на 'рбетниот канал не се отвара. Преку резултирачкиот дефект е ослободување на дура матер, цереброспинална течност, нервни корени, оштетување на мозокот.

...
Нарушување на дефицитот на вниманието (појавување симптоми: 2 од 12)

Појавата на компликации со концентрација и концентрација, како и појавата на невробихејвиорални нарушувања укажуваат на болеста "нарушување на дефицитот на вниманието" или скратено ADD. Децата се особено подложни на болеста, но манифестацијата на болеста кај возрасните исто така не е исклучена. Проблемите со болестите се карактеризираат со различни степени на сериозност, па затоа ADD не треба да се потценува. Болеста влијае на квалитетот на животот, неговата подложност, како и односите со другите луѓе. Болеста е доста комплексна, па пациентите имаат проблеми со учењето, изведување на било која работа и совладување на теорискиот материјал.

...
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 2 од 12)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Стеноза на садовите (појавување симптоми: 2 од 12)

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .