Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдром на Burnout: симптоми и третман

Синдром на Burnout - главните симптоми се:

Синдромот на емоционална изгореница (CMEA) е патолошки процес, кој се карактеризира со емоционална, ментална и физичка исцрпеност на телото, главно произлегувајќи во работната сфера, но не се исклучуваат проблеми од лична природа.

Овој патолошки процес е карактеристичен за луѓето чија работа се состои во постојана интеракција со други луѓе (лекари, наставници, социјални работници, менаџери). На Европската конференција на СЗО (Светска здравствена организација) дојде до заклучок дека стресните ситуации во однос на позадината на работата се огромни проблеми за една третина од земјите на Европската унија, а трошоците за решавање на проблемите со менталното здравје се 3-4% од бруто националниот доход на земјата.

За прв пат, феноменален феномен беше опишан во 1974 година од страна на психијатар од Америка, Х. Фројденбергер. Лекарот ги опиша феномените што им беа неразбирливи во неговите колеги, бидејќи тие постојано останаа во близок контакт со пациентите. Подоцна е опишан Кристин Маслах синдром. Таа го опиша концептот како синдром на емоционална и физичка исцрпеност паралелно со формирање на негативна самодоверба, негативен став кон работата.

Етиологија

Често, ЦЕЕА е поврзана со тешкотии на работното место, но, синдромот, исто така, може да се појави кај млади мајки и домаќинки, и се манифестира во губење интерес за нивните должности. Врз основа на статистичките податоци, синдромот е забележан кај луѓе кои секојдневно се занимаваат со човечкиот фактор.

Причините за КМЕА се поделени во две групи:

 • објективни причини;
 • субјективни причини.

Субјективни причини вклучуваат:

 • индивидуални карактеристики на лице;
 • возрасни карактеристики;
 • систем на животни вредности;
 • индивидуален однос кон спроведувањето на секаков вид на активност;
 • преценето ниво на очекувања од работа;
 • висок праг на морални принципи;
 • проблем ако не е потребно.

Од објективни причини се вклучуваат:

 • зголемени работни оптоварувања;
 • нецелосно разбирање на нивните одговорности;
 • несоодветна социјална и / или психолошка поддршка.

Објективни причини се директно поврзани со службените должности на едно лице.

Изложени на ризик да ги натераат луѓето кои злоупотребуваат алкохол или енергетски пијалаци, со зависност од никотин. На овој начин, тие се обидуваат да ги максимизираат своите перформанси во случај на проблеми при работа. Сепак, лошите навики можат само да ја влошат ситуацијата.

Креативните поединци исто така се предмет на емоционално избувнување: стилисти, писатели, уметници и уметници. Причините за нивниот стрес лежат во фактот што не можат да веруваат во сопствената сила. Ова е особено изразено кога нивниот талент останува непроценет од страна на јавноста, или пак следат негативни критики од критичарите.

Сепак, секое лице може да го стекне овој тип на синдром. Ова може да предизвика недостаток на разбирање и недостаток на поддршка од најблиските, поради што едно лице се преоптоварува со работа.

Во првите редови е забележан синдром на емоционална исцрпеност кај лекарите и наставниците. Ограниченото однесување на часовите, како и одговорноста за врвно управување, е провокација на ментално растројство. Мигрени , немирен сон, промени во тежината, поспаност во текот на денот - сето тоа придонесува за емоционалниот синдром на изгореници кај наставниците и лекарите. Исто така е можно манифестирање на рамнодушност кон учениците, придружено со агресија, нечувствителност и недостаток на желба да се почувствуваат проблемите на адолесцентите. Раздразливоста првично се манифестира во латентна форма, потоа доаѓа до непријатни, конфликтни ситуации. Некои се затвораат во себе и престанат да контактираат со пријателите и роднините.

Со развојот на овој тип на синдром кај наставниците, важни се и надворешните и внатрешните фактори.

Надворешни фактори вклучуваат:

 • одговорност за процесот на учење;
 • одговорност за ефективноста на извршената работа;
 • недостаток на потребна опрема.

Внатрешните фактори вклучуваат дезориентација на личноста и емоционално влијание.

Психологијата на болеста меѓу наставниците е обележана и со зголемено ниво на агресија, непријателски однос кон другите, како резултат на тоа, промена во однесувањето во негативна насока, сомневање и недоверба кон роднините и колегите, презир на целиот свет.

Синдромот на изгореници кај здравствените работници се карактеризира со стрес, ноќна должност, неправилен распоред, потреба за континуирана обука.

Синдромот на изгореници на родителите, особено мајките, се манифестира заради фактот што тие треба да вршат голема работа и да станат дел од неколку социјални улоги во исто време.

Класификација

Врз основа на теоријата на Ј. Гринберг, се разликуваат следните фази на синдром на горење:

 • првата фаза - постојаниот стрес во работниот план, кој е во состојба да ја намали физичката енергија на лицето во однос на задоволството на вработените со обезбедената работна активност;
 • втората фаза - пад на интересот за работната сфера, нарушување на спиењето, прекумерна замор;
 • третата фаза - работа без слободни денови, се забележува присуство на искуства, а лицето станува ранливо за болести;
 • четврта фаза - во телото прогресивни хронични процеси кои се поврзани со незадоволство со себеси како личност, како и во работниот план;
 • петтата фаза - тешкотиите на физичкиот и психо-емоционалниот план придонесуваат за развојот на болести опасни по живот.

Долгорочното функционално оптоварување во отсуство на доверливи меѓучовечки односи е главен фактор во формирањето на стресна состојба.

Фаза на избувнување од страна на Ј. Гринберг

Симптоматологија

Знаците на синдром на изгореници може да се поделат во три групи:

 • физиолошки знаци;
 • психо-емоционални знаци;
 • одговори на однесувањето.

Физиолошките знаци вклучуваат:

 • брзо чувство на чувство на замор;
 • чувство на замор после починка;
 • мускулна слабост;
 • повторени напади на главоболка, вртоглавица;
 • слабеење на имунитетот;
 • појава на пролонгирани вирусни и заразни болести;
 • болка во зглобовите;
 • прекумерно потење;
 • несоница

Психо-емоционалните симптоми вклучуваат:

 • чувство сосема сам;
 • негирање на моралните правила;
 • постојано обвинување на најблиските;
 • недостаток на вера во себе и во вашите способности;
 • уништување на идеалот;
 • депресивно расположение;
 • нервоза;
 • прекумерна жешка темперамент;
 • песимизам

Однесување реакции:

 • појава на професионално уништување;
 • желба да биде целосно сам;
 • избегнување на одговорност за сторени дејства;
 • појавата на лоши навики поради желбата да се скрие од она што се случува.

Клиничките симптоми ја изедначуваат болеста со депресивно растројство, но синдром на изгорен синдром има поповолни прогнози за едно лице да се врати во секојдневниот живот.

Дијагностика

За правилно дијагностицирање на синдромот, докторот треба:

 • да ја испита медицинската историја на пациентот;
 • да научат за присуството на хронични заболувања;
 • да ги разјасни симптомите за кои пациентот може да се жали;
 • да дознаеш за присуство на лоши навики.

Следниве лабораториски тестови се доделуваат:

 • комплетна крвна слика;
 • брз тест на функционирање на црниот дроб и бубрезите;
 • тест за одредување на нивото на електролити во крвта.

Исто така, лекарите се придржуваат на главниот дијагностички метод развиен од В. Бојко - тестирање, кој вклучува 84 изјави, а пациентот мора да го изрази својот став кон фразите со одговори "да" или "не".

На овој начин, можете да ја идентификувате фазата на синдромот:

 • напонска фаза;
 • отпорна фаза;
 • фаза на исцрпеност.
Фази на изгорување

Напонската фаза ги вклучува следните клинички знаци:

 • незадоволство со себеси како личност;
 • анксиозност и депресија ;
 • доживува ситуации кои го трауматизираат менталното здравје;
 • заробени.

Фазата на отпор се состои од следните дијагностички симптоми:

 • несоодветен емотивен, селективен одговор;
 • емоционална и морална дезориентација;
 • проширување на економијата на емоции;
 • намалување на работните обврски.

Фазата на осиромашување се карактеризира со:

 • недостаток на емоции;
 • емоционална оддалеченост;
 • деперсонализација;
 • психосоматски и психо-вегетативни нарушувања.

Резултатите од тестот се пресметуваат со употреба на специјално развиен софистициран систем. Експертите го оценуваа одговорот на секоја изјава со одреден број поени и користеа систем од три чекори за добивање индикатори, резултатите од тестовите и симптомите кои се карактеристични за пациентот.

Диференцијалната дијагноза се изведува со ментални нарушувања кои не се зависни од влијанието на надворешните фактори. Често, тешко е за специјалистите да дијагностицираат синдром на горење и хроничен замор синдром. Разликата меѓу нив лежи во фактот што првите во повеќето случаи влијаат на работен аспект и синдром на хроничен замор - сите аспекти на животот на пациентот.

Третман

Третманот на формираниот синдром се изведува со користење на:

 • психотерапија;
 • фармаколошки третман;
 • реорганизација на работната средина;
 • комбинации на промени во работната средина со рехабилитација и преквалификација.

Додека работеле со пациенти, психолозите се придржуваат кон следниве активности:

 • спроведување обука за комуникациски вештини - предавање на вештините на ефективна интерперсонална комуникација, помагајќи да се сфати важноста на постоењето на најблиски во животот на пациентот;
 • обука на позитивни перспективи на нештата - учење за оптимизам, перцепција на ситуацијата повеќе од позитивната страна отколку од негативното;
 • спречување на фрустрации - учење за реално да се проценат нивните способности и способности;
 • обука за самодоверба - користејќи ја техниката "магија продавница" (пациентот замислува дека тој завршил во магична продавница каде што може да се здобие со карактерот на исчезнатите карактери) психолози работат на зголемување на нивото на самопочит кај пациентот;
 • разјаснување по сериозен настан - пациентот ги изразува своите мисли и чувства за глобален настан (лекувањето со користење на овој метод активно се користи во странство);
 • учење техники за релаксација.

Техники за релаксација вклучуваат:

 • мускулна релаксација (Јакобсон техника);
 • трансцендентална медитација;
 • автогена обука (Schulz техника);
 • метод на произволна само-сугестија (метод на купе).
Метод Емил Куе

Лековита терапија вклучува употреба на одредени лекови:

 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • β-блокатори;
 • апчиња за спиење;
 • лекови на неврометаболичко дејство.

Специјалистите исто така се соочуваат со ситуации кога синдромот брзо се развива, а пациентот има многу негативен став кон колегите, кон работата, кон другите. Во овој случај, задачата на лекарот е да го убеди лицето да ги промени работните места и животната средина, на пример, да се пресели во друг град, бидејќи тоа ќе биде од корист за пациентот и веднаш ќе се забележи подобрување на благосостојбата.

Превенција

Превенцијата на синдромот на таква клиничка слика е условно поделена на:

 • физичка профилакса;
 • емоционална профилакса.

Физичка превенција на избувнување вклучува:

 • усогласеност со правилната исхрана (исхраната треба да вклучува храна која содржи витамини, растителни влакна и минерали);
 • чести прошетки, рекреација на отворено;
 • редовна физичка активност;
 • почитување на правилниот начин на денот;
 • здрав сон (најмалку осум часа).

Емоционалната превенција на синдром на горење вклучува:

 • викенди кога едно лице може да посвети време на себе;
 • задолжително отсуство најмалку еднаш годишно;
 • анализа на рефлексии, ситуации кои го вознемируваат лицето;
 • правилна приоритизација (приоритетно исполнување на неопходните случаи);
 • медитација;
 • обуки;
 • ароматерапија.

Не постои универзално решение за проблемот со синдром на изгореници. Хармониското постоење е својствено само на оние кои научиле правилно да ги постават животните приоритети.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром на изгореници и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гигантизам (појавување симптоми: 5 од 20)

Гигантизмот е болест која напредува поради зголемено производство на хормон за раст од страна на хипофизата (ендокрина жлезда). Ова предизвикува брз раст на екстремитетите и торзото. Покрај тоа, пациентите често имаат намалување на сексуалната функција, инхибиција на развојот. Во случај на прогресија на гигантизмот постои голема веројатност дека едно лице ќе биде бесплодно.

...
Лобарна пневмонија (појавување симптоми: 5 од 20)

Лобарна пневмонија е воспаление на белодробното ткиво кое не се шири низ белите дробови, но влијае на еден или повеќе од неговите лобуси. Главната група за ризик се состои од мали деца и постари лица. Главната причина за развојот на болеста е патолошкиот ефект на патогениот агенс (вирус или бактерија), кој може да влезе во телото на неколку начини.

...
Метехоглобинемија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Methemoglobinemia е болест во позадина од која се зголемува нивото на метхемоглобин или оксидираниот хемоглобин во главната биолошка течност на една личност. Во такви случаи, степенот на концентрација се зголемува над нормалата - 1%. Патологијата е вродена и стекната.

...
Q треска (појавување симптоми: 5 од 20)

Q треска - акутна природна фокална инфективна болест, спаѓа во групата на рикетциоза, има и други имиња (Burnet-ова болест, Q-треска, коксиелоза). Рикетиозите се специфични отпорни на околината и се способни за спорулање на бактериите кои предизвикуваат болест кога се проголта.

...
Астено-вегетативен синдром (појавување симптоми: 5 од 20)

Астенивенгетативен синдром (АБЦ) е патолошки процес во кој се јавува функционално нарушување на автономниот систем, кое е одговорно за функционирањето на внатрешните органи. Најчесто, таквото прекршување произлегува како резултат на неспособноста на лицето соодветно да одговори на стресни ситуации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .