Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трихофагија: Симптоми и третман

Трихофагија - главни симптоми:

 • Анксиозност
 • Агресија
 • Повлекување на косата
 • Јадењето на косата

Трихофагија е ментална болест која се манифестира во опсесивна желба да ја јаде косата. Во Меѓународната класификација на болести, овој наслов е назначен F98.4. Во повеќето случаи, патологијата од оваа природа се базира на стрес шокови и повреди на рана возраст.

Оваа болест може да се појави на било која возраст. Клиничката слика е специфична, па затоа проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот е пропишан индивидуално и вклучува само интегриран пристап. Радикална интервенција е потребна во екстремни случаи, поради последиците од користење на косата.

Етиологија

Во психијатрија, многу болести потекнуваат од детството.

Може да се идентификуваат следниве причини кои можат да предизвикаат трихофагија:

 • страв да биде осамен, кој достигнува критично ниво;
 • семејни проблеми, студени односи со мајка и татко;
 • разни видови зависност - зависност од дрога, алкохолизам;
 • продолжени депресивни епизоди;
 • губење на некој близок или некој близок.

Можете да ја следите врската со возраста на лицето и да го делите ова нарушување во два периода. Во детството, тие сакаат да ги повлечат косата кон устата, да ги вртат на прстите, да ги повлечат косите на главите (во стресни ситуации, додека читаат или во други активности кои бараат внимание).

Веќе во трибунагијата во пубертетот добива интензитет - почнува вистинското јадење на косата. За време на патопсихолошките студии, психолози и психијатри утврдиле дека таквите луѓе имаат суров, цврст карактер, заземаат лидерска позиција во компанијата, не ја толерираат неправдата, се непоколебливи во своите одлуки, па затоа самоповредувањето, болката од извлекување на косата не предизвикува физички непријатности. Од детството, таквите луѓе се во ригидна рамка, повлекувајќи се од што добивале физичко казнување. Причините можат да се доживеат во претходно тешкиот стрес.

Симптоматологија

Треба да се забележи дека во скоро сите случаи трихофагија се појавува против позадината на трихотиломанија , односно преценет и неодолива идеја за извлекување на косата. На овој начин се укинува вознемиреноста, а лицето се смирува. Поретко има случаи кога некое лице не сака да ја јаде косата, туку косата на други луѓе. Причината за ова однесување не може да се објасни.

Често, пациентите јадат дел од косата - коса фоликул, само повремено целосно целата коса. Ова може да предизвика не само непријатност, туку исто така да предизвика сериозни проблеми со желудникот, бидејќи косата не се вари, и во одредено време може да формира грутка - bezoar. Rapunzel-ов синдром е исто така познат - состојба каде безоатарот го исполнува целиот стомак, а потоа продира во цревната празнина, поради што човекот не може да јаде, бидејќи храната не продира во стомачната празнина.

Трихофагија спаѓа во категоријата на опсесивно-компулсивни нарушувања: првично постои опсесивна желба да се има коса (опсесија), тогаш се случува опсесивно дејство (присила). Главните знаци на трихофагија:

 • неукротимна желба да ја јаде косата;
 • зголемено ниво на општа вознемиреност;
 • ненадејни изливи на агресија, ако не можете да ги реализирате своите желби;
 • по јадење на косата, нивото на анксиозност се намалува, пациентот се чувствува задоволство, среќа;
 • косата се повлече не само на главата, туку и на други делови од телото (на глава, гради, пуби, понекогаш на нозете и пазувите);
 • употребата на коса не предизвикува гадење и повраќање.

Во почетните фази на болеста, критиката на неговата состојба е отсутен, односно пациентот категорично го негира постоењето на проблеми, вели дека сè е во ред со него. Често родителите или другите блиски роднини бараат помош.

Третман

За жал, трихофагија се одредува веќе во подоцнежните фази, кога едно лице влегува во психијатриска болница по операција за интестинална или гастрична опструкција.

Сложениот третман се смета за ефикасен, користејќи антипсихотици, главно:

 • 2. генерација на антипсихотици (оланзапин 5-30 mg, арипипразол 15-30 mg, кветиапин 100-200 mg дневно);
 • антидепресиви - SSRIs (пароксетин, флуоксетин, есциталопрам), трициклични антидепресиви (амитриптилин), SIOZS и H (венлафаксин);
 • транквилизери (Гидазепам 150-200 mg дневно, понекогаш Сибазон 5-10 mg на ден);
 • стабилизатори на расположението или стабилизатори на расположението (Валпроком 900-1500 mg дневно).

Исто така, сметаат дека употребата на методи за психотерапија е поефективна (CPT, хипноза - сите овие типови се изведуваат поединечно и во групен редослед). Психотерапијата е основа во третманот на трихофагија, бидејќи е неопходно да се влијае на свеста и потсвеста на пациентот, а причините се скриени во искуствата и детските трауми на една личност. Помош во ова може да се професионалци кои се занимаваат со опсесивно-компулсивни нарушувања.

Превенција

Менталните болести се непредвидливи, па дури и изборот на лекови е многу сложен и индивидуален. Трихофагија е смртоносна само индиректно - поради компликациите на кои тој води. Со адекватна терапија, обновувањето се случува во 80%, а кај 10% има подобрување. Потребно е да се посвети доволно внимание на причините за болеста: да се опколи деца со грижа и љубов, да не се влезе во стресни ситуации , да се спроведе социјалното образование на младите родители и адолесцентите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Трихофагија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психотерапевт , психолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување симптоми: 2 од 4)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Диатеза на урична киселина (појавување симптоми: 2 од 4)

Диатезата на урична киселина не е независна болест. Ова е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација во телото на пациентот со голема количина на урична киселина, која има особеност да се кристализира. Мали сол кристали се испираат секој пат за време на процесот на емисија на урина. Таквата болест кај некоја личност продолжува безболно и без непријатност. Седиментот на соли на таква киселина наликува на мали црвеникави зрна со песок. Обележете ги само ако лицето ќе уринира во одреден капацитет.

...
Трихотиломанија (појавување на симптоми: 2 од 4)

Трихотиломанијата се смета за ретка патологија, која се дијагностицира само кај 2% од светското население. Вреди да се одбележи дека апсолутно секој може да страда од болеста, без оглед на возраста или полот.

...
Синдром на излачување на јајници (симптоми на појавување: 2 од 4)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром на ШИР, оваријална инсуфициенција, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина неплодност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекин на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Психопатија (појавување симптоми: 2 од 4)

Психопатија (дисоцијална, антисоцијална, психотична растројство на личноста, социопатија) е пореметување на личноста кое се карактеризира со непочитување на моралните и општествените норми, стандардите и правилата на однесување усвоени во општеството (антисоцијални), настојувајќи да одат против правилата и традициите на одредена општествена група. Психопатите не можат да формираат емпатија и наклонетост, често импулсивен, па дури и агресивен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .