Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анксиозно растројство: Симптоми и третман

Анксиозно растројство - Главни симптоми:

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

Болестите кои се во оваа група имаат психогени корени, но за разлика од други болести од истата генеза, пациентот е целосно свесен за неговата состојба и не го негира постоењето на проблемот.

Постојат многу фактори кои можат да предизвикаат анксиозно растројство - од тежок стрес до сериозен патолошки процес во ЦНС и мозокот. Треба да се напомене дека многу пациенти не бараат медицинска помош навремено, отпишува симптоми за замор. Поради ова, болеста се повеќе се дијагностицира кај луѓе на млада возраст, како постојана тензија, голема работа и стрес влијаат на психолошкото и физичкото здравје на една личност.

Генерализирано анксиозно растројство треба да се третира само сеопфатно. Во прилог на добивање на специфични лекови, се спроведува психотерапија на анксиозни нарушувања. Прашањето за хоспитализација на пациентот се одлучува на индивидуална основа, но во повеќето случаи третманот се спроведува на амбулантско ниво.

Според Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, анксиозно растројство спаѓа во категоријата "Други анксиозни нарушувања" и има посебно значење. Кодот за ICD-10 е F41.

Етиологија

Нарушување на личноста на анксиозноста може да се должи и на надворешни и на внатрешни етиолошки фактори. Утврди токму она што предизвикало развој на таков патолошки процес, може да биде само лекар по дијагностицирање и собирање на лична / семејна историја.

Генерализирано анксиозно пореметување може да се должи на следните фактори:

 • ментален и физички замор ;
 • синдром на хроничен замор ;
 • тежок стрес , емоционален шок;
 • чести нервни искуства, постојана морална тензија;
 • продолжена тешка болест;
 • присуство на слични нарушувања во семејната историја;
 • претходно претрпеле психолошки пореметувања, психијатриски болести;
 • лични проблеми - губење на работа, проблеми во семејството, тешка финансиска ситуација и сè што може да доведе лице до депресија , безнадежност;
 • неконтролиран внес на антидепресиви, средства за смирување, невролептици и слични лекови;
 • возраста за пензионирање;
 • менопаузални жени и мажи за време на криза "средниот век";
 • ниско ниво на интелигенција;
 • неморален начин на живот;
 • употребата на алкохол и дрога.

Во принцип, треба да се забележи дека овие не се сите фактори кои можат да предизвикаат анксиозно растројство. Таквата состојба кај луѓето може да биде предизвикана од најмал, на прв поглед, шок. Со други зборови, етиолошката слика овде не е само општа, туку и индивидуална. Без оглед на тоа што го предизвикало развојот на болеста, растројството на анксиозноста на личноста треба да се третира сеопфатно и што е можно порано.

Класификација

Колективниот комплекс вклучува следниве видови на анксиозни нарушувања:

 • социјално анксиозно растројство;
 • анксиозно фобично нарушување;
 • анксиозно-невротично нарушување;
 • анксиозност и депресивно нарушување;
 • анксиозно-депресивно растројство со панични напади;
 • органско анксиозно растројство.

Исто така се најде мешана форма, која ги вклучува симптомите на неколку видови патологија. Во овој случај, се вели дека едно лице има генерализирано анксиозно растројство.

Симптоматологија

Клиничката слика за ваквите болести вклучува не само знаци на психијатрија, туку и физички нарушувања. Треба да се напомене дека знаците на анксиозно растројство ќе зависат од формата на самата болест.

Чести симптоми вклучуваат:

 • промени на расположението;
 • појава во природата на квалитетите на пациентот кои претходно биле невообичаени за него;
 • намалување на работниот капацитет, општо влошување на здравјето;
 • нарушување на циклусот на спиење - пациентот често е вознемирен од напади на несоница.

Генерализирано анксиозно растројство ги има следните симптоми:

 • неразумни напади на вознемиреност, страв, чувство за нешто друго;
 • страв од темнината;
 • психомоторна агитација - бесплатна моторна активност, агитација на говор, хиперактивност ;
 • склоноста кон мисли на самоубиство, а во некои случаи дури и се обидува да го стори тоа;
 • апатично расположение;
 • себичност, раздразливост.

На физиолошка страна симптомите како што се:

 • главоболка без очигледна причина;
 • срцеви палпитации;
 • зголемен , ретко низок крвен притисок;
 • вртоглавица;
 • слабо состојба;
 • гадење и емтички нагони - не се јавува повраќање;
 • зголемено потење;
 • наизменично дишење, чувство на задушување;
 • треска, која е придружена со треперење раце и нозе;
 • визуелни и слушни халуцинации;
 • пациентот потоа се фрла во треска, тогаш тој е потресен со имагинарно чувство на студ;
 • нарушена чувствителност во рацете и нозете;
 • болка во градите, што симптоматологија може да личи на болки во срцето.

Социјалното анксиозно пореметување може да се надополни со следните клинички карактеристики:

 • чувствуваат вознемиреност кога се во општеството, дури и ако тие се познати луѓе;
 • едно лице има тенденција да биде во куќата поголемиот дел од времето, дури и да одат во продавница може да биде многу тешко за него;
 • во места со големи концентрации на луѓе, пациентот се чувствува непријатно, државата може да достигне паника, па дури и хистерија .

Фобичното растројство од анксиозност може да се манифестира на следниов начин:

 • страв од темнината;
 • страв да бидеш сам во куќата, дури и во текот на денот;
 • фобија може да се прошири на нешто од затворена просторија до некои внатрешни предмети;
 • паничен напад додека во околности кои предизвикуваат фобија (на пример, ако некој се плаши од затворена врата, тогаш кога е во таква просторија, тој може да почне да паничи, губењето на свеста не е исклучено).

Треба да се забележи дека симптомите доста често во почетните фази на развојот на болеста може да се појават во латентна форма. На пример, некои симптоми може да го вознемират пациентот само по преголема работа, нервозни пречки, слаб сон. Меѓутоа, со текот на времето, клиничката слика дефинитивно ќе се влоши само и секое невротично пореметување може да се претвори во сериозна психијатриска болест.

Главни симптоми на генерализирано анксиозно растројство

Дијагностика

За дијагноза со користење на стандардни тестови и проценка на клиничката слика.

Евалуацијата на клиничката слика се базира на следниве фактори:

 • Присуство на алармантни клинички знаци.
 • Времетраењето на симптомите и условите под кои се јавуваат, во денот на денот.
 • Примарни или секундарни клинички знаци. Ако постои сомневање дека ова е секундарна клиника, тогаш се врши дијагностика на лабораториски инструментален тип.

Што се однесува до тестовите, се врши следново:

 • Zung скала - спроведена за да се утврди присуството на депресија;
 • Ласер боја тест;
 • Скала на Хамилтон;
 • Монтгомери - Асберг скала.

Стандардните лабораториски тестови не се изведуваат, бидејќи немаат дијагностичка вредност.

Третман

Како по правило, третманот се заснова на лекови и психокоррекциони сесии.

Што се однесува до дрогите, лекарот може да пропише:

 • седативи;
 • транквилизатори;
 • антипсихотици;
 • бета блокатори.

Доста често, лекарите пропишуваат Атаракс за анксиозно растројство.

Исто така дополнително пропишани процедури за физиотерапија:

 • електроконвулзивен третман;
 • масажа;
 • рачни тераписки сесии;
 • electrosleep.
Electrosleep

Општите препораки вклучуваат:

 • правилна исхрана;
 • исклучување на лоши навики;
 • нормализација на дневниот режим.

Традиционалните лекови и хомеопатијата не се исклучок, меѓутоа, тие треба да се користат само на рецепт на лекарот или по консултација со него, особено хомеопатски препарати.

Во принцип, треба да се разбере дека општата терапија со анксиозно растројство вклучува само сеопфатна, па затоа треба да ги следите сите препораки на лекарот и да го завршите текот на терапевтските мерки.

Анксиозно растројство може да се излечи ако ги следите сите препораки на специјалисти и водите здрав начин на живот. Исто така, важно е во која фаза се започнати терапевтските мерки.

Прогнозата е исклучиво индивидуална, но во повеќето случаи таа е позитивна.

Превенција

Генерализирано анксиозно растројство може да се спречи со спречување на тоа.

Во овој случај треба да се следат следните упатства:

 • елиминирање на физичкиот и психолошкиот замор;
 • набљудувајте го дневниот режим;
 • целосно се релаксираат;
 • елиминирање на стресот, нервните искуства;
 • не се задржиме на негативни емоции;
 • ако постојат проблеми од психолошка природа, подобро е да се побара совет од психолог, а не да се задуши проблемот;
 • неопходно е да се одвои време за активен одмор, разновиден развој;
 • најдете хоби што ќе биде забавно.

Ако не се чувствувате добро, треба да се јавите кај вашиот лекар и да не се обидувате самиот да го поправите проблемот или целосно да го игнорирате. Раната дијагноза на било кое психолошко нарушување ви овозможува целосно да ја елиминирате патологијата и, што е најважно, да го спречите развојот на постоечка психијатриска болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате анксиозно растројство и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афективни нарушувања (појавување симптоми: 8 од 20)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Трансверсоптоза (симптоми на појавување: 8 од 20)

Трансверсоптозата е промена во анатомски дефинираната позиција на дебелото црево. Наспроти позадината на патологијата, постои потекло на попречното дебело црево: на рендгенските слики ќе има облик на буквата "V".

...
Аерофобија (појавување симптоми: 8 од 20)

Аерофобија - повреда на психолошка природа, која се изразува во паника страв од летање на кој било авион. Статистичките податоци покажуваат дека околу 40% од луѓето на планетата страдаат од оваа болест. Меѓутоа, ако внимателно го разгледате вашето здравје и правилно ги подготвите подготвителните активности пред летот, можете да ги минимизирате симптомите на оваа повреда.

...
Астено-вегетативен синдром (појавување симптоми: 8 од 20)

Астенивенгетативен синдром (АБЦ) е патолошки процес во кој се јавува функционално нарушување на автономниот систем, кое е одговорно за функционирањето на внатрешните органи. Најчесто, таквото прекршување произлегува како резултат на неспособноста на лицето соодветно да одговори на стресни ситуации.

...
Менопаузален синдром (појавување симптоми: 8 од 20)

Климактеричниот синдром е симптоматски комплекс кој се развива на позадината на намалувањето на активноста на репродуктивниот систем, што се карактеризира со цел комплекс на нарушувања на ендокрините и невролошките нарушувања. Клиниката за оваа состојба трае околу 2-5 години, но медицината има познати случаи на пролонгиран менопаузален синдром - до 10 години. Симптоматологијата ќе зависи од сериозноста на развојот на овој патолошки процес - може да има нарушувања од страна на не само ендокриниот, туку и адаптогенскиот, психо-емоционалниот, кардиоваскуларниот систем. Не се исклучени и вазовегетативните манифестации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .