Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кататонија: симптоми и третман

Кататонија - главните симптоми:

Catatonia (catatonic syndrome) е група на психопатолошки синдроми чиј белег е оштетена моторна функција. Пациентот има ступор или хиперстимулација.

Кататонскиот синдром претходно се сметал за подтип на шизофренија. Истражувањата покажаа дека кататонијата е посебен патолошки процес кој може да се развие во однос на позадината на други психијатриски нарушувања. Треба да се напомене дека дури и депресија може да предизвика таква повреда.

Клиничката слика за оваа болест е доста изразена, но сериозноста на симптомите се зголемува постепено, па првичните знаци може да се припишат на баналниот замор. Програмата за лекување има за цел да ја елиминира основната причина. За да се елиминира catatonic ступор или возбуда се врши терапија со лекови и физиотерапија.

Прогнозата ќе биде утврдена од текот на основната болест, како и навременоста на почетокот на терапевтските мерки.

Етиологија

Најчесто, кататонија се развива во позадина на различни афективни нарушувања, но негативното влијание на другите патолошки процеси исто така не е исклучено.

Значи, етиолошките фактори на овој синдром се следниве:

 • хронична депресија;
 • биполарно афективно нарушување;
 • шизофренија ;
 • разни видови психоза , кои можат да бидат заразни, соматски, органски;
 • тумори на мозокот ;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • епилепсија ;
 • акутни ментални нарушувања;
 • васкуларни лезии на мозокот;
 • зависност;
 • алкохолизам;
 • неконтролирана употреба на психоактивни лекови.

Предвидните фактори за развој на таква повреда може да се сметаат за следново:

 • депресија ;
 • чест стрес, нервни шокови;
 • земање антидепресиви, средства за смирување;
 • историја на психијатриски нарушувања;
 • присуство на психијатриски болести во семејната историја.

Кај децата, кататоничниот синдром може да се должи на наследна предиспозиција, исто така, често се среќава кај аутисти.

Класификација

Нарушувањето на моторната активност во кататонија е присутно на задолжителен начин и е поделено на такви видови:

 • ступор - пациентот е имобилизиран, нема говор, мускулниот тон е значително зголемен;
 • возбуда - пациентот случајно врши различни движења, а не секогаш насочени.

Состојбата на побудување е поделена на следниве подвидови:

 • Патетичната возбуда - патолошката активност се зголемува постепено. Пациентот може да зборува многу, а не секогаш да го знае значењето на она што е кажано, е во глупо, изнемоштено расположение.
 • Импулсивен - оваа состојба е опасна не само за пациентот, туку и за другите. Се карактеризира со молскавична брзина на дејствување, суровост и недостаток на значење во нив.
 • Глупав - многу сличен на горенаведената форма, но пациентот не изговара збор додека тивко и упорно врши деструктивни дејства.

Состојбата на ступор е поделена на следниве подвидови:

 • Каталептично - пациентот се чини дека "замрзнува", а не секогаш во позиција што е погодно за него. Тој не реагира на обичниот говор, но тој гледа шепоти.
 • Негативистички - клиниката е слична на горенаведената форма, но ако странец прави обид да ја смени позицијата на пациентот, тој ќе се спротивстави.
 • Вкочанетост - пациентот лежи во фетусна положба. Постои зголемен тонус на мускулите и недостаток на говор.

Треба да се напомене дека состојбата на ступор може да варира возбуда и обратно.

Покрај тоа, синдромот е класифициран според сериозноста на симптомите и нарушената свест:

 • луцидна кататонија - делириум, халуцинации, симптоми обично се добро изразени;
 • Единствена кататонија - изразена симптоматологија, нарушена свест, честопати пациент по нападот не може да се сети што му се случило претходно;
 • фебрилна кататонија - пациентот ги репродуцира истите фрази, може да направи обратно пропорционално дејство - формата е многу слична со симптомите на шизофренија и е акутно ментално нарушување.

Фебрилната кататонија вклучува симптом, како што е негативноста.

Во овој случај, може да продолжи во следниве форми:

 • активен - пациентот прави нешто што не ги исполнува барањата или инструкциите;
 • пасивен - само ги игнорира сите барања;
 • парадоксално - врши акции обратно пропорционални на оние што се бараат од него.

Во некои случаи, клиниката на овој синдром може да личи на хистерија.

Симптоматологија

Состојбата со кататонија нема една клиничка слика, бидејќи пројавените симптоми ќе зависат од формата на патолошкиот процес и природата на главниот предиспонирачки фактор.

Колективниот симптоматски комплекс ги вклучува следните знаци:

 • hyperexcitability - пациентот врши неселективни акции, вели бесмислени фрази;
 • е во целосна неподвижност, може да биде предмет на влијание на други луѓе или ревносно да им се спротивстави;
 • оштетување на говорот - пациентот може да биде целосно тивка или да носи делириум;
 • визуелни, слушни халуцинации;
 • нарушување на свеста, што може да се изрази во напади на несвесност;
 • напади на агресија со елементи на неконтролирана суровост;
 • вршење на неконтролирани дејства - пациентот може да уништи сè наоколу, расејува, случајно се движи;
 • апатична состојба;
 • смеа или плачење без причина, и доста често овие две држави нагло можат да се заменат еден со друг;
 • пациентот може да претпостави непријатна положба од физиолошка гледна точка - зглобовите се "извртени";
 • главоболки, вртоглавица;
 • срцеви палпитации, висок крвен притисок ;
 • брзо дишење;
 • учениците можат да бидат проширени;
 • зголемено потење, бледило на кожата.

Кататонија во секој случај ќе биде надополнета со симптоми на основната причина, поради што клиничката слика е прилично индивидуална.

Треба да се сфати дека дури и слегнување на симптомите или негово целосно отсуство не може да зборува за закрепнување. Исто така, треба да сфатите дека таквата состојба на пациентот е опасна не само за себе, туку и за другите. Од сето ова следува дека кога се појавуваат барем неколку од симптомите опишани погоре, треба да се побара компетентна медицинска помош.

Дијагностика

Најдобрата опција би била да се спроведе дијагностика заедно со роднините на пациентот или оние кои живеат со него. Пред сè, лекарот го испитува пациентот со збир на не само лична, туку и семејна историја.

За време на испитувањето, психијатарот треба да ги утврди симптомите на кататонија, формата на нивната манифестација, врз основа на која може да се претпостави типот на патолошкиот процес. Клиничките знаци од општа природа исто така се земаат во предвид. Се разбира, во повеќето случаи, испитувањето не е доволно за да се утврди дијагнозата.

Дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • тест за присуство на лекови во крвта;
 • психијатриски тестови;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • одредување на шеќер во крвта;
 • одредување на нивото на хормони во тироидната жлезда;
 • електроенцефалографија;
 • спинална пункција;
 • ЕКГ;
 • ХИВ тест .
Спинална пункција

Сеопфатна дијагностичка програма ви овозможува да го одредите само самиот синдром, но исто така и причината за нејзината манифестација, што, за возврат, овозможува да се одреди најефективната стратегија за лекување.

Третман

Третманот треба да се спроведува само со интегриран пристап. По правило, терапевтските интервенции се конзервативни по природа и се базираат на лекови, процедури за физиотерапија и општи препораки.

Целосното опоравување не е секогаш возможно, особено ако е наследен предиспонирачки фактор. Хоспитализацијата на пациентот се одвива речиси секогаш, бидејќи состојбата на пациентот може да биде опасна и за него и за оние околу него.

Терапијата со лекови вклучува лекови од следните фармаколошки групи:

 • бензодиазепини;
 • седативи;
 • антиконвулзиви;
 • да се стабилизира крвниот притисок;
 • интравенозни течности за спречување на дехидрација ;
 • лекови за спречување на тромбоза ;
 • антидепресиви;
 • стабилизатори на расположението;
 • транквилизатори.

Листата на пропишани лекови ќе зависи од тоа што точно ја предизвика кататонија. Очигледно е дека главниот тек на третманот ќе биде насочен кон елиминација на основната причина.

Третманот се одвива во психијатриски оддел, меѓутоа, ако причината за синдромот е болест од друга природа, која не е поврзана со психијатриско нарушување, хоспитализацијата може да се спроведе во друго одделение, но потребна е фиксација на пациентот и 24-часовна грижа.

Треба да се напомене дека во случај на кататонски синдром, може да има нарушувања во функционирањето на другите органи. Таквите пациенти не можат да јадат или да пијат подолго време, што подоцна може да доведе до кахексија и смрт. Затоа, текот на третманот мора да вклучува диета - урамнотежена исхрана која содржи доста висока калорија, но во исто време лесно сварлива храна. Важно е да се следи количината на потрошена течност дневно. Општо земено, пациентите со оваа дијагноза треба медицинска нега.

Прогнозата во овој случај е двосмислена. Доколку примарната причина за таков патолошки процес е психијатриско заболување од не-наследна природа и третманот ќе се започне навремено, може да биде позитивен исход на текот на болеста. Во сите други случаи, сè ќе зависи од формата на синдромот, сериозноста на основната болест, возраста на пациентот и општите здравствени показатели.

Превенција

Ако зборуваме за наследна форма на патологија, тогаш профилаксата, за жал, не постои.

Што се однесува до стекнатиот облик на болеста, може да се истакнат следните препораки за нејзина превенција:

 • нормализирање на вашата дневна рутина - елиминирање на ноќната обработка, не е доволно спиење;
 • се заштити од стрес и нервни искуства;
 • ако има психолошки проблеми, треба да се консултирате со лекар за совет;
 • да се откаже од прекумерната потрошувачка на алкохол, да се елиминираат лековите, ако се појави второто.

Ако има слични психијатриски нарушувања во фамилијарната историја, треба систематски да подлежите на медицински преглед и да не ги игнорирате предупредувачките знаци.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Кататонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Агитација (појавување на симптоми: 7 од 20)

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 6 од 20)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 6 од 20)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Демиелинирачка болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

...
Кетоацидоза (појавување симптоми: 5 од 20)

Кетоацидозата е опасна компликација на дијабетес мелитус, која, без соодветно и навремено лекување, може да доведе до дијабетична кома или дури и смрт. Состојбата почнува да напредува ако човечкото тело не може целосно да ја искористи гликозата како извор на енергија, бидејќи му недостасува хормон инсулин. Во овој случај, компензирачкиот механизам е активиран, а телото почнува да ги користи влезните масти како извор на енергија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .