Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дисоцијативно нарушување: симптоми и третман

Дисоцијативно пореметување - главни симптоми:

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

Во повеќето случаи, дисоцијативното нарушување на личноста се јавува само еднаш и е целосно реверзибилно. Но, ваквиот пат на патолошкиот процес може да биде само ако нема посериозно психијатриско нарушување.

За да се утврди причината за болеста, се спроведува сеопфатна дијагноза. Третман на дисоцијативни нарушувања се пропишува индивидуално. Често терапијата се изведува со земање лекови и изведување на физиотерапевтски процедури. Во повеќето случаи, прогнозата е поволна.

Етиологија

Како по правило, дисоцијативното растројство на личноста е предизвикано од силен емотивен шок. Во исто време за другите, оваа околност можеби не е значајна, односно не бара внимание.

Општо земено, етиолошката слика ги вклучува следните фактори:

 • непосредна закана за животот на пациентот;
 • губење на некој близок;
 • губење на нешто материјално - работа, дома, заштеди, и така натаму;
 • Склоност за лесно влегување во состојба на транс;
 • неповолна средина во детството;
 • психолошка траума во детството или адолесценцијата - ова вклучува не само семејни проблеми, туку и на училиште, со врсници и така натаму;
 • емоционална изолација;
 • претходно негативно трауматично искуство.

Ризичната група вклучува:

 • луѓе кои поминале воени дејства;
 • со големо интелектуално оптоварување;
 • има семејна историја на психијатриски заболувања;
 • оние кои долго време биле подложени на морално насилство;
 • доживеале сериозен стрес со физичка експозиција.

Првите примери на ова психијатриско пореметување ги опиша францускиот невропатолог и психијатар Пјер Жан. Треба да се напомене дека во животот дисоцијативното нарушување на идентитетот е исклучително ретко.

Класификација

Постојат неколку видови на класификација на ова нарушување.

Во повеќето случаи се користи генерализирана поделба во форми:

 • дисоцијативна фуга;
 • дисоцијативна амнезија;
 • органско дисоцијативно нарушување;
 • нарушувања на дисоцијативното движење.

Во некои случаи се користи поширока класификација, која беше предложена од американски научници:

 • дисоцијативна фуга;
 • амнезија;
 • нарушувања на дисоцијативното движење;
 • органско дисоцијативно нарушување;
 • дисоцијативен ступор;
 • конвулзии;
 • транс и опсесија.

Севкупната клиничка слика ќе биде дополнета со специфични знаци кои се карактеристични само за специфична форма на дадено психијатриско нарушување.

Симптоматологија

Дисоцијативното конвертирање нема заедничка клиничка слика. Како по правило, природата на симптомите целосно зависи од формата на нарушувањето.

Значи, во дисоцијативното нарушување на идентитетот, клиничката слика ќе се карактеризира како што следува:

 • се формираат под-личности - личноста може да живее истовремено на неколку слики, понекогаш одеднаш се случува премин од една подличност во друга, но настаните што му претходеле не се запаметени;
 • тешка анксиозност;
 • симптоми на акутно депресивно нарушување;
 • панични напади и чувства на бесплатен страв;
 • проблеми со меморијата, когнитивно оштетување.

Диосоцијативната амнезија се карактеризира со следниов симптоматски комплекс:

 • делумна или целосна загуба на меморија;
 • пациентот може да биде целосно свесен и да не ги негира проблемите со меморијата;
 • пациентот е прилично добро обучен во својата личност, тој може да се сети на долгорочни настани;
 • вртоглавица, главоболка може дополнително да бидат присутни.

Диосоцијативната фуга се карактеризира со следната клиничка слика:

 • пациентот одеднаш може да ја изгуби својата меморија, да престане да ги препознава своите најблиски;
 • го напушта поранешно место на живеење, честопати со работа и семејство, и честопати овие пациенти можат да добијат работа на друго место, па дури и да создадат нови семејства / врски, и кога ќе се "вратат" на својот идентитет, се заборава сè што им се случило порано.

Во повеќето случаи, овој патолошки процес може да продолжи без никакви симптоми, така што третманот не се случува на време, сепак, прогнозата е релативно поволна.

Ако постои таков облик на патолошки процес како транс и опсесија, тогаш клиничката слика ќе се карактеризира како што следува:

 • привремена промена на свеста;
 • влошување на способноста за подигање на свеста кај поединецот;
 • привремено губење на свеста;
 • пациентот не може да се сети на настаните што се случија претходниот ден;
 • замаглување на свеста, халуцинации (визуелни и аудитивни).

Дополнително, може да има клиничка слика за таканаречените дисоцијативни конвулзии, кои се карактеризираат со следната клиничка слика:

 • пациентот почнува да ги имитира нападите на епилепсија ;
 • принудно мокрење, дефекација;
 • целосно губење на свеста;
 • симптоми на деградација.

Дисоцијативното нарушување на движењето ќе се карактеризира со следната клиничка слика:

 • свеста на пациентот е зачувана;
 • зголемен или намален праг на болка;
 • привремена или целосна неподвижност на екстремитетите, во ретки случаи на целото тело;
 • пациентот може да нема реакција на надворешни стимули, без рефлекси.

Дисоцијативното конверсионно нарушување често ги комбинира клиничките знаци на неколку психијатриски заболувања, па само докторот може да ја утврди точната дијагноза со преземање на потребните дијагностички мерки.

Дијагностика

Првиот е испитување на пациентот. Пожелно е оваа фаза на дијагностицирање да се одржи со некој близок, ако пациентот е во состојба на несоодветност.

Во оваа фаза, лекарот мора да го утврди следново:

 • како се појавија првите знаци на психијатриско пореметување;
 • времетраењето, зачестеноста на клиничката слика која му претходела на оваа состојба;
 • Дали има ли психолошка траума или морален шок во личната историја на пациентот?
 • Животот на пациентот - спецификите на работата, распоредот, дали пациентот има доволно одмор во текот на денот.

Дополнително, тие можат да спроведуваат вакви лабораториски и инструментални дијагностички мерки како:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • КТ скен, МНР на мозокот.
Мозокот КТ

Бидејќи клиничката слика за таква болест е неспецифична, во повеќето случаи се бара диференцијална дијагноза во однос на следните состојби:

Пред да се постави дијагноза на "дисоцијативно нарушување на конверзијата", мора да се спроведе темелно дијагностичко испитување на пациентот. Бидете сигурни да се земе предвид личната и семејна историја.

Третман

Текот на третманот ќе зависи од тоа што точно предизвика појава на таков синдром, како и од формата на нејзината манифестација. Како по правило, терапевтските мерки се засноваат на земање на лекови и класи со психотерапевт, кој поминува низ курс на психокоррекција.

Медицинскиот дел од третманот вклучува земање лекови како што се:

 • антидепресиви;
 • седативи;
 • транквилизатори;
 • антипсихотици;
 • стабилизатори на расположението.

Доколку пациентот страда од тешки главоболки, тогаш докторот може да препише анестетик. Често, третманот со феназепам е избран, бидејќи има комплексен ефект врз човечкото тело - работи како седативно, антиконвулзивно, седативно.

Горенаведените лекови може да ги препише само лекар. Строго е забрането да се земаат независно без упатства на специјалист или да се наруши режимот на лекување што го утврдил тој. Ова може да доведе до сериозно влошување на здравјето, и преголема доза на лекот може да предизвика фатален исход.

Комплексот на терапевтски мерки мора да вклучува и психотерапија. Меѓутоа, покрај работата со психотерапевт, треба да се користат и дополнителни методи на седација и релаксација: физички вежби, прошетки во свеж воздух, јога, терапија со песок и други. Во некои случаи, дополнително може да се искористи хипнозата и методот на абреакција. Последниот е тоа што пациентот се администрира во иста состојба во која тој доживеал тежок стрес, што на крајот доведе до нарушување. Целта на овој метод е интеграцијата на емоциите во психата и безбедното управување на оваа држава.

Прашањето за хоспитализација се решава на индивидуална основа. Ако пациентот не претставува закана за себе и за другите, тогаш неговото сместување во психијатриско одделение не е потребно. Покрај тоа, во прилог на лекови и психотерапија, на пациентот може да им се препорача да помине курс за рехабилитација во медицинска установа од здравствено лекување.

Во повеќето случаи, прогнозата е поволна. Со систематско практикување со психотерапевт и земање медицина, можете да го елиминирате нарушувањето без никакви компликации.

Сепак, треба да се запамети и коренот. Доколку е такво сериозно психијатриско заболување, може да се бара подолг и посериозен курс на лекување, а прогнозата во овој случај ќе биде исклучиво индивидуална природа.

Превенција

Превентивните препораки се како што следува:

 • се заштити од стрес, нервозни чувства, психо-емоционално преоптоварување;
 • нормализирајте ја вашата дневна рутина, осигурете го вашиот целосен одмор;
 • ако има психолошки проблеми, треба да побарате помош од специјалист.

Многу е важно да се започне со лекување навремено веднаш штом ќе се појават првите вознемирувачки симптоми. Луѓето кои се изложени на ризик треба систематски да ги испитуваат специјалисти за да го спречат развојот на сериозни компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дисоцијативно растројство и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Демиелинирачка болест (појавување на симптоми: 7 од 20)

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

...
Агитација (појавување на симптоми: 6 од 20)

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...
Болест на Binswanger (појавување симптоми: 6 од 20)

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...
Леукоараоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Леукоараозата - болест на мозокот, која е исклучително ретка, се карактеризира со лезии на белата маса. Постои повреда на циркулацијата на крвта и се јавува хронична исхемија. Во медицината, оваа состојба се смета за симптом на повеќето болести, на пример: Алцхајмерова болест, мозочен удар, енцефалопатија, дијабетес.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 5 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .