Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Постпартална депресија: Симптоми и третман

Постпартална депресија - главните симптоми се:

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

Општ опис

Веќе до крајот на бременоста, па дури и во пресрет на раѓањето, бремената мајка станува пасивна, ја губи контролата врз целата ситуација придружена со нејзината состојба, се соочува со невообичаени сензации, кои, за жал, се повеќе споредливи со анксиозност. Таквите засолништа на постпартална депресија се влошуваат со раѓањето на бебето, а чувството на анксиозност дополнително се засилува со фактот што, со сета своја желба, новосоздадената мајка едноставно не може, во согласност со нејзината состојба, да се прилагоди на "сликата" со која е вообичаено да се идентификува појавата на долгоочекуваното бебе.

Навистина, читателот сега има примерен имиџ на една таква "слика": блескава мумија со радост, преплавена со нежност, розово дрско држејќи се со насмевка, подеднакво среќен сопруг до него итн. Сето ова може да се надополни бескрајно, но раѓањето на бебето со токму спротивност на таквата слика не е нешто што го уништува, туку сериозно го коригира. Ова не е изненадувачки, бидејќи од овој момент целосно се менува животот на семејството, па дури и со сета подготвеност за појава на дете во неа, ќе треба да се надминат некои работи, со што се вложуваат сериозни напори за ова. И иако нашата статија, воопшто, е фокусирана на жените, што е предизвикано од одложување на состојбата на постпартална депресија во нивната директна врска со овој процес, таа исто така се однесува и на мажите. И поентата овде не е само во општите препораки, кои исто така можете да ги извлечете понатаму за себе, туку и во фактот дека состојбата на постпартална депресија посебно за мажите не е помалку релевантна.

Значи, што е постпартална депресија кај жените? Всушност, и покрај разликата во ставовите кон неа, тоа е прилично сериозна болест, која, пак, може да биде основа за уште посериозни услови. Важно е да се напомене дека постпарталната депресија не е само "блуз" што се појави во првите неколку недели по раѓањето на бебето. Кај оваа состојба на "депресија", карактеристично е дека може да доживее карактеристични состојби (анксиозност, плачливост, нарушувања на спиењето и апетитот, промени во расположението и сл.), Но се чувствува чувството на среќа од новата состојба и особено појавата на детето. Khandra поминува по неколку недели, згора на тоа, таа не бара никаков третман. Друга работа - постпартална депресија.

Постпартална депресија се развива, обично во првите неколку месеци по раѓањето на бебето, иако може да се манифестира во било кое време во текот на првата година по настанот. Симптомите на постпартална депресија се манифестираат не само многу подолго (тука е веќе прашање на месеци, и во потешки форми и со години), но исто така и во поголем интензитет, со прекршување на способноста да се изврши некоја акција. Оваа состојба не е каприз или близок аналог на блузот, туку ментално нарушување, чии манифестации се слични на други видови на депресија.

Постепено, главните манифестации на овој тип на депресија умираат, но ова само укажува на тенденција да се трансформира во хронична форма на проток. Причината за ова е односот кон постпарталната депресија од страна на самата мајка и луѓето околу неа, што особено се однесува на непризнавање на оваа болест како таква и, соодветно на тоа, отфрлање на потребата за нејзино лекување. Така, постпарталната депресија е на невообичаен начин маскирана, бидејќи речиси неоспорен факт е погоре споменатата "слика" на среќната состојба во која жената мора да се должи да има дете, што таа треба да ја поддржи со кука или со дупката. Во исто време, околу 20% од жените остануваат во примарната депресивна состојба дури една година по породувањето.

Треба да се забележи дека во некои случаи, постпартална депресија се јавува и на позадината на спонтан абортус или на позадината на раѓањето на мртвиот фетус кај жената.

Карактеристика на постпартална депресија е исто така во фактот што раѓањето на детето станува причина за идентификување на мајка со своите родители со обиди да се открие како некогаш се справиле со нивните функции по нејзиното раѓање. Врз основа на оваа анализа, мајчинството станува причина, како резултат на што се случува реактивација (односно ре-активација) на повредите и конфликтите кои не се доволно разработени во детството и адолесценцијата.

Така, за да резимираме, според одредени податоци, околу 10-15% од мајките се соочуваат со типична форма на депресивна епизода, а само во 3% е воспоставувањето на оваа дијагноза проследена со нејзиниот третман. Всушност, депресивната состојба која игра значајна улога во животот на мајката, во однос на инциденцата, одговара на уште повисоки стапки, ако зборуваме за конкретни броеви.

Покрај тоа, како што може да се очекува, улогата на ова нарушување директно се рефлектира кај детето во рамките на раниот период од неговиот живот. Делумно, во зависност од степенот и карактеристиките на манифестацијата на постпартална депресија кај мајката, оваа состојба може исто така да делува како одлучувачки фактор за идното неродено дете, а особено се однесува на разни форми на нарушувања. Покрај тоа, поради појавата на постнатална депресија кај мајката, чувството дека таа едноставно не е способна да се справи со своето дете е нарушена од општата хармонија неопходна за нивната успешна интеракција во иднина.

Покрај овие карактеристики, општите знаци на постпартална депресија се сведуваат на фактот дека мајката категорично одбива да побара помош. Причината за ова е појавата на длабоки чувства на вина, што, пак, произлегува од тешкотиите поврзани со грижата за детето. Како резултат на тоа, односот помеѓу мајката и детето е во еден маѓепсан круг, кој подоцна станува причина, поради што депресијата и влегува во својата хронична форма. Наспроти ова, зголемен е негативниот ефект што во крајна линија го придружува развојот на бебето. Непотребно е да се каже дека брачниот другар, другите членови на семејството и блиските лица, кои не можат секогаш да го прифатат и разберат односот кон нив, исто така, го делат "својот дел од таквото влијание.

Постпартална депресија: Причини

Ако, општо земено, ги разгледуваме причините за развојот на постпартална депресија кај жените, тогаш генерализацијата може да ја одреди тесната врска помеѓу состојбата на жената и промените во нејзиниот живот кои се случуваат не само на психолошко ниво, туку и на социјално, физичко и хемиско ниво. Сите овие аспекти неизбежно стануваат релевантни по раѓањето на бебето. Хемиските промени особено се базираат на ненадејна промена на хормоналните нивоа кои се развиваат веднаш по раѓањето.

Во меѓувреме, треба да се забележи дека научниците, до сега, не даваат јасно објаснување за поврзаноста што постои помеѓу постпарталната депресија и нивото на хормони. Ова, сепак, не е апсолутно причина за фрлање на овој фактор - ефектот на хормоните во целина врз телото и развојот на таквите состојби е непобитен. Точно познат факт е информации во врска со количината на хормони. Значи, за време на бременоста, нивото на прогестерон и естроген се зголемува 10 пати, додека по раѓањето се забележува брз пад на овие показатели. Замислете што големи промени со такви индикатори се случуваат во телото, ако исто така е познато дека по само три дена по раѓањето на детето, хормоните во наведениот волумен се менуваат на индикаторите на кои биле пред бременоста!

Повторно, во комбинација со хормонални промени, не може да се исклучат психолошките и социјалните промени кои воопшто се релевантни при раѓањето на детето и соодветните промени во животот на неговите родители и мајката. Сето ова, исто така, утврдува сериозни ризици за развој на постпартална депресија.

Исто така постојат и неколку причини кои, исто така, придонесуваат за развој на постпартална депресија, ги издвојуваме одделно:

 • Наследство. Во овој случај, наследноста се однесува на особеностите на реакцијата, усвоени од новите мајки од нивните родители, кои произлегуваат како реакција на актуелните стресни ситуации. Патем, стресот по раѓањето на детето се случува многу често, без оглед на големината на поводот, тие се придружени, а тоа не е да се спомене и фактот дека породувањето е стресно за жената, како што не е очигледно.
 • Хормонални промени во постпарталниот период, поврзани со нагло намалување на нивото на женските хормони (веќе дискутирано погоре). Покрај тоа, физичките причини, кои дејствуваат како хормонални промени, се остар пад во производството на хормони од страна на тироидната жлезда, наспроти позадината на која постои чувство на "губење" и тежок замор, што, пак, води кон депресија. За да се надмине, останува да се додадат промени во нивото на метаболизмот, промените на волуменот на крвта и притисокот по породувањето, што исто така влијае на менталната состојба на мајката.
 • Страв од неконзистентност со очекувањата на другите и нивните сопствени очекувања во врска со постоечката слика на "супер мајка", која, истовремено, секој насекаде успева да продолжи, да биде во вистинско расположение и во бескрајна состојба на среќа. Всушност, тешко е да се кореспондира со сето ова, па оттука, постои чувство на сопствена беспомошност и "безбожност", што не дозволува тоа да се постигне. Ова, како што е јасно, го одредува последователниот развој на депресија кај мајката.
 • Недостаток на доволно време потребно за морално и физичко опоравување по истовременото породување. Исто така, треба да додаде комбинација на домашни работилници кои треба да се извршат, со болни сензации кои произлегуваат од контракции на матката, како и со болни сензации кои го придружуваат исцелување на шевовите во перинеумот или заздравување на лузната во стомакот (како што знаете, испорака).
 • Формирање на лактација. Конкретно, станува збор за проблемите поврзани со овој процес, како таква, потребата за експресија на млеко без оглед на времето од денот (која ја одредува соодветната штета на ноќниот одмор). Исто така, постојат и пукнатини во брадавиците, чие формирање е исто така придружено со одредена болка. Ова се кризи на лактација (што е дефинирано како привремено намалување на производството на млеко, кое се јавува главно по лактацијата), а повторувањето се случува во интервал од 1,5-2 месеци, а првото појавување е забележано веќе по период од 3-6 недели од момент на раѓање на детето. И, конечно, појавата на местата на стагнација на млеко може да се смета како проблем.
 • Карактеристики на магацинската природа на мајката. Можно е таквата причина да го изненади читателот, сепак, во развојот на постпартална депресија, нејзината важност не е невообичаена. Особено, себичноста се подразбира, особено кога станува збор за мајка на примипара. Значи, не секоја жена со сличен темперамент е способна за мудрост во перцепцијата на потребата за реструктуирање на веќе воспоставената вообичаена храна и начин на живот за потребите што се предизвикани од појавата на детето. Освен тоа, често жените едноставно не се подготвени за потребата за еден вид "одвојување" од детето на оној дел од вниманието што претходно беше даден од другите, а од себе само за неа. Како што е јасно, сето ова предизвикува конкуренција на некој начин, што влијае на општата состојба на мајката. Тука, исто така, се забележува неможноста на мајката да презема соодветна одговорност за своето дете.
 • Промени во изгледот. Многу жени буквално паника, гледајќи какви промени во изгледот доведоа до раѓање и како тие влијаат врз пропорциите на телото. Покрај тоа, во зависност од само-сликата и изгледот пред бременоста, ваквите промени може да бидат вистински удар.
 • Финансиската страна, ограничувајќи се во одредени ситуации можноста за соодветно обезбедување на детето, што повторно станува причина што не соодветно се справува со улогата на мајката.
 • Промени во сексуалните односи со партнерот. Тука се разгледуваат разни аспекти, кои се движат од чисто физиолошки ограничувања и замор, поради што либидото на жените е значително намалено и завршува со целосниот непријател кој се јавува дури и при помислата на секс во текот на периодот што се разгледува.
 • Друго Во овој момент, можете да наведете неколку околности кои, во принцип, не треба објаснување во однос на доказите за нивната поврзаност со развојот на постпартална депресија. Значи, ова вклучува незаинтересираност и студенило на брачниот другар или неговите роднини, недостаток на поддршка во однос на помош во домаќинството и психолошка поддршка, алкохолизам, семејно насилство во семејството и други фактори.

Предрасположение за постпартална депресија

Ако го разгледаме прашањето за тоа кој е подложен на депресија по раѓањето, тука може да се забележи дека нема конкретни "параметри" за ова. Соодветно на тоа, возраста, надворешните карактеристики, националноста и сл. - сето тоа не може со сигурност да го посочи неизбежниот развој на постпартална депресија кај жената или, напротив, да го условува. Покрај тоа, предиспозицијата за депресија не зависи од тоа кога жената прво стана мајка и повторно станува. Во зависност од одредени околности, сепак, може да се издвојат одредени ризични групи во однос на можноста за развој на постпартална депресија кај жената:

 • Предрасположение Тука, пак, наследноста се смета, но овој пат не се однесува на спецификите на реагирање на стресни ситуации, туку директно подложност на депресии (без оглед на нивниот вид, односно на обичните депресии и на постпарталната депресија).
 • Досегашното искуство во бременоста, чие завршување беше придружено со развој на постпартална депресија.
 • Тешка форма на ПМС (предменструален синдром).
 • Пренесување во текот на бременоста на сериозна форма на стрес или пренос по породувањето.
 • Присуство на жена од ментална болест.

Последиците од постпарталната депресија за дете

Важно е да се разбере дека, под услов мајката да развие постпартална депресија, таа едноставно нема да може да му обезбеди на своето дете грижа слична на грижата за која е способна здрава жена. Освен тоа, една жена со ова нарушување може да одбие да дојат, можеби нема да чувствува блиска емотивна поврзаност со детето, што исто така ја усложнува ситуацијата.

Како резултат на тоа, како што веќе забележавме, односот на мајката може негативно да влијае на детето, ова се однесува во сите правци одеднаш, почнувајќи од развојот и растот, проблемите со одложената активност, сонот и однесувањето и завршувањето со идните проблеми во форма на одредени ментални нарушувања (предиспозиција кон особено депресија).

На рана возраст, особено е важно да се воспостави контакт со кожа-кожа, природно, комуникацијата со детето и грижата се важни. Имплементацијата на овие области е дадена на мајка со постпартална депресија со голема тешкотија, ако воопшто е можно. Така, страдаат механизмите на самоодбрана, концентрација и развој на говорот кај детето, тој не се чувствува безбедно. Последователно, врз оваа основа, анксиозноста и тешкотиите поврзани со искажувањето на чувствата се исто така определени кај децата, бидејќи главниот "удар" на мајчината депресија паѓа на емоционалната сфера.

Последиците од постпарталната депресија кај мајката се манифестираат во детето во облик на одредени карактеристики. Значи, децата на таквите мајки во иднина ретко ги покажуваат своите позитивни емоции, интересот за предмети и луѓе од нивна страна е помалку изразен. Кога се јавувате кај мајката, однесувањето не е синхронизирано, бидејќи е типично за деца чии мајки ја надминале состојбата на депресија или воопшто не ја доживеале. Кроме того, дети с депрессивной матерью проявляют меньшее недовольство при определенном отлучении от матери (в сравнении с другими детьми, которые реагируют на это соответствующим образом). Отмечаются наоборот, попытки «ухода» от общения с матерью в депрессии, недовольство ее состоянием. Параллельно с этим такая тактика поведения реализуется и в адрес контакта с людьми посторонними, пребывающими в нормальном состоянии и расположении, без депрессии.

Послеродовая депрессия у женщин: симптомы

Послеродовая депрессия может протекать в нескольких вариантах форм, для которых характерны собственные особенности симптоматики, их особенности мы рассмотрим ниже.

 • Невротическая депрессия

Данная форма послеродовой депрессии, как правило, развивается у тех женщин, у которых уже имеются определенные невротические расстройства. Такого типа случаи сопровождаются обострением тех расстройств, которые имели место в период течения беременности. В частности это постоянное проявление дисфории – расстройств настроения, при которых отмечается мрачная раздражительность пациенток, исключительное чувство неприязни в отношении людей, их окружающих, повышенная раздражительность, вспышки гнева и агрессии. Это и соматические расстройства, проявляющиеся в виде панических атак, учащенного сердцебиения (тахикардия), потливости, расстройств аппетита, недовольства собственным физическим состоянием.

Также сюда относятся расстройства сна, расстройства сексуальной функции, боли (головная боль, боль в сердце), ипохондрия (необоснованное беспокойство о своем здоровье, наличие мыслей о мнимом заболевании, нередко, по предположению пациенток, неизлечимом). Здесь же отмечается чувство уныния, систематически повторяющийся плач, пациентки полностью поглощены состоянием с навязчивыми опасениями, причем эти опасения достигают крайней степени своего проявления к концу дня.

В качестве характерного признака депрессии в рассматриваемом случае является усталость и ощущение своей несостоятельности. У пациенток резко занижается самооценка, они подвержены состояниям эмоциональной зависимости, нередко сочетающимся с настойчивым собственным стремлением к тирании. Невроз может иметь под собой в основе прошлый опыт беременности, при котором роды проходили тяжело или существовала угроза смерти в их процессы, а также угроза рождения неполноценного или мертвого ребенка.

Приближение очередных родов может сочетаться с уже начавшейся депрессией в комплексе с тревожностью, частыми кошмарами и появлением навязчивого страха, связанного с необходимостью сна. В качестве причины такого состояния выступает актуализация прошлого, основанная, соответственно, на опыте прошлых родов.

 • Меланхолия в сочетании с бредовыми составляющими

Симптомы такой формы послеродовой депрессии заключаются в появлении у пациенток заторможенности и чувства вины, они ощущают себя абсолютно несостоятельными. Превалируют идеи, направленные на самоуничтожение, что определяет и связь с суицидальными намерениями. Здесь отмечается также нарушение ориентирования, пациентки могут не узнавать близких людей. Перепады настроений резкие, поведение в целом странное. Также появляются галлюцинации достаточно мрачного содержания, которые впоследствии проявляются в возникающих бредовых идеях, на этот раз направленных в адрес ребенка. Такая форма послеродовой депрессии достаточно тяжелая в своем проявлении, хотя отмечается она и нечасто (до 4 случаев на 1000), в срок первых двух недель после рождения ребенка. Состояние это принято определять также как послеродовой психоз, симптомы его в особенности часто отмечаются у пациенток с биполярным расстройством или с расстройством шизоаффективным.

 • Депрессия в сочетании с невротическими составляющими

В качестве основных симптомов отмечаются соматические расстройства (выделенные нами выше), устойчивая форма проявления бессонницы, потеря веса. В некоторых случаях отмечается наличие навязчивого страха, связанного совершением какого-либо действия, которое может нанести ребенку вред. В качестве факторов, способствующих развитию данной формы депрессии выступает предрасположенность к развитию маниакально -депрессивного синдрома, отсутствие у женщины мужа, утрата кого-либо из родственников в период беременности.

 • Затяжная форма течения послеродовой депрессии

Данный вариант послеродовой депрессии отмечается среди женщин чаще всего. Во многих случаях именно эта депрессия не подлежит диагностированию, несмотря на значительное количество женщин, ей подверженных (по разным данным от 10 до 20%). В частых случаях рассматриваемое нами расстройство маскируется под видом трудностей, связанных с воспитанием ребенка, ее развитие происходит исподволь, при начале с типичной послеродовой хандры, продолжающейся после того как роженица вернулась домой. Симптоматика заключается в ощущении полного изнеможения и усталости, что списывается на сами роды. Отмечается плаксивость и раздражительность матери. Ей трудно переносить слезы новорожденного малыша, при этом она испытывает вину и упрекает себя в плохой заботе о нем. Уход за ребенком и вообще все то, что происходит и окружает, не доставляет радости и удовольствия. Женщина корит себя за все, и, прежде всего, за собственную раздражительность, сочетающуюся с таким отсутствием удовольствия и интересов, такие негативные моменты своего восприятия она старается скрывать.

К затяжному течению послеродовой депрессии склонны два основных типа личностей, это: 1) личности невротические с актуальной склонностью к возникновению у них истерических реакций или личности обсессивно-фобические – то есть личности, у которых преобладает навязчивый страх совершения какого-либо действия таким образом, что результатом станет нанесение вреда ребенку; 2) женщины, в частичном или в полном объеме лишенные в детском возрасте нежной привязанности со стороны матери.

В последнем случае женщинам не приходилось себя чувствовать в достаточной безопасности, для них характерным было возникновение противоречивых по характеру влечений, в особенности садистского и агрессивного характера. Определенные аспекты, касающиеся материнства и сексуальности, сопоставляются и принимаются ими с трудом. Жизнь таких женщин сопровождается постоянным наличием ощущения незащищенности и недооценки себя, характерно ощущение собственной никчемности, что, в свою очередь, определяет предрасположенность к депрессии.

За счет регрессии (возврата к прошлому), спровоцированной материнством, происходит сопоставление с имеющимся образом недовольной матери. За счет такого «давления» стать «хорошей матерью» сами таким женщинам также крайне трудно, скорее даже невозможно из-за мнимого и не исключаемого несоответствия такому шаблону.

Немногие женщины, как уже было отмечено, обращаются к специалисту за консультацией на почве послеродовой депрессии, что связано с практическим отсутствием осознания этой проблемы. Материнство, таким образом, может протекать в соответствии двум следующим схемам:

 • «Облегчительница». В этом случае отмечается преобладание депрессивности у матери в ситуации, когда она чувствует, что не может заботиться о новорожденном по такому идеализированному принципу, который она же для себя и сформировала при соответствии результата образу совершенной матери. Параллельно она воображает и абсолютную преданность своему «совершенному» малышу, при разлуке с которым настроение изменяется в худшую сторону.
 • «Регулировщица». В этом случае мать надеется на то, что произойдет адаптация ее ребенка к обычной жизни. Из-за своей новой роли материнства врасплох застают любые мелочи, при прекращении любой деятельности возникает угнетенность, необходимость нахождения дома вызывает огорчение. Считается, что при депрессии женщина, будучи неспособной к налаживанию адекватной двусторонней связи с ребенком, собственным депрессивным состоянием проявляет не что иное, как замаскированный и трансформированный в эту форму расстройства гнев. Женщина, обвиняя себя в том, что из нее плохая мать, старается, тем ни менее, избегать выражения гнева в адрес ребенка.

Общие симптомы послеродовой депрессии
На основании рассмотрения различных вариантов депрессии и особенностей, для них характерных, выделим те основные симптомы послеродовой депрессии, которые ей сопутствуют:

 • отсутствие настроения, переменчивость настроений;
 • слабост;
 • плачливост;
 • отсутствие мотивации, энергии для выполнения каких-либо действий;
 • нарушения аппетита (повышенный аппетит или его отсутствие);
 • нарушения сна (бессонница или, наоборот, слишком длительный по времени сон);
 • ощущение собственной никчемности;
 • невозможность сосредоточения и принятия решений;
 • вина;
 • нарушения памяти, в некоторых случаях – восприятия действительности;
 • отсутствие интереса к привычным или к любимым делам, отсутствие удовольствия в чем-либо;
 • постоянство проявления проблем, связанных с работой кишечника, головных болей и болей любого другого типа;
 • отстраненность от привычного общения и окружения, от близких людей.

В более выраженной форме симптомы депрессии после родов сочетаются с мыслями, касающимися причинения вреда себе и ребенку. В отношении к ребенку отмечается отсутствие интереса.

Важно также отметить, что отмеченное ухудшение настроения матери наиболее значимо в рамках временного промежутка между 3 и 9 месяцами после появления ребенка на свет. Чаще всего именно с третьего месяца регистрируется подавленность настроения матери, ее раздражительность и тревожность. Спустя три, девять и пятнадцать месяцев симптоматика также имеет аналогичный характер проявления. Симптоматика, в целом сопутствующая депрессии, сочетается с неспособностью к ведению повседневной деятельности, будущее видится мрачным.

Рассматривать вероятность именно послеродовой депрессии, а не отмеченной ранее хандры, следует в том случае, если последняя не исчезает в срок первых двух недель после родов, сопровождаясь расстройствами, в целом присущими интересующему нас состоянию.

Послеродовая депрессия у мужчин: симптомы

Причины, провоцирующие такого рода депрессию у мужчин, имеют общие грани с «женскими причинами». Тем ни менее, определенные факторы специфичны только для них в этой ситуации. В частности это касается изменения в семье их социальной роли, а также актуальной проблемы, связанной с необходимостью принятия эмоциональной стороны тех отношений, которые формируются с ребенком. Здесь также возникает конфронтация с ребенком из-за чувства ненужности супруге, возникшего в результате ее полного погружения в заботы о нем. Не последняя роль отводится финансовой стороне, ведь расходы, как понятно, возрастают, на почве семейных обстоятельств и в целом может обостриться ситуация на работе, что сопряжено и с дополнительными стрессами. В качестве довершения остается добавить проблемы, касающиеся сексуальной жизни, которая и вовсе может отсутствовать по причине длительного восстановления жены или из-за элементарной нехватки времени.

Кстати, именно сексуальная жизнь играет нередко определяющую роль в мужской послеродовой депрессии, что в особенности касается, как не парадоксально, первых недель и месяцев после появления ребенка на свет. Дело в том, что глобальные изменения, затронувшие все сферы жизни, определяют для мужчин необходимость стабильности хотя бы в этом вопросе, чего, в подавляющем большинстве случаев, добиться не удается.

Если женщина отказывается от близости, схема работает следующим образом: мужчина злится на нее, затем на новорожденного, а после уже на себя – за те чувства, которые на этой почве возникают, что лишь усугубляет общее состояние. Следует понимать, что мужчина, не в пример матери, вынашивающей и кормящей ребенка, поддается к эмоциональному контакту с ним с большими сложностями. Добавьте сюда злость и раздражение на нехватку внимания и другие стороны складывающихся отношений – и вы поймете, что добиться этого куда труднее чем кажется.

В особенности проблематичной послеродовая депрессия становится при наличии в прошлом у мужчины эпизодов депрессии, при общей его раздражительности и при актуальных проблемах в браке, при отцовстве впервые, при заниженной самооценке и при вынужденном принятии собственной некомпетентности в вопросах, касающихся воспитания.

Симптомы мужской депрессии после рождения ребенка типичны в целом для депрессии. Здесь можно отметить утомляемость, проблемы с потенцией, подавленность, вспыльчивость, раздражительность, проблемы со сном и аппетитом. Опасными факторами в развитии этого состояния определяется отдаление от семьи и партнерши, безрассудные поступки, отказ от общения с привычным окружением, отказ от половой жизни. В некоторых случаях компенсация сложившего состояния достигается мужчинами за счет алкоголя, наркотических веществ или ухода «с головой» в работу.

Признаки депрессии нередко замечают люди из окружения мужчины, что объясняется уходом супруги в заботу о ребенке, при которой явные симптомы и признаки его состояния просто не замечаются.

Как и послеродовая депрессия у женщин, депрессия у мужчин может привести к негативным последств иям, причем это касается и краткосрочного периода, и периода долгосрочного, при условии, если это состояние одолеет всерьез и надолго. При такой депрессии хуже происходит налаживание эмоционального контакта с малышом, впоследствии полноценное участие в воспитании также исключается. В итоге доверительные и адекватные отношения с подросшим/выросшим ребенком так и останутся серьезным образом осложненными или вовсе невозможными.

Как предотвратить послеродовую депрессию?

Как вы уже смогли понять из нашей статьи, послеродовая депрессия и последствия, сопутствующие этому состоянию, могут обойтись впоследствии слишком дорого и матери, и ребенку, и в целом семье. Потому пускать эту проблему на «самотек» нельзя. Мы рассмотрели, что такое послеродовая депрессия, сколько она может длиться также понятно в общих чертах. Потому, если вы не планируете отрешаться от жизни ближайшие несколько месяцев, а то и лет, отведенные на это отнюдь не приятное состояние, а также если хотите максимально возможным образом испытать все те прелести, которые действительно возможны при материнстве, то определенные корректировки необходимы уже сейчас.

Начнем с попыток предотвращения депрессии. Предупрежден, как вам известно – значит, вооружен. Потому, следуя этому негласному закону, важно для начала узнать, имела ли место депрессия в любой ее форме (и послеродовая в частности) в вашей семье, причем не только у матери, но и у ближайших родственников, ведь фактор наследственности может играть здесь не последнюю роль. Далее необходимо пройти предварительную консультацию у врача – он поможет вам с выявлением возможных факторов, определяющих риски в данном направлении.

Старайтесь контролировать собственное состояние по части любых изменений, связанных с самооценкой – негативных колебаний и в этом направлении допускать нельзя. Если чувствуете, что «что-то не так», не отворачивайтесь от проблемы и не списывайте ее со счетов, определив самостоятельно причины, которые могли ее вызвать. Помните о том, что помощь, вне зависимости от актуального для вас состояния после родов – это нормально и даже необходимо. Помните еще об одном распространенном правиле, касающемся того, что заболевание предотвратить легче, чем в дальнейшем лечить. Послеродовая депрессия – это заболевание, и как любое заболевание, лечить ее также следует.

Как справиться с послеродовой депрессией?

Попробуем остановиться на некоторых рекомендациях. Некоторые из них могут показаться примитивными или слишком очевидными, но важно помнить и о том, что именно очевидные советы, находящиеся «на поверхности», нередко и упускаются из виду.

Итак, для начала помощь. При необходимости, как уже было выделено, следует посетить врача, который поможет с определенными корректировками, назначит медикаментозное лечение, если на то будут соответствующие основания. Кстати, не забывайте о том, что самостоятельное медикаментозное лечение не только при беременности может быть опасным, но и сейчас, когда вы кормите малыша грудью, потому прием любых медикаментов, даже не относящихся к рассматриваемому состоянию, нужно обязательно согласовывать с врачом.

Также помощь требуется и сторонняя. Не считайте это чем-то постыдным, ведь первое время, в особенности если это первый ребенок, вам будет особенно сложно, и если с частью того же быта у вас появится «подкрепление», то уже это может существенным образом повлиять на общую ситуацию и свое состояние в частности. Лучше, если помощницу (сестру, подругу, мать или свекровь) вы найдете себе заранее, не дожидаясь, когда достигнете состояния предела.

Не менее важно делиться тем, что с вами происходит, конечно, в пределах разумного, и тем, кому действительно следует знать об этом – вашему ближайшему окружению. Вам может показаться, что ваше состояние и то, как вы себя ведете – все это вполне понятно и даже объяснимо, но в действительности это может быть далеко не так, потому без пояснений не обойтись. Определенная выдержка и соответствующее понимание ситуации, конечно, должно быть и со стороны родственников – наставления о том, что нужно взять себя в руки или о несправедливом отношении в их адрес оказываются не слишком уместными в такой ситуации, молодой маме важна любовь, определенная степень утешения и реальная помощь в хозяйстве.

Также хорошо договориться с мужем о «выходном» для себя. Сауна, бассейн, кафе или просто прогулка по любимым местам – любой вариант окажется уместным за сче возможности выхода из дома и смены обстановки.

Отдельный момент касается половой жизни. Эту тему, так или иначе, придется обсудить с мужем. Нежелание заниматься сексом объясняется тактично и с соответствующими аргументами, а они, как вы понимаете, имеются. Так, отложить его необходимо на срок 4-6 недель – примерно столько времени должно пройти после родов, причина строго физиологическая. Одновременно с этим учитывайте, что нередко секс является эффективным способом для выхода из депрессии, но все, безусловно, строго индивидуально и основывается на общем самочувствии в этой сфере.

В действительности рождение ребенка не является ограничением в жизни, но именно с ними, как раз-таки, мамочки и сопоставляют свою «новую жизнь». Наоборот, при рациональной организации собственного быта можно внести массу положительных моментов в свою жизнь, все зависит от подхода.
Немного отстранившись от кухни вы сможете уделить больше времени себе и ребенку, а это куда важнее сейчас, чем кулинарные изыски. Подумайте, какая альтернатива подойдет в питании, быть может это качественные полуфабрикаты или даже заказ готовых блюд, конкретный вариант определяется на основании возможностей.

Старайтесь больше спать – у вас для этого есть хорошая компания. Использование радионяни позволит находиться вне зоны непосредственного контроля над малышом, а, соответственно, уделить время другим делам или себе.

Также не стоит превращаться, образно говоря, в «клушу». Отстранитесь от программы ТВ, от кулинарной книги, ведь даже время для кормления можно использовать немного иначе, например, для параллельного чтения книги (естественно, не забывая и о ребенке, контакт с которым не менее важен).

Прогулки с малышом также станут отличным временем для смены обстановки. По мере его взросления и вашего привыкания к своей роли, а также к важным манипуляциям, вы сможете осваивать и дальние расстояния – как говорится, было бы желание!

Постарайтесь наполнить рацион продуктами с кальцием и с витамином C – именно в них, а не в антидепрессантах, сейчас больше всего нуждается организм. Более того, вполне возможно, что состояние, в котором вы находитесь, устраняется именно за счет компенсации их нехватки в организме.

Кстати, именно сейчас самое время, как ни странно, для появления хобби или для возвращения к старому.

В любом из перечисленных советов, как вы смогли заметить, действия сводятся к смене обстановки, к гибкой деятельности и к отсутствию «закисания», которое может настичь в окружении кашек, памперсов, пеленок и четырех стен. Именно однообразие и кажущаяся скованность выступают в качестве серьезного подспорья для развития депрессии. Простые рекомендации, выполняемые даже через силу, могут стать эффективным решением.

Третман

Лечение послеродовой депрессии, равно как и предшествующее диагностирование этого состояния, основывается на осмотре, выявлении и сопоставлении симптоматики. Определить уровень гормонов позволит соответствующий анализ крови – это позволит получить комплексную картину состояния. Особенности лечения основываются на глубине состояния, в котором пребывает женщина (и мужчина в том числе, если рассматривается лечение депрессии у мужчин).

Из лекарственных препаратов могут применяться антидепрессанты, ориентированные на лечение такого рода депрессии, это селективные ингибиторы с обратным захватом серотонина, за счет их приема обеспечивается поддержание гормонального баланса. Побочные эффекты у таких препаратов незначительны, рисков для ребенка в их приеме нет. Другие особенности по части «за и против» следует рассматривать с лечащим врачом.

Дополнительным решением в лечении может стать психотерапия. За ее счет обеспечивается возможность перестройки традиционной парадигмы мышления в сочетании с изменением существующей схемы поведения и с реакцией на возникающие ситуации. При консультации у врача тет-а-тет, можно добиться действительно эффективных результатов в лечении.

Можно заручиться в борьбе с расстройством и социальной поддержкой. Это общественные группы или службы, ориентированные на проблемы, возникающие у молодых родителей. В них, сообща с теми, кто также столкнулся проблемой послеродовой депрессии, можно поделиться своей историей и найти решение для ряда актуальных проблемных вопросов. В любом случае важно не пускать ситуацию на самотек, стремиться к нормальной жизни, а также к восприятию себя, ребенка и семейных отношений, предпринимая для этого активные действия – только так проблема депрессии сможет быть решена.

При возникновении симптомов, актуальных для послеродовой депрессии, можно обратиться к лечащему терапевту или к педиатру за консультацией, а также напрямую к психотерапевту или к психологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Послеродовая депрессия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: педиатр , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нервный срыв (совпадающих симптомов: 8 из 15)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Шизофрения (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 5 од 15)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Энцефалопатия головного мозга (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Неврастения (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .