Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Параганглиома: Симптоми и третман

Параганглиома - главните симптоми:

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

Туморите на гломус се доста ретки - тие сочинуваат до 0,6% од сите случаи на бенигни тумори во мозокот и вратот. Најчесто, патолошкиот процес се развива во увото, но нејзината друга локализација не е исклучена. Во ретки случаи, прст се дијагностицира.

Транзицијата кон малигната форма ретко е присутна - не повеќе од 5%. Во поглед на возраста и сексуалните ограничувања, не постои јасна рамка: болеста се дијагностицира кај мажите и кај жените. Сепак, земајќи ги предвид статистиките, параганглиомот е почест кај жените. Оваа болест може да се наследи.

Клиничката слика во овој случај не се појавува веднаш - за некое време патолошкиот процес е асимптоматски. Поради фактот што е можно да се утврди видот на образованието само со помош на дијагностички мерки, во присуство на симптоми, потребно е веднаш да се побара медицинска помош и да не се врши третманот.

Посебна опасност од овој тип на тумор е тоа што произведува производство на адреналин, што, пак, може да доведе до мозочен удар , срцев удар и други кардиоваскуларни заболувања со фатален исход.

Третманот, како по правило, се врши радикално - отстранување на образованието. Во случај туморот да не функционира, се земаат конзервативни терапевтски мерки - терапија со зрачење со последователна терапија и заздравување со лекови.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, каратидната параганглиома има посебно значење. Код ICD-10: D35. Прогнозата е индивидуална, бидејќи сè зависи од сериозноста на патологијата и од навременоста на почетокот на третманот.

Етиологија

Причините за развојот на параганглиомот на средното уво, мозокот или кој било друг дел од телото не се точно утврдени. Но, големо мнозинство на клиничари се склони да веруваат дека болеста е наследена, на автосомно доминантен начин.

Предвидните фактори кои можат да предизвикаат развој на болеста се:

 • хронични заболувања со чести рецидиви;
 • хормонални пореметувања , како и болести кои доведуваат до хормонална нерамнотежа;
 • неконтролирани хормонски и стероидни лекови;
 • системски патологии;
 • чести инфективни болести со долг период на опоравување;
 • слаб имунолошки систем.

Поради фактот дека единствениот и најверојатно етиолошки фактор е генетското наследување на болеста, не постојат ефикасни методи на превенција.

Класификација

Овој тип на неоплазма може да се подели на три вида:

 • феохромоцитом - произлегува од ткивото на надбубрежната медула, произведува катехоламини;
 • всушност, параганглиома - тумор е формиран од екстра-адренална симпатична или парасимпатичко ткиво;
 • не-адренална функционална - формирана од симпатичната парагалија;
 • параганглиома на вратот и главата.

За возврат, не-адреналната форма е поделена на такви подвидови со локализација како:

 • паравертебрални;
 • провертебрабра;
 • простата;
 • репродуктивни органи;
 • мала карлицата;
 • мочниот меур;
 • црниот дроб;
 • белите дробови;
 • параганглиома на медијастинумот.

Туморот на главата и вратот на местото на локализација е поделен на следниве подвидови:

 • параганглиома на средното уво;
 • оток на југуларниот отвор;
 • тимпаничен;
 • вагален;
 • аортна;
 • темпорална коска.

Ако болеста е наследена, туморот обично е билатерален.

Симптоматологија

Клиничката слика зависи од локацијата на формирањето на туморот.

Вообичаени знаци вклучуваат:

 • главоболки, вртоглавица;
 • периодично и со влошување на патолошкиот процес, чести повреди на координацијата на движењата;
 • гадење и повраќање;
 • брадикардија или тахикардија ;
 • тремор на екстремитетите (често дополнети со синилото на рацете и нозете);
 • висок крвен притисок ;
 • неразумно црвенило на лицето или, обратно, бледило на кожата;
 • губење на тежината;
 • абдоминална болка и други гастроентеролошки нарушувања;
 • пароксизмална диспнеа;
 • нарушувања на генитоуринарниот систем;
 • напади на анксиозност, напади на паника , раздразливост;
 • намалена визуелна острина;
 • оштетен слух ако постои тумор на гламус на средното уво.

Горенаведеното е колективен симптоматски комплекс. Не постои единствена клиничка слика со тумор на југуларниот форамен или било која друга локализација.

Особено подмолен е параганглиомот на средното уво, кое се карактеризира со следниве симптоми:

 • губење на слухот, шум за уши;
 • чуство на туѓо тело во аудитивниот канал;
 • во доцните фази на развојот на патолошкиот процес - празнење од увото, речиси целосна глувост.

Во повеќето случаи, параганглиомот има многу слични симптоми на акутен отитис медиум или формирање на полипи, што често доведува до погрешна дијагноза. Како резултат на тоа, се спроведува несоодветен третман и се развиваат сериозни компликации - гламурозниот ушен тумор води кон целосна губење на слухот.

Дијагностика

Дијагнозата на овој југуларен гломус, како и туморите на друга локализација, е донекаде тешка поради фактот што болеста е асимптоматска за долго време, а присуството на симптоми дури и во подоцнежните фази на развојот не може секогаш да биде веднаш правилно толкувано. Затоа, за точна верификација на образованието, користете најкомплетна дијагностичка програма со лабораториски и инструментални методи:

 • општ и детален биохемиски тест за крв;
 • тест за тумор маркери;
 • Ултразвук;
 • КТ скен или МНР;
 • проценка на содржината на катехоламините и нивните метаболити во крвта и урината;
 • хистолошка анализа на образованието;
 • офталмоскопија;
 • позитронска емисиона томографија.
Офталмоскопија

Според проценката на лекарот, дијагностичката програма може да биде дополнета со други методи на испитување, во зависност од моменталната клиничка слика, собраната историја и другите клинички индикатори на пациентот.

Третман

Третманот на параганглиома е функционален само. Во исклучителни случаи, кога туморот не може да се отстрани хируршки и постои ризик од неговото трансформирање во малигно, се изведува зрачна терапија.

Хируршко отстранување на параганглиома може да се направи на следниов начин:

 • стандардна ексцизија;
 • радио бранови метод (гама нож).

Последното е најдобра опција, бидејќи се однесува на минимално инвазивни методи и не бара долгорочно закрепнување.

Што се однесува до медицински дел од третманот, тие можат да користат лекови како што се:

 • алфа блокатори;
 • бета блокатори;
 • антиинфламаторно.

Рецепт лек се врши само од страна на лекарот присуствува. Примањето лекови се врши и пред и по операцијата.

Вкупно отстранување на туморот овозможува целосно да се излечи пациентот во повеќето случаи. Компликациите после операцијата може да се појават ако туморот е премногу голем или има висока концентрација на норепинефрин во крвта.

Така, навремено извршената операција значително ја подобрува прогнозата и дава можност за целосно закрепнување. Затоа, ако ги имате симптомите опишани погоре, треба да побарате медицинска помош.

Што се однесува до превенцијата, во овој случај тоа не е. Луѓето кои имаат генетска предиспозиција за такви патолошки процеси треба да подлежат на систематски медицински преглед за рана дијагноза на проблемот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате параганглиома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: невролог , онколог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аерофобија (појавување на симптоми: 10 од 20)

Аерофобија - повреда на психолошка природа, која се изразува во паника страв од летање на кој било авион. Статистичките податоци покажуваат дека околу 40% од луѓето на планетата страдаат од оваа болест. Меѓутоа, ако внимателно го разгледате вашето здравје и правилно ги подготвите подготвителните активности пред летот, можете да ги минимизирате симптомите на оваа повреда.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување симптоми: 8 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...
Серумска болест (појавување на симптоми: 8 од 20)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Ацидоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .