Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епендимома: Симптоми и третман

Епендимома - главните симптоми:

Епендимома - образование во регионот на централниот нервен систем, кој е формиран од клетките на 'рбетниот канал и коморите на мозокот. Така, туморот е во контакт со ЦСФ, а најчестата локализација е задната кранијална фоса.

Епендимома на мозокот, како и на 'рбетниот мозок, нема специфична клиничка слика, и до одредена точка може да се развие асимптоматски, што доведува до задоцнета дијагноза во некои случаи.

Третман само хируршки - е вкупна ексцизија на туморот. Сепак, поради фактот што овој тип на неоплазма се разликува од брзите метастази на другите системи на телото преку циркулациониот систем на цереброспиналната течност, дури и под услов на операцијата, петгодишната стапка на преживување не надминува 80%. Малигниот епендим кај децата продолжува во посложена форма, а просечната стапка на преживување е пониска.

Поради фактот што не се утврдени сигурни етиолошки фактори, не постои насочена превенција, сепак, факторот што е наследен на епендимома не е исклучен.

Прогнозата може да биде релативно поволна само ако туморот се дијагностицира во рана фаза на развој и операцијата е успешна.

Етиологија

Не постои сигурна етиолошка слика на епендимома, но лекарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори:

 • инфекција со високи онкогени вирусни соеви;
 • акутна или хронична (во мали дози, но константна) изложеност на телото;
 • генетска предиспозиција - ако има случаи на рак во семејната историја, ризикот од иста болест во следната генерација значително се зголемува;
 • работа во опасна продукција - во овој случај значи постојана интеракција со тешки метали, токсични супстанции, отрови и слични хемиски соединенија.

Покрај тоа, ризикот од развој на рак е значително зголемен за оние кои водат исклучително нездраво животен стил - систематски злоупотребуваат алкохол и користат опојни дроги.

Класификација

Епендимомите може да бидат малигни или бенигни по природа.

Малигниот тумор на 'рбетниот мозок или мозокот може да биде од следниот тип:

 • епендимобластом - најчесто дијагностициран кај деца на возраст од 5 години, карактеризиран со низок прежив, исклучително негативни предвидувања;
 • анапластичен епендим на мозокот - кој се карактеризира со брзи метастази со голем број незрели клетки, е локализиран во регионот на 4-тата комора.

Бенигната форма на оваа болест е поделена на подтипови:

 • епендимоглиом - најчесто формацијата има нодуларна форма, главно лоцирана во вентрикуларниот мозок;
 • папиларен - се наоѓа во лумбосакралниот регион;
 • Миксопапиларниот епендимум или епендимомот на конска опашка - води до дистрофични промени во ткивото во погодената област, се наоѓа во лумбосакралниот регион;
 • точно - најчестата форма, која се карактеризира со присуство на голем број на патогени клетки околу садовите.

Исто така, сметаат дека класификацијата по природа на раст:

 • екстрамедуларен - формиран во терминалниот филамент и мозочен конус, ги опкружува спиналните структури и мозочните структури, но не прерасне во ткиво;
 • Интрамедуларен - не само што се наоѓа, туку и прерасне во горенаведените структури на мозокот и 'рбетниот мозок.

Анапластичниот епендимум и епендимобластомот имаат најнепријатни предвидувања, бидејќи брзо ги шират метастазите низ телото, па дури и ако операцијата се изведува навремено, не постои гаранција за целосно закрепнување.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе зависи од локализацијата на патолошкиот процес.

Така, епендимома на мозокот ќе се карактеризира со следниве симптоми:

 • главоболка пароксизмална природа, која се влошува со физички напор, со остра промена на температурата, но понекогаш може да се случи во состојба на комплетен одмор;
 • повраќање без никаква очигледна причина, понекогаш газењето доаѓа по главоболка;
 • Брунов синдром - со остриот пресврт на главата или вратот, може да почне вртоглавица;
 • летаргија;
 • недостаток на координација на движењата;
 • психо-емоционална инхибиција;
 • промени во расположението, проблеми со меморијата;
 • во подоцнежните фази на развојот на туморскиот процес, нарушувањето на слухот и видот;
 • раздразливост

Епендимомот на 'рбетниот мозок се карактеризира со следната клиничка слика:

 • нарушување на чувствителноста на допирниот допир, промена на температурата, болка, додека повредата се забележува само на страната каде што туморот се развива;
 • болката во лумбосакралниот регион му дава на задникот, долните екстремитети, но само со тумор во "опашката на коњот", а во други случаи симптомите на радикуларниот синдром ќе бидат отсутни;
 • парализа и пареза;
 • проблеми со фини моторни вештини;
 • пациентот има одредена несмасност, проблем со движење, движење на мали предмети;
 • промена на одењето;
 • нарушување на уринирањето и дефекацијата - овие физиолошки потреби може да се спроведат спонтано.

Како што туморот расте, клиничката слика ќе се влоши. Како резултат на тоа, може да доведе до делумна или целосна парализа и инвалидитет.

Дијагностика

Епендимома на Х-зраци

За да се утврди сериозноста на развојот на патолошкиот процес, ваквите дијагностички мерки се изведуваат како:

 • МНР;
 • КТ скенирање;
 • Х-зраци испитување на церебрални садови со контрастно средство;
 • миелографија;
 • електроенцефалографија;
 • вентрикулоскопија;
 • стереотактичка биопсија за понатамошно хистолошко и цитолошко испитување на туморот;
 • Ултрасонографија - се изведува кога постои сомневање кај тумор за деца со незабразден фонтанел.

Покрај тоа, тие спроведуваат стандардни лабораториски тестови (ОВК и БАК), тест за тумор маркери. Може да бидат потребни и невролошки, неврохируршки, офталмолошки и отоларинголошки студии.

Третман

Третманот во овој случај е само радикален - се изведува операција за отстранување на туморот. Терапијата со лекови може да се препише и пред и после операцијата за подобрување на квалитетот на третманот. Ако се утврди малигната природа на формацијата, се врши дополнителна хемотерапија.

Исечокот на туморот може да се врши и со традиционална хирургија и со помош на радиохирургија. Сепак, вториот е контраиндициран кај деца под 14 години.

Прогноза

Најповолна прогноза, колку што може да биде во таква ситуација, ќе биде со целосна ресекција на туморот. Во овој случај, петгодишната стапка на преживување е 70-80%.

Најнеповолни прогнози се кога малигниот тумор се дијагностицира кај деца, бидејќи спроведувањето на операција за целосно отстранување на туморот не е секогаш возможно, а метастазата се случува многу брзо. Ако операцијата не се изврши, тогаш смртта е неизбежна.

За превенцијата, за жал, не постои, бидејќи етиолошките фактори не се утврдени. Луѓето кои имаат семејна историја на рак треба систематски да се подложат на физички преглед, кој ќе помогне да се дијагностицира тумор во рана фаза на развој, тогаш третманот може да биде успешен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Епендимома и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Стеноза на садовите (појавување симптоми: 7 од 20)

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 7 од 20)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 6 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 6 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .