Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невропатија на радијалниот нерв: симптоми и третман

Невропатија на радијалниот нерв - главните симптоми:

 • Ширење на болка до други области
 • Непотребни раце
 • Синдром на болка
 • Притаен сензација
 • Болка од подлактицата
 • Болка со прст
 • Виси четка
 • Болка во зглобот на лактот
 • Намалена сензитивност на показалецот
 • Проблеми со продолжување на прстите
 • Тунел синдром
 • Нарушување на продолжетокот на подлактицата
 • Ниво на тешкотија продолжување на четката
 • Губење на чувствителноста на задниот дел на раката
 • Болка во палецот
 • Намален мускулен тон на подлактицата
 • Лактот продолжување на вознемирувањето
 • Десензитизација на палецот
 • Вкочанетост на задниот дел од раката
 • Четка непријатност

Невропатија на радијалниот нерв (синусен невритис на радијалниот нерв) е лезија на сличен сегмент, имено, метаболна, посттрауматска, исхемична или компресија, локализирана во било кој дел од неа. Оваа болест се смета за најчеста кај сите периферни мононевропатии.

Во најголем дел од случаите, патолошките причини дејствуваат како предиспонирачки фактор. Сепак, постојат голем број на физиолошки извори, на пример, несоодветно држење на телото за време на спиењето.

Клиничката слика вклучува специфични манифестации, имено: симптом на "виси рака", намалување или целосно отсуство на чувствителност на регионот од рамото до дорзумот од средниот и прстенестиот прст, како и со малиот прст.

За да се утврди точната дијагноза, често е доволно да се спроведе невролошки преглед. Сепак, може да биде потребна широк спектар на инструментални дијагностички процедури.

Третманот често се ограничува на употреба на конзервативни терапевтски техники, меѓу кои се: земање лекови и вршење вежби во гимнастика.

Врз основа на меѓународна класификација на болести на десеттата ревизија, оваа патологија има посебен код - ICD-10 код: G56.3.

Етиологија

Главната причина, наспроти позадината на која најчесто се развива невропатијата на радијалниот нерв, е нејзиното пролонгирано стегање, а тоа се должи на влијанието на следните фактори:

 • погрешно или непријатно држење за спиење;
 • продолжено стегање на задни кабли;
 • дробење на горните екстремитети со патерици;
 • спроведување инјекции во надворешниот дел на рамото - ова е можно само со абнормална локализација на нервот;
 • повторено или продолжено остри виткање на горните екстремитети во лактот додека се работи;
 • носи лисици.

Сепак, оваа болест може да се развие и поради патолошки извори, имено:

Од ова произлегува дека не само невролог може да дијагностицира и лекува невропатија, туку и трауматолог, ортопед и спортски лекар.

Класификација

Во зависност од местото на локализација, невропатијата на радијалниот нерв на раката може да ги оштети таквите области на неврофиберите како:

 • Пазувите се појавата на парализа на екстензорните мускули на подлактицата, како и слабеењето на нивната флексија и атрофија на трицепсот.
 • Средната третина од рамената се смета за најчеста форма на болеста.
 • Областа на артикулацијата на лактот - лезијата во опишаната област се нарекува синдром на тениски лакт. Поради дистрофични промени во областа на прицврстување на лигаментите во лакотниот зглоб, екстензорните мускули на раката и прстите, болеста станува хронична.
 • Зглоб

Клиничката слика на оваа патологија зависи од локацијата на нервната компресија.

Врз основа на горенаведените етиолошки фактори, постојат неколку видови на болеста, кои се разликуваат по потекло:

 • посттрауматска форма;
 • исхемична невропатија;
 • метаболички видови;
 • форма за компресија тунел;
 • токсичен тип.
Радијален нерв

Симптоматологија

Како што споменавме погоре, симптомите на ова нарушување во голема мера се определуваат од локацијата на компресијата на локалниот нерв. Лезијата во аксиларната зона се развива ретко и има второ име - "парализирана патерица".

Оваа форма се карактеризира со следниве карактеристики:

 • тешкотии со продолжувањето на раката;
 • симптом на "виси четка" - раката виси надолу кога се обидувате да ја кренете раката;
 • прекршување на екстензорниот улнарски рефлекс;
 • намалена чувствителност на палецот и показалецот;
 • вкочанетост и парестезија ;
 • гуска испакнатини на кожата.

Ако средината третина од рамената е оштетена, симптомите ќе бидат презентирани:

 • помало прекршување на продолжетокот на подлактицата;
 • зачувување на екстензорниот рефлекс;
 • недостатокот на екстензорски движења на раката и прстите на раката на пациентот;
 • мало нарушување на чувствителноста во рамото;
 • целосна загуба на чувствителност од задниот дел на раката.

Оштетувањето на радијалниот нерв во зглобот на лактот придонесува за појава на надворешни знаци како што се:

 • синдром на болка во екстензорните мускули на подлактицата;
 • појава на болка за време на флексија или ротација на четката;
 • болка со активно проширување на фалангите на прстите;
 • изречена болка во областа на горната подлактица и лактот;
 • слабеење и намалување на тонот на екстензорните мускули на подлактицата.

Невропатијата на радијалниот нерв во зглобната површина ја има следната клиничка слика:

 • Синдром Сидек-Тарнер;
 • радикален тунелен синдром ;
 • вкочанетост на грбот на раката;
 • болки во палката во палецот - болка често се шири на подлактицата или на рамото на болно нога.

Ваквите надворешни манифестации во текот на таквата болест може да се појават во апсолутно секој човек, без оглед на полот и возрасната група.

Виси четка

Дијагностика

Главниот метод на дијагноза е невролошкиот преглед. Сепак, точна дијагноза, како и утврдување на нејзините причини, ќе им помогне само со сеопфатно испитување на телото.

Прво, лекарот треба самостојно да изврши неколку манипулации:

 • да ја проучува историјата на болеста - да го бара главниот патолошки етиолошки извор;
 • собира и анализира животна историја - да го идентификува фактот на влијанието на повеќе безопасни причини;
 • да спроведе физички и невролошки преглед, кој вклучува набљудување на пациентот додека ги извршува наједноставните движења со рацете;
 • детално прашајте го пациентот за докторот да подготви комплетна симптоматска слика и да го одреди степенот на манифестација на карактеристичните клинички манифестации.

Што се однесува до лабораториските тестови, тие се ограничени на спроведување на:

 • хормонски тестови;
 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • општа анализа на урината.

Инструменталните дијагностички мерки вклучуваат:

 • електромиографија;
 • електронеурографија;
 • КТ и МРИ;
 • Х-зраци на погодените екстремитети.

Дополнителни мерки на дијагноза се консултации кај ортопед, ендокринолог и трауматолог.

Невропатијата на радијалниот нерв мора нужно да се разликува од:

 • радикуларен синдром;
 • невропатија на улнарниот нерв;
 • невритис на средниот нерв.

Третман

Терапијата на оваа болест се изведува главно со конзервативни методи, вклучувајќи:

 • внес на лекови;
 • физиотерапија;
 • Терапија за вежбање.

Лекот третман вклучува употреба на:

 • антиинфламаторни нестероидни агенси;
 • деконгестиви;
 • вазодилататорни лекови;
 • биостимуланти;
 • антихолинестераза лекови;
 • витамински комплекси.

Може да бидат потребни и блокади на новокапен и кортизон.

Меѓу физиотерапевтските процедури вреди да се истакне:

 • акупунктура;
 • медицинска електрофореза;
 • електромиостимулација;
 • магнетна терапија;
 • озокерит;
 • кал апликации.
Акупунктура

Добрите резултати во третманот покажуваат терапевтска масажа. Важно е да се има на ум дека за целото времетраење на третманот потребно е да се ограничи функционалноста на горниот екстремитет на пациентот.

Со нормализирање на состојбата на пациентот, лекарите препорачуваат терапевтски гимнастички настани.

Најефективни вежби:

 • Наведнете ја раката на лактот, а најдобро е да ја одморите на масата. Да го спуштите палецот, во исто време да го подигнете индексот. Изведба на такви движења треба да се наизменично 10 пати.
 • Раката е иста како и за горенаведените класи. Индискиот прст е спуштен, а средниот е подигнат. Бројот на егзекуции - најмалку 10 пати.
 • Главните фаланги од четири прста го зграпчуваат со прсти на здрава нога, а потоа ги свиткаат и ги делат со здрава рака 10 пати. Потоа повторете ги истите движења за другата рака, исто така, 10 пати.
 • Да ги собереш прстите на повредениот екстремитет во тупаница и да ги исправиш - треба да го повториш 10 пати.

Еднакво ефикасна е и гимнастиката што се одржува во вода, во која сите движења се повторуваат 10 пати.

Основни вежби:

 • Секој сегмент од заболената рака се крева и спушта со здрава рака.
 • Еден прст на повредениот екстремитет се повлекува со здрава рака. Движењето е најдобро да се почне со палец.
 • Секој прст врши кружни движења во различни насоки.
 • 4 прсти, освен палецот, се подигаат и спуштаат, додека се израмнети во зоната на главните фаланги.
 • Раката се крева со здрава рака и се спушта на работ на дланката, така што малиот прст е на дното. По ова, кружни и зглобни зглобови се изведуваат во насока на стрелките на часовникот и спротивно од стрелките на часовникот, држејќи ја четката на врвовите од 3-5 прсти.
 • Четката се поставува вертикално на главните фаланги на прстите свиткани во вода. Користете ја вашата добра рака за да ги свиткате и исправи вашите прсти во секоја фаланга.
 • Ставете ја четката, како што е наведено погоре, потоа свиткајте ги прстите. Ги исправи тие треба да пролетта движења.
 • На дното од бањата ставете пешкир што ви е потребно за да го зграби и стигнете во раката.
 • Земи болни гумени грбот предмети од различни големини и стискаш нив.

Хируршката интервенција се применува само кога причината за болеста било каква повреда или за други поединечни индикации. Во исто време врши невролиза или пластичен нерв.

Со навремено започната терапија, можно е целосно да се обнови функционирањето на радијалниот нерв за 1-2 месеци.

Времето за обновување е диктирано од следните фактори:

 • длабочината на лезијата на опишаниот сегмент;
 • тежината на болеста на почетокот на третманот;
 • возрасна категорија на пациентот и индивидуалните карактеристики на организмот.

Тоа е исклучително ретка патологија станува хронична.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне невропатија на радијалниот нерв, неопходно е да се следат неколку едноставни препораки.

Превентивните мерки вклучуваат:

 • избегнување на повреди и фрактури на горните екстремитети;
 • практикувајќи удобно држење за спиење;
 • отфрлање на штетните адитиви, особено од пиење алкохолни пијалоци;
 • Спречување на ситуација во која ќе биде потребно долго време да се притисне вашата рака со темперамент, лисици или патерици;
 • рана дијагноза и елиминација на болести кои можат да предизвикаат појава на таква повреда;
 • редовно премин (најмалку 2 пати годишно) на сеопфатен преглед на клиниката.

Прогнозата на опишаната патологија е претежно поволна, особено при извршување на комплексна терапија и следење на сите препораки на лекарот што посетува. Оваа болест не води кон компликации, но тоа не значи дека последиците од провокатор на болеста нема да се појават.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате невропатија на радијалниот нерв и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: невролог , ортопед , специјалист за ортопедски трауми .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синдром на болка (појавување симптоми: 2 од 20)

Синдромот на болка е непријатно чувство дека секој човек се чувствувал барем еднаш во својот живот. Речиси сите болести се придружени со таков непријатен процес, затоа овој синдром има многу варијанти, од кои секоја се карактеризира со свои причини, симптоми, интензитет, времетраење и методи на лекување.

...
Невропатија на улнарниот нерв (појавување симптоми: 2 од 20)

Невропатијата на улнарниот нерв - дејствува како различна природна лезија на сличен зглоб, што влијае на нејзините перформанси и подложност на надворешни стимули. Таквото пореметување се смета за прилично честа болест на нервниот систем, пред самиот синдром на карпален тунел.

...
Субуксација на грлото на матката (симптоми на појавување: 2 од 20)

Сублуксацијата на грлото на матката е патолошка состојба која е предизвикана од еден или друг етиолошки фактор, поради што постои чести поместувања на артикуларните површини на два соседни пршлени. Во повеќето случаи, ова е изолиран тип на повреда, така што прогнозата е поволна. Сепак, ова е забележано само ако жртвата е навремена медицинска помош и се следат сите упатства на лекарот во врска со физичката активност на пациентот.

...
Парестезија (појавување на симптоми: 2 од 20)

Парестезијата е специфичен тип на нарушување на чувствителноста, придружено со голем број непријатни чувства. Во скоро сите случаи, патологијата е секундарна, односно е формирана во позадина на други заболувања.

...
Перикоронитис (појавување симптоми: 2 од 20)

Перикоронитис е воспаление локализирано во ткивото на џвакањето околу еруптираните стоматолошки единици. Најчесто, развојот на патологијата се забележува кога се појавува мудрост заб. Изворите на формирање на болеста често се забни во природата - тие вклучуваат промени во големината на забниот лак и задебелување на ѕидовите на забната вреќа. Акумулацијата на честички на храна, плакета или влијанието на патолошките агенси, исто така, може да делува како провоцирачки фактор.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .