Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прозогагнозија: Симптоми и третман

Прозогагнозија - главните симптоми:

 • Тешкотија во препознавањето на лицата на луѓето
 • Човекот не ги препознава своите екстремитети
 • Неможноста да се сетам на актерските ликови на филмот
 • Погрешна перцепција на странци за запознаени луѓе
 • Неможност да го препознаете вашиот одраз во огледалото
 • Погрешно чувство дека има повеќе пара раце или нозе.
 • Лицето добро се сеќава на лицата на животните
 • Доверба во отсуство на екстремитети
 • Неспособност да се разликува полот на лицето во лицето
 • Чувство на фантомски болки

Просогагнозата (син Агностика на лицето) е специфична повреда на функционирањето на мозокот, во која едно лице престанува да ги препознава познатите лица. Степенот на прогресија на слична болест може да биде:

 • лесно кога пациентот не ги препознава сликите на познати личности;
 • тежок кога некое лице не е во можност да го препознае сопствениот одраз во огледалото.

Во принцип, фреквенцијата на појава на таква болест е 8-10%.

Проблемот со препознавање на лицето (прозогагнозија) најчесто се развива во позадината на трауматската повреда на мозокот. Покрај тоа, провокаторите можат да дејствуваат:

Клиничките знаци на таква болест се екстремно специфични, тие се јавуваат кога пациентите:

 • не може да се сети на хероите на телевизиските серии или филмови;
 • погрешно странци за запознаени луѓе;
 • тешко ги препознаваат луѓето кои се сретнале во одредена ситуација.

Со утврдувањето на точната дијагноза често не е проблем. Во огромното мнозинство на ситуации, од едно лице се бара да се подложи на специфичен тест за прозогагноза. Добиените податоци и резултатите од некои инструментални испитувања ја потврдуваат дијагнозата.

Третманот е ангажиран во психотерапевт. Додека работи со пациент, докторот го учи како да ги запаметат саканите со начинот на неговиот глас, фризура или стил на облекување. Сепак, невозможно е целосно да се победи една таква болест.

Етиологија

Фасната агнозија, всушност, е недостаток на меморија на лицето. Патогенезата на развојот на оваа болест лежи во фактот дека окципиталниот регион на главата има врска со задниот лобус на левата и десната хемисфера на мозокот. Таквите делови се одговорни за обработка на визуелните информации и перцепцијата на просторот.

Под влијание на одредени негативни фактори, функционирањето на горните делови на мозокот е оштетено. Така, патологијата е последица на:

 • трауматска повреда на мозокот;
 • срцев удар во десната пониска окципитална зона;
 • артериски мозочен удар, кој е одговорен за снабдување на задниот лобус на хемисферите;
 • повреди на вратот и храмовите;
 • формирање на малигни неоплазми во десната хемисфера на мозокот;
 • хронична несоница;
 • претходно пренесен енцефалитис;
 • билатерална лезија на латералниот окципитално-темпорален или јазичен гирус.

Во некои ситуации, луѓето развиваат делумна патологија, што е речиси секогаш резултат на екстремни претерано работење. Покрај тоа, таквото пореметување произлегува од позадината на остра будење, на пример, од нечиј глас, додека лицето не разбира кој е пред него. Особеноста е дека таквата состојба трае од 1 до 5 минути.

Покрај тоа, таквата патологија може да биде вродена, а исто така докажа дека е наследена. Во такви случаи, болеста е едноставно невозможно да се ослободи.

Вреди да се забележи дека, според анализата на сите регистрирани случаи на протонагноза, болеста најчесто се дијагностицира кај левичарите, но во исто време таквите луѓе не страдаат од Алцхајмерова болест .

Симптоматологија

Симптомите на оваа патологија се специфични, едноставно не може да се игнорираат. На пример, луѓето на кои им е дијагностицирана "прогнозата" страдаат од следните манифестации:

 • погрешно гледаат странци за позната личност;
 • тешко е да се препознаат лицата на пријатели кои ја смениле фризурата, бојата на косата, пораснале брада или мустаќи;
 • додека гледаат телевизиска серија или филм, не можат да се сетат на актерските ликови;
 • имаат потешкотии во перцепцијата на лицата со кои се среќаваат во одредена ситуација. Овие можат да бидат лекари, продавачи, па дури и колеги, особено ако се менуваат од униформа до секојдневен носат;
 • добро се сеќавам на "лицата" на животните - тоа значи дека со оваа болест има проблеми со препознавање на само човечки ликови;
 • не можат да го препознаат својот одраз во огледалото, што укажува на тежок тек на болеста;
 • не може да разликува полот на лицето во лицето.

Инаку, пациентот не се разликува од совршено здрава личност.

Прозогагнозијата има посебна форма во која човечкото препознавање на телото е оштетено. Често ова е последица на поразот на поголемиот дел од десната хемисфера на мозокот.

Во такви ситуации, лице:

 • не ги препознава сопствените екстремитети;
 • има погрешно чувство дека има неколку раце или нозе;
 • се чувствува фантомска болка;
 • сигурни дека нема никаков вид на екстремитет;
 • не може да сфати присуство на нарушувања во органите на видот или слухот, како и развојот на парализа.

Во исто време, пациентот ја разбира апсурдноста на ситуацијата.

Дијагностика

И покрај фактот дека прозогагнозата на лицето изговара клинички манифестации, да ја идентификува, да ја утврди главната причина и да го локализира патолошкиот процес, потребен е интегриран пристап во дијагнозата.

Така, дијагнозата вклучува:

 • проучување на историјата на болеста;
 • запознавање со семејната историја;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • сослушување на пациентот и неговите роднини;
 • внимателен невролошки преглед;
 • специфичен тест со цел да се процени способноста за препознавање на лицето;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • МСКТ и ангиографија;
 • консултирајте се со психијатар.

Што се однесува до лабораториските тестови, со таков проблем, тие немаат дијагностичка вредност.

Третман

До денес, специјалистите не развиле тактика за лекување со цел целосно да се елиминира таквата болест. Општо земено, третманот вклучува:

 • работата на логопед со пациент;
 • психотерапија, во рамките на која едно лице се учи во училницата како да ги препознае роднините и пријателите. На пример, стилот на облека, начинот на зборување, мирисот на парфем или фризура. Во исто време, терапијата ги вклучува оние луѓе со кои пациентот најчесто комуницира во секојдневниот живот;
 • Консултација на специјалист по прашањето на професионална терапија.

Терапијата трае од 3 месеци до 1 година, но не е можно целосно да се надмине болеста.

Во исто време, посебно внимание се посветува на третманот на болеста, што предизвика појава на опишаното нарушување. Во овој случај, тактиката на терапија се избира поединечно.

Превенција и прогноза

Невозможно е да се избегне вродена форма на про-пропаганција, бидејќи се пренесува од родители на дете. Во случаи со стекнатиот облик на болеста, општите превентивни мерки се обединуваат сами по себе:

 • избегнување на повреди на главата;
 • целосна елиминација на енцефалитис и постојан мониторинг од страна на лекарот што следи по опоравувањето;
 • избегнувајте ментална работа;
 • борба против несоница;
 • редовен премин на сеопфатно испитување во здравствена установа.

Прозогагнозата главно има лоша прогноза. Успехот на терапијата е под влијание на следните фактори:

 • возраст на пациентот;
 • провоцирачки извор;
 • локализација на патолошкиот процес во мозокот;
 • тежината на болеста.

Целосното отсуство на третман доведува до таква компликација како десоцијализација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Прозогагнозија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Макуларна дистрофија (појавување симптоми: 1 од 10)

Ретинална макуларна дистрофија е болка во која постои лезија во централниот дел на ретината (макула) и значително намалување на визуелната функција воопшто. Пациентите прво имаат намалување на дијаметарот на крвните садови преку кои ретината е директно придвижувана. Како резултат на тоа, ткивата на визуелниот апарат повеќе не ги добиваат потребните хранливи материи и кислород.

...
Hemianopia (појавување симптоми: 1 од 10)

Хемианopsia е патологија, против која едно лице развива делумно слепило (некои полиња на видот се откажат). Болеста не се однесува на офталмолошки заболувања, туку на невролошки нарушувања - фокусот на нарушувањата е локализиран во мозокот.

...
Прогресивна парализа (појавување симптоми: 1 од 10)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .